UA-50457385-1

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Κάνοντας τρύγο με τρείς κυψέλες και ένα σημάδι

 


 Και συνεχίζουμε σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης (βλέπετε ανάρτηση του blog Αφεσμοί, αφεσμοί, αφεσμοί ) όπου περιγράφω την ίδια την τάση της σμηνουργίας ως μελισσοκομικό χειρισμό, για να δείξουμε και το τι πρόβλημα μπορεί να προκύψει ακριβώς με την χρήση αυτής της τακτικής.

 Δύο χρόνια μετά από τα γεγονότα που περιγράφονται στην παραπάνω ανάρτηση (2020 τα γεγονότα της πρώτης ανάρτησης, 2022 τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτή την ανάρτηση) και έχω ξαναχρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο εκμετάλλευσης της σμηνουργίας, με μετακίνηση των παραφυάδων σε κοντινή απόσταση από το αρχικό μελισσοκομείο από όπου και έχουν κοπεί οι παραφυάδες, για να συνεχίσω να εκμεταλλεύομαι αυτή την τόσο δυνατή ανθοφορία της Ελαιοκράμβης και με τα παραγωγικά μου μελίσσια, αλλά και με τις παραφυάδες που έχω κόψει, και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτώ την τάση της σμηνουργίας, ακόμη και στις παραφυάδες, για να γεμίσω όσο το δυνατόν περισσότερες κυψέλες με μελίσσια, χωρίς να κόψω πολλά παραγωγικά μελίσσια, τα οποία θα δώσουν και περισσότερο μέλι.

 Η χρονιά πολύ καλή (αυτή η μέθοδος απαιτεί πολύ καλές μελισσοκομικές χρονιές, με μεγάλα διαστήματα συνεχόμενων δυνατών ανθοφοριών, για να μπορέσουν ακόμη και οι παραφυάδες που σμηνούργησαν να γίνουν παραγωγικά (δεκαράκια) μελίσσια) και εγώ έχω γεμίσει σχεδόν το σύνολο των κυψελών μου, σε σημείο που έχω μείνει μόνο με 8 άδειες από μελίσσια κυψέλες (αλλά γεμάτες με απομελωμένα πλαίσια!), και έχουμε φτάσει πλέον στην ανθοφορία του Παλιουριού. 

 Ανθοφορία του Παλιουριού που δίνει και αυτή πολύ καλά, σε σημείο που τα μελίσσια να είναι έτοιμα για τον πρώτο τρύγο της χρονιάς. 140 παραγωγικά μελίσσια έτοιμα να τρυγηθούν (οι παραφυάδες, άλλα 85 μελίσσια, είναι στο στάδιο της ανάπτυξης, οπότε και δεν τίθεται θέμα να πάω σε τρύγο σε αυτές, αν και έχουν και αυτά από 1-2 πλαίσια με μέλι που θα μπορούσες ίσως να πάρεις). 

 Υπολογίζω ότι χρειάζομαι τουλάχιστον 8 κυψέλες για να βάζω πλαίσια (είχα και 12 ακόμη άδειους ορόφους), αλλά φυσικά δεν αρκούσαν μόνο αυτά για ένα τρύγο δύο ημερών που υπολόγιζα ότι θα μου πάρει για όλα τα μελίσσια, και αναγκάζομαι να πάρω και ένα από τα σημάδια που είχα σε κοντινή περιοχή για να το χρησιμοποιήσω.

 Σημάδι-άδεια κυψέλη που ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση (δεν είχε τρύπες από όπου μπορούσαν να περάσουν μέλισσες στα τρυγημένα πλαίσια) για να πάω να κάνω οριακά τον τρύγο (τρύγος σε άνθος φυσικά που αποδίδει λιγότερα πλαίσια από ότι τρύγος σε μελίτωμα! Με τόση λίγη "προίκα" σε κυψέλες, και πατώματα, δεν μπορείς να πας για τρύγο σε βελανίδι, ή σε πεύκο).   

8 κυψέλες από τις οποίες οι 5 ήταν στο κύριο μελισσοκομείο μου γεμάτες με απομελωμένα πλαίσια για να είναι σε ετοιμότητα για αφεσμούς (είμαστε βλέπετε βαθιά στο παλιούρι που δίνει πολύ καλά, και έχουν προηγηθεί εξίσου δυνατές ανθοφορίες από την Ελαιοκράμβη, την Ακακία, και το Άγριο Τριφύλλι) οπότε και έχω φορτώσει τις τρεις υπόλοιπες κυψέλες μου και αυτές με απομελώμένα πλαίσια για να αντικαθιστώ με αυτά μέρος από τα τρυγημένα πλαίσια που θα πάρω από τις κυψέλες, το άδειο σημάδι (χρειάζεσαι διαρκώς μια άδεια κυψέλη όπου θα βάζεις τα τρυγημένα πλαίσια πριν τα αναπληρώσεις με απομελωμένα πλαίσια από αυτά που έχεις ως απόθεμα στις κυψέλες, για να δημιουργείς κενό χώρο για τα νέα τρυγημένα πλαίσια) και 8 άδεια πατώματα. 

