UA-50457385-1

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Λίγο Βαν Γκόγκινγ για να μην ξεχνούμε την τέχνη

 



 Για να ετοιμάσουμε και λίγους ορόφους για να μην ξεχνούμε την τέχνη. 

 Λίγοι προφανώς, συμφωνώ, αλλά υπάρχουν δύο σοβαροί λόγοι για αυτό. 

 Πρώτος και βασικότερος είναι ότι ο επενδυτικός σχεδιασμός της χρονιάς έχει κατευθυνθεί σε άλλους τομείς της μελισσοκομικής επιχείρησης μου, κάτι που θα σας το παρουσιάσω σιγά, σιγά, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οπότε δεν υπήρχαν τα απαραίτητα χρηματικά διαθέσιμα για να επενδυθούν για πολύ περισσότερους ορόφους (ή κυψέλες). 

 Δεύτερος, και μπορώ να πω εξίσου βασικός και αυτός, είναι ότι ήδη θεωρώ ότι είμαι πολύ κοντά (πέρσι τον ξεπέρασα κατά 10% μάλιστα! Χα χα χα) στον μέγιστο αριθμό κυψελών που μπορώ να δουλέψω αποτελεσματικά μόνος μου (με δεδομένο πάντα ότι είμαι και blogger, και μέρος του χρόνου μου, και της ενέργειας μου, δαπανάται για να ετοιμάζω υλικό, και να το δημοσιεύω σε μορφή αναρτήσεων στο blog μου. Παρουσιάζοντας έτσι την ζωή μου, την εργασία μου, τον χαρακτήρα μου, τις ιδέες μου, και τις απόψεις μου, στους αναγνώστες μου. Που ένα μέρος (πολύ μικρό) από αυτούς θα εκτιμήσουν όλα τα παραπάνω, και θα με εμπιστευτούν στις αγορές τους σε μέλι). 

 Ναι μπορείς να δουλέψεις περισσότερες κυψέλες από τις 2 εκατοντάδες κυψέλες που θεωρώ εγώ ως το ανώτερο όριο μόνος σου (ανώτερο όριο αποτελεσματικής εκμετάλλευσης, το διευκρινίζω αυτό!), αλλά θα πρέπει να παραμελήσεις πολλούς ουσιώδεις τομείς της μελισσοκομικής σου επιχείρησης. 

 Και οι πωλήσεις, η προώθηση τους, το marketing, είναι βασικότατος τομέας κάθε μελισσοκομικής επιχείρησης (και οποιαδήποτε επιχείρησης)! Και μάλιστα είναι βασικότερος ακόμη και από την παραγωγή (πχ υπάρχουν έμποροι που δεν παράγουν ούτε σταγόνα μέλι, αλλά έχουν πολλαπλάσιες πωλήσεις μελιού από την συντριπτική πλειοψηφία των μελισσοκόμων εκεί έξω). Η κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει μια ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή, και στις πωλήσεις. Το να μην δίνεις ισορροπημένη βαρύτητα σε όλους τους τομείς μιας επιχείρησης είναι μια εκπληκτικά αποτελεσματική συνταγή για καταστροφή!  

 Έχω ένα μικρό έλλειμμα σε ορόφους (έχω περισσότερες κυψέλες από ορόφους), και σιγά, σιγά, το καλύπτω αυτό. Οι μόνες ανάγκες μου στο μέλλον θα είναι πιθανότατα κυψέλες για αντικατάσταση όσων σιγά, σιγά, θα βγαίνουν από την παραγωγική διαδικασία (γιατί ήδη άρχισαν να ξεπερνούν την δεκαετία μεγάλος αριθμός από αυτές), και ίσως εξειδικευμένο μελισσοκομικό υλικό. Αυτά σε περίπτωση που θα είμαι μόνος μου! 

 Στην πραγματικότητα ούτε αυτοί οι 16 όροφοι θα χρησιμοποιηθούν ως όροφοι για κυψέλες, αλλά υπήρξε μια αλλαγή στον σχεδιασμό, και μέρος αυτών των ορόφων χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εξειδικευμένου μελισσοκομικού υλικού, όπως έχω ήδη αναφέρει στο προφίλ μου στο facebook.

 Επίσης αυτή η ανάρτηση είναι μέρος και της σειράς Αρπάζοντας από το λαιμό το μελισσοκομικό κόστος, γιατί όπως αναφέρω και την ανάρτηση του blog Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Καθαρίζοντας μαζικά πλαίσια με καυστική σόδα  για πολλές αγορές μου σε ορόφους, και κυψέλες, στο μέλλον δεν θα αγοράσω πλαίσια γιατί έχω ένα πλεόνασμα από αυτά. 

 Και εδώ είναι το πως ήδη άρχισε η μείωση του κόστους μου, όροφοι που έχουν αγοραστεί χωρίς πλαίσια (9,80 χωρίς ΦΠΑ - 12,15 με ΦΠΑ), οπότε ανά όροφο ήδη υπάρχει ένα κέρδος 7 ευρώ.

 Στο παρελθόν θα αγόραζα τους ορόφους (από τον παλιό προμηθευτή μου) βαμμένους και παραφιναρισμένους, οπότε θα υπήρχε ένα έξτρα κόστος των 4 ευρώ (5 με ΦΠΑ), ενώ με το βάψιμο από μένα το κόστος είναι περίπου στα 2,5 με 3 ευρώ (Με ΦΠΑ), και αυτό γιατί είναι μόνο 16 οι όροφοι (συν ένας ο παλιός), σε μεγαλύτερους αριθμούς ορόφων το κόστος της βαφής θα έπεφτε στα 2-2,5 ευρώ ο όροφος! Φυσικά χάνεις χρόνο! Αλλά χρόνο έχεις, στο χρήμα υποφέρουμε όλοι! Χα χα χα.

