UA-50457385-1

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LIV



 Πεντηκοστή τέταρτη ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και αρκετές από τις ερωτήσεις αυτής έχουν έναυσμα την ανάρτηση Δεν αποδίδουν πράγματι τα μελίσσια που είχαν τοποθετήσεις στο βελανίδι στο πεύκο?  και την Τα όρια της γνώσης μας πάνω στην Μελιτωέκκριση του Βελανιδιού οπότε για να πάμε να τις δούμε όπως και τις απαντήσεις που τους έχουν δοθεί. 

266Mιάς κ η συγκεκριμένη ερώτηση (βλέπετε ανάρτηση του blog Τα όρια της γνώσης μας πάνω στην Μελιτωέκκριση του Βελανιδιού όπου και υπήρχε αυτό στο σχόλιο στο προφίλ του facebook όπου αναρτήθηκε η παραπάνω ανάρτηση) περιέχει τον ηλίανθο ευκαιρία να πω κ γω κάτι. Υπάρχει αυτή η πεποίθηση του αποπροσανατολισμού από την γύρη στα μάτια. Πολλοί μιλάνε κ για φθορά ίσως. Αρκετοί τον αποφεύγουν κ άλλοι τον περιμένουν. Από προσωπική εμπειρία 2 φορές που τον επισκέφτηκα "trial and error" κατάσταση θεωρώ ότι είναι τόσο το γονεμα που πέφτει που οι απώλειες ανάθεμα κ αν γίνονται αντιληπτές κ είναι κ σχετικά ένα εύκολο μέλι να το πάρεις. Θυμίζει λίγο βαμβάκι που απώλειες θα έχεις από ραντίσματα αλλά μέσα θα γίνεται της τρελής από γόνο κ σίγουρα τα νηστικά μελίσσια θα τα πάρεις σε καλύτερη κατάσταση. Θα ήθελα να ακούσω απόψεις όμως κ από άλλους. Κ επίσης κατά πόσο αξίζει να το κυνηγάς στο ετήσιο καλεντάρι..

Bear's Nest: Χμμμμμ! Εάν δώσει ο Ηλίανθος! Μεγάλο εάν που σε μεγάλο βαθμό ορίζεται και από την περιοχή (πχ ο Έβρος δίνει καλύτερα από άλλες περιοχές), το τι είδος Ηλίανθου είναι (για Ηλιέλαιο ή για πασατέμπο), και κυρίως το επίπεδο του νερού που θα πέσει στις καλλιέργειες (εάν είναι ποτιστικά ή βρέχει αβέρτα σε αντίθεση με ξερικές καλλιέργειες ή ξερές χρονιές). Εάν δεν είναι καλή η χρονιά στον Ηλίανθο και δεν βρέχει μέλι τότε οι συλλέκτριες και θα εξαντληθούν από την γύρη και το κόμμι που έχει ο Ηλίανθος και δεν θα γονεύουν καλά τα μελίσσια ώστε να αναπληρώσουν τις απώλειες. Τότε είναι που θα δεις και τα μελίσσια του Ηλίανθου να σέρνονται στα πεύκα στο πρώτο χέρι.

 Εάν βρέχει μέλι σε οποιαδήποτε ανθοφορία πριν τα πεύκα και γαμηθούν να γονεύουν τα μελίσσια πίστεψε με θα πάνε καλά και στα πεύκα εάν δώσουν και αυτά. Απλώς τα μελιτώματα μπορούν να δίνουν στις τοποθετήσεις που είναι για βδομάδες ίσως και μήνες που καμία ανθοφορία δεν μπορεί να έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και για αυτό επιτυχημένες τοποθετήσεις σε μελιτωφορίες μπορούν να παράξουν τρομερά μελίσσια (συνήθως την άνοιξη αυτές οι μελιτωφορίες είναι στο φύλλο της αμυγδαλιάς και στο φύλλο του βελανιδιού).

 Και για την τελευταία ερώτηση σου πόσο αξίζει να το κυνηγάς? Η απάντηση είναι απλή. Ο Ηλίανθος είναι ανταγωνιστικός με το Βελανίδι. Δίνουν σχεδόν ταυτόχρονα. Εάν δώσει το βελανίδι είναι βλακεία το να πας τα μελίσσια στον Ηλίανθο (εκτός και εάν πάς για Ηλίανθο στον Έβρο!), σε καλό βελανίδι θα πάρεις περισσότερο μέλι από ότι στον Ηλίανθο. Και φυσικά το ένα μέλι θα είναι μέλι μελίτωμα, βαρύ, μαύρο, ωραίο! Και το άλλο απλώς θα είναι ανθόμελο με ότι ακριβώς σημαίνει αυτό για τους βόρειους (και όσους ξέρουν πραγματικά από καλό μέλι!) χα χα χα.

 Μην μασάς ο Ηλίανθος και στις Σέρρες δίνει καλά, έχε τον στα υπόψη, ιδίως εάν έχεις πολλά μελίσσια, κάνε διαμοίραση, απλώς να ξέρεις, εάν δώσει το βελανίδι όχι μόνο θα πάρεις περισσότερα μέλια από ότι στον Ηλίανθο αλλά θα πάρεις και περισσότερα μέλια ακόμα και από το πεύκο!

267. Λάζαρε καλημέρα..απορία..εκεί που έχω τα μελίσσια..δεν ξέρω τι δίνει, μάλλον ανθόμελα είναι..το θέμα είναι ότι τα μελίσσια μπλοκάρουν με μέλια..αλλά επειδή δεν θέλω να χάσω μέλια όπως πριν..διότι είχα τελάρα με 50% μέλια και 50% γόνο τα οποία κ δεν τρύγησα..έβαλα σε μερικά διάφραγμα..υπάρχει περίπτωση να μπλοκάρουν κ την γονοφωλια με μέλια? Γιατί πριν βάλω τα διαφράγματα είδα ότι βάζουν κ κάτω μέλια κ πάνω ,σχεδόν παντού

Είδα και εικοσάρι μελίσσι σκαστό με 3 γόνους μόνο λόγο μπλοκαρίσματος ..αλλά με ασφράγιστα μέλια..οπότε είπα να βάλω διάφραγμα κ σ μια εβδομάδα να τρυγήσω.

Bear's Nest: Χμμμμ! Πρώτα από όλα πως ακριβώς χάνεις τα μέλια που είναι στα στεφανώματα? Εάν δεν τα πάρεις σε αυτόν τον τρύγο και εξακολουθεί να δίνει το μέρος που είσαι (ή οι τοποθετήσεις που θα κάνεις στο μέλλον) θα πάρεις αυτά τα μέλια στον επόμενο τρύγο (πχ εγώ δεν πήρα πολλά πλαίσια με μέλι στο βελανίδι αλλά εάν συνεχίσει να δίνει -τεράστιο εάν αυτό! Χα χα χα- θα τα πάρω στον δεύτερο τρύγο στο βελανίδι εάν τύχει, εάν δεν συνεχίσει να δίνει θα πάρω αυτά τα μέλια στο πρώτο χέρι του πεύκου-υπάρχει το τεράστιο στεφάνωμα και εάν δώσει λίγο και το πεύκο θα γεμίσει και το κέντρο του πλαισίου και θα πάρω ένα πλαίσιο γεμάτο με βελανίδι και πεύκο-). 

 Πάμε παρακάτω να δούμε το κάθε τι που μου αναφέρεις, μπλοκάρισμα πλαισίων από μέλια αυτή την εποχή, θεωρείς ότι είναι ανθόμελα, ίσως και να είναι και βελανίδι, δες εάν η λαντούρα που πέφτει από τα πλαίσια είναι σκούρη, και εάν στις κερήθρες υπάρχει μαύρο μέλι (θα φανεί πολύ ευκολότερα αυτό σε φρεσκοχτισμένα πλαίσια που είναι ανοιχτόχρωμα και το βελανιδόμελο κάνει τρομερό κοντραστ μια που είναι μαύρο), αλλά και ανθόμελα να είναι μια χαρά κατάσταση και αυτό (απλώς εάν είναι βελανίδι δηλαδή μελίτωμα δεν χρειάζεται να είναι σφραγισμένο το πλαίσιο στα 3/4-2/3 του πλαισίου, φυσικά καλά είναι και στα μελιτώματα να είναι σφραγισμένο το πλαίσιο). 

 Τώρα νεκταροεκκρίσεις που θα μπλοκάρουν ακόμα και την γονοφωλιά είναι δύσκολο να συμβούν αντίθετα οι μελιτωεκκρίσεις είναι ευκολότερο να μπλοκάρουν όλο το σύμπαν (γιατί απλούστατα ότι έρχεται από μελίτωμα είναι σχεδόν πλήρες μέλι, δεν αφαιρούν ιδιαίτερα πολύ υγρασία οι μέλισσες από αυτό, οπότε γεμίζουν πολύ γρήγορα τα πλαίσια, και το κυριότερο, στα μελιτώματα πρώτα τα μελίσσια γεμίζουν με μέλια τα πλαίσια με τον γόνο, δηλαδή ότι γόνος ανοίγει εκεί βάζουν μέλια οι μέλισσες και έτσι μπλοκάρουν τους γόνους, για αυτό και αναφέρω τα μελιτώματα, αυτή την εποχή από ανθοφορίες που θα μπορούσαν να πετύχουν κάτι αντίστοιχο ίσως μόνο το βαμβάκι να μπορεί να το πετύχει) . 

 Ίσως να ήταν τρομερά υπερβολικό το να βάλεις βασιλικό διάφραγμα στα μελίσσια σου (ιδίως σε εκείνο το εικοσάρι με 3 γόνους μέσα μόνο! Τι ακριβώς εδώ σκεφτόσουν? Χα χα χα. Δεν πειράζει, απλώς έκανες ένα Over Kill απλώς). Εάν αυτή η κατάσταση συνεχίσει προφανέστατα θα πας για ένα καλό τρύγο αλλά προσοχή στο ξεγόνισμα των μελισσιών σου, εικοσάρι με 3 γόνους μόνο? Εάν δεν έχει κάνει καμία αντικατάσταση της βασίλισσας το μελίσσι ενδέχεται να αντιμετωπίσεις πρόβλημα στο μεσοπρόθεσμο μέλλον (στις αρχές του φθινοπώρου δηλαδή).

268. Kαλημέρα Λάζαρε.


Ότι δηλαδή η συλλογή τους δεν εξασθενίζει τα μελίσσια αλλά η έλλειψη γύρης ή/και το μπλοκάρισμα της γέννας φταίνε που τα μελίσσια στο πεύκο γονατίζουν και δυσκολεύονται στο ξεχειμώνιασμα;

Άρα σε μια τοποθεσία με αρκετό πεύκο (αλλά όχι πάρα πολύ ώστε να μπλοκάρει η βασίλισσα) αλλά και μπόλικη γύρη (ή και παροχή γυρεόπιτας αν η γύρη είναι λιγοστή) μπορεί να κάτσει άφοβα το μελίσσι και στα δύο χέρια; 

Ή οπωσδήποτε πρέπει να βγουν μακριά από τα πεύκα;

Bear's Nest: Ναι σε μεγάλο βαθμό αυτοί είναι οι παράγοντες που θα εξασθενήσουν τα μελίσσια από πλευράς γόνου (από πλευράς όρεξης για να βρουν μέλια έπειτα από παρατεταμένη παραμονή σε μια τοποθέτηση υπάρχουν και άλλοι παράγοντες) και μη επαρκή ανανέωσης των πληθυσμών.

 Πάμε όμως στο δεύτερο ερώτημα που κάνεις για να δούμε ακριβώς το τι γράφεις σε αυτό. Τοποθέτηση στα πεύκα για πολλούς μήνες με ύπαρξη γύρης ή γυρεόπιτας (ή και τα δύο μαζί) στις οποίες δεν θα μπλοκάρουν οι γόνοι από το μελίτωμα που θα συλλέγουν εάν μπορούν να διατηρηθούν ακμαία χωρίς κίνδυνο.

 Και εδώ έχουμε ήδη μια αντίφαση, παραμονή στα πεύκα που θα δίνουν και δεν θα μπλοκάρει ο γόνος, αυτό δεν γίνεται! Εάν δίνει καλά το πεύκο (για επίπεδο τρύγων) τότε θα μπλοκάρει και ο γόνος. Είναι βασικό αυτό στις μελιτωεκκρίσεις, πρώτα στους κόκκινους γόνους που ανοίγουν πάει το μέλι σε περίπτωση καλής μελιτωέκκρισης, είναι χαρακτηριστικό αυτό στα μελιτώματα (και όχι μόνο). Εάν δεν μπλοκάρουν οι γόνοι τότε πολύ δύσκολα να πάμε για τρύγους, μια που η ποσότητα που θα βρίσκουν δεν θα είναι επαρκής.

 Και μάλιστα εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις, να μην πάνε τα μελίσσια για τρύγους λόγου ποσοτήτων μελιτώματος, αλλά απλώς να συνεχίζουν να γονεύουν λόγου και την γύρης και της γυρεόπιτας. Και η δεύτερη περίπτωση να είναι τόσο χαμηλή η μελιτωέκκριση που να μην γονεύουν καν τα μελίσσια και να αποδυναμώνονται διαρκώς.

 Η πρώτη περίπτωση περιγράφεται στην ανάρτηση του blog Τρίτη και 13 όπου περιγράφω μια μετακίνηση από τα πεύκα στα πεύκα γιατί δεν ήταν επαρκή η μελιτωέκκριση στο ένα μέρος που είχα τοποθέτηση. Το δεύτερο σενάριο σε μεγάλο βαθμό περιγράφει το τι πέρασαν πέρσι στα πεύκα οι περισσότεροι στην Χαλκιδική.

 Δεν μπορείς συνήθως να έχεις και τα δύο, και να πας για τρύγους στα πεύκα λόγου καλής μελιτωέκκρισης, και ταυτόχρονα να έχεις καλούς γόνους στα μελίσσια. Μπορεί να γίνει αλλά δεν είναι τόσο συχνό, σπάνια δεν αποδυναμώνονται πολύ τα μελίσσια μέσα στα πεύκα, και αυτό γίνεται σε συνθήκες όπου και τροφοδοτείς με γυρεόπιτα και ταυτόχρονα υπάρχει ανθοφορία στα πεύκα (με άγριο σπαράγγι, βαμβάκι, ακονίζα, σουσούρα, αρκουδόβατο, πολύκομβο). Υπό προϋποθέσεις μπορεί πράγματι μελίσσια που θα μείνουν για μήνες μέσα στα πεύκα να αποδυναμωθούν λιγότερο από μελίσσια που θα είναι έξω από αυτά.

 Και αυτό συμβαίνει σε χρονιές που υπάρχει μεν γυρεοπαραγωγή σε ένα βαθμό αλλά δεν υπάρχει νεκταροέκκριση ή μελιτωέκκριση σε μέρη έξω από τα πεύκα (πχ λόγου ξηρασίας να μην δώσει η σουσούρα ή ο πολύκομβος, φέτος δείχνει μάλιστα αυτές οι ανθοφορίες στο κρίσιμο διάστημα ανάμεσα στα δύο χέρια του πεύκου να μην έχουν υψηλές πιθανότητες να αποδώσουν λόγου της ανομβρίας τον τελευταίο καιρό).

 Γενικά πάντως σχεδόν πάντα είναι καλύτερο να βγαίνουν τα μελίσσια από τα πεύκα για να πάρουν ανάσες για να πάνε καλύτερα στο δεύτερο χέρι (ακόμα και ότι αλλάζουν μέρος τα μελίσσια μπορεί να τους ξαναδώσει όρεξη για να συλλέγουν στο δεύτερο χέρι το πευκόμελο).  Να θυμάσαι ότι υπήρξαν χρονιές που μελίσσια (που είχαν όμως και διαρκώς τροφοδοσία με γυρεόπιτα!) που μείνανε για μήνες στα πεύκα μπορούσαν να πάνε καλά και στα δύο χέρια στο πεύκο (αλλά σπάνια να τα πάνε καλύτερα από μελίσσια την ίδια χρονιά που βγήκαν και λίγο έξω από αυτά, και αυτό μόνο στις χρονιές με τελείως καταστροφικές τοποθετήσεις λόγου ανομβρίας έξω από τα πεύκα), αλλά ο ορθός δρόμος εκμετάλλευσης των δύο χεριών του πεύκου επιβάλει ένα «διάλλειμα» των μελισσιών από την παραμονή μέσα σε αυτά.

 Συνήθως μελισσοκόμοι που είτε δεν έχουν την δυνατότητα να βγάλουν τα μελίσσια από τα πεύκα (λόγου χρημάτων, λόγου χρόνου, λόγου μεταφορικού μέσου, λόγου όγκου εργασίας, λόγου ηλικίας) ή μικροί μελισσοκόμοι με λίγα μελίσσια (που στην πραγματικότητα δεν τους συμφέρει οικονομικά και  τόσο το βάλε βγάλε διαρκώς στα πεύκα) επιλέγουν το να έχουν τα μελίσσια για μήνες μέσα στα πεύκα. Επαγγελματίας μελισσοκόμος που δεν έχει τους παραπάνω περιορισμούς καλό είναι να μην σκέφτεται ως κύρια επιλογή την πολύμηνη παραμονή στα πεύκα παρά μόνο σε τελείως  ιδιάζουσες χρονιές και καιρικές συνθήκες που κάνουν την έξοδο από αυτά (τα πεύκα) άτοπη επιλογή (γιατί απλούστατα είναι παντού καμένος ο τόπος λόγου ανομβρίας και τουλάχιστο στα πεύκα –ιδίως εάν είναι παρδαλά!- μπορούν να βρουν κάποια μελιτωέκκριση και κάποιο γόνεμα εξαιτίας αυτού του γεγονότος).

269Λάζαρε Καλησπέρα.

Έχω παρατηρήσει στα πεύκα το πρωί μια συμπεριφορά στις μέλισσες που την έχεις αναφέρει και εσύ στις αναρτήσεις σου. Καθώς βγαίνουν από τις κυψέλες περπατώντας πάνε προς τα πάνω πριν αρχίζουν να πετάνε. Έχεις καμία ιδέα γιατί το κάνουν αυτό?

Bear's Nest: Ωραία ερώτηση,  και ήρθε την κατάλληλη στιγμή, γιατί πλέον έχω την απάντηση για αυτή την συμπεριφορά. Είναι ένα κομμάτι μελισσοκομικής γνώσης που δεν το ήξερε καν ο δάσκαλος μου και το έμαθα μέσα από προσωπική συναναστροφή μου με ένα παλιό Χαλκιδικιώτη μελισσοκόμο. Ο οποίος μου είχε πει ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά των μελισσιών γίνεται γιατί στα πεύκα οι μέλισσες γυρίζουν πλήρως φορτωμένες με βαρύ μέλι από μελίτωμα, και μάλιστα γυρίζουν με ταχύτητα (για να προλάβουν να κάνουν όσο το περισσότερα «εύκολα» δρομολόγια συλλογής μελιτώματος, όσο οι θερμοκρασίες και υγρασία το επιτρέπουν) οπότε υπάρχει κίνδυνος να συγκρουστούν με μεγάλη ταχύτητα και βάρος με τις μέλισσες που θα βγαίνουν εκείνη την στιγμή από την κυψέλη και να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν, εάν οι δεύτερες μέλισσες έβγαιναν από την κυψέλη πετώντας. Οπότε για αυτό περπατούν προς τα πάνω στην κυψέλη πριν πετάξουν για να αποφύγουν αυτόν τον κίνδυνο. Για αυτό ακριβώς και αυτή η συμπεριφορά των μελισσών είναι σημάδι ότι τα μελίσσια βρίσκουν στα πεύκα και όχι μόνο (έχω παρατηρήσει την ίδια ακριβώς συμπεριφορά και στην μελιτωφορία του βελανιδιού).

270. Λάζαρε καλησπέρα άρχοντα..ερώτηση ξανά μανά..άμα βάλω σε ένα βάζο κιλού 700 γραμμάρια ή 500 βελανίδι κ βαλε το υπόλοιπο ανθόμελο θα γίνει μείξη?

Bear's Nest: Ιχχχχχχχχ!!!!! Πόσο το θέλει ο κώλος σου το μαστίγωμα! Χα χα χα. Τι ερώτηση ήταν αυτή μαιμούνι! θα σε πνίξω! χα χα χα. Πρώτα από όλα γιατί να καταστρέψεις το υπέροχο βελανιδόμελο κάνοντας του μείξη με τα βρωμοανθόμελα! (δεν το περίμενες αυτό ε? Χα χα χα). 

 Δεύτερον είναι αρκετά δύσκολο να κάνεις μείξη διαφορετικά μέλια, ιδίως εάν το ένα είναι ανθόμελο και το άλλο μελίτωμα. Στην πραγματικότητα χρειάζεσαι ειδικό δοχείο με θερμαινόμενα τοιχώματα και αναδευτήρα, και να έχεις τα δύο μέλια μέσα σε αυτό για 48 ώρες να θερμαίνονται και να ανακατεύονται μαζί για να γίνει μια μείξη σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό. 

 Αλλιώς εάν απλώς πετάξεις ένα μέλι μέσα στο άλλο θα δεις να ξεχωρίζουν σχεδόν αμέσως (ιδίως εάν το ένα είναι βαρύ μελίτωμα και το άλλο ελαφρύ ανθόμελο), και όταν θα αρχίσει ένα από τα δύο να κρυσταλλώνει πρώτο (το οποίο θα είναι το ανθόμελο) εκεί είναι που θα δείχνει ακόμα περισσότερο η αποτυχία της μείξης (εδώ μερικές φορές ακόμα και σε μέλια που δεν τα έκανες μείξη αλλά υπήρχε μελίτωμα μέσα τους αλλά και ανθόμελο που συνέλλεξαν μέλισσες είναι δυνατό να κρυσταλλώσει το μέλι με διαφορετικό ρυθμό μέσα στο ίδιο βάζο και να ξεχωρίσει, -τον χειμώνα που θα σας ετοιμάσω την έρευνα μου για την κρυστάλλωση του μελιού θα σας τα δείξω όλα αυτά-). 

 Τώρα σχετικά με την μείξη του βελανιδόμελου με άλλα μέλια εδώ και εάν είναι προβληματική. Βλέπεις το βελανιδόμελο είναι πολύ μαύρο, σε τέτοιο βαθμό που οποιοδήποτε μέλι και να πάρεις για να κάνεις μείξη με αυτό θα βγει σκούρο (λάθος! Θα βγει υπερβολικά σκούρο!), το είχε δοκιμάσει στα πολύ παλιά χρόνια ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός του χωριού μου να κάνει μείξεις βελανιδόμελου με ανθόμελα για να μπορέσει να προωθήσει το βελανιδόμελο που παρήγαγαν τότε οι μελισσοκόμοι της περιοχής (αυτά όταν ακόμα δεν είχε πάρει την θέση που δικαιωματικά αξίζει στο βελανιδόμελο ως ένα από τα καλύτερα και πολυτιμότερα μέλια εκεί έξω), φυσικά με τα μηχανήματα που αναφέρω παραπάνω (θερμαινόμενα δοχεία με ανάδευση) οι προσπάθειες τους απέτυχαν, ναι μεν έγινε η μείξη αλλά δεν έγινε πιο ανοιχτόχρωμο το μέλι (αυτή ήταν στην πραγματικότητα η επιδίωξη, βλέπεις ήταν περισσότερο κάγκουρες παλιότερα οι Έλληνες και δεν ήθελαν να ακούσουν για τα μέλια από μελιτώματα και ήθελαν μόνο ανθόμελα, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, τόσο κάγκουρες είναι πλέον μόνο στον Νότο οι Έλληνες! Χα χα χα) αλλά αντίθετα το μείγμα βελανιδιού και ανθόμελου ήταν και αυτό σχεδόν μαύρο! Χα χα χα. 

 Οπότε προσοχή σε τέτοιες μεθόδους και ιδίως εάν πας να τις κάνεις και με το υπέροχο βελανίδι. Και φυσικά για ακόμα μια φορά κράξιμο. Πας καλά ρε νέους που θα πας να κάνεις μείξη το τρομερό βελανιδόμελο με τα ξανθά ξεπλύματα που πάνε να τα περάσουν για μέλια οι Νότιοι? Γιούουυυυυυυυ ρε! Χα χα χα.




Σειρά Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες



Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII


Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών


Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!


Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών


Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I




ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΒΕΛΤΙΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ


Χτίζοντας ημέρα με την ημέρα, απάντηση στην απάντηση, την εμπιστοσύνη των άλλων στο πρόσωπο σου


Για να μιλήσουμε λίγο σχετικά με το τι είναι τα "γλυκά" και τα "πικρά" μελίσσια


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVIIl


Βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIX


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol L


Οδηγός για την σταθερή μελισσοκομία μέσα από την οπτική ενός νομάδα μελισσοκόμου

Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες: Ο κανόνας του 50%

Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες: Ανταγωνισμός ή αλλιώς Βρε καλώς τα παιδιά

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LIII

Δεν αποδίδουν πράγματι τα μελίσσια που είχαν τοποθετήσεις στο βελανίδι στο πεύκο? 

Τα όρια της γνώσης μας πάνω στην Μελιτωέκκριση του Βελανιδιού




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 23/08/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου