UA-50457385-1

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Τι καπνό φουμάρουν φέτος τα μελίσσια μπάρμπα?

 


 Για να μοιράσουμε λίγη μελισσοκομική χαρά σε όσους με έχουν στην καρδιά τους!

 Χα χα χα.

 Δεύτερη πλήρης επιθεώρηση στις 22/3/2025 και αυτό είναι το αποτέλεσμά της. Οι όροφοι που μπήκανε στα μελίσσια στις 24/3/2025 (θα έμπαιναν στις 23/3/2025 αλλά έβρεχε). 

 Αποφάσισα να βάλω και ορόφους γεμάτους με χτισμένα πλαίσια, για να μην κόψω στα μελίσσια την γέννα τους, αφήνοντας τα να δαπανήσουν ενέργεια για χτίσιμο κεριών, και να πάει όλη η ενέργεια τους στην ανάπτυξη γόνων, και πληθυσμών, για να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατά, όταν θα τα κόψω σε παραφυάδες.



 Και εδώ τα αποτελέσματα της πρώτης πλήρους επιθεώρησης στις 7/3/2025. 

 Και εδώ έρχεται το ερώτημα του πως πάνε τα μελίσσια σε σχέση με πέρσι.



 Και η απάντηση είναι η εξής:

 Πρώτος όροφος το 2024 στις 10/4/2024.

 Δηλαδή 33 μέρες νωρίτερα μπήκε ο πρώτος όροφος φέτος σε σχέση με πέρσι.



 Επόμενη πλήρης επιθεώρηση στις 14/4/2024, και αυτοί είναι οι όροφοι που μπήκανε στις 15/4/2024.


 Συνέχεια με πλήρη επιθεώρηση στις 19/4/2024, και αυτοί ήταν οι όροφοι που μπήκανε στις 20/4/2024 (Τόσο καλά πήγαιναν τα μελίσσια πέρσι, στην χειρότερη μελισσοκομική χρονιά από πλευρά παραγωγής!).


 Και η πλήρης επιθεώρηση στις 29/4/2024 έδωσε αυτούς τους ορόφους στις 30/4/2024. Δηλαδή πέρσι στις 30/4 είχα απλώς δύο ορόφους περισσότερους στα μελίσσια από αυτούς που έβαλα σήμερα στις 24/3! 

 Όχι απλώς διατηρείται το προβάδισμα 33 ημερών στο πέρασμα των ορόφων ακόμη, αλλά είναι και πιο εμπροσθοβαρής σε σχέση με πέρσι! Πιθανότατα στις 10/4/2025 θα έχω 50-60 ορόφους περασμένους στα μελίσσια, όταν την ίδια μέρα πέρσι έβαζα τον πρώτο όροφο!

 Είδατε τι πλεονέκτημα είναι να είσαι οργανωτικός, και συστηματικός, στην καταγραφή πληροφοριών, και το τι τεράστιο πλεονέκτημα είναι να κρατάς φωτογραφικό αρχείο σε κάθε τι που κάνεις στα μελισσοκομεία σου? 

 Για να μην γίνετε και εσείς μπαρμπάδες "Θυμάμαι μια χρονιά τα μελίσσια...." μελισσοκόμοι που ντεμέκ προσέχουν τα πάντα στα μελισσοκομεία τους, έχουν αβέρτα μελισσοκομικές εμπειρίες, θυμούνται ένα σωρό μελισσοκομικά περιστατικά και καταστάσεις, αλλά ούτε καν σε ποια μελισσοκομική χρονιά τους είχαν συμβεί θυμούνται, ούτε έχουν αριθμητικά στοιχεία για το οτιδήποτε τους είχε συμβεί, ούτε και για ποιο λόγο θεωρούν ότι είχαν μπροστά τους τις συγκεκριμένες μελισσοκομικές πραγματικότητες! 

 Μελισσοκομικοί μπαρμπάδες! 

 Παρτάλια!

 Χα χα χα.  


 Και τέλος!

 Είδατε που μπορώ να κάνω και εγώ σύντομες, και περιεκτικές, μελισσοκομικές αναρτήσεις?

 Τις προτιμάτε περισσότερο αυτές?

 Χα χα χα.

 Αποδείξαμε την χρησιμότητα ενός φωτογραφικού αρχείου, χαρίσαμε και μελισσοκομική χαρά, ώρα για φευγιό!

 Adios Amigos Locos


 Λάζαρος Μότσανος
 Σοχός 24/3/2025





Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Μα καλά, αυτός ο Αρκούδας μόνο 21 μέρες τον χρόνο δεν έχει τα μελίσσια του στα πεύκα?

 


 Για να γράψουμε ακόμη μια τσακ μπαμ ανάρτηση, από αυτές που τις προτιμάτε περισσότερο. 

 Και εδώ θα δείξουμε το πως δίνει το πεύκο (ανίχνευση στις 8/3/2025) στην περιοχή που έχω τα μελίσσια μου, και αυτή είναι ακόμη μια διαφορά από την περσινή χρονιά (Χρονιά El Ninia φέτος, σε αντίθεση με την χρονιά El Ninio πέρσι, οπότε η πρόβλεψη για φέτος είναι ότι η χρονιά θα είναι πιο υγρή και ψυχρή από την περσινή που ήταν πιο θερμή και ξερή). 

 Κάτι που ήδη συμφωνεί με το πως εξελίχθηκε ο φετινός χειμώνας, με πάνω από 7-8 φορές που χιόνισε στον Σοχό (σε αντίθεση με τις 5 φορές που χιόνισε πέρσι), χιόνι που κράτησε πολύ περισσότερες μέρες (4 συνεχόμενες μέρες χιονόπτωσης, και πάνω από μια εβδομάδα ο Σοχός μέσα στο χιόνι, σε μια από αυτές τις χιονοπτώσεις, ενώ πέρσι όλες οι χιονοπτώσεις είχαν κρατήσει μόνο μια μέρα, και το χιόνι έλιωσε την ίδια μέρα, ή την επόμενη). Όπως έχει ρίξει φέτος πολύ περισσότερη βροχή, και όσο αφορά τις μέρες βροχόπτωσης, αλλά και την ένταση τους, και διάρκεια τους. 

 Και τα αποτελέσματα τα βλέπετε στις φωτογραφίες, όπου ο εργάτης των πεύκων "δίνει" μελίτωμα (δεν είναι όλες αυτές οι σταγόνες που βλέπετε μελίτωμα, κυρίως όσες κοκκινίζουν μόνο, οι υπόλοιπες είναι ρετσίνι! Και είναι περίεργο το ότι είναι και αυτές στην βαμβακάδα του εργάτη του πεύκου! Άμυνα του δέντρου απέναντι του?), κάτι που πέρσι δεν είχε συμβεί στην περιοχή μου τους αντίστοιχούς μήνες. Και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά από πέρσι, που ήδη δίνει πολύ μεγάλη ώθηση στα μελίσσια μου (που βγήκαν πιο δυνατά από τα πεύκα από ότι προπέρσι, και σε πληθυσμούς, και σε γόνους, και σε αποθέματα μελιού , βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Πάρε, πάρε, Κόσμε τα μελίσσια τα δυνατά, τα DNAικά, τα οικολογικά!  'Ελα, έλα, έλα στον γιατρό της πείνας! Να σου βάλω και μουστάρδα παλικάρι να γλιστράει?, και άρχισα ήδη να τα βάζω ορόφους ένα μήνα, και περισσότερο, πιο νωρίς από την περσινή χρονιά).


 Οπότε κράτησα τα μελίσσια σχεδόν 5 μήνες στα πεύκα στην Χαλκιδική, βγήκαν γομάρια από αυτά, και τα έβγαλα έξω από αυτά, αλλά και πάλι φρόντισα να τα φέρω για ξεχειμώνιασμα σε περιοχή που και έχει πεύκα, για να εκμεταλλευτούν την μελιτωέκκριση τους, για ανάπτυξη πλέον, και να εκμεταλλευτώ πλήρως όλα τα "χέρια" μελιτωέκκρισης του πεύκου, από τα παραγωγικά του, μέχρι τα τελευταία του (που υπό προϋποθέσεις και αυτά μπορούν να είναι πάλι παραγωγικά, αλλά χρειάζονται και πολύ δυνατά μελίσσια (λέγε με "ξεχειμώνιασμα στον Νότο"!), ή τρομερή τύχη, ώστε όλα να σου πάνε σωστά (και σχετικά δυνατά μελίσσια για την εποχή, όπως τα δικά μου τώρα, να δώσει καλά τα πεύκο, να μην το κόψει ο καιρός, και να τα έχεις σε μεγάλα πευκοδάση, και όχι απλώς κοντά σε δασύλλια με πεύκα, όπως τα έχω εγώ τώρα). 

 Αλλά εμένα μου αρκεί και αυτή η μελιτωέκκριση που είναι αρκετή για ανάπτυξη, δεν την είχα πέρσι, την έχω φέτος (μέχρι στιγμής! Είμαστε στον Μάρτη! Ένα γύρισμα του καιρού, και τα μελίσσια μπορεί να μείνουν για εβδομάδες κλεισμένα στις κυψέλες τους, και να πάει άκλαυτη η μελιτωέκκριση), αυτό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο πως θα εξελιχθούν τα μελίσσια από πλευράς δυναμικότητας. 

 Οπότε τα μελίσσια μου έμειναν 5 μήνες στα πεύκα στην Χαλκιδική, θα είναι κοντά στα πεύκα άλλους 4-4,5 μήνες, οπότε θα εκμεταλλεύονται την μελιτωέκκριση των πεύκων για 9-9,5 μήνες (και εάν δώσει και το βελανίδι θα είναι για ακόμη 1-1,5 μήνα στην μελιτωέκκριση του βελανιδιού! Οπότε θα δουλεύουν μελιτωεκκρίσεις για 10-11 μήνες! Και αυτό χωρίς να υπολογίσω τυχαίες μελιτωεκκρίσεις, όπως της αμυγδαλιάς, του πουρναριού, και της λεύκας! Για αυτό και τα δικά μου μέλια είναι συνήθως βαριά, και σκούρα, και για αυτό δεν κυνηγώ ιδιαίτερα την νεκταροέκκριση για παραγωγή (το Παλιούρι συνήθως, και σπάνια τον Ηλίανθο)).  


 Τα παραπάνω σας τα αναφέρω γιατί σας βλέπω να ακολουθείτε κάποιες νοητικές νόρμες σχετικά με την εκμετάλλευση του πεύκου (το γνωστό 21 μέρες μέσα στα πεύκα, άμεσα να βγουν από αυτά για άλλες 21 μέρες για να γονεύσουν, και μετά ξανά 21 μέρες για το δεύτερο χέρι του πεύκου, και αμέσως να βγουν από αυτά, και όχι ξεχειμώνιασμα στα πεύκα, ή με μέλια από πεύκο στα αποθέματα του!), ενώ η πραγματικότητα συχνά διαψεύδει αυτή την τακτική (η παραπάνω ανάρτηση που σας παραθέτω στην περίπτωση μου, αλλά και εκατοντάδες (πευκάδες*, και συνήθως Χαλκιδικιώτες μελισσοκόμοι (μπορεί και από άλλα μέρη με πεύκα, όπως η Έυβοια, αλλά μια που δεν έχω προσωπική εμπειρία από αυτό δεν το θεωρώ ως δεδομένο! Μιλώ πάντα για ότι ξέρω, ότι έχω δει, ότι έχω παρατηρήσει, ότι έχω κάνει!) άλλοι μελισσοκόμοι που ξεχειμωνιάζουν μελίσσια στα πεύκα (φυσικά σε προσήλια, πεδινά, με νότιο προσανατολισμό μέρη, που έχουν και μεγάλα ανοίγματα για ανθοφορίες παράλληλα με την μελιτωέκκριση στα πεύκα! Δεν μιλάμε για την καρδιά του πευκοδάσους επάνω σε βουνό, στην σκιά, με δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω, γύρω, μόνο με πυκνό πευκοδάσος!). 

 Ναι ξέρω αυτό το έχει γράψει ο μεγάλος Νικολαίδης στο Βιβλίο του "ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ" αλλά μην ξεχνάτε ότι αυτό το βιβλίο είχε γραφτεί στα τέλη της δεκαετίας του 40 (στην παρουσίαση του στην ανάρτηση του blog μου Μελισσοκομική βιβλιοθήκη είχα γράψει για αυτό τα εξής "Ένα υπέροχο βιβλίο από τον πατριάρχη της Ελληνικής μελισσοκομίας, πλήρες και παρόλο τα χρόνια του (η πρώτη έκδοσή του είναι στα τέλη της δεκαετίας του 40) παραμένει αρκετά σύγχρονο (στο μέτρο του δυνατού φυσικά, πχ η περιγραφή της κυψέλης με εσωτερικό - εξωτερικό καπάκι δεν είναι ακριβώς η κυψέλη που έχουν στο μυαλό τους οι νεότεροι μελισσοκόμοι), σπουδαίο βιβλίο για νέους και εμπειρότερους μελισσοκόμους (κυρίως).". Βιβλίο που είχε γραφτεί πριν από 75 χρόνια (το βιβλίο αυτό ήταν πολύ παλιό ήδη όταν το παρουσίαζα πριν από 11 σχεδόν χρόνια! Εάν πας να κάνεις πτυχιακή εργασία, ή μεταπτυχιακή, ή διδακτορική, και παρουσιάσεις βιβλιογραφία στις πηγές σου εικοσαετίας, και πάνω, δεν υπάρχει περίπτωση να μην στην "πει" ο επιβλέπων καθηγητής πανεπιστημίου, και να απαιτήσει πολύ πιο σύγχρονη βιβλιογραφία εάν δεν έχεις και από αυτή (σύγχρονη βιβλιογραφία είναι 1-3 χρόνια πίσω! Καλά είναι να ξέρετε πως λειτουργεί η επιστημονική μεθοδολογία, και παραγωγή νέας γνώσης). Τουλάχιστον αυτό στις "σκληρές" επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, χημεία) αλλά και όχι στις τόσο "σκληρές" (πχ οικονομικά). Δεν έχω άποψη για την Γεωπονία όσο αφορά τα παραπάνω, και έχω την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη επιστήμη είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα (αυτή η εντύπωση μου δόθηκε από άτομα που σπουδάσανε σε αυτή την ειδικότητα και τα γνώρισα διαδικτυακά, ή και πρόσωπο με πρόσωπο! Χα χα χα).

 75 χρόνια είναι πάρα πολλά για να προλάβουν να αλλάξουν πολλές παράμετροι από αυτές που εξέτασε ο Νικολαΐδης (δεν ξέρετε το πως ακριβώς ήταν τα πευκοδάση τότε, πόσο εκτεταμένα ήταν, πόσο πυκνά, με τι ανοίγματα μέσα τους, τι καλλιέργειες υπήρχαν δίπλα τους, ή μέσα τους, τι υγρασία υπήρχε σε αυτά, και τι θερμοκρασίες (ήδη σε 14 χρόνια μελισσοκόμος εγώ έχω παρατηρήσει τεράστιες διαφορές στις καιρικές συνθήκες που σας τις παρουσιάζω στην ανάρτηση του blog Μελισσοκομία και κλιματική αλλαγή  - Ανιχνεύσεις, διαπιστώσεις, το ζοφερό μέλλον, λύσεις ), αλλά επίσης έχουν αλλάξει και οι μελισσοκομικοί χειρισμοί των μελισσοκόμων, οι δυνατότητες τους, αλλά ακόμη και το υλικό τους (πχ ο Νικολαΐδης παρουσιάζει στο βιβλίο του την κυψέλη παλιού τύπου με εσωτερικό και εξωτερικό καπάκι! Πόσοι από εσάς όχι έχετε τέτοιες κυψέλες, αλλά έχετε καν δει τέτοιες κυψέλες? Εγώ τις έχω, και τις δουλεύω για 13 χρόνια (βλέπετε ανάρτηση του blog Τέσσερα χρώματα Λευκό Γαλάζιο ), οπότε ξέρω τα πλεονεκτήματα τους, και τα μειονεκτήματα τους (ταχύτερη ανάπτυξη του μελισσιού όταν είναι από 5-7 πλαίσια, αλλά ταυτόχρονα και δεν μπορούν να διώξουν τόσο εύκολα την υγρασία από μέσα τους τα μελίσσια όσο στις κυψέλες νέου τύπου, ιδίως στα πεύκα! Θα το συναντήσουμε αυτό και λίγο παρακάτω, όταν θα σας επισημάνω και κάτι ακόμη, σχετικό με αυτό)).    

*Όσο και εάν φαίνεται περίεργο σε όσους πελάτες μου διαβάζουν το blog μου αναρτήσεις όπως το Μαύρο Μέλι: Το Βελανιδόμελο, και με ακούνε να λέω ότι το αγαπημένο μου μέλι είναι το βελανιδόμελο, η αλήθεια είναι ότι εγώ είμαι "πευκάς" μελισσοκόμος (και να δείτε πόσο παράξενο μου φαίνεται όταν με ρωτάνε "Αααα έχεις και πευκόμελο εκτός από βελανιδόμελο?" Χα χα χα. Αν ήταν να περιμένω να ζήσω από το βελανιδόμελο (που δίνει καλά μια φορά στις τέσσερεις με πέντε χρονιές! Να το έχετε στα υπόψη σας αυτό οι νέοι μελισσοκόμοι! Μην βασίζεστε και τόσο στο βελανίδι για να πάρετε μέλι, θα σας κατεβάσει πολλές, μα πάρα πολλές φορές ,τα αυτιά σας!), θα είχα πεθάνει εδώ και χρόνια από την πείνα! Χα χα χα). 

 Και ως "πευκά" εννοούμε τον μελισσοκόμο που όλος ο μελισσοκομικός του σχεδιασμός έχει ως στόχο να πάει με δυνατά μελίσσια και στα δύο χέρια του πεύκου. Γιατί με 65% της συνολικής παραγωγής μελιού της χώρας μας να είναι πευκόμελο, και με τους περισσότερους μελισσοκόμους να πηγαίνουν και στα πεύκα, είναι παράξενο να μην είναι όλοι οι μελισσοκόμοι "Πευκάδες"! Αλλά όχι, όσοι πάνε μόνο στο ένα χέρι του πεύκου (που συνήθως είναι το δεύτερο) δεν δικαιούνται να ονομάζονται πευκάδες! 

 Γιατί θέλει πολύ σχεδιασμό και προσήλωση στο να έχεις όσο το δυνατόν δυνατότερα μελίσσια σε πληθυσμούς και γόνους (ισοζύγιο γόνου πληθυσμού) για να πας στα πεύκα, και να τα διατηρήσεις για μήνες δυνατά σε αυτά, αλλά και για να μην πάρεις άδειες κυψέλες μετά από αυτά. Μην κοιτάτε που σας παρουσιάζω σαν μονόδρομο εδώ την μακρόχρονη παραμονή στα πεύκα ως κάτι εύκολο! Στις πολύ άσχημες χρονιές η μακρόχρονη παραμονή στα πεύκα είναι μονόδρομος ως επιλογή, και τελευταίο καταφύγιο! Όχι στις καλές μελισσοκομικές χρονιές που δεν έχει στεγνώσει ο τόπος έξω από τα πεύκα! 

 Σε αυτές τις χρονιές η καλύτερη επιλογή είναι να βγαίνουν τα μελίσσια έξω από τα πεύκα στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στα δύο παραγωγικά χέρια του πεύκου, και τότε να δείτε τι τρελό κόστος σε χρόνο, εργασία, και χρήμα, απαιτεί κάτι τέτοιο, και πόσο δύσκολο είναι να είσαι "πευκάς"! 

 Επίσης με βλέπετε να είμαι τρομερά διστακτικός σε λύσεις όπως είναι το (οριζόντιο) βασιλικό διάφραγμα, και τελείως αντίθετος με το κάθετο πλαίσιο-διάφραγμα, ή με τις μεθόδους περιορισμού της γέννας της βασίλισσας, γιατί εμένα με ενδιαφέρει τα μελίσσια να γονεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πριν τα πεύκα, και οτιδήποτε περιορίζει την γέννα της βασίλισσας (ακόμη και για να πάρεις περισσότερο μέλι!) με βρίσκει τελείως αντίθετο. 

 Διάολε ακόμη και αυτή η ανάρτηση που διαβάζετε τώρα πραγματεύεται το ότι φέτος δεν έκανα δεύτερο τρύγο στα πεύκα, μόνο και μόνο για να είναι όσο το δυνατόν δυνατότερα τα μελίσσια μου μετά το ξεχειμώνιασμα, με άφθονά αποθέματα με μέλι, για να τα κατεβάσω όσο γίνεται περισσότερα, και δυνατότερα, για τα πεύκα της επόμενης χρονιάς! 


