Έξω έχει στις 3 το μεσημέρι κοντά στους 40 βαθμούς κελσίου υπό σκιά, δουλεύεις πλέον στα μελίσσια σου για μια ώρα με την στολή και αρχίζεις να έχεις έντονα συμπτώματα θερμοπληξίας, με αποτέλεσμα να σταματάς στην 1,5 ώρα εργασίας, και να μην αξίζει όχι μόνο η ποσότητα εργασίας που έβγαλες την συγκεκριμένη μέρα, αλλά ούτε καν το πετρέλαιο που έκαψες για να πας στο συγκεκριμένο μελισσοκομείο σου (που είναι σε μεσαία προς κοντινή απόσταση από το σπίτι σου), τα άχτιστα φύλλα κεριού και τα φρεσκοχτισμένα κεριά λιώνουν μέσα στις κυψέλες από την μεγάλη θερμοκρασία του καύσωνα, οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να περιορίσεις τις επισκέψεις στα μελίσσια σου, και να γράψεις μια ανάρτηση για το blog.
Οπότε θα σας ετοιμάσω ακόμη μια ανάρτηση για την αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο, όπου θα παρουσιάσω όσο πιο σύντομα τα Power Tools που έχω προμηθευτεί τα τελευταία 1,5-2 χρόνια, παρόλο που οι δύο τελευταίες χρονιές είναι από τις χειρότερες μελισσοκομικές χρονιές από άποψη παραγωγής που είχα ποτέ -με την περσινή να είναι η χειρότερη μακράν!- εξακολουθώ να επενδύω σε κεφάλαιο - εργαλεία που θα υποκαταστήσουν εργασία με κεφάλαιο.
Κόβω από άλλα έξοδα, και ανάγκες, για να τα αποκτήσω, γιατί και τα χρειάζομαι, αλλά και για να αντιστρέψω το καθοδικό σπιράλ των κακών χρονιών με ένα ανοδικό σπιράλ (Πολλές φορές η πορεία σου στην μελισσοκομία μπορεί να θυμίζει σπιράλ, είτε ανοδικό, ή καθοδικού, αν το δεις σε χρονικά πλαίσια που εκτείνονται σε πολλές χρονιές. Θετικό σπιράλ έχουμε καθώς αυξάνει το γνωστικό σου κεφάλαιο, αυξάνουν τα μελίσσια, βγάζεις μεγαλύτερες παραγωγές, επενδύεις και σε μηχανήματα, εξοπλισμό, εργαλεία, φορτηγό, και την επόμενη χρονιά έχοντας ως βάση και όλα τα παραπάνω ξεκινάς την χρονιά ακόμη πιο δυνατά για να τα αυξήσεις όλα τα παραπάνω εκμεταλλευόμενος μια, ή περισσότερες, καλές μελισσοκομικές χρονιές.
Αντίθετα καθοδικό σπιράλ έχεις σε μια κακή μελισσοκομική χρονιά όταν χάνεις μελίσσια, έχεις μειωμένη παραγωγή, δεν επενδύεις σε νέο υλικό, ή εξοπλισμό, και αυτός που έχεις απαξιώνεται λόγου της χρήσης του για ακόμη μια χρονιά (πχ οι κυψέλες αντέχουν κατά μέσο όρο 10 έτη στις καιρικές συνθήκες εκεί έξω, κάθε χρονιά που περνά σημαίνει ότι θα έχεις και ένα χρόνο λιγότερο να τις εκμεταλλευτείς στο μέλλον), αδυνατείς να πληρώσεις όλες τις υποχρεώσεις σου (προμηθευτές, εφορία, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.), αλλά χάνεις και μια ακόμη καλή χρονιά όσο αφορά τις σωματικές σου δυνατότητες (γιατί απλούστατα μπορείς μόνο να χάσεις σε δυνάμεις καθώς μεγαλώνεις εάν έχεις ξεκινήσει από ένα καλό επίπεδο σωματικής κατάστασης. Σε περίπτωση που ήσουν σε χαμηλό επίπεδο σωματικής κατάστασης θα δεις μερικές χρονιές βελτίωσης της, αλλά μετά θα αρχίσει η πτώση και σε αυτή την περίπτωση, και επειδή στην πραγματικότητα δεν θα είσαι και στο ίδιο επίπεδο σωματικής κατάστασης με κάποιον που γυμναζόταν, ή εργαζόταν χειρωνακτικά, και πριν γίνει μελισσοκόμος, η πτώση σου θα είναι και πιο απότομη, και θα διαρκέσει λιγότερο μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο να μην μπορείς να ασκείς μόνος σου την μελισσοκομία!), οπότε θα ξεκινήσεις την επόμενη μελισσοκομική χρονιά με πολύ λιγότερες δυνατότητες και προοπτικές από την προηγούμενη μελισσοκομική σου χρονιά! Προσοχή στα παρατεταμένα σπιράλ (κυρίως τα καθοδικά!), τα μεν ανοδικά θα σε οδηγήσουν σε τελείως νέα, και άγνωστα για σένα, επίπεδα μελισσοκομικής δραστηριότητας, τα καθοδικά θα σε οδηγήσουν σε 2-3 χρόνια εκτός επαγγέλματος!).
Μπορείς να το υποκαταστήσεις με αυτόν τον τρόπο ένα καθοδικό σπιράλ με ένα ανοδικό? Χμμμμ! Όχι πλήρως! Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθμίσει απώλεια μελισσιών, ή παραγωγής, απλώς σου διασφαλίζει ότι παρόλες τις παραπάνω απώλειες έχεις ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με το ξεκίνημα των (κακών) προηγούμενων χρονιών, και ότι τουλάχιστον ο επενδυτικός σου σχεδιασμός έχει προχωρήσει έστω και λίγο.
Το οποίο "λίγο" δεν είναι και τόσο μηδαμινό, μια που το κόστος που έχω δαπανήσει τα τελευταία χρόνια για όλο τον εξοπλισμό μου είναι του μεγέθους των αρκετών χιλιάδων ευρώ! Μικρό κόστος για κάθε χρονιά για όλα τα παραπάνω σχετικά με κόστος πες 200-300 κυψελών, ή μιας σειράς μηχανημάτων για το εργαστήρι σου, ή ενός φορτηγού, αλλά και αντίστοιχο με το κόστος για τροφές, κεριά, βάζων μελιού μιας χρονιάς, ή και του πετρελαίου για μετακινήσεις κυψελών μιας χρονιάς, ή και οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος εισοδήματος της χρονιάς (μπορεί και ο ΕΦΚΑ επίσης!).
Και είναι θέμα προτεραιοτήτων, άλλος θα ρίξει αυτό το κόστος για δόσεις για αμάξι, ή για σπιτιού (μέρους του!), ή για ταξιδάκι τον δεκαπενταύγουστο, ή για ποτάκι κάθε σαββατοκύριακο!
Εγώ αντίθετα είμαι του στιλ "Δεν βγαίνω αυτό το σαββατοκύριακο για ποτό και αγοράζω την σέγα για να κάνω το πατάρι στο εργαστήρι μου!" (Βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Κατασκευάζοντας ένα πατάρι για το μελισσοκομικό εργαστήρι ), ή δεν θα βγάλω γούστα στην Χαλκιδική για ένα δεκαήμερο όσο πάω μελίσσια, ή περιμένω τους τρύγους, αλλά θα αγοράσω μια καρότσα φορτηγού γεμάτη με μελισσοκομικό εξοπλισμό (Βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Και η οικογένεια εξακολουθεί να μεγαλώνει - Επενδύοντας σε δεύτερο μελιτωεξαγωγέα, και Κοίτα τι μας έφερε η γάτα! - Επενδύοντας σε ακόμη περισσότερα δοχεία ωρίμανσης, και Ούτε μια σταγόνα μέλι χαμένη - Επενδύοντας σε βαλβίδα ακριβείας, δοχείο ωρίμανσης, και θερμοκουβέρτα καθώς και Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Επενδύοντας σε μελισσοκομική πρέσα).
Ποιος είναι πιο σωστός σε αυτές τις οικονομικές επιλογές του? Δεν ξέρω! Ο χρόνος μόνο θα το δείξει, εάν συνεχίσω να είμαι επαγγελματίας μελισσοκόμος για πολλά χρόνια ακόμη όλα τα παραπάνω και θα διασφαλίσουν ακριβώς το γεγονός του ότι παραμένω επαγγελματίας μελισσοκόμος, εξοικονομώντας μου πολύ πολύτιμη εργασία που δεν θα δαπανώ για την μελισσοκομική μου δραστηριότητα, αλλά θα μου δώσουν και το πολύτιμο κεφάλαιο για επανεπένδυση στην μελισσοκομική μου επιχείρηση και την αύξηση της αξίας της.
Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε ναι, ίσως το να συλλέξω "εμπειρίες", να επενδύσω στο "φαίνεσαι" και όχι στο "είναι", ή ακόμη και το να βάλω ένα (ακόμη) κεραμίδι στο κεφάλι μου μπορεί να ήταν πολύ καλύτερες οικονομικές επιλογές μου.
Εκείνο που στάνταρ δεν θα ήταν καλύτερη επιλογή θα είναι η ατελείωτη σειρά από πεντάευρα για να μου χύνει κάποιος αλκοόλ σε ένα ποτήρι, και με αυτό να καταστρέφω το συκώτι μου, γιατί οι παρέες μου και εγώ είπαμε ότι έχουμε να πούμε πριν από 20-25 έτη, και η λήθη της μέθης είναι ή μόνη επιλογή που μου απομένει, μπροστά στην απελπισία της πραγματικής μοναξιάς και απομόνωσης σε χώρους γεμάτους με ανθρώπους!
Ευτυχώς που δεν θα έλεγα και πολλά ε?
Χα χα χα.
Πάμε στα γρήγορα να παρουσιάσουμε τα Power Tools που μου μασουλάνε τα φράγκα σαν να είναι στρουμπουλές και αφράτες κορασίδες.
Και αυτή η ανάρτηση θα έχει ως αντικείμενο τα Power Tools (αλλά και μερικά αντίστοιχα εργαλεία χειρός που είναι πιο περίπλοκα από πες απλά κατσαβίδια!) που δημιουργούν περιστροφή (σε επόμενη ανάρτηση θα παρουσιάσω τα Power Tools που δημιουργούν παλινδρόμηση). Αυθαίρετη δική μου κατηγοριοποίηση, αλλά νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ορθή (γιατί? Γιατί την σκέφτηκα εγώ! Αυτό και μόνο αρκεί! Χα χα χα).
Και μια διευκρίνηση εδώ. Τα εργαλεία που παρουσιάζω έχουν όλα αγοραστεί από μένα! Κανένας δεν μου έχει χαρίσει τίποτα, δεν διαφημίζω κανένα, δεν γουστάρω να διαφημίσω και κανένα! Το δικό μου blog διαβάζετε τώρα, και όχι το blog κανένα που χοροπηδάει σε πλαστικές κυψέλες επί αμοιβής, ή το Tik Tok κανενός που στοιβάζει στο στόμα του φαγητό, για να τον κράζουν αβέρτα οι άλλοι, και να βγάζει φράγκα με τις προβολές που του προσφέρουν.
Και ακόμη μια διευκρίνηση, η κατοχή των εργαλείων και μόνο δε συνιστά και ικανότητα χρήσης τους! Τα εργαλεία είναι για να χρησιμοποιούνται, και όχι απλώς για να συλλέγονται. Πρέπει να επενδύσετε και στην εκμάθησή τους, αλλά και των χρήσεων τους!
Εξακολουθώ να λέω πολλά, στο ψαχνό τώρα!
Τα δύο παραπάνω Power Tools ήταν για πολλά χρόνια τα μόνα εργαλεία μπαταρίας που είχα (προτιμώ τις εκδόσεις τους με καλώδιο και τροφοδοσία σε πρίζα, γιατί είναι και πιο απλά ως μηχανισμοί, ελαφρύτερα, φθηνότερα, και πιο δυνατά! Και επειδή συνήθως κάνω τις περισσότερες εργασίες μου επεξεργασίας των κυψελών μέσα στο εργαστήρι μου, ή κοντά σε αυτό, δεν χρειάζομαι και τόσο τις εκδόσεις με μπαταρίες). Δυο δράπανα/βιδολόγοι, ο ένας από το ΙΚΕΑ που το αγόρασε ο αδερφός μου και το "κληρονόμησα" εγώ παρόλο τα δύο αριστερά μου χέρια, και ένα της INGCO.
Φτηνοπράγματα (της INGCO όχι και τόσο, ήταν η κορωνίδα στα εργαλεία της (φθηνής) εταιρίας τους όταν το είχα αγοράσει το 2014, αλλά φυσικά δεν είναι και Makita!). Ο βιδολόγος είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για έναν μελισσοκόμο, εάν σκεφτείς πόσες βίδες πρέπει να περάσει σε μια κυψέλη (24 για κλειδιά και άγκιστρά στην διπλή κυψέλη, συν 8-10 για λαβές εάν έχει, συν 4-8 εάν βάλει και γωνίες μεταλλικές σε γονοφωλιές και ορόφους, συν 4 εάν βάλει και μεταλλικές εισόδους στις πόρτες. 24 έως 46 βίδες ανά διπλή κυψέλη! Στις παρτίδες με 100 κυψέλες αυτό είναι 2400-4600 βίδες! Οι μόνες άλλες μελισσοκομικές επεξεργασίες στην κυψέλη που έχουν τόσο μεγάλο όγκο εργασιών είναι το κάρφωμα των πλαισίων με 80 καρφώματα ανά διπλή κυψέλη, και 8000 καρφώματα στις παρτίδες των 100 κυψελών (για αυτό χρειάζεσαι και καρφωτικό αέρα για αυτή την εργασία, βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος -Κατασκευάζοντας πλαίσια περιορισμού κυψέλης (πλαίσια με φελιζολ)), και το καψούλισμα των πλαισίων με 160 καψούλια στην διπλή κυψέλη, και 16000 καψούλια στις παρτίδες των 100 κυψελών (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Μελισσοκομικές εργασίες Καψούλισμα Συρμάτωμα).
Μια συμβουλή εδώ, σε τέτοιες μεγάλες παρτίδες κυψελών που θα πρέπει να τις προετοιμάσετε και επεξεργαστείτε για να βάλετε μελίσσια μέσα, καλά είναι να αντιμετωπίζετε όλη αυτή την διαδικασία ως ένα τεράστιο πάζλ που θα πρέπει να το ολοκληρώσετε, και όχι σαν μια εργασία - αγγαρεία που πρέπει να κάνετε!
Μια κυψέλη είναι ένα πάζλ με 300 περίπου κομμάτια (κλειδιά, άγκιστρά, γόνατα, λαβές, βίδες, διχάλες-καρφιά, καψούλια, σύρμα), μια παρτίδα 100 κυψελών ένα τεράστιο πάζλ 30 χιλιάδων κομματιών. Ο όγκος εργασίας σας δεν θα μειωθεί έχοντας αυτή την οπτική, αλλά δεν θα το αντιμετωπίζετε πλέον αυτόν τον όγκο ως εργασία, αλλά ως διασκέδαση - Hobby, και αυτό ψυχολογικά μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά!
Γιατί όσο και να το κάνουμε εάν ένα μήνα εργασίας το μετατρέψεις σε ένα μήνα διασκέδασης είναι τεράστια διαφορά! Γιατί όποιος αγαπά την δουλειά του δεν θα "δουλέψει" ούτε μια μέρα στην ζωή του! Στα υπόψη και αυτό!
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο όμως αποφάσισα να επενδύσω σε πολλά δραπανοκατσάβιδα, και τις μπαταρίες τους (και συγκεκριμένα της Parkside! Τρομερό επιχειρηματικό μοντέλο, προσφορές σε φθηνά εργαλεία με τρίχρονη - πεντάχρονη εγγύηση, ή και επιστροφή χρημάτων στο τρίμηνο, για να μπαίνεις στα καταστήματα Lidl για αυτά, και να "σηκώνεις" και ταυτόχρονα το υπόλοιπο μαγαζί τους σε μαναβική και μπακαλική! Επίσης δημιουργία "οικογενείας εργαλείων" που λειτουργούν με τις ίδιες μπαταρίες, οπότε έχοντας αγοράσει τις μπαταρίες τους αγοράζεις σιγά, σιγά, και πολλά από τα εργαλεία που λειτουργούν με αυτές (μια που δεν αγοράζεις ξανά τις μπαταρίες), και έτσι δημιουργούν "πιστούς" πελάτες για τα εργαλεία τους.
Εργαλεία που μεν δεν είναι Makita από πλευράς ποιότητας, αλλά είναι και 3-5 φορές πιο φθηνά από αυτά (οπότε αγοράζεις και 2-3 από αυτά, και μέχρι να σου χαλάσουν όλα θα έχει χαλάσει και το πολύ ακριβότερο Makita!), αλλά είναι μια χαρά εργαλεία για κάποιον που δεν είναι μάστορας υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, οικοδόμος, σιδεράς, και που δεν θα "σηκώσει" μια οικοδομή και όλα τα υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, θερμικά/ψυκτικά, σιδηροκατασκευές, οικοδομικά, θα περάσουν από τα χέρια του!
Επίσης και κάτι που δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, και το αντιμετώπισα στον τρύγο του φίλου μου του Νικόλα στην Θάσο (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Όταν κάποιοι μετακινούν μελίσσια κάποιοι άλλοι τρυγούν μελίσσια. Και μερικές ακόμη μελισσοιστορίες) όπου όταν φτάσαμε στο τέλος του τρύγου και φορτώναμε την κλούβα με ορόφους με τρυγημένα πλαίσια, αντιληφθήκαμε ότι δεν υπήρχε αρκετός χώρος και για να πάρουμε το μελισσοκομικό του καρότσι (αντίστοιχο με το δικό μου που παρουσιάζω στην προηγούμενη ανάρτηση του blog Να και το δεύτερο μελισσοκομικό καρότσι μας), αλλά και τα εργαλεία του που με μια γρήγορη αναφορά του σε αυτά έπιασα και την λέξη "δραπανοκατσάβιδο".
Και ενώ εγώ είχα επικεντρώσει στο μελισσοκομικό καρότσι, και πως θα το βάζαμε μέσα, γιατί και τεράστιο είναι και φαίνεται πολύ εάν το αφήσεις πίσω, και θα το πάρουν, κάνει και 110 ευρώ, ο φίλος μου ο Νικόλας έδειχνε περισσότερο απασχολημένος με τα εργαλεία που θα άφηνε πίσω (μέσα σε άδεια κυψέλη)), και αυτό σε εμένα μου φαινόταν παράξενο! Γιατί ένα μελισσοκομικό καρότσι είναι στα 110 ευρώ, ένα δραπανοκατσάβιδο (της Parkside) είναι στα 35-55 ευρώ! Λογικό είναι να είναι μεγαλύτερη χρηματική απώλεια το καρότσι!
Και σκεφτόμουν έτσι γιατί ήμουν διαλυμένος από την εξάντληση του τρύγου, την επόμενη μέρα που είχα ξεκουραστεί μου ήρθε η φλασία! Ο Νικόλας ήταν αρχιμάστορας σε οικοδομές! Ποιος σου λέει ότι τα εργαλεία του είναι Parkside, και όχι τα καλύτερα της κατηγορίας τα Makita? 2-3 τέτοια εργαλεία και έχεις 500 ευρώ μέσα στο νερό αξία! Λογικό να τον νοιάζουν αυτά, και όχι το καρότσι! Οπότε ακόμη ένα πλεονέκτημα των Parkside φάνηκε εδώ, και να το χάσεις δεν τρέχει και τίποτας! Χα χα χα.
Ναι καλύτερα θα ήταν να αγόραζα τον αφρό της αγοράς από εργαλεία, αλλά αυτό θα είχε και αποτέλεσμα ένα τριπλασιασμό του κόστους που δαπάνησα για αυτά (3 χιλιάρικα για τα Power Tools αλλά και τα εργαλεία χειρός τα τελευταία 1,5-2 χρόνια!), ναι αλλά με αυτά τα 6 χιλιάρικα που εξοικονόμησα μπορώ να αγοράσω μια σειρά μελισσοκομικών μηχανημάτων, ή να τα δώσω για τα καύσιμα και αναλώσιμα της μελισσοκομικής επιχείρησης μου για 2 χρόνια, ή να έχω ένα μεγάλο μέρος της χρηματικής αξίας του επόμενου φορτηγού μου αποταμιευμένο!).
Οπότε πήρα και τρίτο απλό δραπανοκατσάβιδο μπαταρίας, και παλμικό δραπανοκατσάβιδο (για μπουλόνια, στριφώνια) και κρουστικό δραπανοκατσάβιδο (για να τρυπάς και πατώματα και τοίχους) αλλά και πολυεργαλείο-δραπανοκατσάβιδο (αυτό θα παρουσιαστεί αναλυτικότερα στα Power Tools παλινδρόμησης), μαζί με ένα ζευγάρι 20αρες μπαταρίες και τους φορτιστές τους (η μετάβαση έγινε στα εργαλεία μπαταρίας όταν αγόρασα μπαταρία και φορτιστή για την σέγα που αγόρασα, και μετά είπα "οκ η μπαταρία υπάρχει, οπότε πάρε και όλα τα αντίστοιχα εργαλεία που την χρησιμοποιούν για να το εκμεταλλευτείς αυτό το γεγονός!.........! Και μετά πάρε και ακόμη μια μπαταρία και φορτιστή, γιατί "τα δύο είναι ένα, και το ένα κανένα" για να μην χαλάσει η πρώτη μπαταρία και σου είναι άχρηστα και όλα τα εργαλεία!" είδατε τι σατανικό σχέδιο μάρκετινγκ έχει η Parkside! Χα χα χα).
Λείπει το μπουζόκλειδο εάν το έχετε αντιληφθεί, για να βιδώνεις και να ξεβιδώνεις τα μπουλόνια από τα λάστιχα του Τ4, αλλά όσο μπορώ θα προσπαθώ να αποφύγω να αλλάζω μόνος μου τα λάστιχα από το φορτηγό! Είπαμε τα κάνουν όλα οι μελισσοκόμοι, αλλά ας αφήσουμε και κανένα μεροκάματο και για τους μάστορές! Ούτε για μηχανικοί, ούτε για λαστιχάδες πάμε! Χα χα χα.
Να πω την αμαρτία μου? Μεγάλος μου φόβος είναι και το να ξεκινήσει κανένας οικονομικός πόλεμος (έζησα οικονομική κρίση, τραπεζική κρίση, μνημόνια και μάλιστα 3, πανδημία, μεταναστευτική κρίση, εφοδιαστική κρίση, πόλεμο και ενεργειακή κρίση, και αυτά όλα μόλις τα τελευταία 15 χρόνια, λογικό πλέον είναι να είμαι μονίμος στην παράνοια σχετικά με το "τι σκατά θα φάμε στην μάπα την επόμενη εβδομάδα?") ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα (ούτε καν με ενδιαφέρει ένας οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις Η.Π.Α.! Δεν πουλάω τίποτα σε αυτούς, και δεν με νοιάζει εάν αυξηθούν οι τιμές στα μαχαίρια που πουλάνε μόνο αυτοί σε εμάς! Χα χα χα), και ξαφνικά όλα τα φθηνά εργαλεία που έρχονται από εκεί θα φτάσουν σε τιμές αντίστοιχες των ακριβών εργαλείων που πουλάνε και οι Ευρωπαίοι (οπότε αγοράζεις το αντίστοιχο Bosch από τους Γερμανούς! Χα χα χα.).
Οπότε κάποιες αγορές μου γίνανε και κάτω από αυτή την οπτική, "δεν χρειάζεσαι ακόμη το κρουστικό, αλλά τώρα κάνει 35 ευρώ, σε 2 χρόνια μπορεί να το χρειασθείς, αλλά τότε μπορεί να έχει γίνει καμία γκέλα και το αντίστοιχο εργαλείο να είναι στα 230 ευρώ! Πάρε το τώρα, και που ξέρεις, με που το έχεις μπορεί να το χρησιμοποιήσεις και νωρίτερα, γιατί "το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη" όπως έγινε πολλές φορές μέχρι στιγμής για εργαλεία που τα πήρες προκαταβολικά "για να τα έχεις", και πλέον τα χρησιμοποιείς διαρκώς" .
Οπότε όταν θα γίνει ο οικονομικός πόλεμος θα είμαι καβανζομένος με εργαλεία! Και δεν δανείζω τίποτα σε κανένα! Χα χα χα.
Εδώ θα βάλω και τα σετ με τις καστάνιες μου παρόλο που δεν είναι ακριβώς "Power Tools", αλλά δεν είναι επίσης και κατσαβίδια ή σκαρπέλα!
Καστάνιες 1/4, 3/8, 1/2, με τις αντίστοιχες προεκτάσεις τους, και τα καρυδάκια τους. Καστάνιες που τις έχω συνδέσει με τις εργασίες επάνω στο φορτηγό, και κυρίως τον κινητήρα του, ή με βιδομπουλόνια και στριφώνια (πχ για να πακτώσεις τους μελιτωεξαγωγείς με το πάτωμα!).
Οπότε δεν προβλέπεται και τόσο εντατική χρήση τους, μια που δεν βάζω χέρι στον κινητήρα του Τ4, και αφήνω αυτές τις εργασίες αποκλειστικά για τους μηχανικούς! 1400-2400 ευρώ πάει μια σοβαρή ζημιά στον κινητήρα, δεν θα την προκαλέσω για να γλυτώσω 30-50 ευρώ για μια μικροεπισκευή του που μπορεί να πάει σωστά, ή και όχι!.
Εκτός όμως από τα ίδια τα Power Tools σημασία έχουν και τα εξαρτήματα τους, που μπορούν πραγματικά να τα απογειώσουν, και εδώ έχω πολλές σειρές με bitακια για διαφορετικά είδη βιδών, και μεγεθών τους (κανονικές, σταυροβίδες, αλενόβιδες, τροξοβιδές κ.α.), αλλά και τα ίδια τα bits είναι διαφόρων μεγεθών για ευκολότερη πρόσβαση σε δύσκολες περιπτώσεις βιδώματος, επίσης διάφορα καρυδάκια για τα δραπανοκατσάβιδα, σε σημείο εξειδίκευσης που να φτάνεις και σε εξαρτήματα για να βιδώνεις "πεταλούδες" (που στην κυψέλη αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βιδώσεις τις "γωνίες" των γυρεοπαγίδων στην είσοδο της κυψέλης, ή το μάνταλο-"γόνατο" που κλείνει την πόρτα της κυψέλης).
Και συνεχίζουμε με προεκτάσεις των bits που μπορούν να βιδώνουν είτε υπό διάφορες κλίσεις προς το δραπανοκατσάβιδο, ή ακόμη και στις 180 μοίρες προς αυτό! Διπλά σετ και από την Parkside αλλά και από διάφορους κινέζους προμηθευτές.
Επίσης bits για βίδωμα σε γυψοσανίδα (έχουν στοπ μέχρι που θα βιδωθεί η βίδα στην γυψοσανίδα, εξολκείς για βίδες που έχουν σφηνώσει στις τρύπες τους, ή έχουν κοπεί οι κεφαλές τους και δεν βγαίνουν (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Και συνεχίζει να βρέχει καρότσια, καρότσια πλατφόρμες για το μελισσοκομικό εργαστήρι όπου είχα πρόβλημα με τις βίδες της πυροσφραγίδας μου που δεν έβγαιναν για να την αντικαταστήσω με εξαρτήματα της νέας πυροσφραγίδας μου).
Επίσης μαγνητική προέκταση για bits (οπότε αυτή συγκρατεί την βίδα στο bit και δεν χρειάζεται να την κρατάς με το αριστερό σου χέρι όταν έχεις στο δεξί το δραπανοκατσάβιδο! Οπότε το αριστερό σου χέρι κρατάει είτε το κλειδί, το άγκιστρο, ή την λαβή της κυψέλης, και βιδώνεις τις βίδες στο πι και φι χωρίς δεύτερο άτομο, ή χωρίς να το παίζεις ζογκλέρ εάν είσαι μόνος σου! Τρομερή βελτίωση που μπορεί να προσφέρει ένα τόσο μικρούλι εξαρτηματάκι!
Επίσης ακόμη ένα εξάρτημα για να βιδώνεις "πεταλούδες", και ένα εξάρτημα για να αφαιρείς τα "γρέζια" από τις βίδες και να "στρογγυλοποιείς" τις άκρες τους που εξέχουν από την αντίθετη πλευρά της κεφαλής τους.
Και εδώ έχουμε διάφορά σετ από βούρτσες για τα δραπανοκατσάβιδα!
Σιδηρόβουρτσες και ξυλόβουρτσες από την Parkside (μου λείπουν οι πετρόβουρτσες) για να καθαρίζεις ξύλο, και μέταλλο, από χρώμα, βρομιές, σκουριές, αλλά και κανονικές βούρτσες για να τις βάζεις στα δραπανακοτσάβιδα για να καθαρίζεις με χιλιάδες στροφές το λεπτό, λεκάνες τουαλέτας, πατώματα, πλακάκια, νεροχύτες, τασιά και ζάντες από αυτοκίνητα, ή και λαμαρίνες για αυτοκίνητα (έχει και εξάρτημα για να απλώνεις αλοιφή για τις λαμαρίνες τους!) κ.α.
Αλλά φυσικά δεν θα τα κάνεις όλα αυτά με την ίδια βούρτσα ("πάτε καλά?" και που πέρασε από το μυαλό σας πρέπει να αρπάξετε κόκκινη κάρτα! Χα χα χα) για αυτό και προμηθεύτηκα τόσα πολλά σετ από τους Κινέζους!
Μην δουλεύετε σκληρότερα, δουλεύετε εξυπνότερα!
Και πλέον φεύγουμε από το "βιδώνω" όσο αφορά τα δραπανοκατσάβιδα, και πάμε και στο "τρυπάω" που μπορούν επίσης να κάνουν.
Οπότε ένα βαλιτσάκι με τρυπάνια για ξύλο, πέτρα, μέταλλο, αλλά και και με εξειδικευμένα τρυπάνια για μεγαλύτερες τρύπες, αλλά και ποτηρότρυπανα (μια χρήση τους μπορεί κάλλιστα να είναι να τρυπήσετε τους πάτους των κυψελών με αυτά, στο μέγεθος ενός φελλού μπουκαλιού, και προμήθεια φελλών για κάθε μια κυψέλη σας. Οπότε πλέον οι κυψέλες σας έχουν δύο εισόδους/εξόδους, μια φανερή κύρια είσοδος/έξοδος από μπροστά, μια κρυφή από κάτω, όταν είναι να μετακινήσετε τις κυψέλες σας βάζετε τους φελλούς των μπουκαλιών στις κρυφές κάτω τρύπες των κυψελών, και κλείνετε την κύρια είσοδο και μετακινείτε γιατί ξέρετε αυτό το χαρακτηριστικό των κυψελών σας, κάτι που όμως δεν θα το ξέρει αυτός που θα θέλει να τις κλέψει, και θα κλείσει μόνο την κύρια είσοδο! Μετά από 2-3 κυψέλες που θα φορτώσει στο φορτηγό του θα έχει μια πραγματική κόλαση να αντιμετωπίσει, και δεν θα ξέρει από που του έχει έρθει! Κερασμένο και αυτό από μένα μαγκίτες μου!
Από τα περιστροφικά Power Tools θα έχετε διαπιστώσει ότι λείπει ο γωνιακός τροχός που είναι και το πιο χρήσιμο γενικά περιστροφικό εργαλείο, που κόβει, λειαίνει, τρίβει! Επίσης είναι και το πιο επικίνδυνο από τα Power Tools (Γρέζια στα μάτια, φωτιά από τις σπίθες, σπασμένη κεφαλή που μπορεί να πεταχτεί οπουδήποτε, παραμάζωμα των χεριών με αποτέλεσμα να βρεθείς να κόβεις τον τετρακέφαλο σου, και όχι το σίδηρο δίπλα από αυτόν!) οπότε δεν έχει το "παιδί με τα δύο αριστερά χέρια" την απαραίτητη αυτοπεποίθηση να τον χρησιμοποιήσει ακόμη! Στο μέλλον ίσως ναι, ίσως και όχι!
Παράρτημα-Οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν την διαφορά.
Και για το τέλος ένα ακόμη τρατάρισμα.
Θυμάστε την προηγούμενη ανάρτηση του blog Ακόμη μια λεγεώνα είναι έτοιμη για μάχη?
Την προηγούμενη ανάρτηση του blog Προετοιμασία για το κόψιμο παραφυάδων Vol I?
Καθώς και την προηγούμενη ανάρτηση του blog Προετοιμασία για το κόψιμο παραφυάδων Vol II? Όπου σας παρουσιάζω και στις τρεις αυτές αναρτήσεις το πως δουλεύω με τις κυψέλες για την προετοιμασία τους για να πάρουν για πρώτη φορά μελίσσια, ή την επισκευή τους, και δείχνω και τα μέσα αποθήκευσης των αναλώσιμων τους σε σκαφάκια, αλλά και το που κάθομαι όσο δουλεύω.
Πλέον η νέα βελτίωση σε όλα τα παραπάνω είναι η προμήθεια (και συναρμολόγηση του) ενός καθίσματος με τροχούς (αντοχής 120-130 κιλών) και ραφάκια από κάτω του, για να μπορείς να κάθεσαι αλλά και να μετακινείσαι ταυτοχρόνως από το ένα σημείο που εργάζεσαι σε ένα άλλο, και ταυτόχρονα να αποθηκεύεις εξαρτήματα (bits για τα δραπανοκατσάβιδα), αλλά και αναλώσιμα για τις κυψέλες (ξυλόβιδες) σε αυτό. Μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το πτυσσόμενο κάθισμα στρατιωτικού τύπου που χρησιμοποιούσα μέχρι τώρα!
Επίσης έχω προμηθευτεί και μεταλλικά μαγνητικά δισκάκια (ιδέα που την πήρα από τα συνεργεία αυτοκινήτων! Ποτέ δεν ξέρεις ποια τεχνογνωσία από άλλες τέχνες μπορεί να φανεί χρήσιμη και στην μελισσοκομία! Πάντα κρατάτε ανοιχτά τα μυαλά σας, και ψάχνετε τα πάντα με ανοιχτά τα μάτια σας!) τα οποία μπαίνουν στα ραφάκια του καθίσματος, και συγκρατούν όλα τα μεταλλικά εξαρτήματα και αναλώσιμα επάνω τους και δεν σκορπίζουν εδώ και εκεί (είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο συχνό από ότι φαντάζεστε να σου πέφτουν ξυλόβιδες κάτω από τις κυψέλες που δουλεύεις, και να τρως αντίστοιχο χρόνο για να τις βρεις με τον χρόνο που θα έτρωγες για να τις βιδώσεις στις κυψέλες! Μην υποτιμάτε ποτέ τέτοιες λεπτομέρειες! Στο τέλος της ημέρας μπορεί να έχετε φάει μισή, με μια ώρα, απλώς ψάχνοντας εδώ και εκεί, σε ένα κατά τα άλλα παραγωγικό οκτάωρο ή δεκάωρο εργασίας!).
Και αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και της αποτελεσματικότητας, της εργασίας ταυτόχρονα! Κερασμένο και αυτό από μένα τσακαλάκια μου!
Σειρά Αντικαθιστώντας εργασία με κεφάλαιο - Επενδύοντας σε μια μελισσοκομική επιχείρηση
Σειρά Το παιδί με τα δύο αριστερά χέρια - Κατασκευές - Πατέντες- Χόμπι (Hobby)
Adios Amigos Locos
Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 26/07/2025
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου