UA-50457385-1

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Graffiti και Street Art στον Λαγκαδά Vol III - Renovation Festival 2019


 Και μια που έχουμε καιρό να δημοσιοποιήσουμε Street Art στο blog ήρθε η ώρα για να παρουσιάσουμε το έργο που έχει γίνει στα πλαίσια του Renovation Festival (τρίτη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται στο Λαγκαδά και πάει σιγά σιγά να καθιερωθεί ως ένας θεσμός της περιοχής! Βλέπετε σχετικά τις προηγούμενες αναρτήσεις του blog Graffiti και Street Art στον Λαγκαδά καθώς και Graffiti και Street Art στον Λαγκαδά Vol II - Renovation Festival 2018)  και φέτος στον Λαγκαδά, και συγκεκριμένα πάλι στο δεύτερο δημοτικό Λαγκαδά.

 Η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε στις 6-7 Σεπτέμβρη και συμμετείχαν καλλιτέχνες του δρόμου (από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό) μουσικοί, χορευτές και με σκοπό το να γνωρίσουν σε όσο το περισσότερο ευρύτερο κοινό της περιοχής τα αντίστοιχα ρεύματα τέχνης. Καθώς και να ομορφύνουν τους χώρους του δημοτικού με έργα τέχνης και να επηρεάσουν, και γιατί όχι, σε ένα μικρό βαθμό να διαμορφώσουν από νωρίς τα νεανικά πνεύματα που θα έχουν την τύχη να περάσουν αρκετά από τα χρόνια τους μαθαίνοντας, και αλληλεπιδρώντας, σε αυτούς τους χώρους.

 Μια επίδραση που μπορεί να οδηγήσει και στην δημιουργία ακόμα και νέων καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στις μελλοντικές αντίστοιχες εκδηλώσεις μετά από αρκετά χρόνια, καθώς θα καθιερωθεί το Renovation Festival ως πλήρως αποδεκτός θεσμός της περιοχής από την πλειονότητα των κατοίκων της.

 Περισσότερες πληροφορίες για το Renovation Festival μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα τους στο facebook πατώντας τον σχετικό σύνδεσμο Renovation Festival.

 Για ακόμα μια χρονιά δεν ήταν δυνατό να παρακολουθήσω την εκδήλωση από κοντά λόγου των κόκκινων τρύγων και μπόρεσα να κατέβω στον Λαγκαδά στις 8 Σεπτέμβρη, όταν είχε ολοκληρωθεί το διήμερο εκδηλώσεων, και οι καλλιτέχνες του δρόμου βρίσκονταν στην ολοκλήρωση των έργων τους.

 Από την άλλη πλευρά όμως έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά καλλιτέχνες που τα έργα τους με έχουν μαγεύσει εδώ και χρόνια καθώς τα συναντώ σε δρόμους, σχολεία,στρατόπεδα ακόμα και σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια. Όπως και να μάθω μερικά πράγματα σχετικά με τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που έχει η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων που βασίζεται μόνο στο τεράστιο ταλέντο των καλλιτεχνών, το πνεύμα εθελοντισμού που διακατέχει το σύνολο όσων εμπλέκονται σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς και το πόσο μπορεί να βοηθήσει το όλο αυτό εγχείρημα ανοιχτά μυαλά ατόμων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης (όπως πχ ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού σχολείου!).

 Αυτός ο συνδυασμός ταλέντου, πνεύματος εθελοντισμού, και ανοιχτών μυαλών, μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια αποτελέσματα και ίσως εάν αποκτήσει μεγαλύτερο όγκο και κρίσιμη μάζα μπορεί να διαμορφώσει νέες υγιείς νοοτροπίες στις νέες γενιές που θα κληρονομήσουν την χώρα από μας, και να την οδηγήσουν επιτέλους έξω από τα αδιέξοδα και το τέλμα που βρίσκεται.

 Αρκετά όμως με την πολυλογία μου, πρωταγωνιστές εδώ είναι μόνο οι καλλιτέχνες του δρόμου και το έργο τους, και καιρός να σας το παρουσιάσουμε στα μάτια σας με τον λιγότερο δυνατό σχολιασμό.

 Ας αφήσουμε την τέχνη τους και μόνο να μιλήσει. 


 Και σας αρχίζω με ένα αριστούργημα!


 Για να το δούμε και στα επιμέρους στοιχεία που το αποτελούν.


 Don΄t you love her madly?


 Υπέροχο!


 Και για να σπάσουμε και αυτή την σύνθεση.


 Ναι, θα ήθελα εάν είχα παιδί να έρχονταν κάθε μέρα σε αυτό το σχολείο!


 Καλόοοοο!


 Και τα σύνεργα της δουλειάς.


 "Δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο!" μου είπε ο καλλιτέχνης που το έκανε. Ένα νεαρό παιδί, με λαμπερό βλέμμα, ευγενικό, καλοσυνάτο. "Δεν πειράζει, θα ξανάερθω για να το βγάλω φωτογραφία και όταν θα ολοκληρωθεί" απαντώ. "Υπέροχη δουλειά να ξέρεις! Μπράβο!" τα λόγια μου του κάνουν το πρόσωπο να λάμπει! "Πολύ καλό παιδί, μακάρι να είχαμε πολύ περισσότερους σαν και αυτόν" σκέφτομαι από μέσα μου.


 Παιδική θεματολογία, μην ξεχνάτε τα Street Art "φιλοξενούνται" σε ένα δημοτικό σχολείο.


 Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνική υπολείπεται σε τίποτα ακόμα και από τα καλύτερα έργα εκεί έξω (σε δρόμους ή σε μουσεία!).


 Ωραίο!


 Και εδώ μου έκοψε να κλείσω την πόρτα για να έχουμε την γοργόνα ολοκληρωμένη! My Bad που λένε οι Αγγλοσάξονες ή Mea Culpa που λένε τα καρντάσια οι Ιρλανδοί!


 Καλό και αυτό!


 Και αυτό βρίσκεται στον τοίχο του κέντρου υγείας του Λαγκαδά που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το 2ο Δημοτικό σχολείο, και το δημιούργησαν για την εκδήλωση καλλιτέχνες του δρόμου από την Ισπανία στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης. Ο Ιπποκράτης σε ένα ναό της Ιατρικής. Αυτός που έγραψε τον όρκο που ορκίζονται οι ιερείς αυτής της θρησκείας (στην Ελλάδα είναι Θρησκεία, στις άλλες χώρες είναι Επιστήμη! Χα χα χα).


 Και από μια άλλη οπτική μεριά, υπέροχο! Μπράβο στα παιδιά από την Ιβηρική Χερσόνησο! Αμφιβάλω ότι θα μπορούσαν να το αποδώσουν καλύτερα το θέμα οποιοσδήποτε από την χώρα  που τον γέννησε. Τα σέβη μου στα παιδιά και στο ταλέντο τους!


 Και στα επόμενα λίγο Graffiti Lettering


 Και ακόμα ένα, δεν θέλει πολύ ένας φθαρμένος τοίχος για να ομορφύνει, λίγο χρώμα, καλή διάθεση, και πολύ ταλέντο.


 Και μετά από λίγο γύρισα για να φωτογραφίσω και αυτό το έργο ολοκληρωμένο και ξαφνικά με χτυπάει σαν κεραμίδα! Όπα! Αυτό το όνομα κυριαρχεί στα δυτικά της Σαλονίκης! Πολυγραφέστατος και το ταλέντο να του έχει δοθεί αβέρτα! Και είναι στην πραγματικότητα ακριβώς όπως τον είχα φανταστεί ως χαρακτήρας και ως προσωπικότητα! Τι ευχάριστη αυτή η έκπληξη!


 Και εδώ μερικά από τα παιδιά (Συνέλληνες, αλλά και παιδιά από το εξωτερικό) που με το μεγάλο τους ταλέντο μπόρεσαν και δημιούργησαν αυτά τα αριστουργήματα, και τα πρόσφεραν αφιλοκερδώς στα μάτια της τοπικής κοινωνίας και κυρίως στα παιδιά αυτής της τοπικής κοινωνίας. Λαμπρά παραδείγματα προς μίμηση σε μια κοινωνία που τελεί υπό παρακμή.

 Λαμπρές ελπίδες που μακάρι να μεταλαμπαδεύσουν το πνεύμα τους και στην νέα γενιά, και σε μερικά χρόνια να αναδυθούν και μέσα από αυτή την τοπική κοινωνία νέα ταλέντα που θα ομορφύνουν τον κόσμο με το ταλέντο τους και τα έργα τους, αλλά κυρίως από το Ήθος τους.

 Ένα νέο Ήθος πολύ ανώτερο αξιακά από αυτό που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα της παρακμής, και θα μπορέσει σιγά, σιγά, ανηφορικά, ανηφορικά, και με εμπόδια, να οδηγήσει σε μια ακμή που της αξίζει. Και για να τιμήσει άξιους προγόνους, αλλά κυρίως γιατί θα το δικαιούνται ακόμα πιο άξιοι επίγονοι!

 Σας ευχαριστώ από καρδιάς για όλα σήμερα, μερικές ακόμα ελπίδες φωτός μέσα στον χειμώνα της δυσαρέσκειας που μας έχει τυλίξει!

 Υπόχρεος για πάντα για αυτό!





 Adios Amigos Locos




 Για να βοηθήσουμε και τον κόσμο στο να έχει πρόσβαση στο αρχείο που δημιουργούμε θα βάλω και τους συνδέσμους από τις αντίστοιχες αναρτήσεις του Blog  για να μπορούν να είναι στην άμεση διάθεση καθενός που θέλει να περιηγηθεί σε αυτό

Σειρά Graffiti και Θεσσαλονίκη






























































Ανιχνεύσεις Σωληνουργία Χίτζου Vol III


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου