Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
Αφρόμελο
Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
Τι ακριβώς αισθάνεται στους τρύγους του ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος, και γενικώς τι ακριβώς αισθάνεται έχοντας την «καλύτερη» δουλειά του κόσμου?
Και ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα είναι ευκαιρία να αναλυθεί με αφορμή μια συνομιλία που είχα με έναν φίλο μου μελισσοκόμο στο Facebook όταν είχα βγάλει την ανάρτηση για το πρώτο μέλι της χρονιάς (βλέπετε ανάρτηση του blog Να και το βελανιδόμελο της χρονιάς)
***** ***********: Καλές πωλήσεις ρε μάγκα. Πάντα τέτοια σου εύχομαι.
Λάζαρος Μότσανος: Ευχαριστώ **** καλοπούλητα να είναι τα μέλια μας σε όλους μας, βγαίνουν δύσκολα και ποτέ η τιμή τους δεν θα καλύπτει τον κόπο και το ρίσκο που χρειάζεται για να παραχθούν.
***** ***********:Εννοείτε καλοπούλητα για όλους μας. Συμφωνώ σε αυτό που λες αλλά πες μου ένα πράγμα...πόση κα...υλα νιώθεις τώρα που γέμισαν οι τενεκέδες σου. Δεν μασάμε αδερφέ. Μελισσοκόμοι είμαστε και κάνουμε το καλύτερο επάγγελμα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Λάζαρος Μότσανος: Να σου πω την αλήθεια δεν σκέφτομαι καν τον τρύγο που πέρασε, ο νους μου είναι μόνο στους τρύγους που θα ακολουθήσουν και είναι οι βασικοί της χρονιάς, όση χαρά και να σου δώσουν οι τρύγοι πριν το πεύκο (γιατί υπήρξε και άλλος τρύγος και σύντομα θα βγει και αυτό το μέλι από το δοχείο ωρίμανσης) η αγωνία για τα ρίσκα στο πεύκο σκεπάζουν όλα τα άλλα τα συναισθήματα που μπορεί να έχει ένας μελισσοκόμος. Γιατί η μελισσοκομία είναι ένα διαρκές ρίσκο, ρισκάρεις κερδίζεις, ρισκάρεις (ή δεν ρισκάρεις) και χάνεις. Η χαρά είναι παροδική, η αγωνία είναι μόνιμη.
Έτσι είχα απαντήσει, αλλά βλέπω ότι αυτή η απάντηση χρίζει ανάπτυξης από μένα για να εξηγήσω μερικά σημεία που νομίζω ότι δεν κατανοούνται τόσο από τους μελισσοκόμους (κυρίως από τους ερασιτέχνες μελισσοκόμους).
Πρώτα από όλα θα αφήσω ασχολίαστη την αναφορά στην μελισσοκομία ως το «καλύτερο επάγγελμά του κόσμου»! Αυτή η άποψη συνήθως αφορά όσους έχουν μελισσοκομικό πυρετό και είναι ακόμη στην αρχή της πορείας τους, αμφιβάλω εάν θα βρείτε ποτέ έμπειρο επαγγελματία μελισσοκόμο που να έχει την ίδια άποψη, και σε τελική ανάλυση ακόμα και οι αριθμοί μαρτυρούν το πόσο «τέλειο» επάγγελμα είναι η μελισσοκομία! Tο ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν μόνο 2.000-3.000 επαγγελματίες μελισσοκόμοι τα λέει όλα!
Πάμε παρακάτω. Εάν νιώθω καύλα όταν όλα πάνε δεξιά και κάνω έναν βαρβάτο τρύγο?
Όχι! Και αυτό γιατί για να πάρω αυτόν τον τρύγο έχω φτύσει κυριολεκτικά αίμα από τον όγκο εργασίας που απαιτείται για κάτι τέτοιο. Όγκος εργασίας για να έχεις μεγάλους αριθμούς μελισσιών ικανών να σου φέρουν τέτοιους τρύγους, όγκος εργασίας για να βρεις τα μέρη που «δίνουν», και να μεταφέρεις με πολλαπλά δρομολόγια όσο το δυνατόν περισσότερα παραγωγικά μελίσσια στις τοποθετήσεις που «δίνουν». Επίσης αβέρτα ρίσκα και αγωνία μέχρι να γεμίσουν οι κυψέλες με μέλι και να μην κοπεί ξαφνικά η νεκταροέκκριση και μελιτωέκκριση που στοχεύεις.
Επίσης για να παρθούν αυτοί οι τρύγοι προϋποθέτει να έχει γίνει μια τεράστια επένδυση από πίσω, και σε βάθος πολλών χρόνων, σε απόκτηση γνωστικού κεφαλαίου, ζωικού κεφαλαίου, καθώς και επενδύσεις σε κεφαλαιακό εξοπλισμό και εργαλεία.
Επενδύσεις αλλά και προσπάθεια που δεν θα αποδώσουν κάθε χρονιά γιατί δεν θα σου βγούνε όλα τα ρίσκα που θα πάρεις, και τοποθετήσεις που τις πίστευες και τις κυνήγησες, στο τέλος δεν αποδίδουν ούτε καν τα έξοδα για να γίνουν (και μερικές φορές μπορεί ακόμη και να είναι καταστρεπτικές ακόμα και για την δυναμική του ζωικού σου κεφαλαίου, ή ακόμη και για την ύπαρξη του!).
Οπότε έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψη είναι λογικό να αλλάζει και η οπτική σου για την απόδοση των μελισσιών σου. Δεν πας με την νοοτροπία κάποιου που κάνει μια «αρπαχτή» χωρίς να έχει τα προσόντα ή έχοντας καταβάλει την αναγκαία προσπάθεια για τα όποια κέρδη του (πχ κάποιος που πάει σε ένα καζίνο και απλώς πετά ένα ζευγάρι ζάρια, και με 7-8 ριξιές μπορεί να φύγει με εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ που στην πραγματικότητα δεν τα αξίζει λόγου προσπάθειας αλλά λόγου ότι ήταν τρομερά τυχερός για 2-3 λεπτά που έριχνε ζάρια!). Πας αντίθετα με την οπτική κάποιου που έχει επενδύσει στον εαυτό του και στην επιχείρηση του, που έχει ρισκάρει (και μπορεί να έχει πεινάσει μερικές χρονιές με αυτά τα ρίσκα που έχει πάρει!), και κυρίως έχει δουλέψει πάρα πολύ για να μπορεί να κατεβάσει την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο μέρος, ένα σύνολο παραγωγικών μελισσιών.
Ε! Αυτός ο άνθρωπός δεν θεωρεί την επιτυχία του ως κάτι σαν «δώρο», αλλά ως φυσικό επακόλουθο , και δεν έχει καμία συναισθηματική έξαρση πάνω σε αυτό το γεγονός (η μόνη συναισθηματική έξαρση του μπορεί να προέρχεται από την σκέψη «Άντε την αποφύγαμε την σφαίρα και σήμερα, μια μέρα ακόμη ζωντανοί, πάμε στα επόμενα για να δούμε τι μας επιφυλάξει παρακάτω»).
Όπως προείπα η χαρά είναι παροδική ενώ η
αγωνία μόνιμη, μετά από το βελανίδι ακολουθούν τα πεύκα, και εκεί τα ρίσκα
είναι τεράστια, το να μεταφερθεί όλο το σύμπαν σε αυτά θέλει προσπάθεια
τεράστια, και οι τρύγοι εκεί είναι
δύσκολοι, πολυέξοδοι, επίπονοι, σε βαθμό βασανιστηρίου μάλιστα! Οπότε και το να
πετύχεις και εκεί καλούς τρύγους δεν θα σου προσφέρει και ιδιαίτερη ικανοποίηση
όπως και στους προγενέστερους τρύγους. Και αυτό γιατί αμέσως μετά τα πεύκα ακολουθεί το ξεχειμώνιασμα και εσύ θα έχεις ένα σύνολο
με μελίσσια που θα είναι εξαντλημένα από τα πεύκα, θα έχουν έρθει και σε επαφή
με εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλα μελίσσια που μπορεί οι προληπτικές θεραπείες να
μην πέτυχαν σε αυτά (ή να μην έγιναν καν!) και ο κίνδυνος να χαθεί ένα μεγάλο
μέρος από το ζωικό σου κεφάλαιο μέσα στον χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης
είναι πολύ υψηλός!
Οπότε ούτε χαρά, ούτε καύλα, ούτε τίποτα, μόνο επιβίωση. Δυστυχώς η επαγγελματική μελισσοκομία αφαιρεί όλο το συναισθηματικό πακέτο που ακολουθεί την μελισσοκομία στην αρχή της πορείας του καθενός μας (και λογικό, πέρνα 1-2 τραγικές χρονιές με την μελισσοκομία να δεις για πότε θα σου φύγει όλο το μελισσοκομικό φολκλόρ από την γκλάβα σου!), και αυτό είναι καλό, γιατί όταν φύγουν οι μαλακίες από το κεφάλι ενός μελισσοκόμου και αρχίζει πραγματικά να στροφάρει και να χρησιμοποιεί την λογική του τότε και μόνο τότε μπορεί να γίνει ένας πραγματικά καλός μελισσοκόμος (λυπάμαι παίδες! Ο μελισσοκομικός πυρετός δεν αρκεί για να γίνετε πραγματικά καλοί μελισσοκόμοι, είναι μεν αναγκαία προϋπόθεση, αλλά δεν είναι ικανή από μόνη της να σας εξασφαλίσει κάτι τέτοιο).
Εδώ θα ανοίξω όμως μια ακόμη παρένθεση για να μιλήσω σχετικά με τα συναισθήματα ενός επαγγελματία μελισσοκόμου, ναι ο μελισσοκομικός πυρετός υποχωρεί όταν αρχίζεις να βασίζεσαι στην επαγγελματική μελισσοκομία για την επιβίωση σου, και μάλιστα μπορείς να φτάσεις να μισήσεις και την μελισσοκομία! Αλλά θα την εξασκείς γιατί είναι το επάγγελμα σου (και γιατί εξακολουθείς και είσαι χασικλής με αυτήν! Από την στιγμή που πέρασες τον μελισσοκομικό πυρετό τελείωσες! Κόλλησες!) αλλά με τίποτα δεν θα θεωρείς ότι είναι το «καλύτερο επάγγελμα του κόσμου»! Ή έστω καλό επάγγελμα!
Από την άλλη μεριά η μελισσοκομία σου χαρίζει ελευθερία (η Νομαδική μελισσοκομία τουλάχιστον! Δεν νομίζω να σου χαρίζει τέτοια ελευθερία η Σταθερή μελισσοκομία, και ακόμη περισσότερο μελισσοκομικές δραστηριότητες όπως η συλλογή βασιλικού πολτού που θέλει καθορισμένο πρόγραμμα εργασιών ανά ημέρα, και σε κρατά καθηλωμένο στα μελίσσια σου καθορισμένες μέρες και ώρες κάθε εβδομάδα). Ελευθερία να προγραμματίζεις εσύ το τι θα κάνεις κάθε μέρα, που θα πας, εάν θα πας! Επίσης ελευθερία σήμερα να είσαι εδώ, αύριο να είσαι σε ένα μέρος εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, μια διαρκή εναλλαγή ερεθισμάτων, τόπων, προσώπων, ένας νομάδας που δεν γνωρίζει περιορισμούς και όρια.
Φυσικά στην φύση του Νομάδα είναι και να μην υπακούει σε εντολές από «άνωθεν» αρχές και πρόσωπα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν (βάση ικανοτήτων, δυνατοτήτων αλλά και λογικής) την τάση ιεράρχησης που υπάρχει απλώς και μόνο λόγο θεσμοθέτησης τους από τρίτους.
Τι σημαίνει αυτό? Αυτό σημαίνει ότι ένας καθαρά επαγγελματίας μελισσοκόμος εάν βρεθεί για οποιοδήποτε λόγο σε μια εργασία που θα υπάρχει έντονος έλεγχος, ιεραρχία, εντολές, μάλλον θα αντιδράσει άσχημα και ακραία. Όταν έχεις μάθει να επιζείς μόνος σου στο βουνό, να κουβαλάς δεκάδες με εκατοντάδες κυψέλες την φορά για εκατοντάδες χιλιόμετρα, παίρνεις 30 μελίσσια και σε μερικά χρόνια τα έχεις κάνει 300, πουλάς μόνος σου ότι παράγεις, δημιουργείς πράγματα και καταστάσεις που τις είχες φανταστεί μόνο στα όνειρα σου, και σε χώσουν σε μια εργασία όπου το «παιδί του Νταντή» ή το βύσμα του βουλευτή πάνε να σου δώσουν εντολές, και εσύ τους κόβεις για τενεκέδες, το πιο πιθανό είναι να σου ξεφύγει η πρώτη φράση που σου έρχεται πάντα στο μυαλό σου, που φυσικά είναι το «Άντε και γαμίσου!»!
Κάθε επαγγελματίας που έχει κάνει μια εργασία και δική του επιχείρηση έχει πρόβλημα να επανενταχτεί στην επιχείρηση κάποιου άλλου ή σε μια υπηρεσία, αλλά επειδή ο μελισσοκόμος μετατρέπεται σιγά, σιγά, σε αγρίμι με την παραμονή του όλο και περισσότερο σε βουνά και λαγκάδια ξεχασμένος από όλους και όλα η προσαρμογή του είναι ακόμη δυσκολότερη.
Δυστυχώς η επαγγελματική μελισσοκομία ούτε πιο ευαίσθητους, ούτε πιο ανεκτικούς, ούτε πιο διαλλακτικούς, θα σας κάνει, αντίθετα θα γίνετε ακόμα πιο σκληροί, άγριοι, αδιάλλακτοι με αυτή! Μην έχετε ψευδαισθήσεις! Το πακέτο «ευαισθησίας» που θα κουβαλάτε μαζί σας όταν μπείτε σε αυτή το πολύ, πολύ, να παραμείνει σταθερό με τα χρόνια, το πιθανότερο να μειωθεί! Το βλέπετε άλλωστε αυτό και στις μελισσοκομικές ομάδες, όσο πιο παλιός ο μελισσοκόμος τόσο και περισσότερο δαγκάνει, και για πιο ασήμαντες αφορμές! Οι μειλίχιοι μελισσοκόμοι σε αυτές είναι οι «βρε καλώς τον Πούστη, εσύ μας έλειπες τώρα» μελισσοκόμοι που μόλις μπήκαν στο κουρμπέτι και δουλεύουν με 5-10 μελισσάκια! Χα χα χα.
Και για το τέλος μια ακόμη παρατήρηση, βλέπω συνάδελφους να βγάζουν την παραγωγή τους (και σε αυτή την περίπτωση δώστε τους ένα like ως ένα ελάχιστο δείγμα σεβασμού των κόπων τους, ή σχολιάστε θετικά πάνω σε αυτό το γεγονός!) και από κάτω κάποιους να σχολιάζουν ως «Δώσε πόνο τάδε!» και είναι κάτι που δεν το καταλαβαίνω καθόλου (ούτε τώρα, ούτε και όταν συμμετείχα σε μελισσοκομικές ομάδες!)!
Τι θα πει «δώσε πόνο»? Τις παραγωγές μας, το μέλι μας, το μέλλον μας, το ψωμί όσων αγαπάμε, το βγάζουμε μόνο και μόνο για να την «πούμε» σε κάποιους άλλους? Όλα τα παραπάνω είναι το μέσο για να επιβιώσουμε εμείς και όσοι φωλιάζουν στις καρδιές μας και έχουν την έγνοια μας, και εάν είναι δυνατόν να τους χαρίσουμε και το «κάτι παραπάνω» από την επιβίωση τους! Δεν τα βγάζουμε όλα τα παραπάνω για να μπούμε στο μάτι «εκείνου που μου την είχε πει τότε σε εκείνη την ομάδα, και εγώ του την είπα στην άλλη ομάδα τότε, και εκείνος μου την ξαναείπε σε αυτή την συζήτηση»! Ξεκολλήστε μερικοί!
Δεν είναι νοοτροπία αυτή επαγγελματία μελισσοκόμου, δεν είναι πρέπουσα ενασχόληση το μαλλιοτράβηγμα στις μελισσοκομικές ομάδες για έναν επαγγελματία μελισσοκόμο, δεν είναι ορθή τακτική η διαρκής δημιουργία αντιπαθειών και εχθρών από οποιοδήποτε επαγγελματία και κυρίως ενός επαγγελματία της μελισσοκομίας, δεν είναι σοφό για έναν ώριμο άνθρωπο να δηλητηριάζει και να δηλητηριάζεται από και με τέτοιες μικρότητες! Σοβαρευτείτε!
Για κανένα μπαγλαμά δεν θα τρώτε τα νιάτα σας και την υγειά σας πάνω στα βουνά και στις πεδιάδες με ένα ξέστρο και ένα καπνιστήρι στο χέρι, μόνο και μόνο για να «επιβεβαιώσετε» την αξία σας στα μάτια του! Όλα τα παραπάνω θα τα κάνετε για δύο ματάκια που τα έχετε αγαπήσει πραγματικά, και για μερικά ακόμα ζευγάρια ματάκια που μοιάζουν τόσο πολύ με τα δικά σας, αλλά και με το ζευγάρι μάτια που τόσο έχετε αγαπήσει! Για κανέναν άλλο πούστη! Μην χάνετε τον στόχο σας, απομακρυνθείτε από ότι δεν αξίζει και σας τρώει χρόνο, κόπο, ενέργεια, από αυτόν ακριβώς τον στόχο σας!
Σόρρυ για τα «γαλλικά» μου αλλά γράφω ακριβώς όπως μιλάω, ειλικρινά!
Χα χα χα.
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX
Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι
Γίνε ΠΑΟΚ
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII
Περί τροφοδοσίας
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV
Μελισσοκομία και Ηθική
Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος!
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII
Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών
Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!
Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών
Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I
Απαντώντας ερωτήσεις για την μελιτωφορία της Βελανιδιάς. Το πρόβλημα της πρόβλεψης της συμπεριφοράς της
ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΒΕΛΤΙΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Χτίζοντας ημέρα με την ημέρα, απάντηση στην απάντηση, την εμπιστοσύνη των άλλων στο πρόσωπο σου
Για να μιλήσουμε λίγο σχετικά με το τι είναι τα "γλυκά" και τα "πικρά" μελίσσια
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVIIl
Βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIX
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol L
Οδηγός για την σταθερή μελισσοκομία μέσα από την οπτική ενός νομάδα μελισσοκόμου
Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες: Ο κανόνας του 50%
Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες: Ανταγωνισμός ή αλλιώς Βρε καλώς τα παιδιά
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LI
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LII
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LIII
Δεν αποδίδουν πράγματι τα μελίσσια που είχαν τοποθετήσεις στο βελανίδι στο πεύκο?
Τα όρια της γνώσης μας πάνω στην Μελιτωέκκριση του Βελανιδιού
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LIV
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LV
Adios Amigos Locos
Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 23/8/2020
Σάββατο 22 Αυγούστου 2020
Του Κατερινιώ το παράπονο
Τι τραγούδι να σου γράψω Κατερινιώ
τώρα που θέλω εσένα να σε ξαναδώ
πώς να λέει το πόσο πολύ μου λείπεις
το πόσο καυτό είναι το κεντρί της λύπης
Τι να σου πω Αλεπούδι μου εσύ κόκκινο
που να μην ακουστεί σαν ψέμα εύσχημο
χτυποκάρδι μου αχ που τόσο σε αγαπώ
τα χέρια μου μες στο μαλλί το παλαβό
Με βλέπεις που σε κοιτώ, αχ γατάκι μου μελαχρινό
χαμογελώ με κάθε σου ψέμα, το δικό μου το αερικό
τυφλή δεν είμαι, να μην βλέπω τον ήλιο τον καυτό
απάτη η αγάπη σου, απάτη και το βλέμμα το λαμπρό
Κόκκινοι οι τρύγοι που με κρατούν μακριά
κόκκινο και το μέλι που μου έκλεψε την καρδιά
κόκκινα τα χείλη που κατακαίνε σαν την φωτιά
κόκκινα και τα μάτια από τα δάκρυα τα πικρά
Αύγουστος και η μοίρα μου καλά το ξέρεις είναι γνωστή
με πράσινες θάλασσες δεμένος με της μοίρας την κλωστή
πεύκα μόνο να βλέπει, πεύκα να μυρίζει σε κάθε αναπνοή
μεταλαβιά με κόκκινο μέλι, για κάθε ψέμα του να μετανοεί
Με βλέπεις που σε κοιτώ, αχ γατάκι μου μελαχρινό
χαμογελώ με κάθε σου ψέμα, το δικό μου το αερικό
τυφλή δεν είμαι, να μην βλέπω τον ήλιο τον καυτό
απάτη η αγάπη σου, απάτη και το βλέμμα το λαμπρό
Αφιερωμένο στο πιο γλυκό Κατερινιώ
Adios Amigos Locos
Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 22/8/2020
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020
Οι ψεκασμένοι και η επιχειρηματολογία τους
Και επειδή έχω βαρεθεί να βλέπω ψεκασμένους διαδικτυακούς σχολιαστές στα κοινωνικά δίκτυα να αποδεικνύουν διαρκώς το πόσο φυρόμυαλοι είναι, πόσο κενή ζωή αλλά και ψυχή έχουν, πόσο χαμηλό είναι και το μορφωτικό επίπεδο τους. Αλλά επίσης και επειδή λυπάμαι τους απελπισμένους φουκαράδες που πάνε να τους εξηγήσουν τα αυτονόητα αλλά "τα ζώα μου αργά", σας χαρίζω την παραπάνω φωτογραφία για να την αναρτάτε σε κάθε διαδικτυακή συνομιλία σας με τους ανάξιους να κατέχουν τον τίτλο "μέλος του ανθρώπινου είδους".
Εάν μάλιστα αναρτήσετε την παραπάνω φωτογραφία ύστερα από μια ερώτηση "Ξέρεις κανένα που να πέθανε από κορωνοϊό?" και ανταπαντήσετε και καπάκι ως "Όχι δεν ξέρω κανένα που να πέθανε από κορωνοϊό! Αλλά κάτι μου λέει ότι θα μάθω πολύ γρήγορα κάποιον που να έχει πεθάνει από αποκεφαλισμό" θα έχετε κάνει high score και θα έχετε βγει MVP της χρονιάς όσο αφορά το πρωτάθλημα τρολαρίσματος των ψεκασμένων εκεί έξω.
Χα χα χα.
Κερασμένο και αυτό από μένα τσακαλάκια μου!
Ψεκασμένος μόνο να μην είσαι, και ότι και να είσαι σε αγαπώ!
Adios Amigos Locos
Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 20/8/2020
Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
Να και το κεχριμπαρένιο μου. Το δεύτερο μέλι της χρονιάς
“Oh, my sweet summer child," Old Nan said quietly, "what do you know of fear?Fear is for the winter, my little lord, when the snows fall a hundred feetdeep and the ice wind comes howling out of the north. Fear is for the longnight, when the sun hides its face for years at a time, and little childrenare born and live and die all in darkness while the direwolves grow gaunt andhungry, and the white walkers move through the woods”*
*George R.R. Martin, A Game of Thrones
Και ναι! Ώρα είναι να βγει από το δοχείο ωρίμανσης και το ανθόμελο μας! Ένα υπέροχο κεχριμπαρένιο μέλι από άνθος! Υπέροχο χρώμα, υπέροχες οι γεύσεις του και τα αρώματα του, υπέροχο και το μέλι.
Δύσκολα μπορεί ανθόμελο να μου πάρει τα μυαλά μου, αλλά αυτό το έκανε, και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία! Ένα μέλι που δεν το έχω ξανασυναντήσει στην μελισσοκομική μου ζωή. Ανθόμελο μεν, μεστό και παχύρρευστό δε! Μείγμα παλιουριού, άγριου τριφυλλιού, αγριορίγανης και ρίγανης!
Πληθωρικό σε γεύσεις και αρώματα, και με την ρευστότητα του να μοιάζει των μελιών από μελιτώματα (βελανίδι, πεύκο), παιχνιδιάρικο μέσα στον ουρανίσκο, και υπερφορτώνει την γλώσσα με ερεθίσματα! Ένα μέλι κατάλληλο για τα γλυκά παιδιά του καλοκαιριού, ένα μέλι απόλαυση και μόνο.
Ένα μέλι που μας το πρόσφεραν τα πεδινά των περιοχών που κάνω τοποθετήσεις, μέσα από ένα πεντάμηνο αδιάλειπτης νεκταροέκκρισης που δυνάμωσε τα μελίσσια μας, και τα έκαναν έτοιμα για τις παραγωγικές μελιτοφορίες του τέλους του καλοκαιριού και των αρχών του φθινοπώρου, αλλά ταυτόχρονα μας χάρισαν και μια ποσότητα από αυτό το μοναδικό μέλι, μέλι που μέρος του θα αποθηκευτεί στα βάζα για τους πελάτες μας, και το μεγαλύτερο μέρος του θα μείνει στις κυψέλες για να δώσουν μια απίστευτη γεύση στα αμέσως επόμενα μέλια της χρονιάς.
Πραγματικά ένα ακόμα μέλι που θα δυσκολευτώ να το δώσω στους πελάτες μας, μια που μου έχει πάρει και αυτό το μυαλό μου και την ψυχή μου, ένα μέλι που συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά από δύο κόσμους, τον κόσμο των μελιών μελιτωμάτων αλλά και τον κόσμο των ανθόμελων, ένα κεχριμπαρένιο μέλι, ένα μέλι χάρμα οφθαλμών, ένα παιχνιδιάρικο με την γεύση και την φαντασία μέλι, ένα μέλι τόσο εύκολα ερωτεύσιμο! Οπότε τι περιμένετε γλυκά μου παιδιά του καλοκαιριού?
Ο χειμώνας έρχεται και το κεχριμπαρένιο καλοκαίρι που συσκεύασα για σας όλο και τελειώνει, βιαστείτε!
Adios Amigos Locos
Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 16/8/2020
Σάββατο 15 Αυγούστου 2020
Μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σχετικά με την ψυχή ενός Λαού?
Μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σχετικά με την ψυχή ενός Λαού?
Η ερώτηση έχει αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα Μπαρτσελόνα – Μπάγερν Μονάχου που έληξε 2-8 και η άμεση απάντηση είναι ότι: «Όχι δεν μπορείς να βγάλεις τέτοια συμπεράσματα από τέτοια γεγονότα, θα ήταν τρομερή γενίκευση κάτι τέτοιο. Αντίθετα χρειάζεσαι πολλά γεγονότα που να «υποστηρίζουν» μια διαφαινόμενη τάση μέσα από αυτά, και που να φανερώνουν ότι κάτι βαθύτερο ελλοχεύει κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων».
Υπάρχουν πολλαπλά γεγονότα που να υποδηλώνουν μια τέτοια τάση?
Στην πραγματικότητα ναι υπάρχουν, και στο ποδόσφαιρο, αλλά και ιστορικά γεγονότα που μπορεί να αποδείξουν ότι αυτό που ονομάζεται «Γερμανική ψυχή» (αδόκιμος όρος αλλά….) στην πραγματικότητα δεν περιλαμβάνει μέσα έννοιες όπως συμπόνια, σεβασμός για τον πεσμένο (ηττημένο), ενσυναίσθηση.
Πριν από το άπονο 2-8 της Μπάγερν επί της Μπαρτσελόνα, υπήρχε και ένα 7-1 της Εθνικής Γερμανίας επί την Εθνική Βραζιλίας στον ημιτελικό του Μουντιάλ, αλλά και δεκάδες ακόμα αγώνες όπου έχουν ασελγήσει οι γερμανικές ομάδες (σε εθνικό ή ομαδικό επίπεδο) επί ομάδων που ήταν ξεκάθαρα υποδεέστερες ή σε κακή ημέρα.
Είναι πασίγνωστη η απονιά των γερμανικών ομάδων που δεν θα σταματήσουν να σε φορτώνουν με γκολ μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο εάν μπορούν να το κάνουν, και το κάνουν σε κάθε περίσταση, και σε κάθε αντίπαλο.
Η έννοια ότι η νίκη σου έχει την ανάλογη αξία με την αξία του αντιπάλου σου (δηλαδή εάν ο αντίπαλος σου είναι μεγάλος, σημαντικός, έχει αξία, τότε και η νίκη σου επί αυτού είναι μεγάλη, σημαντική, έχει αξία) είναι παντελώς άγνωστη για τους Γερμανούς.
Μπαίνουν σε έναν αγώνα με σκοπό να κονιορτοποιήσουν, να ταπεινώσουν, να εκμηδενίσουν τον αντίπαλο τους, να πάρουν αξία μόνο και μόνο γιατί θα ζούνε σε έναν κόσμο που θα έχουν πάρει οποιαδήποτε αξία (ταπεινώνοντας!) από τους αντιπάλους που θα αντιμετωπίσουν!
Για αυτό και δεν είναι και ιδιαίτερα αγαπητοί στον ποδοσφαιρικό κόσμο και στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, παρόλο που έχουν ένα εντυπωσιακό παλμαρέ τίτλων σε ομαδικό και εθνικό επίπεδο (πχ έχουν 4 μουντιάλ, όσα και οι Ιταλοί, που συνήθως τα πήραν με την τακτική του κατενάτσιο, ωστόσο αυτοί που υποστηρίζουν την εθνική Ιταλίας είναι πολλαπλάσιοι από όσους υποστηρίζουν την εθνική Γερμανίας (Υπάρχουν άτομα εκτός Γερμανίας που υποστηρίζουν την εθνική Γερμανίας? Απίστευτο! Θα μου πεις πάντα θα υπάρχουν και άρρωστοι και ανώμαλοι! Χα χα χα)).
Γνωστό αυτό, αλλά δεν αρκεί για γενικεύσεις που θα αφορά ολόκληρους λαούς. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και ιστορικά παραδείγματα που υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάτι «άρρωστο» θαμμένο μέσα στην συλλογική ψυχή αυτού του λαού.
Και χωρίς καθυστέρηση πάμε στα πιο τραβηγμένα γεγονότα της Ιστορίας του Γερμανικού Έθνους που είναι φυσικά τα κρεματόρια και οι σφαγές που έκαναν σε όλους τους κατακτημένους από αυτούς λαούς κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο (και όχι μόνο! Σφαγές και γενοκτονίες έκαναν και στα όρια του δικού τους κράτους, σε Εβραίους, Τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, αντιφρονούντες κ.α.). Οργανωμένα πογκρόμ σε ολόκληρες εθνολογικές ομάδες (Εβραίοι, Τσιγγάνοι, Σλάβοι, κ.α.) που κατάληξαν σε εκατομμύρια νεκρούς, είτε μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είτε σε ομαδικούς τάφους σε χιλιάδες σημεία σε όλη την Ευρώπη όπου έχουν κάνει ομαδικές εκτελέσεις (όπως και στην Ελλάδα καταστρέψανε δεκάδες χωριά). Επίσης και η τακτική τους να αφαιρούν όλο το τροφικό απόθεμα από ολόκληρες χώρες για τις ανάγκες του στρατού τους καταδίκασε ολόκληρες χώρες σε πείνα και εκατόμβες νεκρών (π.χ. Ελλάδα χειμώνας του 1941).
Και το κάνανε αυτό με τόσο φυσικό τρόπο και έλλειψη αμφισβήτησης ή απείθειας και άρνησης εκτέλεσης τόσο μακάβριων εντολών των υφισταμένων προς τους προϊσταμένους τους που ακόμα και αυτή η συνειδητοποίηση από τους ιστορικούς προκαλεί τεράστιο σοκ σε αυτούς!
Θα μου πεις ότι αναγνώρισαν τελικά το άδικο και το απάνθρωπο αυτών των μεθόδων και τακτικών και μετάνιωσαν για αυτές. Ναι ισχύει εν μέρει αυτό, αλλά μόνο και μόνο γιατί οι σύμμαχοι τους ανάγκασαν να γίνουν μάρτυρες από πρώτο χέρι των εγκλημάτων που έκαναν στους άλλους, με το να μεταφέρουν ολόκληρους πληθυσμούς χωριών που είχαν δίπλα τους στρατόπεδα συγκέντρωσης στους ανοιχτούς τάφους που έθαβαν μαζικά τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για να μην μπορούν εύκολα να ισχυριστούν οι Γερμανοί «Ότι δεν γνώριζαν» (και να αλλάξουν το τροπάρι τους στις δίκες των Ναζί με το «Εκτελούσαμε διαταγές!», λες και αυτό δικαιολογεί τέτοια εγκλήματα!), φυσικά οι σοβιετικοί δεν ήταν τόσο διαλλακτικοί μαζί τους, και όπου δεν έπιπτε λόγος έπιπτε εκτέλεση!
Φυσικά μετά από ένα μεγάλο σχετικά διάστημα αναγνώρισης των εγκλημάτων τους στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και έμπρακτης (έμπρακτης? Ακόμα περιμένουμε εμείς και δεκάδες άλλοι λαοί πολεμικές αποζημιώσεις από αυτούς!) μετάνοιας τους πλέον υπάρχει και μια τάση αναθεώρησης της Ιστορίας τους, μια τάση εκνευρισμού κάθε φορά που κάποιος τους θυμίζει το παρελθόν τους, και μια αναβίωση των δυνάμεων και των ιδεολογιών που οδήγησαν σε αυτά (άνοδος ποσοστών ακροδεξιών κομμάτων, ακροδεξιές ομάδες στον στρατό και την αστυνομία τους, επιθέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες στα όρια του κράτους τους).
Αλλά ακόμη και την περίοδο που ντρεπόταν για την ιστορία τους ωστόσο δείχνανε πολλές φορές έναν απροκάλυπτο σοβινισμό και ρατσισμό στους μετανάστες που ήρθαν να δουλέψουν στην Γερμανία, μετά από πρόσκληση από την κυβέρνηση της, μια που είχαν καταστραφεί από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο οι χώρες από όπου προέρχονταν οι μετανάστες. Β΄ παγκόσμιο πόλεμο* που σε τεράστιο βαθμό υπεύθυνοι ήταν οι Γερμανοί (γνωστές οι ιστορίες των μεταναστών –που και οι γονείς μου άνηκαν σε αυτούς- με τις περιφρονητικές αναφορές των Γερμανών προς αυτούς με την χρήση των λέξεων Αουτσλάντερ και Γκαστερμπάϊτερ).
Μόνο αυτά είναι τα ιστορικά γεγονότα που υποστηρίζουν την «απονιά» της «Γερμανικής ψυχής»?
Όχι! Ακόμη πιο πίσω έχουμε τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και την προθυμία των Γερμανών για χρήση πρώτη φορά στην Ιστορία όπλων μαζικής καταστροφής (Μάχη του Υπρ 22 Απριλίου 1915 με χρήση αερίου χλωρίου από τους Γερμανούς). Μια ακόμη πρωτιά και επίτευγμα του γερμανικού πολιτισμού!
Πιο πίσω θα πάμε για να βρούμε τέτοια γεγονότα στις πρώτες γενοκτονίες επί ευρωπαϊκού εδάφους που έγιναν στα όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας επί των χριστιανικών πληθυσμών (Αρμένιοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες) που έκαναν οι Τούρκοι, έχοντας ως συμβούλους για την αποτελεσματικότερη εθνική εκκαθάριση Γερμανούς. Συγκεκριμένα ιδέες των Γερμανών συμβούλων των Τούρκων ήταν η ύπαρξη στρατοπέδων συγκεντρώσεως (που για να είμαστε δίκαιοι είναι εφεύρεση των Βρετανών αυτή, κυρίως κατά την διάρκεια των πολέμων των Μπόερς στην Νότια Αφρική!) αλλά και το εξαντλητικότατων πορειών των χριστιανικών πληθυσμών πάνω κάτω στην οθωμανική αυτοκρατορία και θανάτωσης εκατομμυρίων ατόμων από εξάντληση, χωρίς να χρειασθεί ούτε μια σφαίρα, ούτε μια κρεμάλα, ούτε χιλιάδες άτομα να σκοτώνουν αβέρτα όπως έκαναν μέχρι τότε οι Τούρκοι! Γερμανική αποτελεσματικότητα επί του πεδίου!
Και φυσικά ακόμη πιο πίσω είναι γνωστό το ιστορικό κακοποίησης των ιθαγενών της κεντρικής Αφρικής από τους Γερμανούς αποίκους, και τον στρατό τους, που παρόλο που δεν είχαν μεγάλο εδαφικό ερέθισμα στην μαύρη ήπειρο, ωστόσο όμως έχουν εξίσου μεγάλα κεφάλαια στην βίβλο των αποικιοκρατικών εγκλημάτων με τις άλλες δύο μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία), και ξεπερνούν ακόμα και τις φρικαλεότητες που έκαναν οι Βέλγοι στο Κογκό υπό την ηγεσία του βασιλιά Λεοπόλδου (πράγμα που αποτελεί μεγάλο επίτευγμα! Εάν αναλογιστείς το επίπεδο φρικαλεότητας που πέτυχε αυτός ο άνθρωπος!).
Καλά δεν αναφέρω καν ότι ο πιο αιματηρός και βάναυσος πόλεμος στην Ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τους Παγκόσμιους πολέμους, ο τριακονταετής πόλεμος, ξεκίνησε από τα γερμανικά κράτη και εξελίχτηκε κυρίως στον Γερμανικό χώρο (και κυρίως από Γερμανούς!).
Να αναφέρω επίσης και τον Άλαριχ και την λεηλασία της Ρώμης από τους Βησιγότθους? Χα χα χα.
Αρχαία ιστορία θα μου πείτε, αρχαία ιστορία θα σας ρωτήσω?
Τόσα πολλά χρόνια έχουν περάσει από τα ταπεινωτικά μνημόνια και τους εξευτελισμούς που υπεστήσαν οι χώρες του Νότου (και η Ιρλανδία!) από την γερμανική ηγεσία της Ευρώπης? Και το ακόμα χειρότερο τα «μαθήματα» «προτεσταντικής ηθικής» που μας πουλούσανε επί άμβωνος οι βόρειοι συνομιλητές μας στην Ε.Ε.?
Ακόμη και τώρα που αντιμετωπίζουμε (όλοι μας) πρόβλημα με την οικονομική κρίση λόγου ενός τυχαίου γεγονότος όπως είναι ο κορωνοϊός, αυτοί μας μιλούνε ακόμη για «ηθικό κίνδυνο» στην οικονομία, για «μεταρρυθμίσεις», για «δημοσιονομική πειθαρχία», και για «διαφανή» στατιστικά στοιχεία, αγνοώντας το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο έγιναν από γερμανικές εταιρίες (σκάνδαλο ρύπων της WV, δάνεια και οικονομική μόχλευση στον αέρα της Deutsche bank, δωροδοκίες από την Bayern, Man, Thomson, υποβρύχια που γέρνουν κ.α.).
Μια δεκαετία όπου μοιάζει πολύ αυτό που έχει περάσει ο λαός μας με το αποτέλεσμα του χθεσινού αγώνα. Όχι μόνο μας βρήκαν πεσμένους στα γόνατα μας, ανήμπορους να αντιδράσουμε (με μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων μας, αλλά και δικές μας ως λαού, γιατί εμείς τους ψηφίζαμε όλους αυτούς τους καραγκιόζηδες και τους ανεχόμασταν) και επιβάλανε σκληρότατους όρους για να μας δανείσουν, αλλά δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτό, αλλά μας εξευτέλιζαν, μας λοιδορούσαν, και μας ταπείνωναν σε κάθε ευκαιρία, με κάθε αιτία ή αφορμή, όσο μικρή και ασήμαντη και εάν ήταν.
Όχι μόνο να νικήσουν τον εκάστοτε αντίπαλο που είχαν απέναντι τους κάθε φορά, αλλά να τον εκμηδενίσουν και όλας, να του αφαιρέσουν κάθε αξία, να επιβληθούν απέναντι του απόλυτα για να χορτάσουν την ψυχή τους από ταπεινώσεις που είχαν υποστεί στο παρελθόν, και να μεγαλώσουν την ψευδαίσθηση τους για το μεγαλείο που τους «περιμένει» στο μέλλον (χαλαρώστε παιδάκια! Ακόμη και να παρακμάσει η Αμερική εξακολουθεί να έχει 4 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από σας! Και να μην αναφέρω καν το πόσες φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό είναι η επόμενη υπερδύναμη η Κίνα!).
Οπότε καλό είναι να μας γίνει βίωμα και απόλυτη συνειδητοποίηση ότι στην συλλογική Γερμανική ψυχοσύνθεση (αυτό που αδόκιμα το όρισα ως «Γερμανική Ψυχή») δεν υπάρχει χώρος για συμπόνια, ή για σεβασμό προς όσους έχουν ανάγκη, δεν υπάρχει μέρος εκεί για έννοιες ως κατανόηση και αποδοχή σε κάτι το διαφορετικό. Και όσο θα μειώνονται οι ενοχές τους για τα αποδεδειγμένα εγκλήματα του παρελθόντος τόσο θα αυξάνει η αλαζονεία μέσα στην ψυχή τους.
Θα μας βοηθήσει αυτή η γνώση δηλαδή στους ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ μας και έχεις γράψει όλο αυτό το κατεβατό?
Όχι φυσικά! Εδώ και εκατοντάδες αράδες το κείμενο δεν αφορά το ποδόσφαιρο άλλωστε!
Εκείνο που θέλει το κείμενο να επισημάνει είναι ότι θα πρέπει τις επόμενες δεκαετίες, εάν επιζήσει η Ε.Ε. από τα τεράστια δομικά της προβλήματα, να συμβαδίσουμε με έναν λαό στο τιμόνι της Ε.Ε. που είναι ιδιαίτερα σκληρός, χωρίς κατανόηση για την κοσμοθεώρηση και τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού που απαρτίζουν την Ε.Ε., χωρίς ιδιαίτερα αποθέματα συμπόνιας για σχεδόν κανένα (τουλάχιστον όταν δεν θα έχουν κέρδος από αυτή την συμπόνια).
Και να δράσουμε ανάλογα, όχι για να φύγουμε εμείς από την Ε.Ε., αλλά για να κοιτάμε περισσότερο την προστασία μας μέσα σε αυτή, και από αυτή, χωρίς να ενδώσουμε σε περισσότερες υποχωρήσεις χωρίς αντίστοιχες διασφαλίσεις από αυτήν. Κάτι που για πολλές δεκαετίες το είχαμε ως τυφλό δόγμα στην εξωτερική μας πολιτική καθώς και στην οικονομική πολιτική μας. Οι επόμενες παραχωρήσεις μας προς την Ε.Ε. θα πρέπει να παρθούν από μας φτύνοντας κυριολεκτικά αίμα οι βόρειοι συνέταιροι μας σε αυτή.
Θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε και αρκετές λατινικές λέξεις, μια από αυτές είναι το Status Quo, μια άλλη είναι το Veto! Καλά είναι να τις ξαναθυμηθούμε εμείς, να τις ξαναθυμίσουμε και σε όσους έχουν μάθει να ασελγούν σε πτώματα εάν τους αφήσουν ελεύθερους να κάνουν ότι θέλουν.
Και σε περίπτωση που δεν επιζήσει η Ε.Ε., με τα κουλά που κάνουν οι εκ βορρά βάρβαροι, καλό είναι όλα τα παραπάνω να τα θυμούνται και οι μελλοντικοί πιλότοι των βομβαρδιστικών που θα πετάνε πάνω από τα εδάφη της Γερμανίας (γιατί αυτό θα ξαναγίνει! Να είσαστε σίγουροι για αυτό, και όχι γιατί αποδίδεται αυτό το ρητό εσφαλμένα στον Τσόρτσιλ, αλλά γιατί ο οικονομικός ρεβανσισμός της Γερμανίας για τις ήττες των πολέμων του προηγούμενου αιώνα μπορεί πολύ εύκολα να μεταβληθεί και σε στρατιωτικό ρεβανσισμό!), αλλά κυρίως να το θυμούνται και οι διπλωμάτες που θα καθορίσουν το μέλλον για ακόμη μια φορά ηττημένης σε πόλεμο Γερμανίας, και να μην σκεφτούν αντί για δυο κομμάτια να την κόψουν σε 16 (όσα τα ομοσπονδιακά κρατίδια), αλλά να προβούν σε ακόμη πιο βαρύ διαχωρισμό στα 400 μέρη, όσα ήταν δηλαδή χωρισμένοι στην μετά την Καρλομάγνεια εποχή!
Όσο για μένα? Μάλλον θα υποστηρίζω για τα ημιτελικά και τον τελικό την Παρί Σεν Ζερμαίν! Μπορεί να είναι μεν κωλοπαίδι και προδότης ο Νεϊμαρ, αλλά μια ζωή γούσταρα τους Γάλλους (άντε καλά! Τις βρομιάρες, τις κουνάβες, τις Γαλλίδες!) και ακόμα περισσότερο την Παρί πριν την αγοράσουν οι Άραβες και γίνει της μόδας.
Μέχρι το επόμενο Carpet bombing επί γοτθικού εδάφους…..
Adios Amigos Locos
Λάζαρος “Enola Gay” Μότσανος
Τευτομβούργιος Δρυμός 15/8/2020
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
Αφοδεύει η Αρκούδα στο δάσος?
Λύκοι στα πεδινά μπαίνουν σε στάνες και πετσοκόβουν αβέρτα ότι βρουν.
Δυο στα δύο στις τοποθετήσεις μου!
Και μια που είμαι και εγώ άτομο με οικολογικό προσανατολισμό και ενδιαφέροντα ας κάνω μια πρόταση στους "υπευθύνους" που "κρατούν" την οικολογική ισορροπία εκεί έξω.
Ρε μάγκες οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν μεγάλη φαντασία δεν λέω, αλλά όχι και τόσο μεγάλη για να μπορούν απλώς να φανταστούν τα λιοντάρια που βλέπουμε σε σκηνές κυνηγιού σε ψηφιδωτά ή σε τύμβους! Κάπου πρέπει να τα είδαν όλα αυτά. Οπότε μάλλον ζούσαν στον καιρό του Αλεξάνδρου στην γη της Μακεδονίας λιοντάρια.
Πλέον όμως δεν υπάρχουν, άρα πρέπει να τα εισάγουμε ξανά στα βουνά και στα λαγκάδια μας για να έχουμε οικολογική "ισορροπία".
Έτσι, έτσι, έτσι, πως θα έχουμε οικολογική ισορροπία εάν κινδυνεύουν μόνο κυψέλες, πρόβατα, κατσίκια, και γελάδια?
Βάλτε και μερικά λιοντάρια αμολυτά από εδώ και εκεί για να κινδυνεύουν εξίσου και μελισσοκόμοι, ξυλοκόποι, κτηνοτρόφοι, αγρότες και ο οποιοσδήποτε!!!!
Τι σόϊ οικολογική συνείδηση έχετε εάν κάνετε μισές δουλειές?
Μαλάκες!
Χα χα χα."
Που και που του έρχονται και στο πιάτο
Εάν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό
Υπάρχουν και φορές που μαθαίνει και στους άλλους να τους "ψαρεύουν"
Προθέρμανση για κόψιμο παραφυάδων
Σοχός 13/8/2020