Και μια που το κυνήγι των αφεσμών καλά κρατεί φέτος, μια που η ελαιοκράμβη δίνει σαν τρελή, ας δείξουμε μια από τις πιο παράξενες περιπτώσεις αφεσμού που μου έχει τύχει μέχρι τώρα. Αφεσμός από παραφυάδα (είπαμε ότι η ελαιοκράμβη φέτος δίνει σαν τρελή!) πήγε και έκατσε σε μια κυψέλη από έναν αφεσμό (πάλι από παραφυάδα) που είχα πιάσει πριν από 2 ημέρες!
Συνήθως ο αφεσμός πιάνεται εύκολα ή δύσκολα με την χρήση (με σειρά αύξησης της δυσκολίας) από μαντιλάκι αφεσμών (σε παγίδα αφεσμών), σπρέι αφεσμού (εάν τον πετύχεις στον αέρα, ή σε εύκολο σημείο), με βούρτσα τρύγου (για να "σκουπίσεις" από ένα μέρος που είναι ο αφεσμός τις μέλισσες, γιατί πες είναι σε χοντρό κλαδί που δεν μπορείς να το τινάξεις), με κλαδευτήρι (για να κόψεις το λεπτό κλαδί που ήταν πριν τον πιάσεις για να μην ξαναπάει εκεί μια που έχει την οσμή του αφεσμού), με πριόνι (για να κόψεις ένα χοντρότερο και πιο ξυλώδες κλαδί), και στο τέλος με αλυσοπρίονο (για πολύ χοντρά κλαδιά!!!).
Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί δεν μπορείς να τον τινάξεις (γιατί είναι σε μια κυψέλη που ήδη υπάρχει μελίσσι μέσα (αφεσμός), οπότε πρέπει να λειτουργήσεις περισσότερο δελεάζοντας τον αφεσμό μια που η άμεση και δυναμική λύση αποκλείεται).
Και από κάπου εκεί έφυγε ο αφεσμός, ένα μελισσοκομείο με παραφυάδες ατάκτως ερριμμένες με διαφορετικές κατευθύνσεις των πορτών τους, και σε διαφορετικά χρώματα οι κοντινές κυψέλες, για να υπάρχει μεγάλη παράλλαξη, ώστε να μην μπερδευτούν οι βασίλισσες στο γαμήλιο ταξίδι τους και πάνε στις λάθος κυψέλες (και τις σκοτώσουν στην είσοδο οι φρουροί της κυψέλης).
Λεπτομέρεια, στο καπάκι της κυψέλης πληροφορίες σχετικά με την παραφυάδα-αφεσμό ( 9/5 ΑΦ Β΄ δίνει πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία πιασίματος του αφεσμού, και ότι είναι αφεσμός από παραφυάδα (αντίστοιχα ο 9/5 ΑΦ Α΄ θα ήταν αφεσμός από κανονικό μελίσσι, ο 9/5 σκέτο θα ήταν κομμένη παραφυάδα, ο 9/5 ΑΝΤ θα ήταν το αρχικό μελίσσι με κελιά αντικατάστασης, ο 9/5 Α΄ θα ήταν το αρχικό μελίσσι με βασιλικά κελιά χωρίς να ξέρεις εάν ήταν η βασίλισσα μέσα)).
Οπότε η λύση εδώ είναι να χρησιμοποιηθούν κερήθρες μαύρες, τρυγημένες (οπότε έχουν στα τοιχώματα τους μέλι), αφού τις έχεις ψεκάσει πρώτα με σπρέι αφεσμών για να τις κάνεις ακόμη πιο ελκυστικές για τις μέλισσες.
Δυστυχώς το μελισσοκομείο είναι μελισσοκομείο με παραφυάδες (και αφεσμούς που τους έχεις πιάσει στο κεντρικό μελισσοκομείο, και τους έχεις φέρει σε αυτή την τοποθεσία -αφού τους έχεις δώσει και ένα πλαίσιο με μέλι, και ένα πλαίσιο με γόνο από άλλο μελίσσι, που θα λειτουργήσουν σαν άγκυρα για τον αφεσμό για να μην φύγει, αλλά και για να του δώσεις μια γερή βοήθεια για να αναπτυχθεί ταχύτερα -βάζεις και μια τροφή επίσης-, για να μηδενίσεις πλήρως την πιθανότητα για να σου φύγει ο αφεσμός που έπιασες -γιατί εάν κάποιες από τις ανιχνεύτριες του αφεσμού έχουν βρει ένα πολύ καλύτερο μέρος για να μετακινηθεί ο αφεσμός όταν επιστρέψουν απλούστατα δεν θα υπάρχει στην θέση του ο αφεσμός!-) οπότε δεν τίθεται καν η λύση να πάρεις από κάπου πλαίσια με μέλι ή γόνο.
Τις ψεκάζεις και τις βάζεις απαλά πάνω στον αφεσμό και αυτός έρχεται σιγά, σιγά, στις κερήθρες τις οποίες τις τοποθετείς στην κυψέλη (που την έχεις και αυτή ψεκάσει εσωτερικά με το σπρέι αφεσμών), όπου ευελπιστείς να έχεις πιάσει και την βασίλισσα πάνω σε αυτά, εάν όχι θα πρέπει να πας στο κέντρο του αφεσμού που θα έχει αρχίσει πάλι να πετά με την κυψέλη στα χέρια σου -που πλέον μυρίζει έντονα από το σπρέι αφεσμών και να αφήσεις τον αφεσμό να έρθει σε αυτή, το καταλαβαίνεις αυτό από την ένταση του θορύβου, και το πλήθος των μελισσών, εάν το έχεις πετύχει).
Και ο αφεσμός αρχίζει να συγκεντρώνεται πλέον στην κυψέλη που έχεις βάλει τα ψεκασμένα απομελωμένα πλαίσια, αφού φυσικά τον έχεις απομακρύνει από την κυψέλη που είχε κάτσει. Θα μπει και μια δίκιλη τροφή για να βοηθηθεί ο αφεσμός (δίκιλη γιατί και δεν έχεις βάλει μέσα πλαίσιο με μέλι από άλλη κυψέλη, αλλά και γιατί πλέον η ελαιοκράμβη είναι στα τελειώματα της).
Θα γίνει αυτός ο αφεσμός παραγωγικό μελίσσι?
Εξαρτάται!
Ακόμα είναι νωρίς, οπότε υπάρχει ακόμη χρόνος για να γίνει παραγωγικό μελίσσι, εάν δώσει καλά το άγριο τριφύλλι (που έχει σειρά στις ανθοφορίες), το παλιούρι, και ίσως και η αγριορίγανη, ρίγανη, και Ηλίανθος.
Αν ναι, μπορεί να γίνει παραγωγικό για το πεύκο (σαν δεκάρι), εάν ήταν μεγαλύτερος αφεσμός, τον έπιανες λίγο νωρίτερα, και είχες βάλει και ένα πλαίσιο με γόνο θα μπορούσε να γίνει παραγωγικό ως εικοσάρι για το βελανίδι (δίνοντας φυσικά έναν έτοιμο χτισμένο όροφο όταν δεκάριζε. Κάτι που θα έχω σε αφθονία μια που ήδη έχω χτίσει 600 πλαίσια στην ελαιοκράμβη -για να φρενάρω τα μελίσσια χτίζοντας αβέρτα- και στο εργαστήρι μου έχω 1000 χτισμένα πλαίσια - και μια εκατοντάδα μελίσσια ήδη έχουν πάρει ορόφους, και έχουν εικοσαρίσει σε πληθυσμό και πλαίσια-).
Αλλά ακόμη και εάν δεν γίνει παραγωγικός (γιατί όπως και να το κάνουμε είναι αφεσμός από παραφυάδα, όπως και η παραφυάδα από όπου έχει φύγει ο αφεσμός. Αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγάλο "αλλά". Οι παραφυάδες κοπήκανε χωρίς να ψαχθούν για το που είναι οι βασίλισσες -όταν σε κυνηγάει ο χρόνος και βλέπεις μερικές δεκάδες μελίσσια με βασιλικά κελιά δεν έχεις πάντα την πολυτέλεια να ψάχνεις για βασίλισσες- οπότε μερικοί από αυτούς τους αφεσμούς μπορεί να είναι από τις παλιές βασίλισσες (και επειδή υπήρχε πολύ ισχυρή νεκταροέκκριση έξω δεν σκοτώθηκαν μεταξύ τους οι βασίλισσες που βγήκανε από τα κελία με την παλιά βασίλισσα - ή δεν σκοτωθήκαν μεταξύ τους ακόμη και εάν δεν υπήρχε παλιά βασίλισσα μέσα στην παραφυάδα για τον ίδιο λόγο-) που γέννησε στην παραφυάδα στους χώρους που άνοιξε ο γόνος, αλλά και στα πλαίσια που έδωσα -2 άχτιστα, 2 χτισμένα, 2 τρόφες, 2 γόνοι- και έφυγε με την μισή παραφυάδα, αλλά μπορεί να έχει ήδη αφήσει 2-4 πλαίσια με φρεσκογεννημένο γόνο για την επόμενη βασίλισσα, οπότε αυτή η παραφυάδα μπορεί να γίνει παραγωγικό μελίσσι για το βελανίδι- δίνοντας φυσικά και σε αυτήν ένα χτισμένο όροφο μόλις δεκαρίσει-), πάντα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον σπουδαιότατο μελισσοκομικό χειρισμό της συνένωσης για να ενώσεις αυτούς τους μικρούς αφεσμούς με μελίσσια που δεν έχουν καλές μάνες (που πάντα υπάρχουν σε ένα μεγάλο μελισσοκομείο), ή με παραφυάδες που δεν έχουν γονιμοποιηθεί οι μάνες τους - ή δεν έχουν καν-, ή ακόμη μπορείς να τους συνενώσεις μεταξύ τους!
Και για το τέλος, ακόμη και εάν δεν γίνει παραγωγικό φέτος, μπορεί κάλλιστα να είναι "μελισσάκια για του χρόνου". Μελίσσια που δεν θα τα κατεβάσεις καθόλου στα πεύκα, και του χρόνου θα είναι πιθανώς τα καλύτερα σου μελίσσια, μια που δεν θα έχουν φθαρεί πολύ στα πεύκα.
Και ακόμη μια απόδραση που δεν πέτυχε, γιατί "έχουν γνώση οι φύλακες" για ακόμη μια φορά. Και έχουν "γνώση οι φύλακες" γιατί είμαι κάθε μέρα στα μελίσσια μου. Και εδώ είναι η απάντηση για μια επαναλαμβανόμενη ερώτηση στις μελισσοκομικές ομάδες (μπήκα σε μια λόγου του ότι είναι διαχειριστής ένας φίλος μου) που την βλέπω διαρκώς.
"Μια μέθοδο καταστολής σμηνουργίας?".
Φυσικά και υπάρχει, και ονομάζεται "μελίσσοκόμος"!
Είτε έχοντας τουλάχιστον μια πλήρη επιθεώρηση ανά 5 ημέρες, είτε εάν είναι πολλά τα μελίσσια με επιθεωρήσεις στα γύρω δέντρα για αφεσμούς (και αβέρτα παγίδες αφεσμών). Γιατί σε δυνατά μελίσσια, τα οποία βρίσκονται σε δυνατές νεκταροεκκρίσεις, δεν υπάρχει κανένας άλλος αξιόπιστος τρόπος καταστολής ή εκμετάλλευσης της σμηνουργίας εκτός από τον μελισσοκόμο!
Και ναι καταλαβαίνω ότι κάποιοι από αυτούς που κάνουν αυτές τις ερωτήσεις δεν μπορούν να είναι κάθε μέρα στα μελισσοκομεία τους. Αλλά και αυτοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι ακριβώς για αυτό το λόγο δεν θα μπορούν να είναι τόσο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί όσο οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι που θα είναι κάθε μέρα στα μελίσσια τους!
Δεν μπορείς να κερδίζεις κάπου χωρίς να χάνεις κάπου αλλού!
Έχεις ένα άλλο επάγγελμα εκτός της μελισσοκομίας και μπορείς να πηγαίνεις στα μελίσσια σου περιστασιακά? Καλώς! Απλούστατα δεν θα μπορείς να έχεις τις αποδόσεις ενός επαγγελματία μελισσοκόμου που ζει μόνο από τα μελίσσια του*
* Και γιατί να τις έχεις? Εγώ δεν έχω κάτσει ούτε μια μέρα από την 1 Μαρτίου -ψέματα έκατσα 3 ημέρες, μια όταν πήγα μέλια στον Λαγκαδά σε ένα πελάτη μου μια Κυριακή, την ημέρα του Πάσχα που είπα "Να πάνε να γαμηθούν όλα! Έχω και εγώ ψυχή, δεν είμαι σκυλί! Θα κάτσω σήμερα δεν θα κάνω τίποτε!", και μια μέρα που σταμάτησα να δουλεύω γιατί έβρεχε, και λόγου συνεχόμενης κόπωσης ένοιωθα ότι περπατούσα μέσα σε μια πισίνα με ζελέ!- 72 συνεχόμενες μέρες -μείον τρεις!- εργασίας!
Ούτε Σάββατα, ούτε Κυριακές, στην γιορτή μου μετακινούσα μελίσσια στις ελαιοκράμβες, τις ημέρες βροχής αμέσως μετά έλιωνα κεριά από τα απολεπίσματα, την δεύτερη μέρα του Πάσχα έκοψα τις πρώτες παραφυάδες μου, την πρωτομαγιά συρμάτωνα 100 πλαίσια -είχα απόθεμα από 420 συρματωμένα πλαίσια από τον χειμώνα, μου έφυγαν μέσα σε 9 ημέρες μέσα στις ελαιοκράμβες, τρέχε μετά φουκαρά!-, κάθε μέρα είτε στο μελισσοκομικό μου εργαστήρι -όταν έβρεχε-, είτε στα μελισσοκομεία μου!
Δεκάδες χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα στα μελισσοκομεία μου, παρόλο που πλέον είναι κοντά μου, τρώω στο φορτηγό, ξεκουράζομαι στο φορτηγό, μου φεύγουν τα σφραγίσματα από το αβέρτα ντακα ντούκα στους χωματόδρομους για τα μελισσοκομεία μου, ξέρω την κάθε κυψέλη τι θέλει, αυτή θέλει ένα πλαίσιο, ή άλλη 3, αυτή είναι σε διαδικασία αντικατάστασης, αυτή σμηνούργησε, αυτή σέρνεται θα πάει για συνένωση. Και θα συνεχίσω με αυτόν τον ρυθμό για μήνες ακόμη.
Τι σε κάνει να νομίζεις ότι στο τέλος της χρονιάς εγώ, και εσύ που είσαι περιστασιακά στα μελισσοκομεία σου, θα έχουμε την ίδια απόδοση ανά κυψέλη, ακόμη και εάν έχουμε τις ίδιες τοποθετήσεις, εσύ και εγώ?
Κάποια στιγμή θα πρέπει αρκετοί από εσάς να αποκτήσετε και επαφή με την πραγματικότητα -και όχι μόνο νέοι μελισσοκόμοι! Έχω πετύχει και μελισσοκόμους που βγάζουν βασιλικό πολτό, και γύρη, αλλά πουλούν και αβέρτα παραφυάδες, και όταν τους λέω τις αποδώσεις μου σε μέλι -Μην το κάνετε ποτέ αυτό το λάθος με κάποιον που δεν σας λέει ποτέ τις δικές του αποδόσεις!!!!! Είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι σε βλέπει ανταγωνιστικά, και ότι θα του "μείνει στο μάτι" η δικιά σου παραγωγή! Το έκανα εγώ αυτό το λάθος, το πλήρωσα, το μετάνιωσα που ανοίχτηκα στους λάθος ανθρώπους, δεν θα το ξανακάνω!- δεν το πιστεύουν! Αν είναι δυνατόν! Εγώ πάω μόνο για το μέλι, όλη η δυναμικότητα των μελισσιών μου πάει για την παραγωγή μελιού, αυτοί αντίθετα έχουν και άλλα προϊόντα της κυψέλης, που φυσικά θα τους καταναλώνουν μέρος της δυναμικότητας των μελισσιών τους, αλλά έχουν και την απαίτηση να βγάζουν και περισσότερο μέλι ανά κυψέλη από μένα! Τι κυκλοφορεί τελικά εκεί έξω!!!-.
Έχεις πολλά μελίσσια (πάνω από 150-200 μελίσσια που μάλλον εκεί είναι ο ανώτερος αριθμός μελισσιών για ένα άτομο στα οποία θα μπορείς να κάνεις τουλάχιστον 1-3 πλήρες επιθεωρήσεις σε όλα κατά την επικίνδυνη περίοδο της σμηνουργίας)? Οκ θα πρέπει να κοιτάς ψηλά στα δέντρα, αντί να κοιτάς χαμηλά στις κυψέλες, και να μαζεύεις αβέρτα αφεσμούς!
Αυτά, φτάνει τόσο, θα εκραγούν τα μυαλά σας εάν συνεχίσω λίγο ακόμη!
Χα χα χα.
Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.........
Adios Amigos locos
Σειρά: Κουλά και Φευγάτα μέρη που βρήκε ο Αρκούδας Αφεσμούς
Στις Παγίδες Αφεσμού
Έξω από τις παραφυάδες
Σε Χαράδρες
Σε σημάδια
Συνήθως χαμένα στο πουθενά
Που και που στα παρθεναγωγεία
Μερικές φορές στον Θεό
Ακόμα και στο Youtube!
Αλλά εκτιμά και τις προσπάθειες των άλλων επί του θέματος
Που και που του κάνουν και δώρο και κανένα αφεσμό.
Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 11/05/2022