UA-50457385-1

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Αφεσμοί, αφεσμοί, αφεσμοί

 


 Και σήμερα σας έχω μια ετεροχρονισμένη και ιδιότυπη ανάρτηση - αρχείο ενός φαινομένου που παρατήρησα, εφαρμόζοντας μια μελισσοκομική τακτική (δική μου!) που σκέφτηκα για να εκμεταλλευτώ εντατικά την ανθοφορία της Ελαιοκράμβης, τόσο στην ανάπτυξη παραγωγικών μελισσιών, αλλά και στο κόψιμο παραφυάδων και στην ανάπτυξη τους ως παραγωγικά μελίσσια. Η οποία με οδήγησε στην κατανόηση του πως θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η τάση των μελισσιών για σμηνουργία ακριβώς σε αυτή την ανθοφορία. Επίσης αυτή, και η επόμενη ανάρτηση, θα παρουσιάσουν τα προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν από τις αβέρτα σμηνουργίες, ενώ οι επόμενες δύο αναρτήσεις θα είναι η λύση που έχω σκεφτεί, και θα εφαρμόσω, ακριβώς για να λύσω αυτά τα προβλήματα.

 Ανάρτηση - αρχείο που θα παρουσιάσω τους αφεσμούς που μου είχαν γίνει πριν από χρόνια όταν έκοψα παραφυάδες μέσα στην Ελαιοκράμβη, και τις είχα μετακινήσει μόνο 800 μέτρα από το μελισσοκομείο που ήταν τα αρχικά μελίσσια, για να είναι και αυτές μέσα στην ανθοφορία της Ελαιοκράμβης, και να πάρουν τα μέγιστα και αυτές από ανάπτυξη και να προλάβουν να γίνουν παραγωγικά μελίσσια μέσα στην ίδια χρονιά (όχι μόνο για την μελιτωφορία του πεύκου, αλλά ακόμη και για του βελανιδιού).

 Ναι ξέρω! Είναι λάθος το να κόβεις παραφυάδες και να τις μεταφέρεις τόσο κοντά στο αρχικό μελισσοκομείο γιατί οι περισσότερες (αλλά όχι όλες!) ιπτάμενες μέλισσες μπορούν να γυρίσουν στην αρχική κυψέλη από όπου έχουν κοπεί οι παραφυάδες. 

 Σωστό και αυτό (Αλλά υπερβάλουμε σχετικά με το τι ποσοστό από τις ιπτάμενες μέλισσες θα γυρίσουν στην αρχική κυψέλη!). Αλλά οι ιπτάμενες αυτές μέλισσες γυρίζουν σε δικές μου κυψέλες, κυψέλες στις οποίες οι βασίλισσες είναι στο φόρτε τους όσο αφορά τις γέννες, και τις έχουμε στερήσει και γόνους και πληθυσμούς για να κόψουμε παραφυάδες, και ταυτόχρονα περιμένουμε από αυτά τα μελίσσια να είναι και τα παραγωγικά μας (γιατί δεν θα υπάρξει σε αυτά διάστημα μέχρι να γονιμοποιηθεί η νέα βασίλισσα, και παύση της γέννας στο μελίσσι αυτό για εβδομάδες). Οι βασίλισσες στο φόρτε τους όσο αφορά την γέννα, έχουν μείνει με 2-3 γόνους μόνο (αλλά έχεις αφήσει κόκκινους γόνους μέσα που θα ανοίξουν σύντομα για να αναπληρώσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τους πληθυσμούς που αφαίρεσες), μέσα σε μια τρομερά παραγωγική ανθοφορία (δεν είναι φυσικά η κάθε χρονιά ίδια, πχ πέρσι η Ελαιοκράμβη είχε πολύ φτωχά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των μελισσιών, λόγου συνεχών βροχοπτώσεων κατά την ανθοφορία της), και έχοντας προσθέσει χτισμένα πλαίσια στην θέση των πλαισίων με γόνους και τροφές που έχεις αφαιρέσει (φυσικά εάν έχεις κόψει εικοσάρι του προσθέτεις πλαίσια για δεκάρι εάν έχεις πάρει 3-4, ή και 5 παραφυάδες από αυτό).

 Οι δε παραφυάδες έχουν κοπεί με προίκα 2 βασιλικά κελιά, 2 πλαίσια με γόνους, 2 πλαίσια με τροφές, τους πληθυσμούς που είχαν αυτά τα πλαίσια, συν 2 χτισμένα πλαίσια, συν 2 άχτιστα πλαίσια, συν ένα κιλό σταθερή τροφή (βανίλια ή ζαχαροζύμαρο) για να έχουν κάτι να τρώνε μπας και δουλέψουν και χτίσουν τα άχτιστα πλαίσια, μέχρι να αρχίσει να γεννάει η βασίλισσα.

 Πλεονέκτημα εδώ ότι και οι παραφυάδες παραμένουν στην πιο δυνατή ανθοφορία της χρονιάς με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την μελλοντική ανάπτυξη τους. Επιπρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι το κύριο μελισσοκομείο είναι πολύ κοντά στο μελισσοκομείο με τις παραφυάδες, και έτσι μπορείς να δουλεύεις καθημερινά στο κύριο μελισσοκομείο σου, και μόλις τελειώσεις τις εργασίες σε αυτό μπορείς πολύ εύκολα να επισκεφτείς και το μελισσοκομείο με τις παραφυάδες σου για να δεις εάν όλα είναι οκ και εκεί (πχ να πιάσεις οποιοδήποτε αφεσμό θα έχει βγει από τις παραφυάδες, μια που θα είσαι απίκο κάθε μέρα στα μελίσσια σου (και ναι! Επαγγελματίας μελισσοκόμος (στον βορρά!) είναι απίκο στα μελίσσια του κάθε μέρα από τις αρχές του Απρίλη, μέχρι αρχές του Ιούνη! Ναι ξέρω δεν είναι δυνατόν να είσαστε κάθε μέρα στα μελίσσια σας εάν έχετε δεύτερη εργασία, αλλά κάπου θα πρέπει να έχει και κάποια πλεονεκτήματα κάποιος που έχει ρίξει όλα του τα αυγά στο καλάθι της μελισσοκομίας για να ζήσει!)).

 Αυτό τουλάχιστον έλεγε η θεωρία που είχα πλάσει στο μυαλό μου! Η πραγματικότητα ήταν όμως ολίγον διαφορετική!

 Πόσο?

 Θα το δείτε στο μέτρημα!

 Χα χα χα.    

 Και αρχίζουμε, Αφεσμός Νο1.  


 Και συνεχίζουμε με τον αφεσμό Νο2.

 Ένας μικροσκοπικός αφεσμός που δεν ήταν καν ούτε μισό πλαίσιο πληθυσμού, και ήταν αφεσμός από παραφυάδα! Στην πραγματικότητα εκτός από 2 αφεσμούς που ήταν από το κύριο μελισσοκομείο όλοι οι υπόλοιποι που θα παρουσιαστούν εδώ είναι από τις παραφυάδες!

 Προφανέστατα το κόψιμο που παρουσιάζω παραπάνω μαζί με το ένα κιλό τροφή ανά παραφυάδα είναι πολύ "δυνατό" κόψιμο εάν αφήσεις τις παραφυάδες μέσα στις ελαιοκράμβεις (παρόλο που είναι κοντά στο κύριο μελισσοκομείο όπου έχουν κοπεί οι παραφυάδες, και μπορεί να έχουν γυρίσει πολλές ιπτάμενες μέλισσες στα αρχικά μελίσσια από όπου έχεις κόψει τις παραφυάδες! Και για αυτό θεωρώ ότι υπερβάλλουμε σχετικά με το ποσοστό των ιπτάμενων μελισσών που γυρνάνε στα αρχικά μελίσσια!), και οι παραφυάδες προτιμούν να μην αφήσουν τις βασίλισσες που θα βγουν από τα βασιλικά κελιά να σκοτωθούν (η να σκοτώσει η πρώτη που θα εκκολαφθεί, τις άλλες μέσα στα βασιλικά κελιά), αλλά αντίθετα να τις διατηρήσουν ζωντανές και να σμηνουργήσει η παραφυάδα (από τα δύο βασιλικά κελιά που ήδη έχεις αφήσει εξ αρχής εσύ στις παραφυάδες, ή από τα βασιλικά κελιά που θα χτίσουν πέρα από τα δύο βασιλικά κελιά που είχες αφήσει-αυτό το παρατήρησα αφού είδα αβέρτα αφεσμούς την πρώτη μέρα που είχαν αρχίσει να σμηνουργούν μαζικά από τις παραφυάδες, και άρχισα να ψάχνω στις παραφυάδες τι στο διάολο έχει συμβεί-).
 


 Αφεσμός Νο3.

 Ο αρχικός προγραμματισμός μου ήταν να κόβω όσα μελίσσια έκαναν βασιλικά κελιά μέχρι εξαντλήσεως, για να γεμίσω τις νέες κυψέλες που είχα προμηθευτεί, και τις κυψέλες από μελίσσια που δεν είχαν βγάλει τον χειμώνα, οπότε βδομάδα στην εβδομάδα θα έκοβα και από έναν διψήφιο αριθμό παραφυάδων, μέχρι να γεμίσω τις κυψέλες που ήθελα. Φυσικά με τις πιθανότητες οι παραφυάδες να προλάβουν να γίνουν παραγωγικά μελίσσια να μειώνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα που αργούσε το κόψιμο.

 Οπότε έχοντας κόψει τις πρώτες παραφυάδες (με κλειστά βασιλικά κελιά) πέρασε η πρώτη εβδομάδα και ετοιμάστηκα να αρχίσω τα κοψίματα της δεύτερης εβδομάδας, αλλά μια που το κύριο μελισσοκομείο μου και το μελισσοκομείο με τις παραφυάδες ήταν πολύ κοντά περνούσα και κάθε μέρα και από αυτό για να δω πως πάνε τα πράγματα.

 Αυτή η μέρα όμως ήταν διαφορετική, με που πήγα και άρχισα να κάνω την καθιερωμένη μου βόλτα κοιτώντας ψιλά στα δέντρα για αφεσμούς άρχισα να βλέπω ένα θέαμα που δεν είναι και ιδιαίτερα συχνό. Αβέρτα αφεσμοί όπου και να κοιτούσα! Συγκεκριμένα την πρώτη μόλις μέρα είδα (και πήρα! Και φωτογράφισα για το αρχείο! Χα χα χα) 7 αφεσμούς, αρκετοί σε μεσαίο μέγεθος, και άλλοι σε πολύ μικρό μέγεθος! 

 Αμέσως ανοίγω μερικές παραφυάδες για να δω τι τρέχει (ναι ξέρω! Δεν ενοχλούμε τις παραφυάδες όσο είναι αγονιμοποίητες οι βασίλισσες, γιατί είναι νευρικές και μπορεί να τις σκοτώσουν οι μέλισσες καθώς τρέχουν πάνω κάτω στα πλαίσια! Αλλά όσο αυξάνει η εμπειρία σου χρονιά με την χρονιά αντιλαμβάνεσαι πολλές φορές πόσο υπερτιμημένοι είναι αρκετοί από τους κινδύνους που υπάρχουν στην μελισσοκομία!) βλέπω εκεί που είχα αφήσει 2 βασιλικά κελιά να υπάρχουν πλέον 4-7 βασιλικά κελιά με ορισμένα να είναι ανοιχτά, και άλλα να μην έχουν ανοίξει αλλά και να μην είναι καταστραμμένα!

 Μερικές στιγμές για να σκεφτώ και να αποφασίσω τι ακριβώς με συμφέρει να κάνω. Να καταστρέψω όλα τα έξτρα βασιλικά κελιά? Και να πάω να κόψω και άλλα (παραγωγικά) μελίσσια για να κάνω παραφυάδες και να γεμίσω κυψέλες? 

 Ή να αφήσω τα πράγματα να κυλίσουν ακριβώς όπως πιστεύω θα πάνε, με αρκετές παραφυάδες να σμηνουργούν (αλλά όχι όλες!), να κάτσω να πιάσω ότι αφεσμό θα βγει από αυτές, όσο μικρός και να είναι, και ορισμένοι από αυτούς θα γίνουν έστω παραγωγικά μελίσσια ως δεκάρια (φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν εικοσάρια) και οι υπόλοιποι να γίνουν "μελίσσια για του χρόνου"? 

 Αλλά φυσικά σε αυτή την περίπτωση σταματώ τον σχεδιασμό για κόψιμο άλλων παραγωγικών μελισσιών, και τα κρατώ με νύχια και δόντια από το να κάνουν βασιλικά κελιά για να παραμείνουν δυνατά και παραγωγικά, και έτσι να βγάλω το μέλι που θα χάσω από τις πιο αποδυναμωμένες παραφυάδες που δεν θα είναι παραγωγικές για φέτος!


 Αφεσμός Νο4.

 Τελικά η σκέψη μου ήταν η εξής: "Πάνε με το ρεύμα, και όχι κόντρα σε αυτό! Εκμεταλλεύσου την σμηνουργία που είναι η φυσική τάση των μελισσιών, και όχι κόντρα σε αυτή! Οι μέλισσες είναι οι δάσκαλοι μας στην μελισσοκομία! Εάν αυτές λένε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες (εκείνη η χρονιά ήταν από τις καλύτερες της Ελαιοκράμβης, και για τις υπόλοιπες ανθοφορίες της πεδιάδας! Για 5 συνεχόμενους μήνες τα μελίσσια συνέχιζαν να αναπτύσσονται σε διαδοχικές πολύ δυνατές ανθοφορίες χωρίς κανένα κενό ανάμεσα τους!) για τέτοια τσακαλίκια, ποιος είσαι εσύ που θα τις αμφισβητήσει? Οκ κατεβάζουμε μελίσσια από τα δέντρα και μόνο!".

 Οπότε πάω στο κύριο μελισσοκομείο μου που είχα απόθεμα από κυψέλες με χτισμένα και άχτιστα πλαίσια (μια που ετοιμαζόμουν για το δεύτερο κύμα κοψιμάτων παραφυάδων) και εξοπλισμένος με κυψέλες και πλαίσια αρχίζω να κατεβάζω τους αφεσμούς από το μελισσοκομείο μου με τις παραφυάδες.

 Την επόμενη μέρα στο κύριο μου μελισσοκομείο πάω και καταστρέφω οποιοδήποτε βασιλικό κελί που βρίσκω στα παραγωγικά μου μελίσσια (όπως και τις επόμενες εβδομάδες), πηγαίνω στο μελισσοκομείο μου όπου έχω τις παραφυάδες, βάζω από ένα κιλό τροφή σε κάθε αφεσμό που έχω ήδη πιάσει, και κατεβάζω για τις επόμενες μέρες όλους τους αφεσμούς που βγαίνουν από τις παραφυάδες, φωτογραφίζοντας τους μάλιστα για να υπάρχει και ένα αρχείο αυτού του φαινομένου (για να μην είμαστε σαν τους παλιούς μελισσοκόμους που θυμούνται γεγονότα από διάφορές χρονιές "ουυυυυαααααα θυμάμαι μια χρονιά στην Ελαιοκράμβη όλο αφεσμούς είχαμε! Αφεσμούς να δει το μάτι σου! Γεμίζαμε, και γεμίζαμε κυψέλες!" χωρίς φυσικά αριθμητικά στοιχεία, και αποδείξεις, για τον κάθε ισχυρισμό τους, και εσύ να είσαι στο "τον πιστεύω, δεν τον πιστεύω, τον γκαζαγκούγκου!" χα χα χα). 


 Αφεσμός Νο5.

 Οπότε και σας παρουσιάζω και το αντίστοιχο αρχείο για να μην νομίζετε ότι σας λέω λόγια του αέρα.


 Αφεσμός Νο6.


 Αφεσμός Νο7.

 Καλά μιλάμε έγινε και του αλυσοπρίονου το κάγκελο!

 Γιατί μερικές φορές ο αφεσμός θέλει τον Γερμανό του (Stihl), ή τον Σουηδό του (Husqvarna)!

 Χα χα χα.  


 Αφεσμός Νο8.


 Αφεσμός Νο9.


 Αφεσμός Νο10.


 Αφεσμός Νο11.


 Αφεσμός Νο12.


 Αφεσμός Νο13.

 Και αυτόν τον κατέβασα, στα 6 μέτρα ψιλά! Με σκάλα στην καρότσα του Τ4! Μόνος μου! Αλυσοπρίονο στο δεξί το χέρι, κυψέλη στο κεφάλι, και το αριστερό χέρι να κρατάει την χειρολαβή της κυψέλης! Ο Μανιακός Μελισσοκόμος με το αλυσοπρίονο!

 Χα χα χα. 


 Αφεσμός Νο14.


 Αφεσμός Νο15.

 Αυτόν τον έπιασα στον αέρα, μόλις έφευγε!

 Ελαιοκράμβη γαρ φίλε μου! Άλλο να ακούς ιστορίες για αυτή εάν δεν την ξέρεις ως ανθοφορία, και άλλο να το ζεις με μελίσσια εκεί μέσα, και να μην προλαβαίνεις τίποτα!


 Αφεσμός Νο16.

 Και αυτός πολύ δύσκολος αφεσμός! Χρειάστηκε να ανοίξω "κάθετο μονοπάτι" ανάμεσα στα κλαδιά της ακακίας για να τον φτάσω! Πρέπει βλέπεις να είναι και λίγο πίθηκας ο μελισσοκόμος, εάν θέλει να είναι καλός σε αυτό που κάνει. Ναι ακακία! Η αμέσως επόμενη ανθοφορία από την Ελαιοκράμβη! Τι ακριβώς σας είπα? 5 συνεχόμενοι μήνες δυνατών ανθοφοριών!


 Αφεσμός Νο17.

 Και εδώ η μεθεπόμενη ανθοφορία από την ακακία!

 Χα χα χα. 


 Αφεσμός Νο18.

 Και εδώ έχουμε έναν αφεσμό, πάνω σε ένα αφεσμό, από παραφυάδα!

 Του αφεσμού το κάγκελο δηλαδή!

 Χα χα χα.


 Αφεσμός Νο19.


 Αφεσμός Νο20.


 Αφεσμός Νο21.


 Αφεσμός Νο22.

 Και πλέον έχουν αρχίσει να τελειώνουν οι κυψέλες, και χρειάστηκε να επιστρατευτούν μέχρι και οι πλαστικές για να χωρέσουν όλοι αυτοί οι αφεσμοί!


 Αφεσμός Νο23.


 Αφεσμός Νο24.

 Εεεεεεε να σε γαμήσω για αφεσμό!

 Να αυτά δεν τα μπορώ!

 Συνήθως για να πάρεις έναν αφεσμό θέλει απλώς ένα τίναγμα, ή ένα μικρό κόψιμο κλαδιού! Μερικές φορές θα πρέπει να κόψεις λίγο πιο χαμηλά για να πάρεις τον αφεσμό! Πόσο χαμηλά? Περίπου 2 πόντους πάνω από το έδαφος, χαμηλά!

 Χα χα χα. 


 Αφεσμός Νο25.


 Αφεσμός Νο26.

 Και αυτόν τον έπιασα στον αέρα, καθώς έφευγε από την κυψέλη, μόνο με την χρήση ενός απομελωμένου πλαισίου!

 Το "πιάνει πουλιά στον αέρα" μελισσοκόμος, στην κυριολεξία!


 Αφεσμός Νο27.

 Αυτός είναι από το κύριο μελισσοκομείο μου! Για να μην λέτε ότι δεν πατούσα σε αυτό!

 Χα χα χα. 


 Αφεσμός Νο28.

 Αφεσμός Νο29.

 Και αυτός από το κύριο μελισσοκομείο μου.

 Σύνολο από 14 μελίσσια που έκοψα γέμισα 78 κυψέλες, μαζί με τους αφεσμούς! Διασώθηκαν πάρα πολλά παραγωγικά μελίσσια που δεν κόπηκαν και δώσανε παραγωγή, όσες παραφυάδες δεν σμηνούργησαν πρόλαβαν και έγιναν εικοσάρια παραγωγικά μελίσσια για το πρώτο χέρι του πεύκου, πολλές από τις παραφυάδες που σμηνούργησαν πρόλαβαν και έγιναν παραγωγικά δεκάρια μελίσσια για το πρώτο χέρι του πεύκου, και οι υπόλοιποι αφεσμοί από τις παραφυάδες, μαζί με μερικές από τις παραφυάδες που σμηνούργησαν έγιναν πολύ καλά "μελίσσια για του χρόνου"! Και εγώ έμεινα χωρίς καμία κυψέλη εύκαιρη για τρύγους μια που τις γέμισα όλες. Πρόβλημα που θα το αναλύσουμε στην επόμενη ανάρτηση, που αντιμετώπισα μετά από δύο χρόνια που έκανα ακριβώς την ίδια τακτική εκμετάλλευσης των σμηνουργιών!

 Αλλά φτάνει για σήμερα! 

 Είδαμε μια τεχνική εκμετάλλευσης σμηνουργιών, αλλά και πλήρης εκμετάλλευσης μιας πολύ δυνατής ανθοφορίας, είδαμε ότι ορισμένοι μελισσοκομικοί κίνδυνοι έχουν υπερβολικά τονισθεί στην μελισσοκομική αντίληψη μας, και το κυριότερο ότι καλό είναι να υπάρχει τεκμηρίωση για το κάθε τι που λέμε, με αριθμητικά δεδομένα, και εάν είναι δυνατόν με φωτογραφικό αρχείο, για να μην είναι απλώς λόγια του αέρα, και "20.000 μελισσοκόμοι, 20,001 θεωρίες!".

 Αυτά το λοιπόν, χαρείτε το χιόνι που ρίχνει αβέρτα σήμερα, θα τα πούμε σε λίγες μέρες ξανά, πλέον έχουμε αρχίσει να ρολάρουμε μελισσοκομικά, και στο εργαστήρι, και στο πληκτρολόγιο!


 Adios Amigos locos




Σειρά: Κουλά και Φευγάτα μέρη που βρήκε ο Αρκούδας Αφεσμούς


 Στις Παγίδες Αφεσμού


 Έξω από τις παραφυάδες


 Σε Χαράδρες


 Σε σημάδια 


 Συνήθως χαμένα στο πουθενά 


 Που και που στα παρθεναγωγεία 


 Μερικές φορές στον Θεό


 Ακόμα και στο Youtube!

 Σύλληψη αφεσμού σε βίντεο By Αρκούδας

 Που και που του έρχονται και στο πιάτο

 Εάν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό

 Υπάρχουν και φορές που μαθαίνει και στους άλλους να τους "ψαρεύουν"

 Προθέρμανση για κόψιμο παραφυάδων

 Αλλά εκτιμά και τις προσπάθειες των άλλων επί του θέματος


 Που και που του κάνουν και δώρο και κανένα αφεσμό. 


Μερικές φορές επιδιώκει και τους αφεσμούς 


Του κόβει και για πατέντες στους αφεσμούς


Πιάνει αφεσμούς και σε όλες τις εποχές



 Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 20/1/2024

























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου