UA-50457385-1

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Μερικές φορές τσακαλάκια μπορεί να είναι και οι άλλοι


 Μια που σήμερα είναι μέρα ανάπαυσης, και δεδομένου ότι σας έχω τον τελευταίο καιρό στην νηστεία όσο αφορά τα μελισσοκομικά θέματα, τσιμπήστε κάτι μελισσοκομικά σχετικό ως ορεκτικό για τις επόμενες μέρες που θα μας έρθουν, στις οποίες η μελισσοκομική θεματολογία θα έχει την τιμητική της!

 Και αυτό το θέαμα είχα αντικρίσει στις 27/4/2020 όταν είχα πάει για ψώνια στον Λαγκαδά (και περιγράφω αυτή την έξοδο μου στην αντίστοιχη ανάρτηση των Ημερολογίων καραντίνας Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα Έβδομη (25/4/2020 έως 28/4/2020)) αλλά δεν είχα αναφέρει καθόλου αυτό το περιστατικό, ούτε είχα δημοσιεύσει καμία φωτογραφία από αυτό (Γιατί? Για να μπορέσει ο συνάδελφος μελισσοκόμος να πάρει το πενταράκι με τον αφεσμό από εκεί ανενόχλητος, και να μην βρεθεί κάποιος -μελισσοκόμος- που έχει διαβάσει την αντίστοιχη ανάρτηση να "απαλλοτριώσει" τον ξένο αφεσμό! Πρέπει με ορισμένα θέματα να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί οι bloggers, ιδίως οι μελισσοκόμοι bloggers!). 

 Οπότε εδώ ο συνάδελφος μελισσοκόμος (Που δεν ξέρω ποιος είναι! Στο πενταράκι απλώς υπάρχουν 2 μελισσοκομικοί αριθμοί τους οποίους δεν τους γνωρίζω -αλλά είναι κοντινοί με τον δικό μου!-) είχε βάλει ένα πενταράκι (Ως παγίδα αφεσμού? Ως μέρος που έβαλε το μελίσσι αφού το "κατέβασε" ο ίδιος?) στο  πλάτανο που βρίσκεται έξω από εκκλησία σε κεντρικό δρόμο του Λαγκαδά και μέσα  του υπήρχε ένας αφεσμός! Ευκαιρία το λοιπόν για φωτογραφίες από εμένα, έτσι ώστε να σας το παρουσιάσω το γεγονός, για να το έχετε στα υπόψη σας σε περίπτωση που θα σας παρουσιαστεί και σε εσάς το ίδιο πρόβλημα (αφεσμός μέσα σε κατοικήσιμη περιοχή) με μερικές επισημάνσεις.

 Στο ίδιο ακριβώς σημείο είχα ξαναδεί να πιαστεί αφεσμός, μάλιστα πάλι με πενταράκι (από τον ίδιο τον μελισσοκόμο ή από άλλον?), πριν από μερικά χρόνια! Είτε κάποιος έχει μελισσοκομείο πολύ κοντά στην περιοχή (σε εκείνο το σημείο ο Λαγκαδάς έχει "φάρδος" προς τα χωράφια μόνο 2-3 δρόμων) ή μπορεί να υπάρχει κάποιος από εκείνους τους μυθικούς "μονόκερους" της μελισσοκομίας, δηλαδή το να υπάρχει για πολλά, πολλά, χρόνια κάποιο "άγριο" μελίσσι μέσα σε δέντρο που να σμηνουργεί κάθε χρονιά (Δεν το θεωρώ πιθανό αυτό φυσικά! Μελίσσι που δεν θα έχει θεραπείες από τον μελισσοκόμο για Βαρρόα πολύ δύσκολα να ζήσει πάνω από μια χρονιά! Την ίδια ακριβώς άποψη έχει και ο δάσκαλος μου!), οπότε και να μπαίνει κάθε χρονιά παγίδα αφεσμού για να πιαστούν οι αφεσμοί του (Ναι ξέρω ρομαντική μεν ιδέα αυτή, και με ελάχιστες πιθανότητες να είναι ορθή!). 

 Δεύτερη επισήμανση το πόσο βολεύει το πενταράκι για παγίδες αφεσμού (όπως και για ξεχειμώνιασμα, και κόψιμο παραφυάδων και μεταφορά τους, για τίποτα άλλο δεν έχει πλεονέκτημα το πενταράκι σε σχέση με την κανονική κυψέλη, και αποτελεί ένα πανάκριβο - αναλογικά για το μέγεθος του και τις χρήσεις του- μελισσοκομικό υλικό )! Το είδα αυτό φέτος από πολύ παλιό, έμπειρο, και καλό, μελισσοκόμο να τοποθετεί δίπλα στο μελισσοκομείο του πενταράκια πάνω στις αμυγδαλιές ως παγίδες αφεσμού,κάτι που θα ήταν πολύ δυσκολότερο να γίνει με κανονικές κυψέλες! Στα υπόψη σας και αυτό.

 Οπότε τα συγχαρητήρια μου στον άγνωστο συνάδελφο μελισσοκόμο που δεν άφησε το συγκεκριμένο μελισσάκι να πάει χαμένο με το να  μην πιαστεί από μελισσοκόμο, και να το περιμένει μια άδοξη μοίρα (θάνατος!) χωρίς την φροντίδα ενός μελισσοκόμου. Είθε κάθε χρονιά να σου δίνει τον κόπο σου στο να το πιάσεις επί εκατό! Έτσι πρέπει να είναι οι μελισσοκόμοι, να μην αφήνουν καν καρφίτσα να πέφτει κάτω! 

 Κανένας αφεσμός δεν είναι αρκετά μικρός για να περιφρονηθεί, κανένας αφεσμός δεν είναι αρκετά μικρός για να μην δαπανηθεί χρόνος για να πιαστεί. Η μόνη περίπτωση που δεν αξίζει να πιαστεί αφεσμός είναι το να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η διαδικασία για να πιαστεί, και μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τον μελισσοκόμο (και για όλα τα άλλα μελίσσια που έχει, και δεν θα μπορεί να τα φροντίζει εάν τραυματιστεί - ή ακόμα χειρότερα εάν πεθάνει- για να πιάσει έναν μόνο αφεσμό!).

 Ωραίος τσάκαλε! 

 "Σε πάω" που θα έλεγε και ο Χριστόδουλας!

 Χα χα χα.






Σειρά: Κουλά και Φευγάτα μέρη που βρήκε ο Αρκούδας Αφεσμούς


 Στις Παγίδες Αφεσμού


 Έξω από τις παραφυάδες


 Σε Χαράδρες


 Σε σημάδια 


 Συνήθως χαμένα στο πουθενά 


 Που και που στα παρθεναγωγεία 


 Μερικές φορές στον Θεό


 Ακόμα και στο Youtube!

 Σύλληψη αφεσμού σε βίντεο By Αρκούδας

 Που και που του έρχονται και στο πιάτο

 Εάν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό

 Υπάρχουν και φορές που μαθαίνει και στους άλλους να τους "ψαρεύουν"

 Προθέρμανση για κόψιμο παραφυάδων



Λάζαρος Μότσανος


Σοχός 10/5/2020


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου