UA-50457385-1

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Τα μελίσσια στον Φοίνικα

 


 Για να διακόψουμε λίγο τις μελισσοκομικές αναρτήσεις αντικατάστασης εργασίας με κεφάλαιο, και να ελαφρύνουμε λίγο την θεματολογία μας με μερικές μελισσοκομικές αναρτήσεις μεν, αλλά όχι τέτοιες που θα κάνουν το κεφάλι σας να εκραγεί! Χα χα χα.


 Μια "ελαφρά" μελισσοκομική ανάρτηση, από αυτές που ονομάζω εγώ "αναρτήσεις αρχείου", που σκοπό έχουν να εμπλουτίζουν το μελισσοκομικό αρχείο αυτού του blog παρουσιάζοντας μελισσοκομικά γεγονότα, ή καταστάσεις που έχουν μελισσοκομικό ενδιαφέρον, και αξίζουν να προστεθούν στο μελισσοκομικό αρχείο μας, διατηρώντας εις το διηνεκές μια ακόμη μελισσοκομική εμπειρία μου. 

 Σε αυτή την ανάρτηση αποτυπώνεται η συλλογή γύρης από τις μέλισσες στον φοίνικα που έχουμε στον κήπο μας, αξιοπερίεργο φαινόμενο κυρίως γιατί και οι φοίνικες δεν είναι κάτι το συνηθισμένο στον Σοχό (ούτε και στην βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα), ούτε και οι ανθοφορίες τους. 

 Και ακόμη περισσότερο το να βλέπεις ολόκληρο σμήνος από μέλισσες να εκμεταλλεύεται στο έπακρο αυτή την ανθοφορία. Αντίστοιχη ανάρτηση είχα και για την ανθοφορία της Μουσμουλιάς στην ανάρτηση του blog The last supper,  όπου η τελευταία ανθοφορία της χρονιάς πριν τον χειμώνα, καθώς και ένα παράξενο μείγμα καιρικών συνθηκών, επέτρεψαν τις μέλισσες να πετούν μεν, αλλά και να στέκονται σαν παγωμένες επάνω στα άνθη της μουσμουλιάς, σαν μοντέλα έτοιμα για φωτογράφιση. 


 Οπότε πολλές φωτογραφίες για το αρχείο μας. 

 Ιδιόμορφα και τα άνθη του Φοίνικα, 3-4 "τσαμπιά" από μικροσκοπικά κίτρινα άνθη με "σαρκώδη" επιφάνεια, περισσότερο μοιάζουν σαν συστάδες από καρπούς στο μέγεθος βελόνας καρφίτσας που όλα μαζί σχηματίζουν τσαμπιά στα 45-50 εκατοστά σε μήκος, και στα 6-10 εκατοστά διάμετρο! Θα μπορούσες να παρομοιάσεις την δομή τους με τους καρπούς της μουριάς, ενωμένους ανά εκατοντάδες! 


 Κίτρινη και η γύρη που συλλέγουν και οι μέλισσες. Και συλλέγουν σαν μανιακές! Τεράστιοι αριθμοί από μέλισσες, που δουλεύουν εντατικότατα και με απόλυτη προσήλωση στο έργο τους, σε βαθμό που να είναι εύκολη η φωτογράφιση τους χωρίς ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες για αυτό (πχ κρύο που να τις παγώνει επάνω στα άνθη). 

 Αυτή ακριβώς η στοχοπροσήλωση τους είναι που τις κάνει και τόσο ευπρόσβλητες στα ραντίσματα επάνω στην ανθοφορία του Φοίνικα, που στην Αττική τουλάχιστον προκαλούν δραματικές απώλειες στα εκεί μελίσσια (και δεδομένου ότι τις βλέπω κυρίως να κεραφίζουν -συλλέγουν- γύρη σε αυτή την ανθοφορία αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο για το σύνολο του μελισσιού από τα ραντίσματα, και όχι μόνο των ιπτάμενων μελισσών, μια που την δηλητηριασμένη γύρη θα την φέρουν μέσα στην φωλιά -όσο και εάν προσπαθήσουν να τις εμποδίσουν οι φρουροί στην είσοδο της κυψέλης- με αποτέλεσμα να δηλητηριαστεί και ο πληθυσμός μέσα στην κυψέλη, και δυστυχώς και ο ανοιχτός γόνος (και ο μελλοντικός γόνος εάν αποθηκευτεί αυτή η γύρη στα στεφανώματα των πλαισίων)).  


 Πολύ πράμα από μικροσκοπικά άνθη, και καθώς η φαντασία μου οργιάζει βλέπω μπροστά μου τσαμπιά από καρπούς μουριάς! Χα χα χα. 


 Βρε κλεφτώνια! 

 Όλο τον φοίνικα θα κουβαλήσετε στην φωλιά σας?


 Αυτές οι φωτογραφίες είχαν παρθεί στο απόγευμα της 21 Μάϊου του 2023. Αλλά δημοσίευσα την ανάρτηση αυτή μόλις τώρα! Αλλά έχω ένα πολύ καλό λόγο για αυτό. 

 Βλέπετε από εκείνη την μέρα μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει να γελάω! 

 Χα χα χα. 

 Έκατσα μετά την φωτογράφηση να δω τηλεόραση σκεπτόμενος ότι "Αύριο αυτή την ανάρτηση θα την ετοιμάσω και θα την δημοσιοποιήσω". 

 Παράγγειλα και μια πίτσα για να την απολαύσω μπροστά από την τηλεόραση. Αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι όλα τα κανάλια εκείνη την μέρα αποφάσισαν να μας παρουσιάσουν την ίδια κωμωδία! Μια πολύ αστεία κωμωδία! Μιλάμε για τρελά γέλια. 

 Και το πιο παράξενο ήταν ότι όσο νύχτωνε και η πίτσα που είχα παραγγείλει μεγάλωνε! Χα χα χα. Είδατε! Ακόμη δεν μπορώ να συγκρατήσω τα γέλια μου από εκείνη την μέρα! 

 Δεν μου λες Νικουλάκη θα βοηθήσεις τον Κούλη να κάνει κυβέρνηση? Και εσύ Αλέξη τι λέει? Πάμε για αυτοδυναμία ε? Μην κοιτάς το τι λένε τα γκάλοπ, ο θείος Αλέκος από το FB ξέρει καλύτερα ε? Χα χα χα.

 Σόρρυ παίδες, αλλά τέτοια ιστορική, και θεαματική, άγνοια της πραγματικότητας είναι τόσο σπάνια, και τόσο αστεία, που καλό είναι να μένει και αυτή στο αρχείο του blog ως ένα γεγονός άξιο να μνημονευθεί, και να διατηρηθεί για πάντα στα αρχεία μας!

 Και εξακολουθεί αυτή η μέρα να βγάζει αβέρτα γέλιο!

 Χα χα χα.   


 Τσ τσ τσ τσσσςςςςς! 

 Είμαι εξίσου σατανάς όσο και οι μικρές μας κλέφτρες! Χα χα χα.


 Αλλά οι μικρούλες μας φωτομοντέλα, δεν μπορείτε να πείτε!


 Και αυτό είναι και το καλό με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Δεν έχεις ούτε 12αρι, ούτε 24αρι, ούτε 36αρι φιλμ, και να φοβάσαι να πάρεις αβέρτα φωτογραφίες (και φυσικά εάν πάρεις 50 φωτογραφίες ε! 10 από αυτές θα είναι πολύ καλές! Άντε πάνε να το κάνεις αυτό εάν έχεις μόνο 12 ευκαιρίες για φωτογραφία!).


 Πράγματι εντυπωσιακά άνθη, και ακριβώς στην στιγμή που δεν έχει και τίποτα στον Σοχό για να βρουν οι μέλισσες για να συλλέξουν (ακριβώς πριν ανθήσουν οι (πολλές) καστανιές του Σοχού, και πολύ πριν δώσει το βελανίδι (εάν δώσει! Και αυτό είναι μεγάλο ΕΑΝ! Χα χα χα)).


 Αυτή την μικρούλα μαυροκίτρινη κυρά την πετύχαμε φορτωμένη, και επάνω στην πτήση της!



 Οι μικρές οι φτωχοδιαόλισες, οι φουκαριάρες μου, που όλη τους η ζωή, και η ύπαρξη, είναι η μέριμνα τους για την ζωή, και την ύπαρξη, του μελισσιού τους. 

 Ο απόλυτος καταπνιγμός του "Εγώ" για χάρη του  "Εμείς". 

 Η τέλεια κοινωνία βασισμένη απόλυτα μόνο στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και της εξυπηρέτησης τους. 

 Ναι η τέλεια κοινωνία, μια κοινωνία όμως τόσο ξένη, αλλά και ακατάλληλη, για εμάς τους Έλληνες, του λαού της απόλυτης Θεοποίησης του "Εγώ", καθώς και της απόλυτης καταφρόνησης του "Εμείς". 

 Ένας ξένος που παρατηρεί τους ξένους, καθώς ανέχονται να τους παρατηρεί ο ξένος. 



 Adios Amigos Locos




 Λάζαρος Μότσανος
 Σοχός 01/09/2024