 Επίσης ο νέος προμηθευτής μου είναι περίπου 7% πιο φτηνός από τον παλιό μου στους ορόφους  (Δεν αναφέρω εδώ ακριβώς τις τιμές του παλιού προμηθευτή μου, μην έχουμε πάλι τηλεφωνήματα σχετικά με το ότι τι δεν φεύγουν τα εμπορεύματα κάποιων, πριν καν τα αγοράσουν! Χα χα χα. Αλλά ναι, ο νέος μου προμηθευτής είναι φθηνότερος από τον παλιό μου σε όλες της κατηγορίες μελισσοκομικών εφοδίων και εξοπλισμού (φθηνότερος σε παρεμφερή, ή και μερικές φορές ανώτερη, ποιότητα προϊόντων!) , τόσο πολύ που είναι αξιοπρόσεκτη η διαφορά, ενδεικτικά αναφέρω ότι στις τροφές είναι στα 10-15% φθηνότερος, ενώ στον ξύλινο εξοπλισμό στα 7-10%, στον μεταλλικό μελισσοκομικό εξοπλισμό δεν έχω μέτρο σύγκρισης, γιατί εδώ και χρόνια ο παλιός προμηθευτής μου δεν είχε τέτοιο εξοπλισμό στο μαγαζί του -τελευταίο δοχείο ωρίμανσης του ήταν αυτό που αγόρασα εγώ! Χα χα χα- ) που και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί.

 Οπότε στην πραγματικότητα υπάρχει ένα κέρδος ανά όροφο και από τα τρία παραπάνω στα 9,70  με 10,20 ευρώ! Στους 16 ορόφους δηλαδή 155 με 163 ευρώ! Κόστος που έχει εξοικονομηθεί, και μπορεί να δοθεί για να καλύψει μεγάλο μέρος του κόστος του εξειδικευμένου μελισσοκομικού υλικού που θα σας παρουσιάσω στο μέλλον, και το έχω ετοιμάσει αυτή την περίοδο που διανύουμε.

 Τα παραπάνω τα αναφέρω γιατί σε περιόδους που πρέπει να συμπιέσουμε το μελισσοκομικό μας κόστος γιατί όλες οι προμήθειες μας έχουν πάρει τρελές αυξήσεις, θα ήταν χαζό να είμαστε χαλαροί με τους προμηθευτές μας, και να μην κυνηγάμε τις χαμηλότερες προσφορές εκεί έξω!

 Θα ήμουν τουλάχιστον ηλίθιος να σας ετοιμάζω αναρτήσεις επί αναρτήσεων για το "πως να αρπάζεις το μελισσοκομικό κόστος από τον λαιμό" και να ήμουν χαλαρός με το τι θα ξοδεύω στους προμηθευτές μου (που τα τελευταία 2 χρόνια δεν είμαι πλέον χαλαρός ούτε με ντεμέκ "συνεργάτες" μου, ούτε και με προμηθευτές μου!).  Που μάλλον δεν κάνουν την αντίστοιχη προσπάθεια να μειώσουν υστερικά το δικό τους το κόστος!

 Μην είσαστε χαλαροί! 

 Η χαλαρότητα σε εποχές εκτίναξης του μελισσοκομικού κόστους μπορεί να σας οδηγήσει άμεσα στην άγουσα για τα αποδυτήρια.

 Να θυμάστε ότι ο πελάτης δεν είναι φίλος, ο πελάτης δεν είναι κτήμα, ο πελάτης έχει και αυτός πελάτες! 

 Επίσης ο πελάτης δεν είναι "τσιρικιτζής" όταν κοιτάζει το καλό της επιχείρησης του, ο πελάτης δεν είναι κάποιος που θα εκτονώνεις τα κόμπλεξ σου και θα του την λες, και το κυριότερο το "Αυτή είναι η τιμή και εάν σου αρέσει" είναι κάτι που θα το πεις μόνο στο τέλος της συζήτησης σου με οποιοδήποτε πελάτη σου (μικρό ή μεγάλο, είναι ασήμαντο), και μόνο όταν θέλεις να τον διώξεις από το μαγαζί σου! 

 Και δεν είναι αυτό που θα του το πεις με το πρώτο (γιατί απλούστατα θα πάει, άμεσα, στο μαγαζί 500 μέτρα μακριά από το δικό σου, που είναι και φθηνότερο, και με μεγαλύτερη ποικιλία, και με απόθεμα σε οτιδήποτε, γιατί δεν είναι "τσιρικιτζής" σαν και εσένα! Και θα κοιτάξει την λογική επιλογή για την αγορά του, και θα έχει και την συναισθηματική φόρτιση από την προσβολή, ή την υποτίμηση που θα του έχεις κάνει, οπότε η (μόνιμη) αλλαγή προμηθευτή θα είναι πλέον μονόδρομος, και μπετοναρισμένη!)

 Μου φαίνεται απίστευτο το ότι πρέπει να σας μαθαίνω ξανά, και ξανά, την Αλφαβήτα των επιχειρήσεων και του εμπορίου!
  


 Επίσης δούλεψα και επάνω σε αυτό!!!

 Χα χα χα. 

 Θυμάστε σε προηγούμενη ανάρτηση (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog  Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Μετατρέποντας την πρόπολή σε μελισσοκομική τροφή ) όπου αναφέρω ότι έχω βρει μελισσοκομικό υλικό από έναν παλιό πατεντιάρη μελισσοκόμο, και θα το δουλέψω για να "επανακαλύψω την μελισσοκομική τέχνη"?

 Ένα κομμάτι του μελισσοκομικού υλικού που διέσωσα ήταν και αυτό!

 Ένας όροφος με ένα ηλεκτρολογικό (????) εξάρτημα, που στην πραγματικότητα δεν έχω καταλάβει την χρησιμότητα του! Οι ιδέες μου επάνω σε αυτό είναι ότι είτε είναι βάση για φωτοβολταϊκό φωτιστικό, σαν αυτά που έχουν στους κήπους και τα καρφώνουν σε διάφορα σημεία του, φορτίζουν όλη την μέρα και φωτίζουν όλη την νύχτα, είτε είναι βάση για ομπρέλα θαλάσσης για να δουλεύει  στην σκιά!

 Εάν κάποιος έχει κάποια άλλη ιδέα για το τι μπορεί να σκεφτόταν ο μακαρίτης ο μελισσοκόμος θα ήθελα να την διαβάσω στα σχόλια!

 Φυσικά το αφαίρεσα για να  δουλέψω πάνω στον όροφο.

 Οπότε θα παρουσιαστεί όλη η εργασία που έγινε στους ορόφους, με την γνωστή αναλυτική παρουσίαση που αρμόζει να έχει το κάθε τι θεωρώ ότι αξίζει να εκτεθεί στους αναγνώστες μου.

 Από εργασία δεν είναι και η πλέον απαιτητική για αυτό τον αριθμό ορόφων (φυσικά εάν ήταν καμία εκατοντάδα ορόφων τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά!), αλλά για να γίνει σωστά η δουλειά απαιτεί χρόνο, και συγκεκριμένα χρόνο για να στεγνώσει πλήρως το κάθε στάδιο λαδώματος, και βαφής, έτσι ώστε να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο το υλικό στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες (που το "όσο το δυνατόν περισσότερο" στις κυψέλες που είναι όλο τον χρόνο έξω είναι η δεκαετία τουλάχιστον!). 


 Οπότε η πρώτη ημέρα αρχίζει με στοκάρισμα, και αφού ξεραθεί ο ξυλόστόκος, τρίψιμο των ορόφων με γυαλοχαρτιέρα (γλυτώνεις αφάνταστα πολύ χρόνο, και κόπο, με αυτόν τον τρόπο!).

 Φυσικά αυτό το βήμα γίνεται έξω από το μελισσοκομικό εργαστήρι, για να μην γεμίσεις τα πάντα σε αυτό με σκόνη από στόκο, και πριονίδι, από την χρήση της γυαλοχαρτιέρας.

 Αμέσως μετά καθαρίζεις τις επιφάνειες με πανί από την σκόνη που θα έχει επικαθήσει στα εξωτερικά τοιχώματα των ορόφων, για να εφαρμοσθούν καλύτερα τα επόμενα στάδια του λινέλαιού, και των βαφών. 


 Στο εργαστήρι έχει δημιουργηθεί χώρος για να βαφτούν οι κυψέλες,  και έχει καλυφθεί και το δάπεδο με νάιλον παχύ, για να μην λερωθεί από τα διαδοχικά στάδια λαδώματος, και βαφών (γιατί αμέσως μετά θα ακολουθούσαν αντίστοιχα στάδια λαδώματος και βαφής του εξειδικευμένου μελισσοκομικού υλικού, και μάλιστα πάνω από ένα σετ λαδώματος και βαφών, υπομονή, όλα θα σας τα παρουσιάσω στο μέλλον).

 Οπότε η δεύτερη μέρα ήταν η σειρά του πρώτου χεριού λαδώματος των ορόφων με λινέλαιο (με προσθήκη Νίτρο για διαλυτικό, και στερεοποιητικού  για να στεγνώσει ταχύτερα. Γιατί Νίτρο και όχι νέφτι θα ρωτήσετε? Γιατί με το Νίτρο στεγνώνει ταχύτερα από ότι με το νέφτι. Θεωρητικά σε ζεστές μέρες με το Νίτρο στις βαφές μπορείς να περάσεις το επόμενο χέρι βαφής σε 8 ώρες, αντί για 24 που θέλει το νέφτι. Εγώ μια που είχα την δυνατότητα να δαπανήσω μέρες για αυτή την δουλειά προτιμούσα να αφήνω 24 ώρες ανάμεσα σε κάθε λάδωμα, και βαφή, παρόλο που χρησιμοποιούσα Νίτρο -γιατί ξεκίνησα αυτές τις εργασίες αρχές Μάρτη, όταν είχα ήδη τελειώσει τα συρματώματα μου έως τα τέλη Φλεβάρη, και τα λιωσίματα των κεριών μου έως τα μέσα Φλεβάρη. Αντίστοιχα οι βαφές του εξειδικευμένου υλικού έγιναν μέσα Μάρτη έως σχεδόν τα τέλη του, και οι κατασκευές του εξιδεικευμένου υλικού άρχισε από τα τέλη Μάρτη μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, το κάθε σετ εργασιών έπαιρνε περίπου 10 ημέρες, με ενδιάμεσα διαλείμματα ανάμεσα τους των 2 ημερών).

 Ενδιαφέρον το πόσο περισσότερο στοκάρισμα ήθελε ο παλιός όροφος, και ακόμη πιο ενδιαφέρον το πόσο περισσότερο λινέλαιο και μπογιά τραβούσε ο παλιός όροφος σε σχέση με τους νέους ορόφους! 


 Και εδώ η δεύτερη μέρα του λαδώματος. 


 Και ακολουθεί η πρώτη μέρα των βαφών με πέρασμα των ορόφων με βελατούρα, για να δημιουργηθεί το υπόστρωμα για να κάτσει επάνω του η λαδομπογιά, που στην πραγματικότητα αδιαβροχοποιεί την κυψέλη.


 Και συνεχίζουμε με το πρώτο χέρι λαδομπογιάς.

 Λεπτομέρεια, οι παλιοί κυψελοποιοί έκαναν 4 λαβές στα πατώματα τους, και τις κυψέλες τους, σε αντίθεση με τους νεότερους κυψελοποιούς (ή και παλιούς που προσαρμοστήκανε στις συνθήκες της αγοράς) που κάνουν μόνο δύο! 

 Οι παλιότεροι κυψελοποιοί βάζανε περισσότερη προσπάθεια στις κυψέλες τους, και οι ιστορίες λένε και ότι ήταν και ποιοτικότερα τα υλικά που χρησιμοποιούσανε, με αποτέλεσμα η διάρκεια της ζωής τους να ήταν πολύ μεγαλύτερη (δεν ξεπερνούσαν μόνο την μια δεκαετία, αλλά φτάνανε ακόμη και στα 30-40 χρόνια!).

 Αλλά δυστυχώς με το να ζητούν οι μελισσοκόμοι όλο και φθηνότερες τιμές από τους κυψελοποιούς ήταν λογικό κάποια στιγμή η πίεση για να πέσει το κόστος να έχει επίπτωση και στην ποιότητα των υλικών για τις κυψέλες, αλλά και το τι έξτρα προσφέρανε οι κυψελοποιοί σε αυτές!

 Δυστυχώς ποτέ οι μελισσοκόμοι δεν θα μάθουν ότι "το φτηνό είναι ακριβό, και το ακριβό φθηνό"!

 Φυσικά μιλάμε για εποχές που οι ποιοτικές κυψέλες ήταν από ξύλο καστανιάς ε! Και όχι όπως τώρα που όλες οι κυψέλες είναι από πεύκο και άμα!


 Και το δεύτερο και τελευταίο χέρι λαδομπογιάς.



 Και εδώ είναι έτοιμοι πλέον οι όροφοι την επόμενη ημέρα όταν έχουν περαστεί τα κλειδιά και τα άγκιστρα στον κάθε ένα.

 Λίγοι μεν, μερακλίδικοι δε!

 Ουκ εν τω πολλώ το ευ.

 Αυτά για σήμερα τσακαλάκια μου, έχω να σας παρουσιάσω στο μέλλον πολλές αναρτήσεις με κατασκευή εξειδικευμένου μελισσοκομικού υλικού, οπότε θεωρήστε την συγκεκριμένη ανάρτηση απλώς ως ένα ορεκτικό.

Αλλά μέχρι τότε......




Σειρά Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος


Σειρά Το παιδί με τα δύο αριστερά χέρια - Κατασκευές - Πατέντες- Χόμπι (Hobby)










































Adios Amigos Locos




Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 20/04/2023



















Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Καθαρίζοντας μαζικά πλαίσια με καυστική σόδα

 


 Και σήμερα σας έχω μια ανάρτηση που σας την έχω υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό (από τις 29/6/2021 με  την ανάρτηση του blog Η "Χαλαρή" μελισσοκομική χρονιά) και αφορά τον (μαζικό) καθαρισμό πλαισίων με την χρήση καυστικής σόδας (Υπεροξειδίου του Νατρίου, ή Καυστικό Νάτριο, μια πολύ δραστική ουσία με πολλές χρήσεις στην βιομηχανία (ακόμη χρησιμοποιείται και για την κατασκευή σαπουνιών, μια δραστηριότητα που μπορούν να έχουν και οι μελισσοκόμοι κάνοντας σαπούνια και με πρώτη ύλη μέλι, κερί, πρόπολη, γύρη) όπως και τον καθαρισμό και την απολύμανση. 

 Ιδιαίτερα δραστική καυστική ουσία, που θέλει πολύ προσοχή η χρήση της, και αυξημένα μέσα προστασίας. Μέτρα προστασίας που έπρεπε να τα μελετήσω πριν προχωρήσω στην χρήση της (και να τα προμηθευτώ επίσης), αλλά και να σκεφτώ τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρήσω, και να προβώ, για να αξιοποιήσω αυτή την μέθοδο καθαρισμού, χωρίς να θέσω τον εαυτό μου (και άλλους) σε κίνδυνο.

 Πραγματικά η όλη τεχνογνωσία που σας παρουσιάζω είναι αποτέλεσμα της δικής μου έρευνας, μια που όλοι οι μελισσοκόμοι που γνωρίζω προσωπικά, και είμαι σε επαφή με αυτούς, δεν είχαν άμεση γνώση αυτής της μεθόδου (δεν την είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ οι ίδιοι, και είχανε (όταν, και εάν είχανε) μόνο αποσπασματικές γνώσεις από άλλους που την είχαν χρησιμοποιήσει - στην πραγματικότητα η μόνη γνώση που είχα για αυτή την μέθοδο ήταν από αυτόν που μου είχε πουλήσει την καυστική σόδα που μου είπε "ρίχνεις τα 2 κιλά σόδα σε μισό βαρέλι ζεστό νερό, θα βγάλει πολύ αφρό, και για αυτό και δεν το γεμίζεις το βαρέλι, θα έχει αναθυμιάσεις πολλές, αυτό μου είπε αυτός ο φίλος μου που την είχε χρησιμοποιήσει"), ούτε το τι ακριβώς μέτρα προστασίας θα έπρεπε να χρησιμοποιήθουν.

 Έρευνα στο διαδίκτυο το λοιπόν, να δω το τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει η καυστική σόδα στον άνθρωπο (παραθέτω εδώ σχετικούς συνδέσμους Υδροξείδιο του νατρίου, και Καυστική σόδα για να έχετε μια πιο αναλυτική πληροφόρηση πάνω σε αυτό το θέμα), αλλά και μια έρευνα αγοράς για τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, τα οποία θα τα παρουσιάσω παρακάτω.


 Η παρακάτω διαδικασία είχε γίνει στις 4/9/2022, και στις 5/9/2022, λίγο πριν τους τρύγους του πρώτου χεριού του πεύκου, και αυτό για να μπορέσω να ελευθερώσω πλήρως το υπόστεγο από τα πλαίσια (μετά από αυτή την διαδικασία αποθηκεύτηκαν στα ράφια που έχω στο μελισσοκομικό μου εργαστήριο) για να το χρησιμοποιήσω για να βάλω εκεί τους ορόφους με τα απομελισμένα πλαίσια από τον τρύγο του πρώτου χεριού του πεύκου, αλλά και για να προλάβω να τελειώσω αυτή την εργασία πριν τους τρύγους του πεύκου, και τις μεταφορές προς, και από αυτά. Επίσης να προλάβω να έχω μερικές καλές καλοκαιρινές (ή σχεδόν σαν καλοκαιρινές) μέρες για να στεγνώσουν τα πλαίσια από την εμβάπτιση τους στο νερό με την καυτή καυστική σόδα. 

 Ένα τέτοιο παράθυρο παρουσιάστηκε στις 4-5 Σεπτεμβρίου (στην πραγματικότητα στις 4 Σεπτέμβρη που άρχισα αυτή την διαδικασία ο καιρός δεν μου έκανε το χατίρι, και με έπιασε μια πολύ καλή βροχή την ώρα που εμβάπτιζα την μια οκτάδα πλαίσια μετά την άλλη, μια κρύα δυνατή βροχή, χειμωνιάτική, αναγκαστικά την υπόμενα! Η δουλειά έπρεπε να τελειώσει! Σε ελάχιστες μέρες θα άρχιζα τον τρύγο, μετά ξανά θα είχα ελεύθερο χρόνο στα μέσα του Δεκέμβρη, που όμως τότε στον Σοχό δεν περιμένεις βροχή, αλλά χιόνι!).

 Οπότε ήδη από την προηγούμενη άρχισα την διαμόρφωση του χώρου εργασίας μου, τον άδειασα από οτιδήποτε υπήρχε εκεί (στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει και απορροή για τα ύδατα που καταλήγει στον υπόνομο, και είναι το κατάλληλο σημείο για να έχεις διαρκώς τρεχούμενο νερό που θα ξεπλένει τα πλαίσια από την καυστική σόδα, αφού τα έχεις βγάλει από το βαρέλι με αυτή).

 Οπότε εκεί έβαλα δυο πλαστικές παλέτες, το βαρέλι που θα το χρησιμοποιούσα για την καυστική σόδα, και μερικούς τσιμεντόλιθους για να στηρίζω τις οκτάδες με πλαίσια για να τα ξεπλένω.


 Και η ημέρα ξεκινά με κουβάλημα, όλα τα πλαίσια (κοντά στα 680) τα βγάζεις από το υπόστεγο που ήταν αποθηκευμένα σε οκτάδες με δετικά, και τα τοποθετείς επάνω στις παλέτες.


 Και εδώ σας έχω τον εξοπλισμό με τα μέσα προστασίας που αγόρασα για αυτή ακριβώς την εργασία. 

 Μάσκα προσώπου (με φίλτρα προστασίας μανίσια P1, αναγκαστικά πήρα και έξτρα φίλτρα προστασίας P2 για την προστασία από την καυστική σόδα), γυαλιά με ενιαίο σκελετό (ΕΝ166), γάντια για προστασία από χημικούς κινδύνους (ΕΝ374).

 Επίσης πήρα και δύο τσιγκέλια από ανοξείδωτο ατσάλι (για να μην μπορεί να τα διαβρώσει η καυστική σόδα) για να μπορώ με αυτά να βάζω τις δεμένες οκτάδες μέσα στο βαρέλι, να τις πιέζω να βυθιστούν στην καυτή καυστική σόδα, και έπειτα να τις βγάζω έξω (πιάνοντας με τα τσιγκέλια το κεντρικό πλαίσιο που ήταν δεμένα όλα τα υπόλοιπα σε αυτό). Δυο τσιγκέλια το ένα μισού μέτρου σε μήκος, και το άλλο 0,75 του μέτρου σε μήκος, 0,5 πόντοι σε φάρδος, αντοχή 175 κιλών!

 Επίσης και φύλλα από παχύ ναύλον 5Χ4 μέτρα για να τοποθετώ επάνω τα πλαίσια (μην καταστρέψουμε το γκαζόν με την καυστική σόδα, αλλά και να μην λερωθούν ξανά τα πλαίσια εάν τοποθετηθούν χύμα πάνω σε χορτάρι και χώμα!).

 Και φυσικά μια εργαλειοθήκη που θα είναι ο μόνιμος χώρος αποθήκευσης αυτού του υλικού μετά την χρήση του (έχω την τάση το κάθε εργαλείο μου να το έχω αποθηκευμένο σε σχετικές ειδικευμένες εργαλειοθήκες ανά κατηγορία εξοπλισμού, και όχι σε έναν τοίχο αποθήκευσης. Ο νομάδας μέσα μου θέλει το κάθε τι να είναι έτοιμο για μετακίνηση, έτοιμο σε μια στιγμή, να το πάρεις και να φύγεις για να λύσεις το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί εκεί ακριβώς που θα παρουσιαστεί, και όχι να πάρεις το πρόβλημα -εξοπλισμού- για να το λύσεις σε ένα κεντρικό σημείο στο εργαστήρι σου! Νομάδας μελισσοκόμος, όλη η σκέψη του είναι δομημένη ανάλογα!). 


 Και εδώ όλος ο εξοπλισμός έτοιμος προς χρήση.

 Θα μου πείτε "Πολλά λεφτά ρε φίλε! Εδώ βλέπουμε 150-170 ευρώ εξοπλισμό! Αξίζει ένα τέτοιο έξοδο αυτή η μέθοδος?".

 Ναι αυτό είναι το κόστος για όλα αυτά. Είναι ένα αξιοσέβαστο ποσό, που σπαταλήθηκε και για να εφαρμοσθεί αυτή η μέθοδος καθαρισμού του μελισσοκομικού υλικού. Αλλά το βασικό εδώ είναι το μέρος της πρότασης "και για να εφαρμοσθεί αυτή η μέθοδος", "και για".

 Ο ίδιος εξοπλισμός όμως θα χρησιμοποιηθεί και για βαφές με σπρέι ή αεροπίστολο (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Το παιδί με τα δύο αριστερά χέρια - Αποκατάσταση Καροτσιού  όπου αναφέρω ότι μετά το βάψιμο του καροτσιού με σπρέι έμοιαζα σαν ρακούν, γιατί δεν είχα χρησιμοποιήσει μάσκα και γυαλιά!).

 Επίσης τα τσιγκέλια είναι μια προέκταση του χεριού μου, και μάλιστα μια μεγάλη προέκταση (μισού, καθώς και 3/4 του μέτρου). Μπορείτε να φανταστείτε που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη μια προέκταση του χεριού του σε έναν μελισσοκόμο? 

 Δεν μπορείτε ε? 

 Ε! Και εδώ είναι που διαφέρουμε! 

 Στην φαντασία! 

 Αυτή η προέκταση είναι τρομερά χρήσιμη για να κατεβάζεις αφεσμούς!!! Να αρπάζεις το κλαδί που είναι ο αφεσμός (είτε είσαι στο επίπεδο του εδάφους, είτε ανεβασμένος πάνω στην καρότσα του φορτηγού, είτε σε σκάλα, ή σε σκάλα πάνω στην καρότσα του φορτηγού!!!! Χα χα χα) για να τον τινάξεις μέσα στην κυψέλη!  Ναιιιιιιιιιιιιιι! Δεν το σκεφτήκατε ποτέ αυτό ε? Για αυτό και ανάφερα την αντοχή τους σε κιλά! Να αντέχουν είτε να κρεμαστεί ο μελισσοκόμος από αυτά, ή να κατεβάσουν ολόκληρο το κλαδί με τον αφεσμό! Και εδώ μια ακόμη λεπτομέρεια, τα τσιγκέλια είναι μυτερά μόνο από την μια άκρη τους (υπάρχουν ακριβώς τα ίδια με το να είναι μυτερά και στις δύο άκρες), για να το πιάνεις από την μη μυτερή, έτσι ώστε εάν γίνει κάτι λάθος να μην σου χωθεί στο χέρι σου και να κρέμεσαι σαν σφαγμένο αρνί από το χέρι σου, σε καμία βελανιδιά, και να περιμένεις να σε ξεκρεμάσει κανένας χριστιανός, πριν πεθάνεις από την αιμορραγία!

 Οπότε όλος αυτός ο εξοπλισμός έχει και άλλη χρήση, και είναι μια διαρκής επένδυση σε κεφάλαιο για το μέλλον (για αυτό και θα μπει και αυτή η ανάρτηση και στην σειρά αντικαθιστώντας εργασία με κεφάλαιο).  


 Η ποσότητα καυστικής σόδας που θα χρησιμοποιηθεί μαζί με νέο λάστιχο και ψεκαστήρι! Η ιδέα εδώ ήταν να είναι διαρκώς ανοιχτή η βρύση, με το πιστόλι ψεκαστήρι απλώς να καταβρέχεις τα πλαίσια μόνο όταν να έβγαζες από το βαρέλι, και τον υπόλοιπο χρόνο να έχεις το πιστόλι ψεκαστήρι σε αδράνεια με την βρύση ανοιχτή. Δεν τσούλησε αυτό! Με που σταματούσες να χρησιμοποιείς το ψεκαστήρι έβγαινε το λάστιχο από την βρύση, λόγου της πίεσης του νερού. Λύση να έχεις διαρκώς ανοιχτό το νερό (όχι πλήρως, σε μέτρια ροή) και να χάνεις έτσι νερό μια που θα είναι αδύνατο να ανοίγεις και να κλείνεις το νερό για μια οκτάδα πλαίσια την φορά. Η βρύση ήταν 7-8 μετρά μακριά από το βαρέλι.

 Σαν ιδέα έξυπνη πάντως, η υλοποίηση της απέτυχε οικτρά!


 Και καινούρια γαλότσια! Δωράκι από τον αξά τον Ζαχαρία, μην περάσει η καυστική σόδα στα πόδια, και θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε. 


 Και φυσικά η φιάλη προπανίου και το φλόγιστρο, Αυτοσχέδια βάση με τσιμεντόλιθους για το βαρέλι, ακριβώς πάνω από το φλόγιστρο (υπάρχει και τρίτο τσιμεντόλιθο από πίσω για να περιορίζει την διαροή της θερμότητας του φλόγιστρού από τα πλάγια, και να την κατευθύνει ακριβώς επάνω στον πάτο του βαρελιού). 

 Επίσης με τσιμεντόλιθους μια βάση ακριβώς στην απορροή υδάτων που οδηγεί στον υπόνομο, όπου θα ξεπλένονται επάνω της οι οκτάδες με τα πλαίσια που θα βγαίνουν από το βαρέλι με την καυστική σόδα. 

 Είπαμε έπεσε πολύ σκέψη σχετικά με το πως θα δομηθεί ή όλη διαδικασία!  


 Και εδώ ο υποφαινόμενος! 

 Για να μην μου λέτε ότι δεν βγάζω ποτέ σέλφι, και ότι είμαι πιο ακριβοθώρητος και από λύγκα στα βουνά!

 Και την αφεντομουτσουνάρα μου σήμερα είδατε! 

 Τι άλλο θέλετε?

 Χα χα χα.


 Και εδώ ο χώρος απόθεσης των ξεπλυμένων με νερό πλαισίων για να στεγνώσουν, φυσικά με ναύλον από κάτω (στην πραγματικότητα αυτό έγινε σε δύο στάδια, στέγνωμα μόλις βγήκαν από το βαρέλι και ξεπλύθηκαν, και την επόμενη μέρα μάζεμα, νέο φύλλο ναύλον για να ξεφορτωθώ τις λιμνούλες με βρόμικο νερό, συν καυστική σόδα, που είχαν δημιουργηθεί, και στέγνωμα πλέον των όχι τόσο υγρών πλαισίων στον ήλιο).


 Και δύο κουβάδες με νερό εύκαιρούς, γιατί ποτέ δεν ξέρεις το τι μπορεί να πάει στραβά όταν έχεις μια φιάλη προπανίου και ένα φλόγιστρο δίπλα, δίπλα!


 Ρε φίλε μερικές φορές εκπλήσσω ακόμη και εμένα! Που τα σκέφτομαι όλα αυτά!?!?!

 Χα χα χα. 


 Μετά από πάρα πολύ ώρα να ζεστάνω νερό (κοντά στις δύο ώρες να καίει το φλόγιστρο σε πλήρη ροή) αυτός είναι ο αφρός που έχει δημιουργηθεί! Ούτε νερό να βράζει, ούτε αφροί που βγαίνουν από το βαρέλι, ούτε "καζάνι μαγισσών που βράζει, μοιάζει η Τούμπα" που λέγανε οι Γερμανοί εκφωνητές στον αγώνα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στην Μπάγερν Μονάχου την δεκαετία του 80! Τόσο αξιόπιστες οι πληροφορίες που μου είχαν δώσει!!!

 Χα χα χα.

Οκ ήταν κρύα η μέρα, οκ μπορεί να έκαναν και κάποιο λάθος στην αναλογία νερού για αυτή την ποσότητα καυστικής σόδας, οκ είναι γνωστοί και οι μελισσοκόμοι ως παπαρατζίδες ψεύτες! Αλλά το νερό δεν ήταν βραστό, καυτό ναι! Αλλά δεν έβραζε!

 Αλλά και έτσι την δουλειά την έκανε!


 Στην τρίτη ώρα αναγκάστηκα να αλλάξω φιάλη προπανίου (γιατί σαν χαζός περίμενα για 2 ώρες το νερό να βράσει! Που δεν έγινε ούτε καν μετά από 5 ώρες που κράτησε αυτή η διαδικασία! Δύο ώρες χαμένες, γιατί μέρος από τις πληροφορίες που πήρα ήταν ότι να είναι!!!).


 Και η ροή εργασιών ήταν η εξής: Παίρνεις οκτάδα πλαισίων από την δίπλα παλέτα με το τσιγκέλι, την βάζεις μέσα στο βαρέλι με την καυτή καυστική σόδα, και φροντίζεις να την βυθίσεις όλη μέσα στην καυστική σόδα, περιμένεις μισό λεπτό, με το τσιγκέλι βγάζεις την οκτάδα με τα πλαίσια και την τοποθετείς δίπλα στην βάση με τα τσιμεντόλιθα, παίρνεις την επόμενη οκτάδα και την εμβαπτίζεις μέσα  στο βαρέλι με την καυστική σόδα, ξεπλένεις με νερό από το λάστιχο την προηγούμενη οκτάδα πλαισίων, και με το τσιγκέλι την πας στον χώρο στεγνώματος και την αποθέτεις πάνω στο ναύλον, μόλις γυρνάς βγάζεις την οκτάδα πλαισίων από το βαρέλι με την καυστική σόδα με το τσιγκέλι, και την αποθέτεις δίπλα στα τσιμεντόλιθα, παίρνεις την επόμενη οκτάδα με πλαίσια από την παλέτα δίπλα με το τσιγκέλι και την εμβαπτίζεις στο βαρέλι με την καυστική σόδα, επαναλαμβάνεις την διαδικασία ξανά και ξανά.

 Απλά, μηχανικά, χωρίς σκέψη, έχεις δημιουργήσει μια ρουτίνα εργασίας, και απλώς την εκτελείς, για ώρες, μέσα στην βροχή και το κρύο, με την μάσκα πραγματικά να σε ενοχλεί στο πρόσωπο γιατί την έχεις σφίξει πολύ, γιατί έχεις "ψαρώσει" σχετικά με τις αναθυμιάσεις της καυστικής σόδας, που μεν υπάρχουν, αλλά επειδή το νερό δεν βράζει δεν είναι αμάν και αμάν. Αλλά συνεχίζεις, αρκουδάκι της Duracell! 

 Η δουλειά να βγαίνει! 

 Όλα τα άλλα χωρίς σημασία.  


 Καλά εντάξει!

 Τώρα μιλάμε για έναν Blogger! Δεν υπάρχει περίπτωση τα πάντα να είναι τόσο απλά και μηχανικά, όλο και κάθε τόσο θα βγάζει το κινητό του για να τραβήξει 1-2 φωτογραφίες για οτιδήποτε νομίζει ότι είναι ενδιαφέρον!

  Χα χα χα. 


 Και εδώ το "έτοιμο υλικό" της πρώτης μέρας, με τις λακκούβες με το "βρόμικο νερό" από τα πλαίσια να αρχίζει να σχηματίζει λιμνούλες (βοηθούσε και η βροχή που "άνοιγε" και "έσβηνε" στροφές κάθε λίγο!).

 Κοκκινωπή απόχρωση ε?



 Και η ντάνα με τα πλαίσια που ακόμη δεν έχουν πάρει το "βάπτισμα του πυρός" στην καυστική σόδα να μην λέει να τελειώσει!


 Και η απάντηση γιατί είχε κοκκινωπή απόχρωση το "βρόμικο νερό", η καυτή καυστική σόδα ήδη άρχισε να κατατρώει την εσωτερική επένδυση προστασίας από χημική διάβρωση του βαρελιού!!!


 Εδώ μετά από πολλά καντάρια κρύας βροχής, και πλέον το τέλος της βραδιάς είναι ορατό!


 Και μόλις έχουν τελειώσει όλες οι οκτάδες με τα πλαίσια! Λίγο πριν σκοτεινιάσει για τα καλά και δεν θα είναι δυνατό να βγάλω φωτογραφίες. Με τις κόκκινες λιμνούλες να έχουν μεγαλώσει σε μέγεθος.


 Αλλά ήδη η διαφορά είναι εμφανέστατη! Ότι βρομιά υπήρχε επάνω στα πλαίσια έχει πλέον φύγει, σκόνη, κερί, κουκούλια από κηρόσκορο. Τα πάντα φευγάτα! Πλήρος αποτελεσματικότατη η καυστική σόδα!


 Απίστευτο! 


 Κλάσεις καλύτερη μέθοδος από την απολύμανση και καθαρισμό με φλόγιστρο!



 Τέλος! Τέλος! Τέλος!

 Γιούπυ!!!!!

 Μην χαίρεσαι! Αυτό είναι απλώς το τέλος της πρώτης μέρας! 

 Ιχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ!

 Χα χα χα.


 Τελευταία ματιά πριν πέσει το σκοτάδι, εντονότατη οσμή από την καυστική σόδα και τα υπολείμματα της εσωτερικής επένδυσης του βαρελιού!

 Από αύριο πάλι στο μαγκανοπήγαδο!


 Επόμενη μέρα και έχω ντανιάσει πάλι τα πλαίσια στις παλέτες για να αλλάξω το φύλλο ναύλον που ήταν γεμάτο με το κόκκινο βρόμικο νερό, για να βάλω ένα καθαρό φύλλο ναύλον, και να ξαναπλώσω τα πλαίσια για να στεγνώσουν πλήρως κάτω από έναν καυτό ήλιο.


 Παρόλο που ακόμη δεν έχουν στεγνώσει πλήρως τα πλαίσια ωστόσο η εικόνα είναι αποκαλυπτική. Σχεδόν σαν καινούρια! Τρομερή δουλειά έκανε η καυστική σόδα! Πολύ καλή δουλειά! Δεν το περίμενα!


 Πραγματικά απίστευτο, σαν καινούρια!


 Και εδώ το βαρέλι μετά από την χρήση της καυστικής σόδας μέσα του! Όλη η εσωτερική του επένδυση σχεδόν καταστραμμένη! Τρομερά δραστική η καυστική σόδα! Επένδυση ειδική για χημική διάβρωση, και έχει καταστραφεί! Φαντάσου τι μπορεί να κάνει στο δέρμα σου, στα μάτια σου, και στους πνεύμονες σου, που δεν έχουν καμία τέτοια σχετική προστασία!


 Και κάπως έτσι θα έπρεπε να ήταν εσωτερικά το βαρέλι, το καπάκι που δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου για αυτή την εργασία έχει ακόμη την εσωτερική του επίστρωση αλώβητη. 


 Και πλέον τα πλαίσια έχουν στεγνώσει (αλλά έχουν ακόμη μια ελαφρά οσμή, η οποία χάθηκε πλήρως τις επόμενες εβδομάδες). Και μοιάζουν σαν να έχουν μόλις αγορασθεί! Φυσικά υπάρχει εδώ και εκεί κάποια φθορά από κηρόσκορο, αλλά το χρώμα τους έχει επανέλθει στην μορφή του που είχε μόλις έχουν βγει από τα ξυλάδικα!


 700 πλαίσια σχεδόν, με 0,7 ευρώ το πλαίσιο κοντά στα 490 - 500 ευρώ αξία! 500 ευρώ που δεν θα τα δώσεις όταν αγοράσεις κυψέλες, ή ορόφους, γιατί τα έχεις εξοικονομήσει με αυτή την μέθοδο (έχεις πλεόνασμα από πλαίσια? Γιατί? Γιατί όχι? Εγώ παραφυάδες και μελίσσια δεν έχω αγοράσει? Με πλαίσια αυτά δεν ήρθαν? Σε κυψέλες που είχαν αγορασμένα πλαίσια δεν μπήκαν? Ναι και από αυτά προκύπτει το πλεόνασμα των πλαισίων? Ναι! Καθώς και με μια νοοτροπία του στιλ "Βάλε και πλαίσια να έχουμε! Δεν πειράζει που υπάρχει πλεόνασμα πλαισίων! Καλύτερα να έχεις περισσότερα, παρά λιγότερα!". Οπότε με τα χρόνια είχε δημιουργηθεί ένα απόθεμα πλαισίων, ένα "δημοσιονομικό λίπος" που θα έλεγαν οι τροϊκανοί! Χα χα χα. Και αυτό το λίπος έρχεται τις τελευταίες χρονιές και μειώνει το μελισσοκομικό μου κόστος (προπέρσι, φέτος, και του χρόνου, έχουν αγοραστεί, και θα αγοραστούν κυψέλες και όροφοι χωρίς πλαίσια, οπότε όλο αυτό το "λίπος" θα μετατραπεί σε αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους). 


 Τι ωραίο θέαμα! 

 Και τι ικανοποίηση του ότι υπάρχει και το έξτρα κέρδος της κερδισμένης τεχνογνωσίας αυτής της μεθόδου, που αποκτήθηκε μόνο από προσωπική μου έρευνα! Τεχνογνωσία, αλλά και κεφάλαιο και εξοπλισμός, που αποκτήθηκε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για απόκτηση άλλης τεχνογνωσίας (βαφής με αεροπίστολό), αλλά και απόκτηση νέων ικανοτήτων και δυνατοτήτων (απόκτηση "ουράς μελισσο-πιθήκου" όσο αφορά τους αφεσμούς! Χα χα χα).

 Όπως επίσης αυτή η διαδικασία, αυτή η μέθοδος, αυτή η τεχνογνωσία, έχει αποτυπωθεί και αποθηκευτεί στο αρχείο αυτού του blog, και είναι προσβάσιμη σε όλους σας. 

 Ναι η χρήση της καυστικής σόδας για καθαρισμό πλαισίων ήταν ένα από τα απωθημένα μου για να την εντάξω σε αυτό το blog, μια "must have"  τεχνογνωσία, και αντίστοιχη ανάρτηση! 

 Και πλέον είναι εδώ! Να  στολίζει και να εμπλουτίζει για πάντα αυτό το blog!

 Πόσο χαρούμενος, ικανοποιημένος, και περήφανος, είμαι και για αυτό το επίτευγμα, για αυτό το ορόσημο!

 Σαν να πήρα το πρώτο φιλί από κάποια που πάντα ποθούσα!

 Χα χα χα 



 Τελευταία εικόνα αυτή, πλαίσια που δεν έχουν περαστεί από καυστική σόδα (σε δεκάδες) δίπλα σε αυτά που έχουν πάρει το βάπτισμα του πυρός (σε οκτάδες), εμφανέστατη η διαφορά!  

 Μια ακόμη τεχνογνωσία προστέθηκε στο γνωστικό μελισσοκομικό μου κεφάλαιο, και μέσω της διάχυσης της γνώσης από αυτό το blog πλέον είναι κτήμα και του κάθε αναγνώστη του.

 Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της διάχυσης των γνώσεων.

 Ένα ακόμη μαργαριτάρι γνώσης που στολίζει αυτό το blog!

 Κερασμένο και αυτό από μένα μόρτες μου, τα πάντα για τους φίλους μου!

 Αυτό είναι το "Καλό Πάσχα" το δικό μου!



Σειρά Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος


 Adios Amigos Locos 




Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 17/4/2023