Ο σχεδιασμός για αυτόν τον τρύγο ήταν να γίνει σε 2 διαδοχικές ημέρες, καπάκι να γίνει το απομέλισμα, να βάλεις πίσω τα απομελώμένα πλαίσια (την ίδια μέρα που απομέλωσες) που μόλις τρύγησες στις κυψέλες που είχαν έλλειμα από πλαίσια, και αμέσως καπάκι να αρχίσεις τις μετακινήσεις στο βελανίδι, για να αρχίσουν την εκμετάλλευση και αυτής της παραγωγικής μελιτωφορίας. 

 Οριακά από πλευράς υλικού, ναι! Το δέχομαι! 

 Αλλά όταν σε πιάνει το ταμάκι ( Τουρκική λέξη, σημαίνει Χμμμμ! Απληστία, πλεονασμός, υπερβολή, "το κάτι παραπάνω", "να μην πέσει κάτω τίποτα", "τα παίρνω όλα για όλα", "δεν αφήνω τίποτα να πάει χαράμι" περίπου αυτή είναι η έννοια της, δεν υπάρχει αντίστοιχη της στα Ελληνικά που να υποδηλώνει ταυτόχρονα και αρετή του χαρακτήρα, αλλά και το ελάττωμα της απληστίας!)  κατεβάζοντας αφεσμούς δεν αφήνεις απολύτως τίποτα να πάει χαμένο, σε φτάνουν, δεν σε φτάνουν, οι κυψέλες. 


 Και το παλιούρι, πλήρες ανθισμένο, και να δίνει τρομερά καλά!

 Και τι σημαίνει αυτό?


 Αυτό σημαίνει το παραπάνω!

 Ένας τεράστιος αφεσμός να κρέμεται από τα παλιούρια στην αριστερή πλευρά του μελισσοκομείου μου, δαγκάνεσαι, λες ρε φίλε δεν έφταναν οι 8 + 1 κυψέλες για τις 2 μέρες τρύγου, πως θα τα καταφέρεις τώρα με μείον 3 κυψέλες ( Μια κυψέλη μείον για να πιάσεις τον αφεσμό, αλλά και άλλες δύο κυψέλες που χρησιμοποίησες για να κόψεις δυο παραφυάδες από το μελίσσι που σμηνούργησε και είχε βασιλικά κελιά!)? 

 Ούτε καν σκέφτεσαι ότι έχασες πόση ώρα για να κατεβάσεις τον αφεσμό, να βρεις το μελίσσι που σμηνούργησε, να κόψεις και άλλες δυο παραφυάδες από αυτό! Την μέρα που είναι να κάνεις τρύγο! Στην πεδιάδα, σε καύσωνα, με το μεσημέρι να έχει πλησιάσει πολύ! 


 Και τα καλά νέα συνεχίζουν! 

 Ψάχνοντάς στην δεξιά πλευρά του μελισσοκομείου να και ακόμη ένας αφεσμός! Μείον 2 κυψέλες (1 κυψέλη ο αφεσμός, 1 η παραφυάδα από το μελίσσι που σμηνούργησε γιατί δεν έχεις περιθώριο να "κάψεις" άλλες κυψέλες για μια, δύο, ακόμη παραφυάδες από το ίδιο μελίσσι!). 

 Και έχεις μείνει μόνο με τις τρεις κυψέλες, και το ένα σημάδι, που είχες φέρει σήμερα, γιατί όλο το απόθεμα από τις 5 κυψέλες στο κύριο μελισσοκομείο σου έχει εξαντληθεί πλήρως! Τρείς κυψέλες, ένα σημάδι, 13 όροφοι (12 που είχα, συν ένας όροφος από το μελίσσι που σμηνούργησε και έδωσε τον έναν αφεσμό, συν τις δύο παραφυάδες, το άλλο μελίσσι που έδωσε ένα αφεσμό, συν μια παραφυάδα, του άφησα τον όροφο επάνω του), από τους οποίους οι 9 ήταν εδώ (8 έφερα, συν ένας του "σπασμένου" μελισσιού). 

 Και να έχουμε πλέον τον ήλιο τελείως κατακόρυφα, και να μην έχω αρχίσει ακόμη τον τρύγο!

 Υπέροχες καταστάσεις!

 Χα χα χα. 


 Όταν κάνεις τρύγο, στην πεδιάδα, σε συνθήκες καύσωνα, με την μελισσοκομική στολή, μόνος σου, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις όταν συνέρχεσαι από την λιποθυμία λόγου θερμοπληξίας!

 Χα χα χα


 Και βαθιά στο απόγευμα πλέον έχοντας κάνει έναν τρύγο, με τρεις κυψέλες, και ένα σημάδι, έχω φορτώσει το φορτηγό με τις κυψέλες και τους ορόφους που είναι γεμάτα με τρυγημένα πλαίσια.

 Μόνο οι 54 από τις 140 κυψέλες έχουν τρυγηθεί, και δεν υπάρχει άλλος χώρος για να βάλω πλαίσια την επόμενη μέρα τρύγου (υπάρχουν μόνο 4 άδειοι όροφοι για να μπουν πλαίσια). Μόνη λύση θα είναι να απομελώσω την επόμενη μέρα, και να πάω καπάκι για τρύγο την μεθεπόμενη μέρα, και αμέσως να κάνω τις μετακινήσεις στο βελανίδι, που ήδη έδινε. Και αυτό έχοντας ήδη διαλυθεί κάνοντας τον τρύγο στο καταμεσήμερο, και μην έχοντας βγάλει ούτε καν τις κυψέλες που σχεδίαζα να τρυγήσω την πρώτη μέρα. Μπορεί να γίνει, αλλά θα είναι τρομερό κάτεργο!

 Άστο! Τρύγησε τις υπόλοιπες κυψέλες στο βελανίδι. Ναι αλλά αυτό σημαίνει ότι 86 κυψέλες θα πάνε ατρύγητες στο βελανίδι! Κουρσούμια! Όχι ότι οι τρυγημένες δεν θα είναι μολύβια από το βάρος! Ήσουν ελαφροχέρης βλέπεις, γιατί δεν έφταναν οι κυψέλες, και οι όροφοι, και άφησες πολύ πράμα από μέλι μέσα!

 Ατρύγητες το λοιπόν θα μεταφερθούν!

 Γιατί? Πρώτη φορά θα είναι?

 Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια!

 Και στο πίσω μέρος του μυαλού μου να αντηχεί η φωνή ενός φίλου μου, και πολύ, πολύ, καλού μελισσοκόμου (Ευθύμης "Logan" της Γρύπας Μελισσοκομίας) που όταν του εξηγούσα την μέθοδο της εκμετάλλευσης των σμηνουργιών, ακόμη και των αφεσμών από παραφυάδων, μου έλεγε "Δεν είναι δυνατόν να "καις" για μια ολόκληρη χρονιά μια κυψέλη για αφεσμό μισού - ενός πλαισίου! Ακόμη και εάν το κάνεις καλό "μελίσσι για του χρόνου"! Απλούστατα δεν μπορείς να ξοδεύεις έτσι το υλικό σου, υλικό που δεν το χρειάζεσαι μόνο για μελίσσια, αλλά και για τους τρύγους!".

 Σωστό και αυτό! 

 Ιδίως που θα ακολουθήσει σε 20 μέρες τρύγος στο βελανίδι, και εκεί δεν μπορείς να τρυγήσεις μόνο με 3 κυψέλες, και ένα σημάδι!

 Πρόβλημα!

 Πρόβλημα που θα δούμε την λύση του στις επόμενες δύο αναρτήσεις!

 Μέχρι τότε......

 Adios Amigos Locos



Σειρά: Κουλά και Φευγάτα μέρη που βρήκε ο Αρκούδας Αφεσμούς


 Στις Παγίδες Αφεσμού


 Έξω από τις παραφυάδες


 Σε Χαράδρες


 Σε σημάδια 


 Συνήθως χαμένα στο πουθενά 


 Που και που στα παρθεναγωγεία 


 Μερικές φορές στον Θεό


 Ακόμα και στο Youtube!

 Σύλληψη αφεσμού σε βίντεο By Αρκούδας

 Που και που του έρχονται και στο πιάτο

 Εάν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό

 Υπάρχουν και φορές που μαθαίνει και στους άλλους να τους "ψαρεύουν"

 Προθέρμανση για κόψιμο παραφυάδων

 Αλλά εκτιμά και τις προσπάθειες των άλλων επί του θέματος


 Που και που του κάνουν και δώρο και κανένα αφεσμό. 


Μερικές φορές επιδιώκει και τους αφεσμούς 


Του κόβει και για πατέντες στους αφεσμούς


Πιάνει αφεσμούς και σε όλες τις εποχές


Μερικές φορές γίνεται του αφεσμού το κάγκελο 

Αφεσμοί, αφεσμοί, αφεσμοί 



 Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 22/1/2024



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου