UA-50457385-1

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Μισό εκατομμύριο βλέμματα




 Και αυτό το αφήνω εδώ να βρίσκεται.

 Ένα ακόμα ορόσημο πέρασε και πάει, και αυτό το πετύχαμε μαζί, σε λίγο περισσότερο από 5 χρόνια. 

 Σας ευχαριστώ που μου έχετε κρατήσει συντροφιά εδώ και μισή δεκαετία. Μισή δεκαετία να μοιραζόμαστε μελισσοιστορίες και άλλα, μισή δεκαετία να μοιράζομαι μαζί σας τους κόπους μου, τις αγωνίες μου, τους πόνους μου,  τις χαρές μου, τα ενδιαφέροντα μου, και κυρίως τις τρέλες μου. Σας ευχαριστώ και για αυτό, και κυρίως σας ευχαριστώ για την υπομονή σας καθώς βλέπατε ένα μικρό παιδί σιγά, σιγά, να ωριμάζει μέσα από μια ταραγμένη διαδικτυακή εφηβεία. Υπόχρεος και για αυτό.

 Τι μας περιμένει από εδώ και πέρα? Μια πορεία μέσα στην μελισσοκομική μου ενασχόληση, εργασία, και ζωή, αλλά και στον κόσμο που μου αρέσει περισσότερο από κάθε τι να βρίσκομαι.  Πριν από πέντε χρόνια σας είπα ότι "θα σας ανοίξω ένα παράθυρο στον κόσμο μου". Ε! Στην επόμενη πενταετία ελπίζω να σας ανοίξω και όλο τον κόσμο μου στα μάτια σας. Νέες ενασχολήσεις να παρουσιαστούν, ολοκλήρωση των ήδη παρουσιασμένων, και γιατί όχι και πράγματα που θα θέλατε και εσείς να τα εξερευνήσω, και να σας τα παρουσιάσω μέσα από την δική μου την οπτική.

 Και όλα αυτά χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα, χωρίς απωτέρους σκοπούς πέρα από την παρουσίαση του τι με κινητοποιεί και με ενδιαφέρει, χωρίς να προδώσω την εμπιστοσύνη σας και τις αρχές και αξίες  με τις οποίες πορεύεται αυτό το blog εδώ και μισή δεκαετία.

 Εμπρός λοιπόν, τα επόμενα ορόσημα γνωστά, μπροστά μας είναι και μας περιμένουν να τα ξεπεράσουμε και αυτά, όσοι έχετε όρεξη να περπατήσετε για την επόμενη μισή δεκαετία δίπλα από μια τρελή αρκούδα προσέλθετε. 

 Δεύτερο βήμα σε ένα ταξίδι 1000 μιλίων, εμπρός λοιπόν, τι περιμένετε?




 Adios Amigos Locos






Μότσανος "Bear's Nest"  Λάζαρος

Never Never Land 30/3/2019
  

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες: Ανταγωνισμός ή αλλιώς Βρε καλώς τα παιδιά



 Συνεχίζουμε σήμερα με το δεύτερο μέρος της σειράς αναρτήσεων Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες εξετάζοντας το θέμα του ανταγωνισμού που θα έχει ένας μελισσοκόμος στο ξεκίνημα του.

 Όπως προείπαμε και στην πρώτη ανάρτηση αυτής της σειράς δεν θα αναπτύξουμε μέχρι εξαντλήσεως το κάθε θέμα, μια που αρκετά από αυτά που θα αναφέρουμε εδώ έχουν αναπτυχθεί διεξοδικά την τελευταία πενταετία (Που? Στις 680 αναρτήσεις που ήδη αριθμεί αυτό το blog! Να στρώσετε τον κώλο σας να τα βρείτε! Και εάν μου πείτε «Ναι ρε φίλε καλά τα λες, αλλά ξέρεις τι κόπος ή χάσιμο χρόνου είναι για να βρούμε το κάθε τι που έχεις γράψει εδώ και τόσα χρόνια?» θα σας απαντήσω «Ναι εγώ ξέρω τι χρόνος και κόπος χρειάζεται για να βρεις τι έχει γράψει κάποιος εδώ και 5 χρόνια, ιδίως εάν είναι πολυγραφέστατος, εσείς με την σειρά σας όμως ξέρετε τι κόπο και χρόνο χρειάζεται αυτός ο ίδιος άνθρωπος για να τα γράψει αυτά που εσείς βαριέστε να τα  βρείτε για να τα διαβάσετε?» Χα χα χα).

 Οπότε χωρίς πολλά, πολλά, ας δούμε από πού μπορεί να έρθει αυτός ο ανταγωνισμός στους νέους μελισσοκόμους που μόλις ξεκινούν την ενασχόληση τους  χωρίς να μπορούν ακόμα να πετύχουν μεγάλες παραγωγές λόγου έλλειψης γνώσεων και εμπειρίας (σε χειρισμούς, τοποθετήσεις, μελισσοκομική αντίληψη και στρατηγική μελισσοκομική σκέψη κ.α.) και σε κεφάλαιο πάγιο ή ζωικό  ή σε εξοπλισμό.

 Ο ανταγωνισμός που θα αντιμετωπίσει ο μελισσοκόμος χωρίζεται σε εξωτερικό και εσωτερικό.

 Ας αρχίσουμε πρώτα από τον εξωτερικό ανταγωνισμό. Εισαγωγές μελιού από χώρες του εξωτερικού καθώς και αθρόες «Ελληνοποιήσεις» μελιών από το  εξωτερικό που ωθούν τις τιμές προς τα κάτω ή δεν τις αφήνουν να ανέβουν σε ένα επίπεδο στο οποίο θα  συμφέρει η άσκηση της μελισσοκομίας ακόμα και με σχετικά μικρούς αριθμούς κυψελών.

 Μέλια τα οποία και παράγονται από χώρες με πολύ χαμηλότερα κόστη παραγωγής (ιδίως τα τελευταία χρόνια με τις αυξήσεις στους φόρους πάνω στα κέντρα κόστους της νομαδικής μελισσοκομίας (αύξηση ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, αύξηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα κεριά, στα εργαλεία και τα μηχανήματα κ.α.), αλλά και του αυξημένου κόστους σχεδόν στο σύνολό των ελληνικών προϊόντων που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι λόγου έλλειψης ανταγωνισμού και ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά –πχ η τιμή στην ζάχαρη κάθε χρονιά έχει διακυμάνσεις ανοδικές ή καθοδικές λες  και είναι ασανσέρ χωρίς όμως αυτές οι διακυμάνσεις να δικαιολογούνται από τίποτα!-), καθώς και με ελαστικότερους κανόνες και νομολογία πάνω στην άσκηση της μελισσοκομίας σε αυτά τα μέρη (πχ τροφοδοσίες πάνω στις παραγωγικές ανθοφορίες που στην Ελλάδα απαγορεύονται, θεραπείες αποτελεσματικές (πχ αντιβιοτικά για νοζεμίαση) που διαφυλάσσουν το ζωικό κεφάλαιο  των μελισσοκόμων του εξωτερικού από υπερβολικές απώλειες που και αυτές απαγορεύονται στην Ελλάδα, διαφορετικά επίπεδα υγρασίας και HMF  που επιτρέπονται ως ανώτερα από ότι σε εμάς –Η Ελληνική νομολογία στην μελισσοκομία είναι από τις αυστηρότερες στον Κόσμο- κ.α.).

 Ή ακόμα και η εισαγωγή προϊόντων που περνούν ως «Μέλι» και έχουν ως βάση το άμυλο και ζάχαρη. Μια υπέροχη εργασία πάνω σε αυτό το ζήτημα έχει γίνει από τον Στράτο Σαραντουλάκη στο blog Ορεινό μέλι με τίτλο Ο πόλεμος του Μελιού, σας συνιστώ να την διαβάσετε, μπράβο συνάδερφε, πολύ  καλή έρευνα, συνέχισε την καλή δουλειά! Δυστυχώς το κράτος που φροντίζει να κρατά υπερβολικά υψηλά τα στάνταρ στην παραγωγή του εγχώριου μελιού, έχει αδρανήσει πλήρως πάνω στον έλεγχο των εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων των μελιών και των ντεμέκ «μελιών». Τόσο πολύ που όσο και να έχεις καλή θέληση και πίστη στην αγαθότητα των προθέσεων των ελεγκτών του κράτους, είναι αδύνατο να μην υποψιαστείς ότι κάτι ύποπτο βρίσκεται πίσω από αυτή την αδράνεια στους ελέγχους. Όσο ανίκανο και να είναι το κράτος μας τόσο πολύ ανικανότητα σε αυτό τον τομέα πλησιάζει είτε την εγκληματική ηλιθιότητα είτε την συνωμοσία, και δυστυχώς σύμφωνα με το ξυράφι του Όκαμ η απλούστερη πιθανότητα δεν είναι η εγκληματική ηλιθιότητα…  

 Αρκετά με τον εξωτερικό ανταγωνισμό, πάμε τώρα  και στον εσωτερικό ανταγωνισμό που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νεοεισερχόμενος μελισσοκόμος. Δύο οι κυριότερες κατηγορίες ανταγωνισμού που θα βρει στον δρόμο του.

 Πρώτα από τους επαγγελματίες μελισσοκόμους που ήδη έχουν εδραιωθεί στον χώρο, και κυρίως από μελισσοκόμους δεύτερης, τρίτης ή και τέταρτης γενιάς που έχουν εκατοντάδες κυψέλες ή μπορεί και χιλιάδες κυψέλες, και έχουν παραγωγές δεκάδων τόνων μελιού κάθε χρονιά. Και σε  αυτή την περίπτωση έχουμε τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης να λειτουργεί και να πέφτει η τιμή ανά κιλό του μελιού που παράγουν, γιατί δεν μπορούν να καλύψουν όλη την παραγωγή τους με την ζήτηση λιανικών πωλήσεων που έχουν (γιατί απλούστατα εάν έχεις 600-700 και άνω κυψέλες θα είσαι μέρα  νύχτα πάνω στα βουνά και τους κάμπους,  και δεν θα έχεις χρόνο για να κυνηγήσεις κάθε λιανική πώληση που μπορεί να σου παρουσιαστεί ή να δημιουργήσεις την ζήτηση για τα προϊόντα σου αναλαμβάνοντας την προώθηση τους ) με αποτέλεσμα ένα μεγάλο  μέρος της παραγωγής τους να πηγαίνει στην χονδρική με πολύ χαμηλότερες τιμές (φυσικά αυτό έχει και επίπτωση και στην ποιότητα του προϊόντος που θα παρέχουν, όταν κάποιος πάει για μεγάλους όγκους παραγωγής  λόγου χαμηλής τιμής προϊόντος θα το πετύχει, ότι πληρώνεις αγοράζεις, βασικός νόμος του εμπορίου αυτός!). 

 Αλλά ας αναλύσουμε εδώ το πώς μπορεί  να γίνει αυτό.  Η αξία της παραγωγής ενός μελισσοκόμου ορίζεται από το κόστος για να παραχθεί αυτό το προϊόν + το κέρδος του μελισσοκόμου σύμφωνα με την οικονομική θεωρία. Επίσης η αξία παραγωγής του μελισσοκόμου θα κατανεμηθεί ως το κόστος για να ζήσει ο μελισσοκόμος και η οικογένεια του + το κόστος για να υπάρξει η μελισσοκομική δραστηριότητα για την επόμενη χρονιά (καύσιμα, τροφές, κεριά, υλικά για συντήρηση του πάγιου εξοπλισμού, έξοδα λειτουργίας μελισσοκομικής επιχείρησης δηλαδή) + κόστος για μελλοντικές επενδύσεις στην μελισσοκομική επιχείρηση (νέα μηχανήματα που θα αντικαθιστούν εργασία με κεφάλαιο, μεγαλύτερων δυνατοτήτων μηχανήματα και εργαλεία πχ μεγαλύτερο φορτηγό, επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό πχ νέο εργαστήριο ή αποθήκη).

 Οπότε αυτή η σχηματοποίηση του που θα πάει η αξία της παραγωγής θα πρέπει να είναι στο μυαλό σας διαρκώς. Από αυτές τις τρείς κατηγορίες κόστους κάποιες είναι πιο σταθερές ως απόλυτες τιμές όσο αφορά το που βρίσκεται όσο αφορά τον αριθμό κυψελών ένας μελισσοκόμος πχ πες ότι κάποιος μελισσοκόμος θέλει 10,000 ευρώ τον χρόνο για να ζήσει αυτός και η οικογένεια του. 

 Είτε αυτός ο μελισσοκόμος έχει 150 κυψέλες, είτε 1500, αυτό το κόστος πάνω κάτω θα είναι ίδιο (εκτός εάν είναι ο μελισσοκόμος κανένας τενεκές και γουστάρει να κυκλοφορεί με τίποτα κωλοπετσωμένες Μερσεντές σαν κανένας επιδοτούμενος αγελαδάρης οπότε άντε γεια….. Χα χα χα). Οπότε  αυτό το συγκεκριμένο κόστος ανά κυψέλη στον ένα μελισσοκόμο σε σχέση με τον άλλο μελισσοκόμο είναι υπερδεκαπλάσιο! Και είναι ένα  σημαντικό κόστος αυτό πχ με 10 κιλά μέλι ανά κυψέλη και 6 ευρώ το κιλό η τιμή του μελιού ο πρώτος μελισσοκόμος θα βγάλει 1,5 τόνο μέλι δηλαδή 9000 ευρώ και θα χρειασθεί 10.000 ευρώ μόνο για να ζήσει αυτός και η οικογένεια του (ούτε καν μιλάμε για νέα επένδυση, ούτε και για το πώς θα καλυφθούν τα κόστη της επόμενης χρονιάς για να λειτουργήσει η μελισσοκομική επιχείρηση!) οπότε θα έχει ένα άνοιγμα 1000 ευρώ λιγότερα από αυτά που χρειάζεται για να επιζήσει (μόνο αυτός, όχι και τα μελίσσια του!). 

 Αντίστοιχα με τα ίδια δεδομένα κάποιος με 1500 κυψέλες θα παράγει 15 τόνους μέλι (στην πραγματικότητα θα παράγει πολύ περισσότερα, μελισσοκόμοι των 1500 κυψελών ούτε τυχαίοι είναι, ούτε αφήνουν τίποτα στην τύχη, στάνταρ θα παράγει και περισσότερο μέλι ανά κυψέλη από έναν νεοεισερχόμενο στον χώρο!) οπότε θα έχει με  αυτές τις τιμές ( λίγο δύσκολο αυτό βέβαια)  90,000 ευρώ έσοδα, εάν αφαιρεθούν οι 10,000 ευρώ για την διαβίωση του (θέλετε να τις κάνουμε 20,000? Νιέμα προμπλέμα, πάλι οι αριθμοί βγαίνουν!) θα του μείνουν 80,000 ευρώ  για να τα ρίξει στην μελισσοκομική του επιχείρηση για να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά, αλλά του μένουν και χρήματα για να επενδύσει σε νέο κεφάλαιο σε αυτή (φυσικά για Έλληνες τώρα μιλάμε, οπότε πιθανότερο είναι να αγοράσει με το πλεόνασμα κανένα σπίτι στην Σαλονίκη ή στην Χαλκιδική –Αθήνα ή Σούνιο αντίστοιχα στον Νότο-). Ακόμα και εάν δώσει το μέλι του με 4 ευρώ το κιλό θα έχει έσοδα 60,000 ευρώ, και αντίστοιχα θα του μείνουν αφού αφαιρέσει τα έξοδα διαβίωσης του 50,000 ευρώ! Φυσικά αυτό είναι ένα σενάριο μιας κακής χρονιάς από άποψης παραγωγής, και ενώ ο μικρός μελισσοκόμος θα έχει πρόβλημα επιβίωσης, δεν ισχύει και το ίδιο και για τον μεγάλο.

 Επίσης όπως ήδη έχουμε αναφέρει το κόστος του μελιού ορίζεται ως το κόστος της παραγωγής + το κέρδος του μελισσοκόμου. Όσο μεγαλύτερη η παραγωγή τόσο συμπιέζονται ορισμένα κόστη της λόγο οικονομιών κλίμακας (πχ σε άλλη τιμή θα πάρεις 200 κιλά ζαχαροζύμαρο και σε άλλη τιμή 2000 κιλά, σε άλλη τιμή θα πάρεις 5 εικοσιτετράδες γυάλινα βάζα και σε άλλη τιμή θα πάρεις 5 παλέτες με βάζα), αλλά και τόσο μεγαλύτερο ρόλο θα παίζουν τα σταθερά και ημιμεταβλητά κόστη παραγωγής στην ανταγωνιστικότητα σου (πχ ασφαλιστικές εισφορές, πες δίνεις 1,200 ευρώ τον χρόνο έχοντας 150 κυψέλες 1,200 ευρώ θα δίνεις και με 1500 κυψέλες, το ίδιο και με τα τέλη κυκλοφορίας –εάν δεν έχεις φυσικά  καμία νταλίκα για μελισσοκομικό φορτηγό-, για τηλέφωνα, ηλεκτρικό ρεύμα για το εργαστήριο (ή έστω ελαφρά μεγαλύτερο!) και ένα σωρό ακόμα τέτοια κόστη) οπότε ήδη ένα μέρος αυτής της εξίσωσης είναι μικρότερο για τον μελισσοκόμο με τις περισσότερες κυψέλες και παραγωγή. Το δεύτερο μέρος, το κέρδος του μελισσοκόμου δηλαδή, ήδη έχουμε αναφέρει ότι μπορεί να συμπιεστεί περισσότερο γιατί και το κόστος διαβίωσης του μεγάλου μελισσοκόμου επιμερίζεται σε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή, οπότε λειτουργεί και αυτό ως σταθερό κόστος που μπορεί να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της τιμής των προϊόντων του ως προς ένα μικρότερο ανταγωνιστή του.  Με λίγα λόγια ο μεγάλος μελισσοκόμος έχει τα περιθώρια να ζήτα μικρότερη πρόσοδο ανά κυψέλη από ότι ένας μικρότερος μελισσοκόμος, και αυτό ακριβώς παίρνει κάνοντας «εύκολες» πωλήσεις στην χονδρική.

 Το οποίο όπως έχουμε προαναφέρει τις περισσότερες φορές δεν είναι καν επιλογή, αλλά αναγκαιότητα λόγου του όγκου εργασίας που έχουν οι μελισσοκόμοι με τεράστιους αριθμούς κυψελών. Φυσικά υπάρχει και το αλλά, μικρότερη η τιμή οπότε περισσότεροι και οι αγοραστές, οπότε και ποντίκια και μπουκάλια και αβέρτα κερί και μέλισσες θα βλέπεις μέσα σε τενεκέδες με μέλι, και παράξενα ποσοστά υγρασίας και HMF στο μέλι λες και υπήρχε τροφοδοσία πάνω στις παραγωγικές ανθοφορίες, και «εξωτικά» φάρμακα που επιτρέπονται μόνο εις Δυσμάς, και τεράστιο ενδιαφέρον για ομογενοποιητές μελιού και αφυγραντήρες μελιού από μεγάλους μελισσοκόμους θα βλέπεις, ακριβώς όπως το ίδιο ενδιαφέρον για αυτά τα μηχανήματα το βλέπεις από τους εμπόρους μελιού! Είπαμε, ότι πληρώνεις αγοράζεις!

 Πάμε παρακάτω, δεύτερη κατηγορία εσωτερικού ανταγωνισμού που θα αντιμετωπίσει ένας νεοεισερχόμενος επαγγελματίας μελισσοκόμος έρχεται από μελισσοκόμους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι αλλά έχουν άλλες κύριες (ή και συμπληρωματικές) εργασίες.

 Αν θυμάστε αυτό το είχα αναφέρει στην ανάρτηση του blog  Αποκωδικοποιώντας μελισσοκομικά τον Αρκούδα (άντε πάλι! Μάγκες σας κάνω με το να σας λέω και που να ψάχνετε μέσα στο blog! Χα χα χα). Κυρίως συνήθως ο ανταγωνισμός προέρχεται από εργαζόμενους του  δημοσίου τομέα που ταυτόχρονα ασκούν και την μελισσοκομία. 

 Και εδώ πάλι θα έχουμε ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτών των μελισσοκόμων την σχέση κόστους που ήδη έχουμε δει πιο πάνω. Δηλαδή η αξία παραγωγής του μελισσοκόμου θα κατανεμηθεί ως το κόστος για να ζήσει ο μελισσοκόμος και η οικογένεια του + το κόστος για να υπάρξει η μελισσοκομική δραστηριότητα για την επόμενη χρονιά + κόστος για μελλοντικές επενδύσεις στην μελισσοκομική επιχείρηση. Ναι αλλά σε ένα μελισσοκόμο που έχει μια άλλη κύρια εργασία το κόστος για να ζήσει ο μελισσοκόμος και η οικογένεια του μπορεί να καλυφθεί πλήρως ή εν μέρει (ή μπορεί και να υπάρχει και περίσσευμα για να δοθεί ως επένδυση στην μελισσοκομική επιχείρηση!) από την άλλη του την εργασία, και ότι θα του αφήσει η μελισσοκομική επιχείρηση ως πρόσοδο να πάει για να καλύψει τις ανάγκες της επόμενης χρονιάς στην μελισσοκομική επιχείρηση ή να πάει για να επενδυθεί σε νέα μηχανήματα που θα αντικαταστήσουν εργασία με κεφάλαιο (κάτι που είναι και λογικό, γιατί κάποιος που έχει δύο εργασίες αναγκαστικά δεν θα έχει τόσο χρόνο για να ασχοληθεί με την μελισσοκομία, οπότε ότι του κερδίζει χρόνο και εργασία θα είναι μονόδρομος!).

 Θα  μου πείτε μπορούν να παράγουν τόσο μεγάλες ποσότητες μελιού αυτοί οι μελισσοκόμοι που δεν έχουν ως κύριο επάγγελμα την μελισσοκομία? Όχι είναι η απάντηση! Φυσικά και δεν μπορούν να παράγουν τις ποσότητες που παράγει η παραπάνω κατηγορία εσωτερικών ανταγωνιστών αλλά από την άλλη πλευρά έχουν τους αριθμούς με το μέρος τους, κοιτάξτε τους μελισσοκόμους που διακρίνονται εκεί έξω, πόσοι από αυτούς έχουν και δεύτερες εργασίες? Πολλοί ε? Επίσης αυτή η κατηγορία μελισσοκόμων έχει περισσότερο προσανατολισμό στις πωλήσεις λιανικής παρά στις πωλήσεις χονδρικής. Και γιατί έχουν την ικανότητα να παρουσιάσουν πολύ καλύτερα τον εαυτό τους και τις μελισσοκομικές επιχειρήσεις από όσους είναι χαμένοι κάπου εκεί έξω καθώς βόσκουν χιλιάδες κυψέλες. Αλλά κυρίως γιατί έχουν παραγωγές τόσο μικρές που μπορούν άνετα να καλύψουν  μόνο την ζήτηση λιανικής που θα έχουν. Οπότε και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στην πραγματικότητα λόγου του «χειρουργικού» πλήγματος που κάνουν πάνω στην λιανική λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για κάποιον μελισσοκόμο που δεν έχει το αντίστοιχο πλεονέκτημα και πρέπει να λειτουργήσει κυρίως στον χώρο της λιανικής.

 Τι λέει? Πέσανε και άλλα αυτιά? Και χρειάστηκαν μόνο 4 σελίδες ε? Μια χαρά νέο ρεκόρ για τον Αρκούδα, μια νέα πρωτιά, ένας ο Αρκούδας 30,000 τα ζευγάρια τα αυτιά τα πεσμένα! Χα χα χα.

 Δεν πειράζει κάποιος να σας τα λέει αυτά να μην πηγαίνετε ξιπόλητοι στα αγκάθια, και γυμνοί στους λάκκους με τα αγγούρια! Σας έχουν στις παπάνζες όπως λένε και οι Νότιοι με τα αβέρτα τα μελάκια από εδώ και εκεί  και ονειρεύεστε  κίτρινα Ελ Ντοράντο! Να προχωρά σιγά, σιγά, και αυτή η σειρά αναρτήσεων για να φτάσουμε και στο σημαντικότερο μελισσοκομικό ερώτημα από όλα.

 Αλλά πολλά και  σήμερα είπαμε, κουλάρετε λίγο, να σας σηκωθούν σιγά, σιγά, τα αυτιά, για να σας τα ξαναρίξω και πάλι χα χα χα.

 Αλλά μέχρι τότε………..





Adios Amigos Locos









Σειρά Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες



Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII


Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών


Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!


Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών


Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 28/03/2019

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ραντεβού στα Μαρμαράδικα-Μάρμαρα Μανόλογου Vol II


 Και συνεχίζουμε την ανίχνευση μας στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο - μαρμαράδικο Μάρμαρα Μανώλογου ( βλέπετε πρώτο μέρος της ανίχνευσης στην ανάρτηση του blog Ραντεβού στα Μαρμαράδικα-Μάρμαρα Μανώλογλου Vol I  ) όπου έχουμε έρθει ξανά στις 14/2/2018 (η πρώτη ανίχνευση είχε γίνει στις 2/11/2016) για να δούμε τι αλλαγές έχουν γίνει στον χώρο.

 Και όπως έχουμε συναντήσει πολλές φορές στις ανιχνεύσεις μας τέτοιοι χώροι αποτελούν πρώτης τάξης καμβάδες για τους καλλιτέχνες του δρόμου και έρχονται σε αυτούς για να δημιουργήσουν τα έργα τους, μακριά από τα μάτια των περαστικών, και αυτό είναι κάτι το λυπηρό, γιατί ορισμένα από αυτά είναι πραγματικά διαμαντάκια και είναι τρομερά άδικο να χαραμίζονται μακριά από όλους, μόνα τους μέσα στην ερημιά.

 Πάλι λόγια πολλά, ας αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους.

 Και με το καλημέρα να και ένα Graffiti lettering στο υπόστεγο του εργοστασίου, γνωστή τεχνοτροπία στα δυτικά αυτή.



 Ωραίο και αυτό.


 Και μπαίνουμε στο υπόστεγο για να περάσουμε στην άλλη πλευρά του.


 Η οποία έχει πρόσωπο προς την έξοδο από την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης στο ύψος του ΤΙΤΑΝ.


 Και ακόμα ένα μαργαριτάρι.


 Πραγματικά αυτή η τεχνική που μοιάζει σαν κολάζ είναι υπέροχη!


 Καλό.


 Και φυσικά μια μόνιμη πηγή κουνουπιών και ασθενειών από αυτά.


 Για να πάμε και προς το παρεκκλησάκι.


 Τα δέντρα έχουν χάσει πλέον το φύλλωμα τους και ξεχωρίζει πολύ περισσότερο.





 Πολύ ωραίο, μάστορας καλός όποιος το έκανε.


 Και εκείνος ο χάρος εκεί πίσω είναι το ΤΙΤΑΝ.


 Παρεκκλησάκι ορφανό από πιστούς και μικρές λάμψεις από κεράκια.


 Μόνιμη ζάλη!


 Αλλά αυτό είναι μια αλλαγή από την προηγούμενη φορά!

 Ρούχα παρατημένα από εδώ και εκεί!


 Λίγο Alien αυτό, σαν διαστημικό Shoot 'Em Up μοιάζει, ξέρετε από εκείνα τα πίου πίου πίου γουίκ γουίκ γουίκ γουίκ ηλεκτρονικά των 80s χα χα χα.


 Senorita.


 Και τα όπλα του Εγκλήματος.


 Και μερικά ακόμα.


 Υπέροχο!


 Και ένα Replay ακόμα!


 Ωραίο και αυτό, υπέροχα χρώματα, δείχνουν τρομερά λαμπερά γιατί δεν έχουν πολύ χρόνο που έχουν γίνει και δεν τα έχει θαμπώσει ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες.


 Τι γραμματούδια είναι αυτά?


 Ο λέβητας μου άρεσε πολύ και έτσι τον ξαναφωτογράφησα.


 Και ξαφνικά παπούτσια μπρος μας.


 Και άλλα ρούχα μαζί με σακούλες με τρόφιμα (?) τι ακριβώς συμβαίνει? Μένουν άστεγοι εδώ? Βρήκανε κάποιοι φουκαράδες ένα καταφύγιο σε αυτό το μέρος? Ακόμα ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αυτό σε τέτοια μέρη. Ίσως για αυτό και μετά από μερικούς μήνες από αυτή την ανίχνευση είδα ότι μπροστά από την είσοδο για αυτό το εργοστάσιο κάποιοι δημιούργησαν ένα ανάχωμα με χώμα για να εμποδίσουν την είσοδο σε αυτό.


 Και οι ενδείξεις ότι κάποιοι βρήκαν (προσωρινό?) καταφύγιο εδώ μέσα πληθαίνουν κατά την διάρκεια της ανίχνευσης.


 Και για ακόμα μια φορά ανηφορίζω στους επάνω ορόφους.


 Και μια ματιά από ψιλά στην γερανογέφυρα.


 Και μια φώτο του πρώτου Ανιχνευτή της νυχτερινής φρουράς! Χα χα χα.


 Και τσουππππ το "καλλιτεχνικό" ΤΙΤΑΝ.


 Για να ρίξουμε και μια ματιά περιμετρικά για να έχουμε μια άποψη του που ακριβώς βρισκόμαστε.


 Η είσοδος της πόλης από την οδό Λαγκαδά.


 Η έξοδος της περιφερειακής οδού.


 Και "Κάτι ξέχασες μίστερ!" χα χα χα.


 Και μερικές φωτογραφίες από το Street Art στο ΤΙΤΑΝ. Ένα εντυπωσιακό έργο που έγινε από την εταιρία MWC Graffiti and Desing  των Βασίλη (Reb) και Χρήστο Γαλαζούλα που σε διάρκεια 53 ημερών ζωγράφισαν μια επιφάνεια πάνω των 2000 τετραγωνικών μέτρων (Βλέπετε σύνδεσμο Θεσσαλονίκη: Ένα .... Τιτάνιο γκράφιτι "στολίζει" το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ ).

 Δυστυχώς εγώ το φωτογράφισα από μακριά και μάλιστα σκαρφαλωμένος στις μπάρες του δρόμου για να μπορέσω να πάρω καλύτερες λήψεις. Και αυτό γιατί όταν είχα πάει στην πύλη του εργοστασίου (στην πρώτη ανίχνευση μου) όπου υπήρχε ένα φυλάκιο με δύο παιδιά σεκιουριτάδες και ζήτησα να μπω λίγο μέσα στο εργοστάσιο (φυσικά με συνοδεία δική τους) για να βγάλω από κοντά τα Street Art τα παιδιά δεν με άφησαν, και μου είπαν να περάσω την επόμενη ημέρα και να κάνω αίτημα για αυτό το οποίο θα το διαβιβάζανε στους ανωτέρους τους που θα έχουν έρθει για δουλειά για να το εγκρίνουν ή όχι. Φυσικά εγώ την επόμενη ημέρα θα κατέβαινα για τρύγους στο πεύκο στην Χαλκιδική, και δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω κάτι τέτοιο, στο κάτω, κάτω, διαφήμιση κάνουμε στο ΤΙΤΑΝ σιγά μην κάτσω να τους παρακαλώ για αυτό!


 Από την άλλη πλευρά καταλαβαίνω και τους σεκιουριτάδες, έχουν μια δουλίτσα, δεν θέλουν να την χάσουν από καμία γκέλα, είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να αναλάβουν οποιαδήποτε τέτοια ευθύνη από μόνοι τους. Πανικοβλημένοι εργαζόμενοι μέσα σε μια εποχή όπου η ιδέα και μόνο της ανεργίας αποτελεί εφιάλτη. Το έχω ξανασυναντήσει αυτό και σε δημόσια κτίρια (συνήθως σχολεία) αλλά ακόμα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν σου γεμίζουν καν το μάτι (ακόμα θυμάμαι έναν εργαζόμενο σε ένα ιδιωτικό πάρκινγκ στην Αντιγωνιδών κάτω από την Εγνατία, όπου όταν του είχα ζητήσει να μπω για ελάχιστα δευτερόλεπτα μέσα στο πάρκινγκ για να βγάλω φωτογραφία ένα Street Art, πανικόβλητος σχεδόν με παρακάλεσε να μην περάσω μέσα, "μην αρχίσει να φωνάζει ο Αφεντικός και χάσω την δουλειά μου"! Α ρε ξεφτιλισμένες εποχές!). Οπότε και φωτογραφίες μόνο μακρινές παίδες. Ζούμε στην εποχή του Φόβου και τα αυτιά όλων είναι πεσμένα πια.


 Και αυτή θέλω να είναι η τελευταία (στην πραγματικότητα θα υπάρχουν και ακόμα τρεις φωτογραφίες σε αυτή την ανάρτηση) φωτογραφία από αυτή την ανίχνευση. Ένα Street Art που σκοπό έχει να δείξει την "Οικολογική συνείδηση" μιας εταιρίας κολοσσού με σκοπό το να αλλάξει την εικόνα που έχουν για αυτήν ως ρυπαντή της γύρω περιοχής. Ένα αντίστοιχο "παρεκκλησάκι" σαν αυτό στο δίπλα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο που σκοπό έχει να εμφανίσει ένα διαφορετικό προσωπείο από αυτό που στην πραγματικότητα γνωρίζουν όσοι ζούνε δίπλα σε αυτήν.

 Θα ήθελα να κάνουν και ένα αντίστοιχο Street Art και στην έδρα τους που την έχουν μεταφέρει πλέον στο Βέλγιο (όχι παιδιά αυτό είναι υπερβολικά βαρύ για να το καταπιεί κάποιος! Μην περιμένετε ότι δεν θα σας την λέω για πάντα για αυτή την συμπεριφορά σας!) για να κερδίσουν και άλλα οικονομικά πλεονεκτήματα, που δεν μπορεί να τους δώσει πλέον η χώρα που τους ανάδειξε ως "εθνικό πρωταθλητή" της στις καλές εποχές της οικονομίας της. Αχχχ με λίγες μπογιές δεν μπορείς να αγοράσεις συνείδηση, μόνο να βάψεις μερικούς τοίχους το πολύ, πολύ, με αυτές.

 Ελπίζω ποτέ να μην χρειαστεί να κάνω και καμία ανίχνευση και σε αυτό το εργοστάσιο εάν αποφασίσουν κάποτε να μεταφέρουν και τα εργοστάσια τους σε άλλες χώρες στην διαρκή επιδίωξη μέγιστων κερδών για τους μετόχους τους. Και να γίνει και αυτός ο χώρος ένας ατελείωτος καμβάς για τους καλλιτέχνες του δρόμου, αλλά καθώς και καταφύγιο για τους απόκληρους αυτού του κόσμου.

 Αλλά και πάλι ποτέ δεν ξέρεις........




 Παράρτημα


 Και εδώ έχουμε μερικές φωτογραφίες από το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ που τις έχω τραβήξει μέσα από το αστικό (γραμμή 83 Λαγκαδάς - Θεσσαλονίκη) καθώς περνούσαμε με ταχύτητα έξω από αυτό στις 26/7/2017. Τις αφήνω εδώ για να υπάρχουν στο αρχείο μας.












 Για να βοηθήσουμε και τον κόσμο στο να έχει πρόσβαση στο αρχείο που δημιουργούμε θα βάλω και τους συνδέσμους από τις αντίστοιχες αναρτήσεις του Blog  για να μπορούν να είναι στην άμεση διάθεση καθενός που θέλει να περιηγηθεί σε αυτό

Σειρά Graffiti και Θεσσαλονίκη



























































Σειρά  Ελληνικός Καπιταλισμός: Όνειρα στα συντρίμμια






Ανιχνεύσεις Σωληνουργία Χίτζου Vol II

Ανιχνεύσεις Σωληνουργία Χίτζου Vol III

Ραντεβού στα Μαρμαράδικα-Μάρμαρα Ζλάκιος Vol I

Ραντεβού στα Μαρμαράδικα-Μάρμαρα Ζλάκιος Vol II

Ραντεβού στα Μαρμαράδικα-Μάρμαρα Μανώλογλου Vol I 



Μότσανος Λάζαρος

Θεσσαλονίκη 26/3/2019