UA-50457385-1

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Αφοδεύει η Αρκούδα στο δάσος?

 


 Τρίτη 11/8/2020 και πρωί, πρωί, με επισκέπτεται ένας κτηνοτρόφος του Σοχού, που έχει γελάδια κρεατοπαραγωγής στο βουνό, για να μου αναφέρει ότι μια αρκούδα έχει χτυπήσει 2 μελισσοκομεία πάνω στο βουνό, και εάν είναι δυνατόν να μεριμνήσω είτε να επικοινωνήσω με τους μελισσοκόμους που είχαν τα συγκεκριμένα μελισσοκομεία για να κλείσουν τις ανοιχτές (και τσακισμένες) κυψέλες τους, ή να ανέβω εγώ και να τις κλείσω (κυρίως για να μην εκδηλωθούν φαινόμενα λεηλασιών ανάμεσα στις κυψέλες, μια που η καιροσκοπική τάση των μελισσών είναι τέτοια που ευκαιρίες σαν αυτήν δεν τις αφήνουν εύκολα ανεκμετάλλευτες).

 Τον έναν μελισσοκόμο που είχε τοποθέτηση εκεί τον γνώριζα (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Προθέρμανση για κόψιμο παραφυάδων) μια που τον έχω αναλάβει να του δείξω μερικά από τα βασικά της μελισσοκομικής τέχνης, και είχε τοποθέτηση κοντινή σε δικές μου τοποθετήσεις (εγώ είχα ήδη πάρει τα μελίσσια μου από αυτή την τοποθέτηση πριν αρκετές εβδομάδες). Ήταν εκτός Σοχού και δεν μπορούσε να πάει στα μελίσσια του (πληροφορία που την απέκτησα με τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του), και έτσι ανέλαβα να πάω εγώ για να τα κλείσω, και να δω το επίπεδο της ζημίας που έκανε η Αρκούδα. Και ταυτόχρονα να κλείσω και τα μελίσσια από το παρακείμενο μελισσοκομείο που δεν ήξερα τον ιδιοκτήτη τους, αλλά δεν μπορούσα να βρω στοιχεία και για το ποιος είναι (ούτε μελισσοκομικός κωδικός επάνω τους, ούτε και τηλέφωνο). 


 Φυσικά έχω μια έμφυτη τάση να μην μπαίνω εύκολα σε μελισσοκομεία άλλων, οπότε θεώρησα ως καλό το να πάω να ενημερώσω τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν υποκαταστήματα στον Σοχό, μπας και με συνοδεύσει κανένας δημόσιος υπάλληλός στα μελισσοκομεία των άλλων για να επιβεβαιώσει το γεγονός και την σχετική ζημία (γιατί πολλές φορές μπορείς να πας για να κάνεις καλό και στο τέλος να βρεθείς και κατηγορούμενος από αυτόν που του έκανες το καλό!). Φυσικά πήγα πρώτα στο υποκατάστημα του Δασαρχείου Λαγκαδά που υπάρχει στον Σοχό, ήταν κλειστό χωρίς να υπάρχει κάποια γραπτή ειδοποίηση στην πόρτα του σχετικά με τις ημέρες ή ώρες λειτουργίας του  ή έστω τηλέφωνα επικοινωνίας με την ίδια την υπηρεσία. 

 Οπότε πήγα στο Κτηνιατρείο Σοχού για να ενημερώσω και να ζητήσω οδηγίες (και υπαλλήλους!) σχετικά με τις κινήσεις μου σχετικά με το θέμα. Εκεί αντιμετώπισα αρκετή αμφιβολία και καχυποψία σχετικά με το αληθές του γεγονότος (Οκ λογικό! δεν υπάρχουν αναφορές για αρκούδες στον τόπο μας εδώ και εκατοντάδες χρόνια, καμία αναφορά για τέτοια ζώα στην προφορική ιστορία των κατοίκων, κυνηγών, κτηνοτρόφων της περιοχής. Και εγώ δύσκολα είχα πιστεύσει πριν από μήνες την πρώτη αναφορά για επίθεση αρκούδας σε μελισσοκομείο που είχε κάνει τοποθέτηση στην περιοχή, αλλά επίσης η ίδια αμφισβητούμενη (εντόνως από όλους στο χωριό) πληροφορία με είχε κάνει να πηγαίνω κάθε μέρα στο βουνό για να δω εάν είχαν πάθει ζημίες τα μελισσοκομεία μου, καθώς και τα μελισσοκομεία άλλων μελισσοκόμων που έχω κοντινές σχέσεις και επικοινωνία). Μάλιστα μου είπαν "Αρκούδα? Πλάκα μου κάνεις? Μπας και είναι καμία δίποδη αρκούδα (μελισσοκόμος ή κτηνοτρόφος ή απλώς ψυχανώμαλος που κάνει ζημιές στα μελίσσια)? Πάνε δες για καμιά πατημασιά αρκούδας βγάλε καμιά φωτογραφία για να έχουμε πραγματικά υπόθεση πριν ειδοποιήσουμε το δασαρχείο", χμμμμ δεν περίμενα και κάτι διαφορετικό από δημόσιους υπαλλήλους (και φυσικά συμμετοχή από αυτούς στην ανίχνευση μου? Ούτε να το σκέφτεσαι!) αλλά εκείνο το "δες για καμιά πατημασιά αρκούδας" αμείφθηκε από ένα ιδιαίτερα βαρύ πλάγιο βλέμμα από μέρους μου "Καλά είπαμε είμαστε ινδιάνοι σε αυτό το χωριό, αλλά δεν είμαστε και ιχνηλάτες Κομανάτσι! Τουλάχιστον όσοι από εμάς δεν έχουμε καμία σχέση με το κυνήγι!!!".

 Οπότε έχοντας ατελεσφορήσει στην προσπάθεια μου να συμμετέχει στην ανίχνευση μου κανένας άλλος που να είναι μάλιστα και αρμόδιος ξεκίνησα για το βουνό (πως μπορεί κάποιος να είναι αρμόδιος σε επίθεση αρκούδας από το κτηνιατρείο? Μα φυσικά γιατί το βουνό είναι γεμάτο με κτηνοτρόφους και το ζωικό τους κεφάλαιο! Εάν κινδυνεύουν όλοι αυτοί από μια αδέσποτη και άγρια αρκούδα δουλειά τους είναι έστω να τους ενημερώσουν για αυτόν τον κίνδυνο! Απλά πράγματα, και ακριβώς για τον ίδιο λόγο είναι ακόμα περισσότερο υπεύθυνο το δασαρχείο, το βουνό είναι επίσης γεμάτο από υλοτόμους και κυνηγούς, και αυτοί ανήκουν στις ευθύνες και αρμοδιότητες του δασαρχείου, και αυτοί πρέπει να έχουν την αντίστοιχη ενημέρωση!). 



 Οπότε ξεκινώ με το φορτηγό μου για να ανέβω στο βουνό για την σχετική ανίχνευση και την προσπάθεια μου να κλείσω τις πληγωμένες κυψέλες, και να εμποδίσω τις πιθανές λεηλασίες ανάμεσα στα μελίσσια (και φυσικά ένα ανοιχτό μελίσσι είναι ιδιαίτερα επιθετικό με οποιοδήποτε ή οτιδήποτε το πλησιάσει!) έχοντας την σκέψη στο μυαλό μου "Ωχχχ θα πάμε στο μελισσοκομείο του άλλου για να κλείσω κυψέλες και να σταματήσω λεηλασίες και μπορεί να βρω και στο τέλος μπελά, και άντε να αποδείξεις ότι ισχύει αυτό που θα ισχυρισθείς σε έναν καχύποπτο μελισσοκόμο!", και για αρκετές φουρκέτες του ιδιαίτερα ανηφορικού δρόμου αυτή ήταν η μόνη σκέψη μου μέχρι που μου ήρθε στο μυαλό η μοναδική σκέψη που θα έπρεπε να με απασχολεί "Πας καλά ρε βλάκα? Πας σε ένα μέρος που πριν από λίγες μόνο ώρες υπήρχε μια αρκούδα σε αναζήτηση τροφής! Και εάν ξαναγυρίσει ή απλώς ενεδρεύει εκεί κοντά τι θα κάνεις?", "Μάλλον τίποτα, το πολύ πολύ να κατουρηθώ επάνω μου μπας και είναι καρδιακή και να μην θέλει την τροφή της με υπερβολικό αλάτι επάνω της!"


 Φτάνοντας στο μελισσοκομείο του φίλου μου βλέπω από τον δρόμο που οδηγούσα 3 πεσμένες κυψέλες από σύνολο 6 (διπλών) κυψελών, δεν πρόσεξα με το πρώτο τα χυμένα πλαίσια και για λίγο ανακουφίστηκα με την σκέψη ότι απλώς έπεσαν από τον άνεμο οι κυψέλες γιατί ήταν πάνω σε λάστιχα (Να θυμηθώ να κράξω για χιλιοστή και μια ακόμη φορά τον Αποστόλη που έχει αυτή την χαζή τακτική να βάζει κυψέλες πάνω σε λάστιχα! Νέοι μελισσοκόμοι! Τι να πεις!), αλλά μετά από λίγα μέτρα βλέπω και τα πεσμένα πλαίσια που βγήκαν από μια από τις κυψέλες και η ανακούφιση μου πήγε περίπατο. "Αρκούδα τελικά" η γεμάτη απογοήτευση σκέψη μου, "Τα πιάσαμε τα λεφτά μας! Νέος και ιδιαίτερα δύσκολος μπελάς μας βρήκε!!!"

 Αποβιβάζομαι από το φορτηγό και κοιτώ επιφυλακτικά ολούθε για "ύποπτες" κινήσεις θάμνων που να υποδηλώνουν ότι από πίσω τους κρύβεται ένας όρθιος τοίχος με δόντια (δεν νομίζω ποτέ άνθρωπος σε όλη την διάρκεια της ιστορίας να έχει δώσει καλύτερο περιγραφικό ορισμό για μια αρκούδα! Χα χα χα). Τίποτα, αρχίζω και βαθιές αναπνοές από την μύτη μπας και πιάσω καμιά βαριά μυρουδιά στην περιοχή μόνο και μόνο για να ακούσω μια φωνή πίσω από το αριστερό μου αφτί "Τι τρέχει ζαγαρόσκυλο? Πιάνεις καμιά μυρουδιά από καμία σκύλα σε οίστρο? Εποχή ζευγαρώματος μάλλον και για σένα ζωντόβολο?" προφανέστατα είναι ο διάολος που κρύβεται μέσα σε κάθε ένα από μας, και ευκαιρία ψάχνει στην πρώτη χαζομάρα μας για να μας περιπαίξει!


 Ανάβω το καπνιστήρι, φορώ τα γάντια μου και την μελισσοκομική στολή, παίρνω και ένα ψεκαστήρι γεμάτο με νερό (σε περίπτωση λεηλασίας ανάμεσα στα μελίσσια να ψεκάσω στις εισόδους των μελισσιών νερό για να αποτρέψω από τις περισσότερες ιπτάμενες μέλισσες που θα βγαίνουν από αυτές αυτή την τάση για λεηλασία) και ξεκινώ για το μελισσοκομείο σκέφτοντας τις κινήσεις που θα κάνω.

 "Βάζω στην θέση τους τις κυψέλες που έριξε η αρκούδα αφού τις καπνίσω, μαζεύω τα σκορπισμένα πλαίσια από την ανοιχτή κυψέλη βγάζοντας και φωτογραφίες για το μελισσοκομικό μου αρχείο, καπνίζω την κατά πάσα πιθανότητα εξαγριωμένη ανοιχτή κυψέλη, την βάζω στην θέση της, τοποθετώ πίσω τα πλαίσια, κλείνω το καπάκι, ακούω ένα βαρύ θρόισμα ακριβώς από πίσω μου, κατουρώ την στολή μου για να πάθει καρδιακή προσβολή όποιος με φάει, δεν γυρίζω το κεφάλι μου, φωνάζω "μαμά!", αρχίζω να τρέχω, πετώ προς τα πίσω ψεκαστήρι, μετά κινητό, στο τέλος το ανοιχτό καπνιστίρι, σκέφτομαι "Μαλακία! Έπρεπε καλύτερα να ανοίξω τις κυψέλες και να αρχίζω να πετάω πλαίσια στην αρκούδα γεμάτα με εξαγριωμένες μέλισσες και να δω ποιος από τους δύο θα λυγίσει πρώτος από τις τσιμπιές των μελισσών!", και μετά από αυτή την σκέψη................"


 Και εδώ η απόδειξη ότι πράγματι υπάρχει ένα κορυφαίο αρπακτικό στην περιοχή μας, νυχιές από αρκούδα (η αρκούδα έχει νύχια 9 εκατοστών! Πόσο είναι 9 εκατοστά? 4 εκατοστά μεγαλύτερα από τις πιο μεγάλες νόμιμες λάμες μαχαιρών που μπορεί να κουβαλάς εκτός μιας κουζίνας!). Υποθέτω τους τελευταίους μήνες θα έχει αναπτυχθεί ατελείωτη παραφιλολογία και επιχειρηματολογία σε ένα χωρίο που έχει μεγάλη έλλειψη ερεθισμάτων σχετικά με την ύπαρξη ή όχι Αρκούδας (Αρκούδων! Έχει ακουστεί ότι υπάρχουν μάλιστα 3 από αυτές!), το πως έφτασε εδώ (ή ποιοι την "αμόλησαν" εδώ), και τι θα γίνει από εδώ και πέρα (δηλαδή μονόβολά ή εννιάβολά! Ραβδοτό ή λειοκαννο! Χα χα χα). Και η απάντηση σε όλο αυτό το χάσιμο χρόνου είναι μόνο μια! Ανιχνεύσεις και επιτόπια παρατήρηση. Ένα γραμμάριο εμπειρίας ή παρατήρησης αξίζει πολύ περισσότερο από χίλιους τόνους θεωρίας! 


 Και εξακολουθούμε να έχουμε αποδείξεις του τι τρελά γούστα έβγαλε με τις κυψέλες ο Wolverine!


 Προφανέστατα το @ρχίδι έριχνε τις κυψέλες από τις βάσεις τους για να τις ανοίξει με την πτώση τους και σε όποια άνοιγε με μια κίνηση του μπροστινού ποδιού του (Τα ζώα εκτός από τα πρωτεύοντα θηλαστικά έχουν μπροστινά πόδια! Όχι χέρια! Καλά ίσως και τα Κοάλα να έχουν και αυτά χέρια! Χα χα χα) πετούσε από μέσα του τα πλαίσια για αυτό και υπάρχει μια προοδευτικότητα στις ζημίες από τα νύχια του.

 Μα καλά πώς εκφράζεσαι έτσι! Τελικά δεν υπακούει σε καμία πολιτική ορθότητα το στόμα σου ε? Τολμάς και αποκαλείς τον εαυτό σου και οικολόγο! Σαν δεν ντρέπεσαι!

 Καλά! Καλά! Θα ανασκευάσω!

 Προφανέστατα το καημένο και ταυτόχρονα και πεινασμένο αλλά και φοβισμένο ζωάκι έριχνε τις κυψέλες από τις βάσεις τους για να τις ανοίξει με την πτώση τους και σε όποια άνοιγε με μια κίνηση του μπροστινού ποδιού του (Τα ζώα εκτός από τα πρωτεύοντα θηλαστικά έχουν μπροστινά πόδια! Όχι χέρια! Καλά ίσως και τα Κοάλα να έχουν και αυτά χέρια! Χα χα χα) πετούσε από μέσα του τα πλαίσια για αυτό και υπάρχει μια προοδευτικότητα στις ζημίες από τα νύχια του.!

  Οπότε αυτά είναι τα νέα του μαλλιαρού Πούστη!

 Ούπς!!!

 Της Αλεξάνδρας ήθελα να πω!

 Τι λέει το έσωσα?

 Χα χα χα. 





 Η νυχιά φαίνεται και στο πλαίσιο που έμεινε στον όροφο της ανοιχτής κυψέλης**. Προφανέστατα και αντιστάθηκε το μελίσσι, και στο τέλος έδιωξε την αρκούδα, αλλά η ζημία έγινε, τουλάχιστο δεν ακολούθησε λεηλασία ανάμεσα στα μελίσσια! Γιατί τότε η ζημία θα ήταν τεράστια!


 Δεν ξέρω πως έφτασαν στα μέρη μας αρκούδες, έχουμε μεν τεράστιες εκτάσεις δάσους στην περιοχή μας αλλά από γύρω, γύρω, υπάρχουν τεράστιες πεδιάδες και μεγάλοι και πολυσύχναστοι αυτοκινητόδρομοι. Έχει ειπωθεί ότι τις "φύτευσαν" οικολόγοι από σχετικές οργανώσεις προστασίας της άγριας ζωής, δεν το θεωρώ πιθανό αλλά έχω ήδη εκφράσει την άποψη μου σχετικά με μια τέτοια πιθανότητα στο προφίλ μου στο Facebook ως εξής:

 "Αρκούδες στα βουνά σε ένα μέρος που δεν υπάρχουν ούτε καν αναφορές για ένα τέτοιο πλάσμα από τους παππούδες μας που ήταν κυνηγοί, ξυλοκόποι και κτηνοτρόφοι.

 Λύκοι στα πεδινά μπαίνουν σε στάνες και πετσοκόβουν αβέρτα ότι βρουν.

 Δυο στα δύο στις τοποθετήσεις μου!

 Και μια που είμαι και εγώ άτομο με οικολογικό προσανατολισμό και ενδιαφέροντα ας κάνω μια πρόταση στους "υπευθύνους" που "κρατούν" την οικολογική ισορροπία εκεί έξω.

 Ρε μάγκες οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν μεγάλη φαντασία δεν λέω, αλλά όχι και τόσο μεγάλη για να μπορούν απλώς να φανταστούν τα λιοντάρια που βλέπουμε σε σκηνές κυνηγιού σε ψηφιδωτά ή σε τύμβους! Κάπου πρέπει να τα είδαν όλα αυτά. Οπότε μάλλον ζούσαν στον καιρό του Αλεξάνδρου στην γη της Μακεδονίας λιοντάρια.

 Πλέον όμως δεν υπάρχουν, άρα πρέπει να τα εισάγουμε ξανά στα βουνά και στα λαγκάδια μας για να έχουμε οικολογική "ισορροπία".

 Έτσι, έτσι, έτσι, πως θα έχουμε οικολογική ισορροπία εάν κινδυνεύουν μόνο κυψέλες, πρόβατα, κατσίκια, και γελάδια?

 Βάλτε και μερικά λιοντάρια αμολυτά από εδώ και εκεί για να κινδυνεύουν εξίσου και μελισσοκόμοι, ξυλοκόποι, κτηνοτρόφοι, αγρότες και ο οποιοσδήποτε!!!!

 Τι σόϊ οικολογική συνείδηση έχετε εάν κάνετε μισές δουλειές?

 Μαλάκες!

 Χα χα χα."



 Στην πραγματικότητα δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία του πως βρέθηκαν αρκούδες εδώ (ήρθαν από μόνες τους από την Πίνδο, την Δράμα, την Βουλγαρία, τις άφησαν ελεύθερες εδώ ή σε κοντινή περιοχή οικολογικές οργανώσεις) αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πλέον υπάρχουν στην περιοχή (μια περιοχή που δεν είχε αρκούδες για εκατονταετίες ίσως και χιλιετίες!) και θα αποτελέσουν τεράστιο πρόβλημα στο μέλλον και για τους επαγγελματίες του δάσους (Υλοτόμοι, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι)  αλλά και για τους κατοίκους των γύρω χωριών, αλλά και για τους περιηγητές της περιοχής. 

 Δεν έχει κανένας στην περιοχή παιδεία και εμπειρία σχετικά με το πως αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο κορυφαίο αρπακτικό,  και πιθανότατα στην πρώτη δυσάρεστη επαφή με αυτό να αντιμετωπίσουμε θύματα (πρώτα από την πλευρά του ζωικού κεφαλαίου, και ίσως των ανθρώπων, και αμέσως μετά από την πλευρά του ζώου, που θα βρεθεί ταχύτατα από την θέση του θύτη στην θέση του θύματος!). Καλό είναι οι σχετικές υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την λύση του προβλήματος και να μην προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους! Από την πλευρά μου πρέπει να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα, με αποδείξεις, για να είναι όλοι γνώστες της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας (και για αυτό και κατά εξαίρεση θα δημοσιοποιηθεί αυτή η ανάρτηση από μένα σε ομάδες που έχουν θεματολογία την περιοχή μας!*).  


 Μια που μιλάμε για αποδείξεις ας αναφέρω και τα παρακάτω. Έχοντας πλέον φωτογραφικές αποδείξεις από την επίθεση αρκούδας σε μελίσσια πήγα ξανά στο Κτηνιατρείο και τις έδειξα, υπήρξε πάλι αμφισβήτηση του γεγονότος, που όμως φωτογραφία με φωτογραφία έβλεπα ότι άρχισαν και οι υπάλληλοι του κτηνιατρείου να πείθονται για το αληθές του γεγονότος. Ωστόσο με παρέπεμψαν στον κυνηγητικό σύλλογο για να τους ενημερώσω για το γεγονός και να επικοινωνήσουν αυτοί με το Δασαρχείο (Δηλαδή το κτηνιατρείο δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το δασαρχείο? Ή έστω με την Διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης και αυτοί με το δασαρχείο? "Περίεργα πράγματα κύριε Διοικητά" που έλεγε ο Μπαλούρδος!!).

 Ωστόσο ήμουν τυχερός και όταν έφτασα στο σπίτι μου περνούσε ακριβώς από μπροστά του ένα τζιπάκι του Δασαρχείου! Τους έκανα σήμα να σταματήσουν και εξηγώντας τους την κατάσταση τους έδειξα το φωτογραφικό υλικό που σύλλεξα, και για ακόμη μια φορά έντονη αμφισβήτηση και καχυποψία "Και πως ξέρω εγώ ότι δεν το έκανε αυτό κάποιος άνθρωπος?" με αποτέλεσμα να έρθει και με εριστικό τόνο (ο γνωστός ειρωνικός και συνάμα σαρκαστικός Σοχινός τόνος ομιλίας όσο αφορά αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων) η ανταπάντηση "Δηλαδή πιστεύεις ότι κάποιος θα έμπαινε στον κόπο να κάνει ακόμα και τεχνητές νυχιές από αρκούδα πάνω στις κερήθρες για να μας πείσει για την ύπαρξη της? Για ποιο λόγο? Εάν ήθελε να κάνει ζημία στις κυψέλες αρκεί απλώς ένα εντομοκτόνο, ή μια βαριά, ή απλώς τις αρπάζει!". 

 Παίδες υπάρχει και μια αρχή που ονομάζεται Αρχή του Οκάμ, που ορίζει ότι ανάμεσα σε δύο πιθανές εκδοχές γεγονότων για τις οποίες υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με την ορθότητα τους, συνήθως η αληθής είναι η απλούστερη από τις δύο. Ναι ξέρω είναι τρελό να υπάρχει στην περιοχή μια αρκούδα, αλλά ακόμα πιο τρελό είναι να υπάρχει ένας φαρσέρ που να καταστρέφει κυψέλες και να δημιουργεί ψεύτικα στοιχεία για να μας αποδείξει ότι υπάρχει ένα τέτοιο πλάσμα εδώ! Παράξενη και για ακόμη μια φορά η δομή της σκέψης των δημοσίων υπαλλήλων! Τα πάντα συνωμοτούν για να τους παγιδεύσουν! Για να τους μπλέξουν σε έναν εφιάλτη ευθυνών, ναι η λέξη κλειδί εδώ είναι η ευθύνη. 

 Και ακριβώς εκεί πάτησα "Ξέρετε είναι ευθύνη σας να ειδοποιήσετε τους πάντες που δουλεύουν στο βουνό για το γεγονός, κτηνοτρόφους, υλοτόμους, κυνηγούς, μελισσοκόμους, ζευγαράκια που θέλουν μια απόμερη γωνιά, ότι υπάρχει κίνδυνος εκεί έξω, ακόμα και εσείς που είσαστε διαρκώς σε περιπολία στο βουνό κινδυνεύετε να σας φάει! Εγώ ένας απλός μελισσοκόμος είμαι (δεν είμαι ούτε πρόεδρος μελισσοκομικού συλλόγου, ούτε με ενδιαφέρει καν να γίνω), πήγα να φροντίσω μερικά μελίσσια που τα "μαγάρισε" η αρκούδα, μην έχουμε καμία λεηλασία, και τράβηξα φωτογραφίες για να έχω αποδείξεις του γεγονότος. Και φυσικά το αναφέρω σε σας τις αρμόδιες αρχές!".

 "Λες να έχουμε παρόμοιο περιστατικό με αυτό στην Καστοριά (μια αρκούδα τραυμάτισε πολύ σοβαρά έναν κυνηγό που τον αιφνιδίασε)?", "Καθόλου απίθανο! Η αρκούδα είναι το πλέον τσαμπουκαλεμένο από τα άγρια ζώα! Τι ακριβώς μπορείς να κάνεις απέναντι από μια αρκούδα εάν είσαι άοπλος (ή ακόμη και οπλισμένος!)? Τι πιθανότητες έχεις να σωθείς εάν όλα πάνε στραβά?", "Ναι μας έχει αναφέρει και άλλος μελισσοκόμος ότι μια αρκούδα έβαλε χέρι στα μελίσσια του", "Ναι το ξέρω, για αυτό έβγαλα ατελείωτα χιλιόμετρα τους περασμένους μήνες, και έκαψα αβέρτα πετρέλαιο στο φορτηγό μου, για να είμαι σίγουρος ότι δεν άνοιξαν και τα δικά μου μελίσσια!".

 Φωτογραφία στην φωτογραφία έβλεπα και στα δικά τους μάτια να μειώνεται η αμφιβολία και η καχυποψία, κάτι είναι και αυτό! Ελπίζω να ειδοποίησαν και τους προϊσταμένους τους, αλλά και όσους αρμόδιους φορείς έχουν σχέση με αυτούς (Δασικούς συνεταιρισμούς, κυνηγητικούς συλλόγους, κτηνοτροφικούς συλλόγους ή συνεταιρισμούς). 

 Μην μας είναι μόνο μπελάς δηλαδή το Δασαρχείο (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Όλα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε ) 


 Στα δικά μας τώρα, ας δώσουμε λίγες ακόμα εικόνες που θα αποτελέσουν ερέθισμα για ατελείωτες συζητήσεις από τους κατοίκους της περιοχής χα χα χα.


 Φυσικά τα μελίσσια εξακολουθούσαν να είναι ανήσυχα και επιθετικά παρόλο που τα έβαλα στην θέση τους και τα έκλεισα.


 Αυτό είναι σημάδι από χτύπημα από την αρκούδα, έσπασε το καπάκι από την κυψέλη?


 Και έτσι άφησα αυτό το μελισσοκομείο αφού έφυγα (ε καλά! Δεν άφησα πίσω μου το καπνιστήρι και το ψεκαστήρι!!! Χα χα χα). 


 Αλλά η ανίχνευση μου και η αποστολή μου δεν τελείωσε εδώ, είπαμε ότι δύο μελισσοκομεία είχε επισκεφτεί η αρκούδα, οπότε ξεκίνησα για το δεύτερο μελισσοκομείο για να δω και τι ζημία είχε κάνει και εκεί. Στον δρόμο συνάντησα μια πεσμένη κυψέλη που χρησιμοποιούταν ως "σημάδι" τοποθετήσεων. "Έψαξε και εδώ για τροφή το κτήνος? Καλοεκπαιδευμένη! Κάθε κυψέλη και στόχος ε?"


  Και έφτασα στο δεύτερο μελισσοκομείο που μου ήταν άγνωστος ο ιδιοκτήτης του και δεν υπήρχαν σχετικά στοιχεία αναζήτησης του πάνω στις κυψέλες. Και πρώτη απώλεια από την αρκούδα η αναποδογυρισμένη κυψέλη που είχε ο μελισσοκόμος πευκοβελόνες και το καπνιστήρι.


 Αλλά και σε αυτό το μελισσοκομείο έκανε ζημία η αρκούδα και άνοιξε και εδώ μια κυψέλη, μάλιστα οι μέλισσες σε αυτό το μελισσοκομείο ήταν πολύ πιο επιθετικές και με έκανε αυτό το γεγονός να σκεφτώ ότι ίσως η ζημία σε αυτό το μελισσοκομείο να είναι μεταγενέστερη από την ζημία στο προηγούμενο μελισσοκομείο.


 Τέσσερα πλαίσια στην γονοφωλιά, δύο εκτός αυτής, δεν βρήκα πλαίσια τσακισμένα ή φαγωμένα κοντά σε αυτή και η ύπαρξη φελιζολ μου δίνει την εντύπωση ότι ίσως να μην υπήρχανε άλλα πλαίσια στην κυψέλη και να μην πήρε κάπου πιο μακρυά τα πλαίσια η αρκούδα για να τα φάει (φελιζολ στην κυψέλη Αύγουστο μήνα!! Σοβαρά τώρα συνάδελφε μελισσοκόμε?!?! Ποίος σας τα μαθαίνει αυτά?!?!?!)


 Οπότε έβαλα  τα πλαίσια στην θέση τους (και το φελιζόλ, όσο άχρηστο και επιβλαβές και εάν είναι για αυτή την εποχή!) και έκλεισα την κυψέλη.


 Και δύο φωτογραφίες σχετικά με το πως άφησα το μελισσοκομείο πριν φύγω, καλύτερα γαϊδουροδενε παρά γαϊδουρογύρευε!




 Αλλά δεν ήθελα η ανίχνευση πάνω στο βουνό να είναι η τελευταία εικόνα που θα έχετε από αυτή την ανάρτηση. Με που κατέβηκα από το βουνό μου ήρθε ένα παιδί από το χωριό που ήθελε την βοήθεια μου για να βγάλει ένα μελίσσι από ένα δέντρο (συγκεκριμένα ο γιος του κτηνοτρόφου που με ειδοποίησε για την επίθεση της αρκούδας). Είχε προσπαθήσει να το βγάλει μαζί με τον θείο του την προηγούμενη μέρα, με την χρήση αλυσοπρίονου, αλλά αυτό παρόλο που του είχαν πάρει τις πίτες με τα μέλια και τους γόνους εξακολουθούσε πεισματικά να μην εγκαταλείπει την φωλιά του.


 Το λάθος που έκαναν ήταν ότι συμπεριφέρθηκαν σε αυτό το μελίσσι σαν να ήταν αφεσμός που μόλις βγήκε από την κυψέλη, λάθος μεγάλο! Μελίσσι που το αφαιρείς από την θέση που είναι για μήνες (ή ακόμη και για χρόνια) το φευγατίζεις αμέσως από την περιοχή, γιατί οι οσμές του μελισσιού στην αρχική του φωλιά είναι πολύ ισχυρές και μπορεί να γυρίσει στην φωλιά του, επίσης δεν μπορείς να είσαι σίγουρος σχετικά με το εάν δεν έχει και δεύτερη ή και τρίτη κοιλότητα όπου θα υπάρχει γόνος μέλια και κυρίως να είναι εκεί η βασίλισσα (ή να έχεις σκοτώσει την βασίλισσα καθώς βγάζεις το μελίσσι, και οι μόνες οσμές από αυτήν να βρίσκονται στην αρχική θέση). Ο νέος μελισσοκόμος θέλοντας να πάρει όσες περισσότερες από τις ιπτάμενες μέλισσες επέστρεφαν στην φωλιά τους άφησε εκεί το πενταράκι, αλλά αντί να γεμίσει με μέλισσες άδειασε και από αυτές που έπιασε!

 Καλά δεν αναφέρω καν το γεγονός ότι έγινε χρήση αλυσοπρίονου για να βγει ένα μελίσσι! Γνωστές οι (αιρετικές!) απόψεις μου ότι δεν αξίζει να καταστραφεί ένα δέντρο για να πιάσεις ένα μελίσσι. Επίσης ακόμα πιο γνωστή η απέχθεια μου να βγάλω μελίσσι από θέση που έχει πλέον οριοθετήσει ως "Η φωλιά μου". Μπέρδεγουει η κατάσταση και ο αυτοσχεδιασμός θα πρέπει να πάει σύννεφο για να το πάρεις! 


 Αυτοσχεδιασμός που σε αυτή την περίπτωση είναι η έγχυση ζαχαρόνερου πάνω σε χτισμένα πλαίσια και γέμισμα τους (η μία πλευρά) με αυτό που θα παίξουν το ρόλο του "μελιού" ως δόλωμα για τις μέλισσες. και ταυτόχρονα το δόσιμο στο μελίσσι κλειστού και ανοιχτού γόνου (κλειστός για να αυξηθεί γρήγορα ο πληθυσμός του μελισσιού όταν ανοίξει, και ανοιχτός για να καλυφθεί η περίπτωση να έχουν σκοτώσει την βασίλισσα και να δημιουργήσει με αυτόν άμεσα το μελίσσι βασιλικά κελιά για να την αντικαταστήσει). Με μια κίνηση τροφοδοσία, ενίσχυση σε πληθυσμό, άγκυρες για το μελίσσι και εξασφάλιση αντικατάστασης της βασίλισσας εάν κατά λάθος σκοτώθηκε.

 Άντε ακόμα ένα ψήγμα μελισσοκομικής τέχνης κερασμένο από μένα, για να μην λέτε ότι σας παραμέλησα! Χα χα χα.

 Και φυσικά σας παραθέτω και το σχετικό αρχείο αναρτήσεων σχετικών με τους αφεσμούς για βοήθεια σας.

* Τελικά παρόλο που έθεσα την παραπάνω ανάρτηση στους διαχειριστές ομάδων με θεματολογία για την περιοχή του Σοχού αυτοί δεν ενέκριναν την δημοσιοποίηση της σε αυτές. Προφανέστατα τα μόνα ενδιαφέροντα τους είναι τα καρναβάλια του Σοχού και η πάλη στο πανηγύρι του Σοχού, καθώς και ιστορίες από άτομα που πέθαναν πριν από κανένα αιώνα! 

 Κανένα πρόβλημα, εάν όλη η σκέψη τους είναι προσανατολισμένη στο παρελθόν και δεν τους νοιάζει καν να  ειδοποιήσουν τα μέλη των ομάδων τους για κινδύνους του παρόντος και του μέλλοντος εγώ δεν έχω πρόβλημα, από την πλευρά μου γνωστοποίησα τις ανιχνεύσεις μου σε όσους περισσότερους μπορούσα, με  φωτογραφικές μάλιστα αποδείξεις, αυτοί με την σειρά τους μπορούν σε 10-15 χρόνια να βγάζουν φωτογραφίες από κανένα μακαρίτη και να λένε ιστορίες για τότε που άρπαξε τον φουκαρά μια αρκούδα!

** Τελικά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον μελισσοκόμο που γνώριζα και του άνοιξε η αρκούδα τα μελίσσια έμαθα ότι η αρκούδα πήρε από τον όροφο και 3 πλαίσια με μέλι για να τα φάει μάλλον κάπου παράμερα! Ενδιαφέρουσα πληροφορία σχετικά με τις τακτικές και την συμπεριφορά των αρκούδων πάνω σε τέτοιες περιπτώσεις!


Adios Amigos Locos


Σειρά: Κουλά και Φευγάτα μέρη που βρήκε ο Αρκούδας Αφεσμούς


 Στις Παγίδες Αφεσμού


 Έξω από τις παραφυάδες


 Σε Χαράδρες


 Σε σημάδια 


 Συνήθως χαμένα στο πουθενά 


 Που και που στα παρθεναγωγεία 


 Μερικές φορές στον Θεό


 Ακόμα και στο Youtube!

 Σύλληψη αφεσμού σε βίντεο By Αρκούδας

 Που και που του έρχονται και στο πιάτο

 Εάν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό

 Υπάρχουν και φορές που μαθαίνει και στους άλλους να τους "ψαρεύουν"

 Προθέρμανση για κόψιμο παραφυάδων

 Που και που εντυπωσιάζεται και από τους αφεσμούς των άλλων




Λάζαρος Μότσανος


Σοχός 13/8/2020


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου