UA-50457385-1

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Κοίτα τι μας έφερε η γάτα! - Επενδύοντας σε ακόμη περισσότερα δοχεία ωρίμανσης


 Σήμερα είμαι ξεθεωμένος από τις πολλές τις προκοπές! Πολλές εργασίες σε εργαστήρι, και κήπο, αλλά με έχει πιάσει και το ταμάκι με το κάνε και αυτό, και εκείνο, εεεε κάνε και αυτό! Οπότε για να μην μου μείνει και το blog παραπονεμένο ας ετοιμάσω μια ακόμη ανάρτηση και για αυτό. Χωρίς όμως και τόσο πολύ μπλά, μπλά, γιατί όπως προείπα σήμερα το εξαντλήσαμε και το σώμα, αλλά και το πνεύμα. 

 Οπότε μια ανάρτηση - παρουσίαση αυτή. 

 Παρουσίαση των νέων δοχείων ωρίμανσης, τα οποία είναι μέρος της φετινής επένδυσης στο μελισσοκομικό εργαστήρι μας!

 Πλέον πήγαμε από τα δύο δοχεία ωρίμανσης (Τα δύο δεξιά της πρώτης φωτογραφίας, που δεν έχουν επάνω τους το προστατευτικό γαλάζιο φιλμ, που είχαν παρουσιαστεί στην ανάρτηση του blog Αυξάνοντας την παραγωγικότητα στο απομέλισμα - Αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο, οι περιορισμοί σε αυτό και η εξάλειψη τους ) στα πέντε! 

 Και από τα 700 λίτρα χωρητικότητας, ή στα 945 κιλά μέλι χωρητικότητα (400 λίτρα συν 300 λίτρα τα δύο πρώτα δοχεία ωρίμανσης), πήγαμε πλέον στα 1.400 λίτρα χωρητικότητα, ή στα 1.890 κιλά μέλι χωρητικότητα (άλλα 700 λίτρα χωρητικότητας από τα 300 λίτρα συν 300 λίτρα συν 100 λίτρα από τα τρία νέα δοχεία ωρίμανσης)! Ένας διπλασιασμός της χωρητικότητας των δοχείων ωρίμανσης! 

 Και αυτό γιατί όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση του blog ακολουθώ κατά πόδας τον σχεδιασμό που σας παρουσίασα στην ανάρτηση του blog Αυξάνοντας την παραγωγικότητα στο απομέλισμα - Αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο, οι περιορισμοί σε αυτό και η εξάλειψη τους

 Δεν θα σας τον αναλύσω αυτόν τον σχεδιασμό σε αυτή την ανάρτηση, όποιος θέλει μεταβαίνει σε αυτή από τον σύνδεσμο που μόλις σας ανάρτησα. Απλώς καλό είναι να θυμάστε ότι ο παραπάνω σχεδιασμός δεν ήταν απλώς ένα διανοητικό κατασκεύασμα, που θα έμενε ένα κενό γράμμα όσο αφορά την εφαρμογή του από την πλευρά μου!

 Οπότε τα δύο πρώτα δοχεία ωρίμανσης (από τον παλιό μου προμηθευτή) είναι Bougas, ενώ τα τρία νέα (από τον νέο προμηθευτή μου) είναι Lyson. Και με την ευκαιρία που υπάρχει υλικό από δύο διαφορετικούς προμηθευτές ας δούμε και τις διαφορές στις τεχνογνωσίες (μια που είμαστε "Ρέκτες" και "Επαΐοντες" της τέχνης, που λέει και η χοντρούλα στην διαφήμιση της La vie en Rose! Χα χα χα).  


 Εκτός από ότι στις ίδιες χωρητικότητες λίτρων το Bougas είναι λίγο ψιλότερο και πιο στενό, η βάση του είναι λίγο ψιλότερη, και πιο απλή, σχηματίζοντας ένα απλό τρίποδο χωρίς άλλη υποδομή υποστήριξης, το δε υλικό κατασκευής του είναι από γαλβάνιζέ ατσάλι (νομίζω βέβαια ότι η ίδια η Bougas δεν κατασκευάζει την βάση, αλλά είναι βάση που έκανε ανεξάρτητος τεχνίτης έπειτα από οδηγίες του παλιού προμηθευτή μου). 


 Αντίθετα της Lyson είναι πιο περίπλοκη, με δεύτερο σκέλος υποστήριξης. Οι βίδες στήριξης είναι μικρότερες από την βάση της Bougas, αλλά αυτές έχουν και γκρόβερ για να ασφαλίζουν περισσότερο την σταθερότητα των βιδών. 

 Επίσης η βάση της Lyson είναι από ανοξείδωτο ατσάλι (εδώ δεν έχω βγάλει ακόμη τα προστατευτικά φιλμ τους, ίσως και να μην βγουν καθόλου, τουλάχιστον τα εξωτερικά, τα εσωτερικά θα βγουν και θα καθαριστεί το εσωτερικό των δοχείων ωρίμανσης με βραστό νερό), με προφανέστατη αύξηση του κόστος του σε σχέση με τις γαλβάνιζέ βάσεις (σχεδόν διπλάσιο κόστος). Καταλήγουν δε και σε πλαστικά "τακούνια" εκεί που θα εφάπτονται με το πάτωμα. 

 Επίσης οι βάσεις της Lyson είναι χαμηλότερες από αυτές της Bougas, και δεν χωρούν ένα κουβά, ή τενεκέ, κάτω από την βαλβίδα τους (προφανέστατα ο Έλληνας τεχνίτης είχε κάτι τέτοιο στο νου του όταν κατασκεύαζε την δική του βάση!). Αυτό θα λυθεί από την πλευρά μου βάζοντας τα δοχεία ωρίμανσης της Lyson σε βάθρα που θα κάνω με τσιμεντόλιθους (για να αντέξουν βάρος 430 κιλών από το κάθε 300άρι λίτρων δοχείο).    


 Μια ακόμη λεπτομέρεια από τις βάσεις της Bougas, του ότι η εφαρμογή της με το δοχείο ωρίμανσης είναι φιξ! Ακριβώς στις διαστάσεις του κάθε δοχείου ωρίμανσης (και στα δύο δοχεία, παρόλο που διαφέρουν στις διαστάσεις τους οι βάσεις, είναι φιξ). 


 Αντίθετα στην Lyson δεν είναι η βάση φιξαρισμένη με τα δοχεία ωρίμανσης, και υπάρχει περίπου ένα εκατοστό, με ένα και 1/4 του εκατοστού, περιθώριο ανάμεσα τους (πιθανό λόγου ότι για τις ίδιες βάσεις να αντιστοιχεί μια γκάμα δοχείων ωρίμανσης με διαφορετικές διαστάσεις, και διαμέτρους. Στην συγκεκριμένη φώτο η βάση αναφέρεται ότι είναι για δοχεία 100, και 150 λίτρων). 

 Δεν είμαι σίγουρος εάν αυτό θα αποτελέσει μεγάλο μειονέκτημα (κυρίως όταν αδειάζεις το δοχείο ωρίμανσης από το μέλι, και στο τέλος του δίνεις κλίση για να αδειάσει και τις τελευταίες ποσότητες μελιού), ή όχι. Το μέλλον μόνο θα δείξει.


 Αυτή την φώτο την θυμάστε? Είναι από την παραπάνω ανάρτηση όπου σας παρουσιάζω τον σχεδιασμό μου για το απομέλισμα, με τα δύο πρώτα δοχεία ωρίμανσης μου, και τα φίλτρα τους. Και την αναρτώ για να διευκρινίσω τι εννοώ με την έννοια της "αφομοίωσης" των επενδύσεων στην παραγωγική διαδικασία. 

 Στην ανάρτηση με τα δύο πρώτα δοχεία ωρίμανσης μου είχα αναφέρει ότι ξυλουργός μου είχε κάνει ένα "κολάρο" για το φίλτρο για το μεγαλύτερο μου δοχείο ωρίμανσης, για να μην κινδυνεύει να πέσει μέσα. Και ότι δεν ήταν αναγκαίο ένα αντίστοιχο κολάρο για το φίλτρο για το δεύτερο, και μικρότερο, δοχείο ωρίμανσης μου, μια που λόγου μικρότερης διαμέτρου του δοχείου ωρίμανσης τα σκέλη του φίλτρου "κάθονται" καλύτερα επάνω του. 

 Ναι κάθονται καλύτερα, αλλά και πάλι είναι ιδιαίτερα επιρρεπή το φίλτρο να πέσει μέσα στο δοχείο ωρίμανσης! Δοκιμάστηκε στην πράξη το δοχείο ωρίμανσης με το φίλτρο, και φάνηκε ότι ακόμη και σε μικρότερη διάμετρο δοχείου το φίλτρο είναι "ευαίσθητο" και επικίνδυνο να πέσει μέσα στο δοχείο ωρίμανσης.

 Οπότε είναι αναγκαία τα κολάρα και σε μικρότερα δοχεία ωρίμανσης! Να την η έννοια της αφομοίωσης της επένδυσης και με ένα παράδειγμα.    
/

 Και εδώ έχουμε πλέον τα δοχεία ωρίμανσης με τα φίλτρα τους, αλλά και τα κολάρα τους, μια που πλέον έχουν αφομοιωθεί τα διδάγματα από την προηγούμενη επένδυση!

 Επίσης εδώ έχουμε και δυο διαφορετικές εταιρίες που παράγουν (διπλά) φίλτρα (Παπαγιαννόπουλος και Lyson),  με τρεις διαφορετικές τεχνογνωσίες φίλτρων. 

 Τα 3 φίλτρα του Παπαγιαννόπουλου που είναι με εκτεταμένα στο πλάτος σκέλη, ακόμη ένα φίλτρο του Παπαγιαννόπουλου, που είναι πολύ βαθύτερο, και τα σκέλη του το κάνουν να "κρέμεται" από το κολάρο, μια που δεν εκτείνονται προς τα πλάγια, αλλά προς τα πάνω. 

 Το δε φίλτρο της Lyson μοιάζει τρομερά με κόσκινο έτσι όπως είναι μεγάλο, και σχετικά στενό, και εφαρμόζει ακριβώς στο στόμιο του δοχείου ωρίμανσης ( και για αυτό το τέταρτο δοχείο ωρίμανσης δεν έχει κολάρο). Επίσης κολάρο δεν έχει και το πέμπτο δοχείο ωρίμανσης, γιατί το φίλτρο του Παπαγιανόπουλου δεν έχει καθόλου χώρο για να πέσει μέσα στο δοχείο ωρίμανσης, ακόμη και σε ένα πολύ έντονο σκούντημα του. 

  Αλλά επίσης και επειδή το πέμπτο δοχείο ωρίμανσης σχεδιάζω να του κάνω μια τελείως εξεζητημένη χρήση, και δεν έχω σκοπό να το χρησιμοποιώ απλώς για να φιλτράρω μέλι σε αυτό, και να αφήνω το μέλι να ωριμάζει μέσα του για ένα χρονικό διάστημα, πριν το συσκευάσω στους 27κιλούς κουβάδες!

 Στο μέλλον θα σας δείξω την χρήση του, και σας υπόσχομαι ότι θα είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη, και χρήσιμη ιδέα!

 Αυτά για σήμερα, αρκεί!

 Κουρασμένος εγώ, μην μου πάθουν και τίποτα και τα μυαλά σας.

 Διαβάζετε, και πάτε για ποτάκι σήμερα Παρασκευή. Πιείτε και ένα ποτάκι και για τον Αρκούδα, που το έχει κόψει από την εποχή του Κωστάκη του PlayStation  

 Χα χα χα. 

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Επενδύοντας σε μελισσοκομική πρέσα

 


 Και ήρθε η ώρα για το νεότερο απόκτημα της μελισσοκομικής μου επιχείρησης (αυτό, αλλά και αρκετά ακόμη, που θα σας παρουσιαστούν στο προσεχές μέλλον) να παρουσιαστεί σε εσάς. 

 Μια μελισσοκομική πρέσα ήταν ένα μέρος της φετινής επένδυσης στο μελισσοκομικό εργαστήρι, μια πρέσα που θα μας γλυτώσει από πολύ κόπο, χρόνο, και κόστος. 

 Απόρροια των συμπερασμάτων των αναρτήσεων του blog Λιώνοντας απολεπίσματα, μετρήσεις, μεθοδολογία, αποτελέσματα, συμπεράσματα και Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Λιώνοντας απολεπίσματα Vol II, πάντα σε συμφωνία με τον σχεδιασμό που έχει παρουσιαστεί στην ανάρτηση του blog Αυξάνοντας την παραγωγικότητα στο απομέλισμα - Αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο, οι περιορισμοί σε αυτό και η εξάλειψη τους, και με σκοπό να βελτιώσει πολλά μειονεκτήματα  της παραγωγικής διαδικασίας που παρουσιάζονται στην ανάρτηση του blog Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Τροφοδοσία με μέλι.

 Ούαουυυυ! 

 Πως μπόρεσα και έχωσα τόσους πολλούς συνδέσμους μέσα στην ίδια πρόταση? 

 Χα χα χα. 

 Πρώτα από όλα, αναρτήσεις του μεγέθους των σχετικών με το λιώσιμο των απολεπισμάτων, ή η έρευνα από πίσω τους, όλη αυτή η προσπάθεια, δεν γίνεται μόνο και μόνο για να βγουν και να δημοσιοποιηθούν δύο μπάνικες αναρτήσεις για το blog! 

 Ο πρωταρχικός λόγος της δημιουργίας όλης αυτής της έρευνας βασίζεται σε μια βασική αρχή της Διοίκησης επιχειρήσεων, του "Ότι μπορεί να μετρηθεί, μπορεί να ελεγχθεί". Δηλαδή όταν μια διαδικασία μπορείς να την μετρήσεις ως προς τα βήματα της, το κόστος της, τα αποτελέσματα της, τότε μπορείς να την αλλάξεις, να την βελτιστοποιήσεις, να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα της, να ελαχιστοποιήσεις το κόστος της.

 Οι παραπάνω έρευνες δεν είχαν ως πρωταρχικό στόχο την δημιουργία αναρτήσεων, αλλά το να βελτιστοποιήσουν την παραγωγική μου διαδικασία στο συγκεκριμένο σημείο, και να οδηγήσουν σε επένδυση (ή μη!) ακριβώς επάνω στο συγκεκριμένο σημείο της παραγωγικής διαδικασίας. Με απλά λόγια ρίχνεις λεφτά κάπου (και για κάτι) στην μελισσοκομική σου επιχείρηση μόνο εάν αξίζει να το κάνεις αυτό, και αυτή η απόφαση σου θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα (αριθμητικά) και σε τίποτα άλλο. 

 Επενδύσεις γιατί "έτσι κάνουν και οι άλλοι!", ή "γιατί το "ένοιωσα" ως σωστό να γίνει!". ή "είχα λεφτά στην τσέπη και με "καίγανε" για να τα ρίξω κάπου!" δεν αποτελούν ορθά κριτήρια για λήψη αποφάσεων επενδύσεων. Τουλάχιστον όχι για μένα.

 Επίσης σας έχω παρουσιάσει έναν σχεδιασμό που θέλω να κάνω στο μελισσοκομικό μου εργαστήρι όσο αφορά το απομέλισμα (έχω αντίστοιχους σχεδιασμούς και σε πολλούς ακόμη τομείς του μελισσοκομικού μου εργαστηρίου, και της μελισσοκομικής μου επιχείρησης, που δεν σας τους έχω παρουσιάσει. Θα το κάνω στο μέλλον τόσο αναλυτικά όσο σας παρουσιάζω αυτόν το σχεδιασμό στο απομέλισμα? Ίσως ναι, ίσως και όχι! Δεν ξέρω, θα δούμε, εδώ δεν σας δίνω αντίστοιχες υποσχέσεις που σας είχα δώσει στο παρελθόν!) και τον ακολουθώ κατά βήμα, άσχετα εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, ή προσωρινές αλλαγές πλεύσης στο που θα επενδυθούν οι (περιορισμένοι) χρηματικοί πόροι της επιχείρησης μου. 

 Αλλά επίσης υπάρχουν και περιθώρια για αλλαγές, και βελτιώσεις, στον παραπάνω σχεδιασμό μου. Θα σας δείξω στο προσεχές μέλλον μια τέτοια βελτίωση που θα την εντάξω στον σχεδιασμό μου και την παραγωγική μου διαδικασία. 

 

 Για το τέλος τα μειονεκτήματα που είχα επισημάνει στην μέχρι τώρα διαδικασία να πάρω το μέλι από τα απολεπίσματα ήταν το ότι στην διαδικασία: αποθήκευση των απολεπισμάτων σε κουβάδες για μέλι (που έχουν αποστραγγισθεί από το μέλι σε μεγάλο βαθμό στον πάγκο απολεπισμού), (υπέρ)θέρμανση τους στον θερμοθάλαμο για να διαχωρισθεί το μέλι από το κερί σε κάθε κουβά ξεχωριστά, αποστράγγιση του μελιού από τον κουβά (με την καταστροφή του κουβά) με μεγάλο κόστος σε χρόνο (αντίστοιχο χρόνο έχει και το να διαχωρισθεί το μέλι από το κερί στον θερμοθάλαμο), και για το τέλος θέρμανση του κεριού μέσα σε νερό και φιλτράρισμα του για να διαχωρισθεί το καθαρό κερί από τα υπολείμματα, υπάρχουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις (μια μέρα ανά κουβά για τον διαχωρισμό κεριού από μέλι στον θερμοθάλαμο, μια ακόμη μέρα για την αποστράγγιση του μελιού από τον κουβά), πολλά κρυφά κόστη (μια μέρα ανά κουβά θέρμανσης στον θερμοθάλαμο σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από τις θερμοκρασίες της αποκρυστάλλωσης του μελιού, οπότε και αντίστοιχη αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, που πλέον έχει και ιδιαίτερα αυξημένο κόστος! Αλλά επίσης και ένας καταστραμμένος κουβάς που είναι στα 4,5 ευρώ έκαστος!), αλλά αποδίδει και υποβαθμισμένο προϊόν (υπερθερμασμένο μέλι που είναι κατάλληλο μόνο για τροφή στις μέλισσες -τουλάχιστον για τους μελισσοκόμους που έχουν συνείδηση και σέβονται το τελικό προϊόν τους, και κυρίως τους πελάτες που θα το αγοράσουν! Μην το θεωρείτε δεδομένο αυτό για όλους τους μελισσοκόμους εκεί έξω!-. Αλλά επίσης και υπερθερμασμένο μέλι που θα έχει και αυξημένο HMF, και με τις αντίστοιχες επιπτώσεις που θα έχει αυτό για τις μέλισσες που θα τραφούν με τροφές παρασκευασμένο με αυτό το μέλι!).

 Η ύπαρξη μελισσοκομικής πρέσας έρχεται για να απαλείψει ένα στάδιο της παραπάνω παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή να γίνει άμεσα η πλήρης αποστράγγιση του μελιού από τα απολεπίσματα (ή έστω σε έναν πάρα πολύ μεγάλο βαθμό!), έτσι ώστε να μην χρειασθεί να διαχωρισθεί το μέλι από το κερί (με υπερθέρμανση στον θερμοθάλαμο), γλυτώνοντας έτσι και πολύ (ηλεκτρική) ενέργεια από την όλη διαδικασία, πολύ χρόνο (2 μέρες ανά κουβά), το κόστος από τους κουβάδες που δεν θα καταστραφούν, και θα αποδώσει καθαρό μέλι, το οποίο μπορείς είτε να το πουλήσεις ως τελικό προϊόν στους πελάτες σου, είτε να το τροφοδοτήσεις στα μελίσσια σου, αλλά χωρίς να έχει αυξημένο HMF* οπότε θα παράξεις με αυτό ανώτερης ποιότητας μελισσοτροφές!

 Μια τελείως Win - Win κατάσταση (ή Καζάν - Καζάν που λένε και οι ανατολικοί "σύμμαχοι" μας! Χα χα χα). Φυσικά υπάρχει ένα κόστος και εδώ (πάντα και παντού υπάρχει ένα κόστος!). Το μισό χιλιάρικο ευρώ που χρειάζεται για να αγοραστεί η (χειροκίνητη) μελισσοκομική πρέσα! Σωστά? Ίσως όχι και τόσο "σωστό" το παραπάνω! 

 Θα τα δούμε όλα αυτά καθώς θα αναπτύξουμε περισσότερο το όλο σκεπτικό της απόφασης για αυτή την επένδυση παρακάτω. 


 Και εδώ είναι η πληροφορία που με ενδιέφερε όταν έκανα την έρευνα πίσω από τις αναρτήσεις για τα απολεπίσματα, το πόσο κέρδος μπορεί να υπάρξει από το μέλι στα απολεπίσματα σε  μια χρονιά, και εάν αρκεί αυτό για να κάνει απόσβεση στην επένδυση μιας μελισσοκομικής πρέσας (σε μία χρονιά, ή εάν όχι, σε πόσες μελισσοκομικές χρονιές?). 

 Εάν τα 64 κιλά μέλι που βγήκε από τα απολεπίσματα (που όπως αναφέρω και πιο πάνω ήδη έχουν αποστραγγισθεί από (την πλειονότητα) του μελιού στον πάγκο απολεπισμού) τα πολλαπλασιάσεις με 8 ευρώ που είναι, πλέον, η τιμή του μελιού μου στην Λιανική (στο μονόκιλο, στο τρίκιλο είναι χαμηλότερη) τότε μόνο από το μέλι απολεπισμάτων της χρονιάς 2021 θα μπορούσε να αποσβεσθεί το κόστος αυτής της επένδυσης (φυσικά αυτό ισχύει μόνο εάν το μέλι δεν ήταν υπερθερμασμένο, και είχε πορεία προς τους πελάτες ως τελικό προϊόν, και όχι στις μέλισσες ως μελισσοτροφή. Κάτι που μπορεί να συμβεί ακριβώς με την ύπαρξη της μελισσοκομικής πρέσας! Και τώρα ναι! Τώρα έχουμε μια πλήρως Win -Win κατάσταση!).

 Και εδώ δεν μπορώ να μην ξαναθυμηθώ με ένα λοξό χαμόγελο στα χείλη τον παλιό (κύριο) προμηθευτή μου μελισσοκομικών προϊόντων που όταν του έλεγα ότι "έχω απολεπίσματα για να τα κάνω κερί" μου έλεγε "να τα φέρω αυτούσια όπως είναι (μέλι συν κερί) να τα λιώσουν αυτοί και να μου δώσουν για το αντίστοιχο κερί φύλλα κεριού (με αναλογία 10 προς 1, και όχι 12,5 προς 1 που παίρνω από τον νέο μου προμηθευτή!!!) " και όταν του έλεγα ότι θα έλιωνα πρώτα τα απολεπίσματα για να διαχωρίσω το μέλι από το κερί, για να το χρησιμοποιήσω ως μελισσοτροφή, με χαρακτήριζε περιφρονητικά ως "Τσιρικιτζίδες"! 

 Ναι δίκιο είχε! 

 Μισό χιλιάρικο ευρώ σε μέλι να το χαρίσω σε αυτόν, μισό χιλιάρικο σε μέλι σχεδόν κάθε χρονιά! Μια μελισσοκομική πρέσα κάθε χρονιά! Ναι τσιρικιτζής μεν, αλλά όχι και ηλίθιος δε! Το ότι κάποιος βγάζει τα προς το ζην με ένα ξέστρο στο χέρι, μέσα στα μελίσσια, πάνω στα βουνά, και όχι με ένα φραπέ στο χέρι, πίσω από ένα γραφείο, μέσα στα μωρά, δεν τον κάνει και ηλίθιο! 

 Και εάν νομίζετε ότι κάποιος σαν και μένα, που πρώτο του μέλημά είναι να μην έχει εξαρτήσεις από κανέναν απολύτως, θα βουλώνει το στόμα του σε ότι έχει να πει, θα κλείνει τα μάτια του σε οποιοδήποτε λάθος ή άδικο, θα κατεβάζει το κεφάλι του σε οποιοδήποτε, μάλλον δεν με ξέρετε καθόλου καλά!

 Αρκούδας σπίκιν!

 Χα χα χα.   


 Καλά μην είμαστε και υπερβολικοί! 

 Δεν είναι όλες οι χρονιές ίδιες! 

 Στην ακριβώς επόμενη χρονιά η αποδόση σε μέλι από τα απολεπίσματα ήταν αυτή! 

 Προφανέστατα μειωμένες, και λογικό γιατί και η παραγωγή μελιού ήταν και αυτή μειωμένη, αλλά και πάλι με αυτά τα δεδομένα η απόσβεση δεν γίνεται σε μια χρονιά, αλλά σε μια και μισή! Και αυτό για τον δεδομένο αριθμό παραγωγικών μελισσιών που διαθέτω, εάν αυξηθούν τα μελίσσια αναλογικά θα αυξηθούν και οι αποδόσεις του μελιού στα απολεπίσματα!

 Ναι αλλά δεν θα ήταν ακόμη καλύτερο να έχεις μια αυτόματη πρέσα απολεπισμάτων ηλεκτροκίνητη?

 Ναι θα πατάς ένα κουμπί και τσουππππππ αυτόματα τα απολεπίσματα θα συμπιέζονται (από έναν ατέρμονα κοχλία στο εσωτερικό της πρέσας) και θα γίνεται τόσο πλήρες ο διαχωρισμός του μελιού από τα απολεπίσματα που το κερί θα βγαίνει ξερό σαν πέλετ (ή ακόμη καλύτερα, σαν χαρούπι - ξυλοκέρατο!)! 

 Ναι έτσι είναι. 

 Αλλά επίσης μια τέτοια αυτόματη πρέσα στοιχίζει το λιγότερο 2,700 ευρώ! 

 Μάλιστα ο ίδιος προμηθευτής που με είχε πει "τσιρικιτζή" γιατί ήθελα να αποστραγγίζω το μέλι από τα απολεπίσματα μου, προσπαθούσε να με πείσει να πάρω μια αυτόματη πρέσα που ήθελε να την πουλήσει ένας άλλος πελάτης του, και την είχε φέρει στο μαγαζί του (δηλαδή να δώσω 2,700 ευρώ μπραφάτα (της μετρητής), και μαύρα (χωρίς παραστατικά αγοράς, για να το περάσω στα έξοδα μου!), για ένα τόσο μικρό κέρδος (σύμφωνα με αυτόν!) που εάν το επιδίωκα θα μου άξιζε από τον συγκεκριμένο ο χαρακτηρισμός του "τσιρικιτζή"! Εεεεεε! Δεν ξέρω παίδες ακριβώς τον ορισμό των κόμπλεξ, αλλά νομίζω ότι το παραπάνω είναι η ακριβής περιγραφή τους τουλάχιστον! Χα χα χα).

 Για το επίπεδο της μελισσοκομικής μου επιχείρησης η απόσβεση μιας χειροκίνητης μελισσοκομικής πρέσας θέλει 1 με 1,5 χρόνο από το μέλι που θα παρθεί από τα απολεπίσματα. Με το κόστος μιας αυτόματης ηλεκτρικής πρέσας να είναι στις 6 με 7 φορές περισσότερο από το κόστος μιας χειροκίνητης η αντίστοιχη απόσβεση θα πάει στα 6,5 με 11 χρόνια!  Χμμμμμμμμμμ!!!!!!

 Επίσης μπαίνουν και ιδιαίτερα προβλήματα σε αυτή την επιλογή επένδυσης, μια αυτόματη πρέσα δεν λειτουργεί όταν δεν έχει ρεύμα (έχει και το κόστος του ρεύματος!) ή χειροκίνητη λειτουργεί. Η αυτόματη πρέσα έχει ένα σωρό κινητά μέρη, αλλά και ηλεκτρονικά μέρη, χαλάει κάτι θέλεις εξειδικευμένο τεχνίτη (ηλεκτρολόγο, ή μηχανικό εξοπλισμού), αλλά και εξειδικευμένα ανταλλακτικά. 

 Που όμως και τα δύο δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα (ιδίως τα ανταλλακτικά εάν έρθουν από το εξωτερικό μπορεί να πάρει και εβδομάδες μέχρι να έρθουν!), οπότε τι γίνεται εάν πάνω στον τρύγο χαλάσει η αυτόματη πρέσα? Θα περιμένεις 1-2 εβδομάδες  να φτιαχτεί? Τι θα κάνεις μέχρι τότε? Θα συνεχίσεις το απομέλισμα χωρίς να αποστραγγίζεις τα απολεπίσματα? Ναι ε? Το ξέρετε ότι μετά από μερικές μέρες που δεν θα αποστραγιστούν τα μέλια από τα απολεπίσματα βγαίνουν από αυτά πολύ δυσκολότερα, ή και καθόλου χωρίς να θερμανθούν? Όχι ε? Τώρα το μάθατε! Χα χα χα.

 Η αυτόματη πρέσα ακριβώς και για αυτόν τον λόγο πάει συνήθως χέρι, χέρι, με το αυτόματο απολεπιστήριο, που μπορεί να βγάζει τεράστιους όγκους από πλευράς πλαισίων, και εργασίας, σε μια μέρα. Εκεί μπορεί και να είναι μονόδρομος η ύπαρξη της αυτόματης πρέσας απολεπισμάτος!

 Είσαι σίγουρος για αυτό που μόλις είπες?

 Χμμμμμμ!!!!!!

 Όχι!

 Και εδώ έρχεται η έννοια της "αφομοίωσης" των επενδύσεων (μην το ψάχνετε πουθενά στα εγχειρίδια της διοίκησης επιχειρήσεων να το βρείτε αυτό! Δική μου ιδέα, έννοια, ορολογία! Χα χα χα). 

 Το να αφήσεις δηλαδή μια επένδυση που μόλις έχεις κάνει να "καθίσει" μέσα στην δική σου παραγωγική διαδικασία, να την αφήσεις να πάρει τον χρόνο της, να κάνει τον "κύκλο" της για να μπορέσεις επί του πεδίου, και επί της πράξης, να αναγνωρίσεις τα πλεονεκτήματα της, τα μειονεκτήματα της, τις ελλείψεις της, τα περιθώρια βελτίωσης της, ή και το εάν δεν κάθεται καθόλου μέσα στην παραγωγική σου διαδικασία, ή στις ιδιαιτερότητες της.

 Η διαδικασία της "αφομοίωσης" των επενδύσεων είναι συνυφασμένη με την "παγίδευση κεφαλαίου" και μάλιστα είναι το αντίδοτο της. Κάνεις μια επένδυση, την βλέπεις να δουλεύει πρώτα, την μελετάς πολύ καλά (και πιθανό μέχρι τότε να έχει κάνει και την απόσβεση της σε χρηματικούς όρους), και έπειτα προχωράς είτε σε βελτιώσεις της, είτε επενδύεις σε κάτι πιο αποτελεσματικό (και πολύ ακριβότερο) στην θέση αυτής της επένδυσης!

 Αγοράστηκε η μελισσοκομική πρέσα, θα βγάζει το έργο που πρέπει και να αποστραγγίζει όλο τον όγκο των απολεπισμάτων που παράγω (μάλλον θέλει μια μέρα για να αποστραγγίσει το μέλι από τα απολεπίσματα)? 

 Δεν το καταφέρνει? 

 Οκ! 

 Πόση από την ποσότητα των απολεπισμάτων αποστραγγίζει την ημέρα? 

 50%? Την επόμενη χρονιά θα έχει ήδη βγάλει τα λεφτά για να αγοράσεις ακόμη μια χειροκίνητη μελισσοκομική πρέσα! 

 33%?  Με 3 χειροκίνητες μελισσοκομικές πρέσες που θα έχουν αυτοχρηματοδοτηθεί σε 2-3 χρονιές το έλυσες το ζήτημα! 

 25%? Σε 3-4 χρόνια για 4 χειροκίνητες μελισσοκομικές πρέσες με αυτοχρηματοδότηση της επένδυσης! 

 20%? Μια από τα ίδια σε 5-6 χρόνια! 

 Κάτω από 20? 

 Τότε ναι! Αγοράζεις την αυτόματη πρέσα!!!

 Το πιθανότερο όμως χωρίς αυτόματο απολεπιστήριο (που θέλει μια επένδυση στα 7-9 χιλιάδες ευρώ με θερμαινόμενα φίλτρα, αντλίες μελιού, αυτόματες πρέσες! Όσο και ένα μελισσοκομικό φορτηγό!!!) είτε μια μελισσοκομική πρέσα, είτε δύο, να αρκούν!  

 Κανένα μειονέκτημα εδώ? 

 Ναι ο χώρος που καταλαμβάνει η κάθε χειροκίνητη πρέσα (συν ένας κουβάς από μπροστά σε κάθε πρέσα!). Για πάνω από 2 πρέσες χάνεις πολύ από αυτόν τον πόρο (υπερπολύτιμο πλέον μετά από την φετινή χρονιά, και παροξυσμό επενδύσεων που έκανα! Πλέον αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για μένα και πρέπει να βρει λύση! Λύση με κόστος δυστυχώς! Στο μέλλον και αυτό προς επίλυση!)  στο μελισσοκομικό σου εργαστήρι!

 Στο μέλλον αυτά, πρώτα από όλα να "αφομοιωθεί" αυτή η νέα επένδυση, τεχνογνωσία, παραγωγική οπτική, και υπάρχουν στο μέλλον και περιθώρια βελτιστοποίησης, που το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορούν να είναι και αυτοχρηματοδοτούμενα!

 Αυτά!!!!!

 Τι λέει?

 Καλό?

 Χμμμμμμ!

 Το ήξερα ότι θα σας άρεσε!

 Άντε να σας φευγατίσω τώρα!

 Σας έκανα τα μυαλά μαρέγκα με αυτά και αυτά, ώρα να δείτε τους πολιτικούς αρχηγούς στον Ντιμπέιτ για να γελάσετε και λίγο!

 Ευτυχώς που κάθε τόσο έρχεται το τσίρκο στην πολ.....!

 Ούπς! Λάθος!

 Οι εκλογές ήθελα να πω! 

 Ευτυχώς που κάθε τόσο έρχονται οι εκλογές στην πόλη μας, και σπάζει ένα χαμόγελο και στα χείλη μας!

 Άντε, γκιτ, γκιτ, μαιμούνια! 

* Η λύση του μελισσοκομικού Σαλίγκαρου, η Χαλκιδικιώτικη, λύση του να χρησιμοποιείται ένας χάλκινος σωλήνας τυλιγμένος στο σχήμα του σαλιγκαριού από όπου περνά καυτός ατμός (από το καζάνι του μελισσοκομικού μαχαιριού), και να πέφτουν επάνω τα απολεπίσματα, και να γίνεται ο διαχωρισμός του μελιού από το κερί μέσω της υπερθέρμανσης, προκαλεί και αυτός αυξημένο HMF στο μέλι! Στα υπόψη και αυτό.  


Σειρά Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος





Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 10/5/2023







Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Τι είναι πραγματικά η μελισσοκομία?

 


 Μελισσοκομία είναι η τρελή χαρά, όταν αρχίζουν να ξυπνάνε σιγά, σιγά, τα μελίσσια και η ανάπτυξη τους είναι ραγδαία, και εσύ να τους δίνεις ότι χρειάζονται για να συνεχίσει αυτή η οργιώδης ανάπτυξη, παρόλο που ήρθε καθυστερημένα φέτος σε σχέση με τις άλλες χρονιές. 

 Η χθεσινή μέρα είχε πλήρη έλεγχο σε όλα τα μελίσσια, σημείωση το ποια θέλουν ορόφους, και αυτή η πληροφορία να μεταφραστεί σήμερα σε ενέργεια, έχοντας τους ορόφους που πρέπει να τοποθετηθούν, μαζί με όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό (πχ εξωτερικά καπάκια, ή και κανονικά καπάκια κυψέλης, για να καλυφθούν τα μελωμένα πλαίσια όταν θα είσαι στο μελισσοκομείο).


 Επίσης μελισσοκομία είναι και η αλλαγή στους σχεδιασμούς (δυναμικός και ευέλικτος σχεδιασμός) όταν βλέπεις ότι η χρονιά δεν είναι και τόσο καλή για ανάπτυξη των μελισσιών, και για χτίσιμο κεριών.

 Κατευθείαν τοποθέτηση ορόφων με 10 χτισμένα πλαίσια, ότι ήταν να χτίσουν τα μελίσσια το χτίσανε, τα επόμενα θα παίρνουν μόνο χτισμένα πλαίσια (ίσως να χτίσουν 1-2 πλαίσια οι παραφυάδες όταν, ή εάν, κοπούν!).



 Αλλά επίσης μελισσοκομία είναι και αυτό!

 Το να μην ξέρεις εάν θα γυρίσεις πίσω ζωντανός από τα μελίσσια σου!

 Ή το ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω!

 Τετράδα ελαστικών, σε πολύ καλή κατάσταση, που την είχα πάρει τον Αύγουστο του 2022, πριν την μεταφορά στα πεύκα, έβγαλε πρόβλημα στο μπροστινό λάστιχο του οδηγού (είχε βγάλει εξόγκωμα) και αλλάχθηκε άμεσα με καινούρια ελαστικά (όλο το μπροστά ζευγάρι), αλλά τα πίσω είχαν παραμείνει (είπαμε ήταν σε "εξαιρετική" κατάσταση!). 

 Σήμερα σε μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων είχαμε την πλήρη καταστροφή του πίσω ελαστικού (και ευτυχώς ήταν το πίσω ελαστικό και όχι τα μπροστά που δίνουν την κίνηση, αλλά και την κατεύθυνση! Κλατάρισμα στα μπροστά συνήθως είναι και έξοδος από τον δρόμο. Το Τ4 είναι προσθιοκίνητο, διευκρινίζω!). Μια χαρά!

 Και αυτό είναι η πραγματική μελισσοκομία, και αυτές είναι οι πιο πολύτιμες αναρτήσεις πάνω στην μελισσοκομία, αλλά σας βλέπω όλους σας να τις περιφρονείτε! 

 Κολλάτε μόνο σε αναρτήσεις του στιλ "Πως να βγάλετε 400 κιλάκια μέλι με την μέθοδο Χαλκιά" από bloggers που στην πραγματικότητα ποτέ δεν εφαρμόσανε αυτή την μέθοδο (όπως υποθέτω δεν την δοκίμασε ποτέ και ο Μπίκος που την έβγαλε στην φόρα, και αμφιβάλω και εάν την δοκίμασε ποτέ και ο Χαλκιάς που έχει και το όνομα του αυτή η μέθοδος! Χα χα χα). 

 Με αυτά, και αυτά, σε λιγότερο από 12 μήνες το Τ4 μας έριξε στα αυτιά κοντά στα 1800 ευρώ (χωρίς τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες, καύσιμα, λάδια, ξύδια, μύδια!) μια που αύριο θα πάω να πάρω ένα ακόμη ζευγάρι από νέα ελαστικά (αναγκαστικά νέα! Το ρισκάρεις πλέον? Δύο στα δύο βγήκε αυτή η τετράδα, και τα μπροστά και τα πίσω!). 

 Και κάθομαι εγώ να γράφω αναρτήσεις-σεντόνια για το πως να αρπάζεις το μελισσοκομικό κόστος από τον λαιμό (και να μην τις διαβάζετε εσείς! Χα χα χα). Έχεις και τον κάθε κομπλέξα που για να στην πει είναι διαρκώς στο στιλ "Γιατί δεν παίρνεις αυτό?", ή "Γιατί δεν κάνεις αυτό?", ή "Γιατί δεν το φτιάχνεις αυτό?"! Τι να του πεις? "Γιατί είναι μακρύ!"?

 Αυτά!

 Εις αύριο τα σπουδαία, και η λυπητερή! 


 Adios Amigos Locos


 Λάζαρος Μότσανος
 Σοχός 07/05/2023


Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Λιώνοντας απολεπίσματα Vol II

 

 Και συνεχίζουμε τις αναρτήσεις της σειράς Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος με μια ανάρτηση βαριά σε ανάπτυξη, αλλά επίσης και με μεγάλη βαρύτητα όσο αφορά την συμπίεση του Μελισσοκομικού κόστους. 

 Επίσης είναι και μια ανάρτηση που εκτείνεται χρονικά από το 2017 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2023. Και αντικείμενο της είναι η εκμετάλλευση των απομελισμάτων για να εξάγουμε από αυτά μέλι για να ταΐσουμε τα μελίσσια μας, αλλά και κερί το οποίο θα χρησιμοποιήθει για να παραχθούν κερήθρες που θα χτιστούν από τα μελίσσια μας.

 Οπότε και αυτή η ανάρτηση δίνει το πρωτογενές υλικό της ανάρτησης του blog  Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Τροφοδοσία με μέλι, αλλά και συνέχεια της ανάρτησης του blog Λιώνοντας απολεπίσματα, μετρήσεις, μεθοδολογία, αποτελέσματα, συμπεράσματα που μας έρχεται από τις 14/5/2017 (πως κατορθώνω πάντα Μάη μέσα στην τρελή του φούρια να βγάζω τις βαριές αναρτήσεις των απολεπισμάτων είναι τρομερό κατόρθωμα! Χα χα χα). 

 Δεν θα επικεντρωθώ τόσο στην μεθοδολογία του πως γίνεται όλη αυτή η διαδικασία, μια που μπορείτε να το μελετήσετε αυτό στην ανάρτηση που σας παραθέτω παραπάνω. Εδώ θα εξεταστεί περισσότερο η διαδικασία από την πλευρά της εξοικονόμησης του κόστους της, τους όγκους της εργασίας της, τα μεγέθη των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιηθούν, τα τελικά προϊόντα της, αλλά και τα συμπεράσματα της που θα οδηγήσουν σε αγορά  μελισσοκομικού εξοπλισμού (που θα παρουσιαστεί στην επόμενη ανάρτηση του blog, υπομονή και για αυτό, πλέον αρχίζουμε να περνούμε από τις αναρτήσεις εξοικονόμησης κόστους στις αναρτήσεις αγοράς μελισσοκομικού εξοπλισμού εξαιτίας ακριβώς αυτής της εξοικονόμησης κόστους. Εάν νομίζατε ότι αυτές οι αναρτήσεις  μέχρι τώρα ήταν ενδιαφέρουσες, που να δείτε και τις επόμενες!).

 Πολλά είπαμε πάλι! Και τα πολλά λόγια είναι φτώχια.

 Η παραπάνω φωτογραφία είναι τα απολεπίσματα της χρονιάς 2017.

 Ενώ αυτά των ετών 2017 και 2018. 

 Και αυτά των ετών 2019 και 2020.

 Και για να μην μου λέτε "Εεεεεε απατεώνα μας δείχνεις τα απολεπίσματα των ετών 2017-2018 ξανά ως απολεπίσματα των ετών 2019-2020!!!" τσιμπήστε και αυτή την φώτο που έχω λιωμένα στον θερμοθάλαμο τα απολεπίσματα των ετών 2017 και 2018 (εδώ έχει γίνει στον ίδιο κουβά ο διαχωρισμός του μελιού από το κερί), και χωρίς καμία επεξεργασία τα απολεπίσματα των ετών 2019 και 2020.

 Χε χε χε.

 Και ενώ ήταν να γράψω αυτή την ανάρτηση το (Μάη! Χα χα χα) 2021, με τον τεράστιο όγκο εργασίας που είχα εκείνη την χρονιά και την σωματική μου κατάρρευση που επακολούθησε (κουβαλούσα βλέπετε 200 μελίσσια δικά μου, κουβαλούσα και 450 ξένα μελίσσια, και ακούσαμε και το ευχαριστώ για αυτό!!! Ποτέ ξανά φιλότιμο σε αφιλότιμους!) τελικά δεν ήταν δυνατό να την ξεκινήσω καν, και έφτασα στο (Μάη! Χα χα χα) 2022 να την ετοιμάζω για να την γράψω, οπότε είχα και τα απολεπίσματα του 2021 έτοιμα για να τα λιώσω και αυτά.

 Και ενώ είχα ήδη λιώσει τα απολεπίσματα των 4 πρώτων ετών, αποφάσισα να λιώσω ξεχωριστά τα απολεπίσματα της πέμπτης χρονιάς, και τα δεδομένα της να τα αξιοποιήσω ξεχωριστά, για να υπάρχει και πιο καθαρά η εικόνα της παραγωγής μελιού, και κεριού, από τα απολεπίσματα μιας χρονιάς (η οποία είναι και πιο κοντινή και στις παραγωγές μελιού και απολεπισμάτων που έχω πλέον, γιατί χρονιά με την χρονιά η τάση είναι αυξητική της παραγωγής, παρόλες τις απόλυτες αυξομειώσεις της χρονιά με την χρονιά). 

 Όλο στα μπερεκέτια και στο "Μας κακομαθαίνετε κύριε Πρέσβη!" σας έχω ρε μπαγάσικα!

 Χα χα χα.


 Και εδώ τα γνωστά, καρδάρα όπου έχουμε μέσα το κερί που θα ξαναλιώσει για να πάρουμε καθαρό το κερί όταν το φιλτράρουμε, φλόγιστρο, και τσιμεντόλιθους για να κατευθύνουμε την θερμότητα του προς την καρδάρα.


 Και η υπόλοιπη παρέα, νερό και για να ρίχνουμε στην καρδάρα με το κερί που θα λιώνουμε, και έξτρα νερό μην γίνει καμία γκέλα με το φλόγιστρο, και κουβάδες που θα ρίχνουμε το φιλτραρισμένο κερί (με νερό) όπου θα κρυώσει το κερί και θα στερεοποιηθεί για να το πάρουμε, γαντάκια, το φίλτρο για να φιλτράρουμε το κερί από τα υπολείμματα από τα απολεπίσματα, 

 Οργάνωσις λέμε! 

 Το μαγαζί είναι σοβαρό!

 Χα χα χα. 


 Κερί και μέλι που βράζουν, κάτσε καλά μυρουδιά!

 Μόνο που παίρνει πολύ, πολύ, χρόνο!

 Όχι απλώς πολλές ώρες, αλλά πολλές ημέρες, πρέπει να βελτιωθεί αυτή η διαδικασία με την απόκτηση του ανάλογου μελισσοκομικού εξοπλισμού, θα γίνει και αυτό, σταδιακά, ήδη από την επόμενη ανάρτηση θα γίνει το πρώτο βήμα για να αλλάξει όλη αυτή η διαδικασία. 

 Και εδώ είναι το καθαρό κερί απολεπισμάτων των 4 ετών (από 2017, 2018, 2019, 2020). Σαν κεφάλια από κασέρι δεν δείχνουν?

 Χα χα χα.


 Και εδώ το καθαρό κερί του έτους 2021.


 Και η πρώτη μέτρηση του κεριού των ετών 2017 έως 2020, με την πλάστιγγά να κλέβει λίγο (στην ζύγιση που έκανε αυτός που παράλαβε το κερί, και το αντάλλαξε με κερήθρες, το βρήκε πιο βαρύ, και σε τέτοιες περιπτώσεις τι κάνεις? Το βουλώνεις, και αποδέχεσαι την δική του την μέτρηση! Χα χα χα). 


 Και η δεύτερη παρτίδα από το κερί των ετών 2017-2020.

 Και η αντίστοιχη μέτρηση του κεριού του έτους 2021,

 Και εδώ όλο το κερί από τα απολεπίσματα των ετών από το έτος 2017 έως το 2021.



  Και επειδή δεν είμαστε και τίποτα "ότι να είναι" όσο αφορά την τεκμηρίωση των αναρτήσεων μας, ορίστε και οι μετρήσεις των δεδομένων από την ποσότητα των απολεπισμάτων των ετών 2017, 2018, 2019, και 2020, μεικτό βάρος απολεπισμάτων (κερί + μέλι + υπολείμματα), λεπτομέρεια με ανοιχτό γαλάζιο χρώμα η τελευταία μέτρηση είναι κερί από τις γλώσσες κεριού που είχα συλλέξει (όταν, και εάν, φιλοτιμούμαι να το μαζεύω από τα μελίσσια! Χα χα χα).

 Και τα αντίστοιχα δεδομένα για τα απολεπίσματα για το έτος 2021.

 Και εδώ έχουμε το πόσο μέλι απέδωσε αυτή η διαδικασία για τα έτη 2017, 2018, 2019, 2020.


 Ενώ εδώ το μέλι που απέδωσαν τα απολεπίσματα του έτους 2021. 

 Προφανέστατα πιο αυξημένη η ποσότητα αυτής της χρονιάς από τον μέσο όρο των τεσσάρων προηγούμενων ετών! Και λόγου αλλαγής της μεθόδου απολέπισης (από μελισσοκομικό μαχαίρι, σε μελισσοκομική πιρούνα, και μετά στην μελισσοκομική πιρούνα του Lakis INOX που η κάθε μια αλλαγή αλλάζει και την αναλογία μελιού προς κερί στα απολεπίσματα) αλλά και λόγου των πιο αυξημένων παραγωγών από χρονιά σε χρονιά.


 Και εδώ έχουμε τα φύλλα κεριού (κερήθρας) που ανταλλάχθηκαν με την ποσότητα των 64 περίπου κιλών καθαρού κεριού (σύμφωνα με την μέτρηση του εμπόρου που έδωσα το κερί μου, φυσικά η δική του ζυγαριά ήταν και μεγαλύτερης ακριβείας με περιθώριο μέτρησης +-1 γραμμαρίων και όχι +-50 γραμμαρίων που είναι η μελισσοκομική μου πλάστιγγα!). 

 800 φύλλα κεριού με αναλογία ανταλλαγής 1 κιλό κερί με 12,5 φύλλα κερήθρας, συν 1,20 ευρώ εργατικά για κάθε κιλό κερί, συν ΦΠΑ, δηλαδή ένα κόστος 96 ευρώ (με 0,90 ευρώ το φύλλο κερήθρας στον συγκεκριμένο προμηθευτή τα 800 φύλλα στοιχίζουν 720 ευρώ! Οπότε το κέρδος μόνο από τα φύλλα κεριού θα είναι 720 ευρώ μείον 96 ευρώ δηλαδή 624 ευρώ! Το κέρδος στο κερί μόνο από αυτή την διαδικασία).

 Από αυτά τα 800 κεριά τα 550 τα χτίσανε οι μέλισσες πέρσι, οπότε για φέτος υπάρχει ένα απόθεμα ακόμη 250 κεριών.  

 Και μια που όσο ήμουν σε μια μελισσοκομική ομάδα είδα πολλές συζητήσεις για την κοστολόγηση του μελιού, ας σας κάνω και ένα ερώτημα κοστολόγησης για να σας δείξω το περίπλοκο του ζητήματος (η κοστολόγηση είναι η δυσκολότερη εργασία σε μια επιχείρηση για το οικονομικό επιτελείο της, και θα δείτε πολύ σύντομα το γιατί!).

 Το λοιπόν τα φύλλα κεριού τα αγοράζουμε κάθε χρονιά για να τα χτίσουν οι μέλισσες μας σε κερήθρες (όπου θα γεμίσουν είτε με γόνο, είτε με μέλι, είτε με γύρη). Οπότε είναι κάτι το αναλώσιμο, και θα πρέπει να εξεταστεί ως ένα τακτικό έξοδο στην κοστολόγηση (οπότε εδώ έχουμε άμεση αφαίρεση του από τους τζίρους ως έξοδο για να υπολογιστούν τα κέρδη (τα οποία τα φορολογεί η εφορία))?

 Ναι αλλά όταν το χτίσουν τα μελίσσια μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια στις κυψέλες και στο απόθεμα από  χτισμένα κεριά! Οπότε αποτελεί πάγιο εξοπλισμό (όπως είναι και το άχτιστο ξύλινο πλαίσιο στο οποίο εφαρμόζει και χτίζεται η άχτιστη κερήθρα!), άρα θα πρέπει να επιμερισθεί το κόστος απόκτησης του σε πολλά έτη, και να γίνονται οι αντίστοιχες αποσβέσεις (οπότε θα πρέπει το κόστος απόκτησης να αφαιρείται σταδιακά σε πολλά έτη, με τους αντίστοιχους συντελεστές απόσβεσης (οι οποίοι είναι ποιοι?) και να επηρεάζονται αντίστοιχα τα (φορολογούντα) κέρδη σε πολλές χρονιές. 

 Ναι αλλά εάν αυτό το χτισμένο πλαίσιο το πουλήσεις ως τελικό προϊόν στην μορφή παραφυάδας, ή κανονικού μελισσιού, τότε αυτό θα αποτελεί έσοδο για την επιχείρηση και θα επηρεάσει αντίστοιχα τα (φορολογούντα) κέρδη της χρονιάς που θα γίνει η πώληση!

 Επίσης μπορείς να το πουλήσεις με την μορφή κερήθρας με μέλι, και εκεί θα αποτελεί έσοδο ως τελικό προϊόν! 

 Και δεν αναφέρω καν την περίπτωση της πώλησης μόνο μελισσοδέματος (μόνο του σμήνους) και να μείνει μέρος των χτισμένων κερηθρών στο απόθεμα με τα κεριά (πάγιο), και μέρος να πουληθεί ως κερήθρα (τελικό προϊόν)!

 Τελικά τι είναι οι άχτιστες κερήθρες? Αναλώσιμο, πάγιο, ή τελικό προϊόν?

 Καλά τα λέτε στις ομάδες για κοστολογήσεις και τα σχετικά, αλλά στην πραγματικότητα ούτε καν αντιλαμβάνεστε το περίπλοκο του πράγματος! 

 Και δεν μιλάμε τώρα για επιχειρήσεις που θα "κάψουν" 1.000-2.000 ευρώ για κεριά στα 200-300 μελίσσια (κάθε χρονιά όμως για πολλές χρονιές!), αλλά για επιχειρήσεις που θα κάψουν 4.000-7.000 ευρώ στα 800-1.500 μελίσσια, ή και στην περίπτωση των Αμερικάνων με τα 15.000 μελίσσια στα 70.000 ευρώ! Και τέτοια ποσά (κάθε χρονιά!) έχει τεράστια σημασία πως θα τα περνάς στα βιβλία σου, και τι επίδραση θα έχουν στα κέρδη σου (ιδίως για την εφορία που θα σου κάνει έλεγχο!!! Χα χα χα).

 Τροφή για σκέψη τα παραπάνω!


 Και εδώ είναι το μέλι από τα απολεπίσματα από το έτος 2021 το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως τροφή για τα μελίσσια.


 Και εδώ η αντίστοιχη ποσότητα μελιού από απολεπίσματα για τις χρονιές 2017, 2018, 2019, 2020.

 Πολύ πράμα ε?

 Χα χα χα.

  624 ευρώ κέρδος από το κερί, συν 260 κιλά μέλι που θα πάνε για τροφή για τα μελίσσια (συν μια εκατοντάδα και βάλε κιλά μέλι από τα απολεπίσματα των προηγούμενων ετών).

 Όχι και άσχημα! 

 Όλα καλά και όλα ωραία, μια μόνο λεπτομέρεια!

 Που στο διάολο ήταν αυτή η ανάρτηση το 2022 και δεν την είδαμε?

 Χα χα χα.

 Υπομονή!

 Οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ!
 

Η Επιστροφή του Ζορό



 Ο σχεδιασμός της παραπάνω ανάρτησης ήταν να σας παρουσιαστεί πέρσι, αλλά αποφάσισα να την αναβάλω για μια ακόμη χρονιά, και να την παρουσιάσω όταν θα έχω πλέον προμηθευτεί και τον μελισσοκομικό εξοπλισμό που αγόρασα, βάση των συμπερασμάτων που έβγαλα ακριβώς λόγου των δεδομένων που σας παρουσίασα λίγο πιο πάνω (υπομονή, το συμπέρασμα από τα παραπάνω και που οδήγησε θα παρουσιαστεί στην επόμενη ανάρτηση! Μια ανάρτηση συμπίεσης του μελισσοκομικού κόστους που οδηγεί σε μια ακόμη ανάρτηση συμπίεσης του μελισσοκομικού κόστους!).

 Οπότε μια που υπήρχε καθυστέρηση μιας χρονιάς έγιναν και οι τρύγοι του 2022, και φυσικά έχουμε πλέον και τα απολεπίσματα της χρονιάς 2022!

 Οπότε.......?

 Ναι!!!!

 Έγινε ξανά η διαδικασία ξεχωριστά για μια χρονιά!

 Και με το επίπεδο τεκμηρίωσης που θεωρώ εγώ ότι μόνο αρμόζει σε αυτό το blog!


 Και εδώ κάτι που αντιλήφθηκα ότι παρέλειπα σε όλη την διαδικασία παρουσίασης της μεθοδολογίας του λιωσίματος των απολεπισμάτων.

 Το πως εξάγουμε το μέλι από τον κουβά με τα απολεπίσματα (έχουμε ήδη περάσει τον κουβά με τα απολεπίσματα από τον θερμοθάλαμο, και έχει διαχωρισθεί το κερί μαζί με τα υπολείμματα, από το μέλι. Το μέλι είναι βαρύτερο και είναι στον πάτο του κουβά, και ψιλά είναι το κερί με τα υπολείμματα).

 Κάνουμε (μεγάλες) τρύπες στον πάτο του κουβά (και φυσικά καταστρέφεται ο κουβάς για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση, και αυτό είναι ένα έξτρα κόστος που εξαλείφεται με την λύση που θα παρουσιαστεί στην επόμενη ανάρτηση! Μικρό κόστος θα πείτε? 44 κουβάδες  καταστραμμένοι σε αυτή την ανάρτηση με 4,5 ευρώ είναι 198 ευρώ! Όχι και τόσο μικρό ε? Και περίπου τόσοι τενεκέδες είχαν καταστραφεί στην πρώτη ανάρτηση για το λιώσιμο των απολεπισμάτων! Οπότε........) με το ξέστρο και σφυρί, σε σχήμα τριγώνου, και έχοντας την σίτα του πάγκου απολεπισμού πάνω στο 70 λίτρο δοχείο με την κάνουλα κάνουμε αποστράγγιση του μελιού από τον κουβά. 

 Διαδικασία που κρατάει μια μέρα περίπου (για κάθε κουβά!), με την βοήθεια σκαρπέλου που θα χρησιμοποιήσουμε για να ξεκολλήσουμε το κερί από τα τοιχώματα του κουβά αφαιρούμε και το κερί (με τα υπολείμματα που θα το ξαναλιώσουμε και φιλτράρουμε για να πάρουμε το καθαρό κερί), μπορείς και να πριονίσεις τον κουβά κατά ύψος με σιδεροπρίονο για να ελευθερωθεί το κερί από τον, άχρηστο πλέον, κουβά. 


 Τι ωραία κασεράκια!


 Και συσκευασμένα για να πάνε ξανά στον (νέο) προμηθευτή μου.


 Βγάλαμε και το μελάκι μας.

 Και τα αντίστοιχα δεδομένα για τα απολεπίσματα του έτους 2022


 Όπως και για το μέλι απολεπισμάτων του έτους 2022.



 Και εδώ τα 200 φύλλα που πήρα από τον προμηθευτή μου (13,80 κιλά καθαρό κερί με 12,5 φύλλα ανά κιλό κερί μας κάνουν 173 φύλλα κεριού (αγόρασα και 27 έξτρα φύλλα για να πάρω αυτούσια την 50αδα του κιβωτίου). Κόστος για εργατικά 20,5 ευρώ, κέρδος από αυτή την ανταλλαγή 135 ευρώ. Συνολικό κέρδος μόνο από το κερί και για τις δύο ανταλλαγές, 624 ευρώ συν 135 είναι 759 ευρώ. Συν 300 κιλά μέλι για τροφή στις μέλισσες.

 Όχι και άσχημα ε?

 Τι λέει? Μου είσαστε ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι από αυτή την ανάρτηση, ή να αναβάλω να την δημοσιεύσω, για να έχω και τα απολεπίσματα της φετινής χρονιάς να τα παρουσιάσω αυτά μαζί με όλα τα υπόλοιπα τα τσίγκιρι μίγκιρι?

 Χα χα χα.

 Αυτά για σήμερα! 

 Δεν έχει παραπάνω!

 Θα πάθουν τίποτα τα μυαλά σας!!!!!

 Χα χα χα. 


Σειρά Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος



 Adios Amigos Locos





Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 05/05/2023