UA-50457385-1

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Μελισσοκομικές κατασκευές: Πάρτα λίγο στην Γωνιά


 Σας άφησα πολύ καιρό χωρίς μελισσοκομική ανάρτηση και αρχίσατε να ρετάρετε ε?

 Χα χα χα.

 Μια που κάποιοι από εσάς αρχίσατε να εκδηλώνετε στερητικά σύνδρομα, ορίστε μια ανάρτηση τσακ,  μπαμ, σχετικά με το τι περνά (κυριολεκτικά!) από τα χέρια μου αυτόν τον καιρό!


 Και συγκεκριμένα έχω αναθεωρήσει την γνώμη  μου για τις προστατευτικές μεταλλικές γωνίες στις κυψέλες, που τις χρησιμοποιείς για να προστατεύεις την  κυψέλη καθώς χρησιμοποιείς το ξέστρο για να την ανοίξεις. 

 Δυστυχώς είναι εμφανή μετά από αρκετά χρόνια η φθορά που μπορεί να προκαλέσει το ξέστρο στις γωνίες των γονοφωλιών, και των πατωμάτων, και θεωρώ ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση τους με μεταλλικές γωνίες σχεδιασμένες για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Με κόστος περίπου 0,15 ευρώ την μια προμηθεύτηκα μερικές εκατοντάδες γωνίες (οι συγκεκριμένες είναι πάνω από 250) από διάφορους προμηθευτές μου, για να τις περάσω στις γονοφωλιές και στους ορόφους (που έχουν κεριά), με την ευκαιρία του ότι αρκετό από αυτό το υλικό είναι στο σπίτι μου και περιμένει να χρησιμοποιηθεί στον επόμενο μήνα (για παραφυάδες, καθώς και για να ανεβάσω ορόφους). 

 Πάνω από 250 γωνίες οι οποίες όμως δεν φτάνουν για το σύνολο των γονοφωλιών και των πατωμάτων που έχω, παρόλο που δεν θα βάλω γωνίες στις παλιού τύπου κυψέλες (και τα πατώματα τους), καθώς και στις πλαστικές και τα πατώματα τους (που έχω άλλο σχεδιασμό για αυτές). Και φυσικά οι κυψέλες που είναι στα μελισσοκομεία δεν θα έχουν μερτικό από αυτές τις γωνίες. Είναι ζωντανά μελίσσια και δεν θέλω να τους βάζω γωνίες όσο είναι το μελίσσι μέσα και  να το ενοχλώ τζάμπα και βερεσέ. Σιγά, σιγά, θα αλλαχθούν και αυτές.

 Μαζί με τις μεταλλικές γωνίες προμηθεύτηκα και μικρότερες λαμαρινόβιδες (2,5  εκ) από αυτές που έχω για τα κλειδιά και τις χειρολαβές στις κυψέλες μου (3-3,5 εκ), για να μην εξέχουν πολύ τα κεφάλια τους από τις τρύπες (2 λαμαρινόβιδες έκαστη) που έχουν για αυτόν ακριβώς τον σκοπό οι μεταλλικές γωνίες  (2 τρύπες για να μπουν 2 λαμαρινόβιδες, σχηματίζοντας ορθή γωνία μεταξύ τους). Ίσως να έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ακόμα μικρότερο μέγεθος (2  εκ) αλλά δεν είχε  τέτοιο μέγεθος ο προμηθευτής μου. 

 Και φυσικά ο βιδολόγος απολύτως απαραίτητος. 


 Μερικές φορές μπορεί να βοηθήσει και ένα σφυράκι για να σταθεροποιήσεις την λαμαρινόβιδα στο σημείο που θέλεις, χτυπώντας την ελαφρά γιατί δεδομένου ότι δεν είναι αχρησιμοποίητη η κυψέλη έχει ένα επίπεδο φθοράς ή και πρόπολης επάνω της, και θέλει να ζυγίζεις διαρκώς την γωνία για να είναι ευθυγραμμισμένη και οριζοντιομένη. Οπότε εάν με τα ακροδάχτυλα του αριστερού σου χεριού κρατάς την γωνία ακριβώς στο σημείο που θέλεις, με το δεξί σου κρατάς τον βιδολόγο, την λαμαρινόβιδα πως θα την κρατάς? Με την ουρά σου? Χα χα χα. Οπότε πριν πιάσεις τον βιδολόγο καρφώνεις ελαφρά την λαμαρινόβιδα μέσα στην τρύπα και συνεχίζεις το βίδωμα. 

 Λεπτομέρεια εδώ, αποφάσισα όλες οι γωνίες να είναι από την ίδια πλευρά (από τα δεξιά όπως βλέπεις την κυψέλη από μπροστά, και φυσικά από την ανάποδη πλευρά (αριστερή) εάν είσαι πίσω από την κυψέλη). Δυστυχώς όμως παρόλο που τον κύριο όγκο των κυψελών μου τις έχω προμηθευτεί από τον ίδιο προμηθευτή μου ωστόσο όμως στις παρτίδες από τις παλιότερες κυψέλες μπορεί άνετα να μπει η γωνία σε αυτό το σημείο, αλλά στις νεότερες παρτίδες από κυψέλες (το καταλαβαίνεις γιατί οι νεότερες είναι βαμμένες, παραφιναρισμενες, από τον ίδιο τον προμηθευτή μου) δεν μπορείς να βάλεις την γωνία από αυτή την πλευρά γιατί σε εκείνο το σημείο έχουν τα καρφιά που "δένουν" τα τοιχώματα από την κυψέλη. Πρέπει να βάλεις την γωνία από την άλλη πλευρά που δεν έχει καρφιά! Άλλαξε προμηθευτή κυψελών ο προμηθευτής μελισσοκομικών προϊόντων μου? Αυτό είδα ή  απλώς ο ίδιος ο μάστορας άλλαξε τον σχεδιασμό από τις κυψέλες του?


 Εδώ βλέπουμε το αποτέλεσμα από τις πρώτες κυψέλες που έχω ήδη μετατρέψει (μάλλον έπρεπε να χρησιμοποιηθεί εδώ το ρήμα βελτιώσει, γιατί πράγματι είναι χρήσιμη βελτίωση η μεταλλική γωνία και θα το αντιληφθείς μετά από 9-10 χρόνια πάνω στις κυψέλες σου βλέποντας την φθορά τους (επίσης μεγάλη βελτίωση είναι και τα πλαστικά τακούνια στις κυψέλες, δυστυχώς εκεί είναι η μεγαλύτερη φθορά στις κυψέλες, και μια τέτοια αλλαγή -αντί για ξύλινα τακούνια να έχεις πλαστικά, ακόμα και να ζητήσεις να στις κατασκευάσουν έτσι, εάν δίνει αυτή την δυνατότητα ο κατασκευαστής τους) ότι μπορεί να προσφέρει μεγάλη βελτίωση-)). 

 Αν αναρωτιέστε γιατί είναι ξεχωριστά οι ντάνες με τις γονοφωλιές διευκρινίζω ότι οι κοντινές κυψέλες είναι άδειες από πλαίσια, ενώ οι πιο μακρινές έχουν χτισμένα πλαίσια μέσα τους. Σε λίγο θα πρέπει να κοπούν αβέρτα παραφυάδες και θα πρέπει να ξεχωρίσεις όλο το υλικό σου. Άδειες κυψέλες που θα βάζεις παραφυάδες, γεμάτες κυψέλες με πλαίσια που θα τις χρησιμοποιείς για να δίνεις και χτισμένα πλαίσια στις παραφυάδες καθώς τις κόβεις, και όταν αδειάσουν από  πλαίσια θα βάλεις και σε αυτές νέες κομμένες παραφυάδες. 

 Μην θεωρείτε αυτή την λεπτομέρεια ασήμαντη! Θα πρέπει να έχεις μια (έτοιμη) σταθερή ροή από όλα τα παραπάνω και να έχεις διαθεσιμότητα από όλα, για να μην ψάχνεις την τελευταία στιγμή για το κάθε τι, ενώ θα σε περιμένουν με βασιλικά κελιά 100-120 μελίσσια που θα δώσουν τόσες ή ακόμα περισσότερες παραφυάδες! Αν πας την τελευταία στιγμή να τα κάνεις όλα αυτά, γειαααααα! Θα κατεβάζεις διαρκώς μελίσσια από τα δέντρα! Χα χα χα.  


 Και ακόμα μια ματιά από κοντά στις μετατροπές.

 Αυτό που οι περισσότεροι δεν θα έχετε καταλάβει είναι ότι η παραπάνω μετατροπή αλλάζει βασικά ορισμένους από τους χειρισμούς σου! Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η κάθε κυψέλη αποκτά ταυτότητα και κατεύθυνση ανεξάρτητη από την κατεύθυνση που ήθελε να έχει το μελίσσι. 

 Και διευκρινίζω ακριβώς το τι έγραψα εδώ. Πλέον έχεις ένα μόνιμο σημείο στις κυψέλες σου (και στα πατώματα σου, γιατί και σε εκείνα θα βάλεις από μια μεταλλική γωνία) που βάζεις το ξέστρο σου για να ανοίξεις την κυψέλη, στην δική μου περίπτωση ήθελα να είναι αριστερά της κυψέλης όταν τις δουλεύεις από πίσω, γιατί είναι βολικότερο εάν είσαι δεξιόχειρας αυτό. 

 Αλλά συνήθως θέλεις το μελίσσι να μην είναι ο κύριος όγκος του (πληθυσμός και γόνος) από την πλευρά που το δουλεύεις (το μελίσσι εάν δεν έχει δεκαρίσει ή ακόμα και εάν έχει δεκαρίσει συνήθως έχει μια προτίμηση αριστερά ή δεξιά στην τοποθέτηση του), οπότε πλέον θα φροντίζεις εσύ και όχι το μελίσσι στο που θα είναι η τοποθέτηση του (να τοποθετείς τα πλαίσια με τον γόνο καθώς και τις εισόδους από την πλευρά που θα σε βολεύει) για να σε διευκολύνει στον έλεγχο. 

 Όπως και επίσης πλέον θα πρέπει να ξεκινάς πάντα από την ίδια πλευρά του μελισσοκομείου για ελέγχους και εργασίες στην κυψέλη, και να προχωράς προς την ίδια πάντα κατεύθυνση κυψέλη στην κυψέλη. Φυσικά αυτό στην περίπτωση που είναι όλες οι γωνίες από την ίδια πλευρά, αλλά ήδη είπαμε ότι σε εμένα ανάλογα την παρτίδα κυψελών μπαίνει η γωνία αριστερά ή δεξιά (μπορείς να έχεις περισσότερες γωνίες, αλλά ανεβαίνει το κόστος υπερβολικά χωρίς κανένα απολύτως νέο πλεονέκτημα, μην ξεχνάτε  δεν μιλάμε για 30-50 γωνίες αλλά για 500-600!). 

 Φυσικά μια λύση θα ήταν να χωρίσω τις κυψέλες  ανάλογα με τις κατεύθυνση από τις γωνίες τους σε διαφορετικά μελισσοκομεία, και να τις δουλεύω μετά από την πλευρά που είναι οι γωνίες τους! Θα το σκεφτώ εάν το κάνω, αν και μου φαίνεται μάλλον ως χαμένος κόπος κάτι τέτοιο.

 Αυτά για σήμερα μαιμούνια μια νέα μελισσοκομική ανάρτηση γιατί σας έλειψαν, αφιερωμένη σε ένα παραπονιάρικο μαιμούνι!

 Χα χα χα. 




Adios Amigos Locos



Σειρά Κατασκευές - Πατέντες- Χόμπι (Hobby)







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου