UA-50457385-1

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Και ένας αφεσμός στην Φθινοπωρινή Ισημερία

 


 Να και κάτι που δεν βλέπεις συχνά στην μελισσοκομία! Ένας αφεσμός στις 20/9/2023, μια μέρα πριν την Φθινοπωρινή Ισημερία!

 Έχω πάει στα μελίσσια που τα προετοιμάζω για να κατεβούν στο δεύτερο χέρι του πεύκου στην πεδιάδα (έχω και μελίσσια που τα προετοιμάζω για το πεύκο στο βουνό) για να βάλω κερόπανα στις κυψέλες με  αφεσμούς που υπάρχουν στο συγκεκριμένο μελισσοκομείο. Και αμέσως μετά να πάω στο μελισσοκομείο με τις παραφυάδες για να σημειώσω στην κάθε κυψέλη την χρονιά της βασίλισσας με πινέζα (κόκκινη για φέτος), να βάλω κερόπανα (τα παραγωγικά μελίσσια έχουν κερόπανα όλο τον χρόνο), και να αφαιρέσω τα μπουκάλια όπου τροφοδότησα μέχρι τώρα σιρόπι από μέλι (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Τροφοδοσία με μέλι ). Σπαστική δουλειά, χρονοβόρα, κουραστική, ιδίως εάν σκεφτείς ότι είμαστε στα τέλη της μελισσοκομικής χρονιάς και οι δυνάμεις έχουν εξαντληθεί τελείως.

 Και έρχεσαι στο μελισσοκομείο και με το καλημέρα βλέπεις αυτό! 

 Που να σε γαμήσω για αφεσμό!

 Αμέσως έλεγχος σε όλο το μελισσοκομείο για να βρεθούν, εάν υπάρχουν, άλλοι αφεσμοί, δεν υπήρχαν, φυσικά ούτε λόγος να βρεθεί το μελίσσι από το οποίο έφυγε ο αφεσμός (Αντικατάσταση? Σμηνουργία? Ένας θεός ξέρει, εάν δεν βρεις το μελίσσι του δεν θα ξέρεις) τα μελίσσια είναι για ετοιμασία για τα πεύκα, οι μετακινήσεις μπορούν να αρχίσουν από μέρα σε μέρα (ΕΑΝ! Δώσει το πεύκο, που δεν μας τα λέει καλά τα τελευταία χρόνια!), δεν είμαστε για πολλά, πολλά, από καύσιμα-δυνάμεις είμαστε με ατμούς πλέον στο ρεζερβουάρ.

 Κοιτάς τον αφεσμό, πρώτη σκέψη "αξίζει να το πάρεις?", σκέψη που δεν θα την έκανες κανονικά, αλλά είμαστε πλέον στα τέλη Σεπτέμβρη, τι ελπίδες έχει να βγάλει τον χειμώνα στον βορρά? Λίγες! Ίσως και ελάχιστες! Άλλα όχι μηδενικές. Επικρατεί ο συναισθηματικός μελισσοκόμος μου και όχι ο κυνικός. Μάζεψε το, και δώσε του μια ευκαιρία να ζήσει!

 Κυψέλες άδειες όμως για να βάλεις τον αφεσμό δεν υπάρχουν αυτή την εποχή στο μελισσοκομείο, πρέπει να γυρίσεις στο σπίτι να πάρεις από εκεί κυψέλη! "Διάολε! Και έχω τόση δουλειά να κάνω σήμερα" μουρμουρώ καθώς βάζω μπρος το Τ4, για να πάω να πάρω μια κυψέλη από το σπίτι (20 χιλιόμετρα έξτρα γιατί είναι "σοφά" τα μελίσσια, και  "ξέρουν" πάντα τι κάνουν! Χα χα χα).


 Γυρνώ από το σπίτι με κυψέλη με μελωμένα πλαίσια (για να λειτουργήσουν σαν άγκυρα για το μελίσσι, δεν θέλω να του δώσω γόνο από κάποιο από τα άλλα, γιατί απλούστατα έφαγα τόσο τρέξιμο για να τα ετοιμάσω για τα πεύκα, να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους γόνους, δεν θα αρχίσω να αφαιρώ τώρα γόνους από τα παραγωγικά μου μελίσσια ακριβώς πριν την παραγωγή, για ένα μελίσσι που θα την βγάλει δύσκολα τον χειμώνα! -Πόσο τρέξιμο δηλαδή? Τόσο όσο για να σμηνουργούν μελίσσια στις 20 Σεπτέμβρη! Στον Βορρά! Το έχετε δει συχνά αυτό! Όχι ε? Στην πραγματικότητα ποτέ ε? Ακριβώς! Και αυτό σε μια χρονιά που όλα πάνε κατά διαβόλου, που έβρεχε στα μέρη μας 8 συνεχόμενους μήνες κάθε μέρα, τα μελίσσια αρχίσανε να σμηνουργούν τέλη Ιούνη, αρχές Ιούλη, οπότε και έκοψα δεκάδες παραφυάδες εκτός προγράμματος τότε, και πρόλαβα και έκανα και τρεις τρύγους μέχρι τώρα, από τους οποίους οι δύο ήταν μαύροι στο βελανίδι! Τόσο τρέξιμο δηλαδή!-). 

 Αλλά έχω ετοιμάσει και 1,5 λίτρο με σιρόπι από ζάχαρη (με την ζάχαρη για τον καφέ του μελισσοκόμου! Χα χα χα) σε βαρύ μείγμα για να έχουν σαν "κληρονομιά" τα καημένα μια που αυτή την εποχή δύσκολα να βρούνε πολλά, πολλά, εκεί έξω για να ετοιμάσουν αποθέματα για τον χειμώνα.

 Θα μου πείτε "Μα καλά μελωμένα πλαίσια, τροφοδοσία με σιρόπι. σε αφεσμό που μόλις κατέβασες, μέσα σε ένα μελισσοκομείο με διπλά παραγωγικά μελίσσια, που έχουν δύναμη, και όρεξη, για να σμηνουργούν! Δεν είναι συνταγή αυτή για λεηλασία?" και η απάντηση είναι "Ναι είναι! Τρομερά επικίνδυνος χειρισμός, χειρισμός απελπισίας, δυστυχώς τα απελπιστικά προβλήματα απαιτούν απελπιστικές λύσεις! Ρισκάρεις για να του δώσεις ότι περισσότερο μπορείς για να τον βγάλει τον χειμώνα (εάν δεν πιάσει και μια καλή ανθοφορία στην Σουσούρα δεν θα τον βγάλει!), οι επιλογές είναι να το ρισκάρεις να το χάσεις από λεηλασία τώρα, ή να πεθάνει στάνταρ από πείνα σε μερικούς μήνες! Κάτσε καλά επιλογές και οι δύο!"

 Το κλαδευτήρι είναι η υπογραφή μου, και το σήμα κατατεθέν μου, στο κατέβασμα αφεσμών, το κλαδί που ήταν ο αφεσμός κόβεται αμέσως, για να μην γυρίσει πίσω στο μέρος που ήταν ο αφεσμός   


 Πέντε και μόνο πλαίσια, όχι μόνο για να είναι όσο γίνεται πιο σφιχτό για τον χειμώνα, αλλά για να μην τραβήξει η μυρουδιά από το μέλι σε περισσότερα πλαίσια, ίσως προλάβουν να τα καθαρίσουν από το μέλι πριν πάρουν χαμπάρι τα δυνατά μελίσσια (οι μαύροι λύκοι! Χα χα χα) το τι συμβαίνει και επιτεθούν! 


 Δεν του φαινόταν αλλά ήταν αφεσμός 4 πλαισίων! Κρίμα! Ένα παραγωγικό μελίσσι έχασε πολύ σε δυναμικότητα, αλλά θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα. Να μην έπιανα τον αφεσμό! Τουλάχιστον τώρα υπάρχουν κάποιες πιθανότητες (μικρές) να γίνει μελίσσι για του χρόνου.


 Και καπάκι το μπουκάλι με το σιρόπι, άγκυρα για τον αφεσμό για να μείνει στην κυψέλη, αλλά και για να αρχίσει να γονεύει η βασίλισσα, και να δημιουργεί σιγά, σιγά, μερικά αποθέματα για τον χειμώνα. Δύσκολο! Αλλά........



 Το είδαμε και αυτό! 

 Αφεσμός στην Φθινοπωρινή Ισημερία! 

 Ένας αφεσμός απελπισίας, ένα πείραμα για να δούμε εάν θα τον βγάλει τον χειμώνα (φυσικά με την δική μου την βοήθεια! Χωρίς αυτή δεν χρειάζεται να γίνει καν το πείραμα, η κατάληξη του είναι γνωστή. Θα χαθεί!). 

 Αλλά επίσης και μια παράκληση προς τους άλλους τους μελισσοκόμους (κυρίως μελισσοκόμους - bloggers, όχι Γιουτούμπες! Μην περιμένετε πολλά, πολλά, από δαύτους! Χα χα χα), προσπαθείτε να κρατάτε αρχείο σε κάθε τι που ξεφεύγει από την μελισσοκομική κανονικότητα, αρχείο φωτογραφικό, με ημερομηνίες, και με την υπόθεση σας, υποψία σας, για τον λόγο που έχει συμβεί αυτό το παράξενο γεγονός. 

 Να υπάρχει μια τεκμηρίωση για την υπόθεση σας, την παρατήρηση σας, την θεωρία που θα σχηματιστεί επάνω σε όλα αυτά. Μην είσαστε σαν τίποτα παππουδομπάρμπες της μελισσοκομίας που όλο θεωρίες είναι, αλλά τις τεκμηριώνουν επάνω στο τίποτε! Δεν είμαστε πλέον στο επίπεδο της άρπα-κόλα μελισσοκομίας, όπου 20,000 μελισσοκόμοι έχουν 20,001 θεωρίες!

 Η δική μου υπόθεση για αυτό το σπάνιο φαινόμενο? 

 Η τροφοδοσία με μέλι! 

 Αυτό έχει αλλάξει φέτος, δεν έχουν κατεβεί τα μελίσσια στο πρώτο χέρι του πεύκου, και έχουν τροφοδοτηθεί τον τελευταίο μήνα που δεν δίνει και πολλά, πολλά, το μέρος με σιρόπι από μέλι για να κρατήσουν γόνους και να κατέβουν δυνατά στα πεύκα (ή απλούστατα να μην χάσουν την δυναμικότητα τους!). 

 Είναι αυτό που υπάρχει ως θεωρία από τους μελισσοκόμους, ότι η τροφοδοσία με μέλι μπορεί να οδηγήσει σε έντονες σμηνουργίες, αλλά δεν υπάρχει η τεκμηρίωση με αποδείξεις από πίσω της (τώρα πλέον υπάρχει! Σμηνουργία στα τέλη Σεπτέμβρη! Πόσο πιο ξεκάθαρο από αυτό!), επίσης είναι και η απόδειξη όσων σας λένε οι καθηγητές μελισσοκομίας, όταν σας λένε ότι η καλύτερη τροφή για τα μελίσσια είναι το μέλι (και όχι οι πίτσες, ή τα κρουασάν με σοκολάτα! Χα χα χα).

 Προσπαθήστε να είσαστε συστηματικοί, και μεθοδικοί, σε οτιδήποτε παρατηρείτε στα μελίσσια σας! 'Έτσι βγαίνουν μελισσοκομικές θεωρίες τεκμηριωμένες, και σε σταθερά θεμέλια! Όλα τα άλλα είναι αερολογίες και μπαρμπούτσαλα!

 Δικό σας και αυτό, κερασμένο από μένα!


Σειρά: Κουλά και Φευγάτα μέρη που βρήκε ο Αρκούδας Αφεσμούς


 Στις Παγίδες Αφεσμού


 Έξω από τις παραφυάδες


 Σε Χαράδρες


 Σε σημάδια 


 Συνήθως χαμένα στο πουθενά 


 Που και που στα παρθεναγωγεία 


 Μερικές φορές στον Θεό


 Ακόμα και στο Youtube!

 Σύλληψη αφεσμού σε βίντεο By Αρκούδας

 Που και που του έρχονται και στο πιάτο

 Εάν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό

 Υπάρχουν και φορές που μαθαίνει και στους άλλους να τους "ψαρεύουν"

 Προθέρμανση για κόψιμο παραφυάδων

 Αλλά εκτιμά και τις προσπάθειες των άλλων επί του θέματος


 Που και που του κάνουν και δώρο και κανένα αφεσμό. 


Μερικές φορές επιδιώκει και τους αφεσμούς 


Του κόβει και για πατέντες στους αφεσμούς





 Adios Amigos Locos



 Λάζαρος Μότσανος
 
 Σοχός 20/9/2023
 











2 σχόλια:

  1. Φίλε Λαζαρε. Διαβάζω τα άρθρα σου όποτε γράφεις και δεν σου κρύβω ότι τα βρίσκω ενδιαφέροντα κάθε φορά. Θα ήθελα να ενισχύσω τις γνώσεις με μια σημαντική πληροφορία που μπορεί να σου διαφεύγει.Το φθινόπωρο δεν έχουμε "αφεσμο"αλλά "εγκαταληψη". Μεγάλη προσοχή λοιπόν στο σμήνος που βρήκες πιασμένο από το κλαδί ως την τελευταία του προσπάθεια να σωθεί από μια από τις παρακάτω αιτίες:
    1. Βαρροα
    2. Αρρώστια
    3. Πείνα
    4. Έντονη ενόχληση από κάποιον εχθρό του στην αρχική του τοποθεσία .
    Καλά έκανες και το μάζεψες. Όταν τύχει και βρούμε μελίσσι σαν αυτό μπαίνει καραντίνα μακριά από τα άλλα και το χειριζόμαστε σαν εν δύναμή προβληματικό μέχρι να επανέλθει. Με φιλικούς χαιρετισμούς,
    Σωτήρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Σωτήρη για το σχόλιο σου, ναι γνωρίζω αυτή την πληροφορία, και έχω δει μελίσσια να κρέμονται από τα πεύκα, και ναι είναι πράγματι εγκατάληψη σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά δεν νομίζω ότι είναι κάτι τέτοιο στην συγκεκριμένη περίπτωση.

      Πρώτα από όλα τα μελίσσια έχουν διατηρηθεί σε πολύ μεγάλο μέγεθος, και εάν μελίσσι στο συγκεκριμένο μελισσοκομείο είχε κάνει εγκατάληψη θα είχε μέγεθος από δεκάρι και πάνω.

      Επίσης και τα μελίσσια φέτος είναι ιδιαίτερα καθαρά από βαρρόα, σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά και έχουν ήδη γίνει προληπτικές θεραπείες - ξαλαφρώματα πριν από ένα μήνα, και επίσης πριν από μερικές μέρες, και φυσικά η τροφοδοσία τους με μέλι γίνεται επίσης με την χορήγηση θυμόλης μέσα του.

      Μου έχουν ήδη αναφερθεί περιπτώσεις σμηνουργίας στους κάμπους (κάμποι στο επίπεδο της Θάλασσας) στον Ηλίανθο όπου πέφτουν πολλά "λεπτά" μέλια, κάτι που δεν είναι εύκολο να παρατηρηθούν τόσο εύκολα στους δικούς μας ηλίανθους στα υψίπεδα του Σοχού, που δεν αποδίδουν τόσο πολύ (μπορείς να κάνεις τρύγο στον Ηλίανθο μόνο έαν έχει δώσει πρώτα πολύ καλά το παλιούρι, ή αγριορίγανη, η ρίγανή, η αγριοσησαμιά, και η σκούπα, μαζί με τον Ηλίανθο. Εάν δεν πάνε όλα αυτά τρένο δεν παίρνεις τρύγο στον Ηλίανθο).

      Πάντως δεν είναι και συνηθησμένο φαινόμενο, και τόσο σπάνια φαινόμενα πάντα σου εφιστούν την προσοχή επάνω τους. Το μελίσσι είναι σημειωμένο με την ημερομηνία αφεσμού του επάνω του, και έτσι θα έχει την προσοχή μου (στην πραγματικότητα το κόβω και για αντικατάσταση, στην οποια απλώς δεν σκότωσαν την παλιά μάνα, και την άφησαν να φύγει, φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση εξακολουθεί το μελίσσι να είναι επίφοβο να ξεμείνει από μάνα στην καρδιά του χειμώνα).

      Θα δούμε τι θα μας βγάλει και αυτή η ενδιαφέρουσα περίπτωση, χαθεί, δεν χαθεί, τα συμπεράσματα της θα είναι ενδιαφέροντα έτσι και αλλιώς.

      Διαγραφή