 Τα επισημάνω τα παραπάνω γιατί τα έχω συναντήσει σε διαδικτυακές συζητήσεις μου με μελισσοκόμους, τα συνάντησα και φέτος σε συζήτηση μου με μελισσοκόμο πρόσωπο με πρόσωπο στις μεταφορές των μελισσιών ενός φίλου μου στα πεύκα στην Θάσο (βλέπετε  προηγούμενη ανάρτηση του blog Όταν κάποιοι μετακινούν μελίσσια κάποιοι άλλοι τρυγούν μελίσσια. Και μερικές ακόμη μελισσοιστορίες όπου παρουσιάζω τον τρύγο που τον βοήθησα να κάνει στην Θάσο (και όχι μόνο αυτό, και άλλα πολλά από τα παράπονα μου είπα σε αυτή την ανάρτηση! Χα χα χα), σας χρωστάω και την ανάρτηση με την μεταφορά των μελισσιών του, και την οικονομική ανάλυση για αυτή, όπως και για τους τρύγους σε διάφορα σενάρια τους, και την άποψη μου εάν συμφέρει και με ποιες προϋποθέσεις όλη αυτή η τοποθέτηση. Υπομονή, θα σας την παρουσιάσω και αυτή, και σας υπόσχομαι να είναι τελείως ενδιαφέρουσα (και κυρίως με σκληρά αριθμητικά στοιχεία, και οικονομική ανάλυση τους!). 

 Ο μελισσοκόμος αυτός ήταν τελείως δογματικός στο "21 μέρες μέσα στα πεύκα, 21 έξω, 21 μέρες ξανά μέσα, και αμέσως μετά έξοδος από αυτά". Και το παρουσίαζε αυτό ως μια "ιδιότητα" του πευκοδάσους της Θάσου, και ότι έριχνε τρομερά τα μελίσσια το εάν δεν ακολουθούσες αυτή την τακτική (σε μια χρονιά τώρα που τα πάντα, εκτός ίσως από τα πεύκα (και λίγο το βελανίδι), που είχαν αποτύχει από πλευράς νεκταροέκκρισης (όχι τόσο και το παλιούρι, τοπικά!)! Εγώ που έχω διαφορετική άποψη για τα πεύκα (διαβάζετε και ήδη αυτή την άποψη μου) μου φάνηκε περίεργος όλος αυτός το δογματισμός, και το "δέχθηκα" ως ιδιαιτερότητα της Θάσου (παρόλο που όταν ξεφορτώσαμε τα μελίσσια είδα κισσό στην περιοχή, και όταν κάναμε τον τρύγο μετά από κανένα δεκαήμερο είδα ότι τον πετούσαν σαν τρελά τα μελίσσια (δεν είδα όμως αρκουδόβατο- Ο Κισσός των Πεύκων-! Μπορεί αυτή να είναι μια διαφορά ανάμεσα στα πευκοδάση Χαλκιδικής και Θάσου?). Οπότε πως θα πέσουν τα μελίσσια εάν δουλεύουν ταυτόχρονα και κισσό, που δίνει αβέρτα και νέκταρ και γύρη?)! 

 Όμως εάν επέμενε ακριβώς για το ίδιο και στην περίπτωση των πευκοδασών της Χαλκιδικής θα είχα την εντύπωση ότι είναι παντελώς άσχετος ως μελισσοκόμος (καλά εντάξει δεν έχω δεχτεί και σαν σωστό και αυτό που είπε για την Θάσο, απλώς του δίνω την αμφιβολία της πρότερης εμπειρίας του επάνω στην εκμετάλλευση της μελιτωέκκρισης στην Θάσο. Έχω την τάση εάν δεν έχω δουλέψει κάτι να μην είμαι απόλυτος σε τίποτα όσο αφορά αυτό το θέμα!).

 Όπως όμως τον αμφισβήτησα (εντονότατα!) και στο ότι επέμενε ότι του έριξαν τα μελίσσια η παραμονή στις κουμαριές και στα πεύκα στην Χαλκιδική (δική του και του φίλου μου), και για αυτό δεν είχε μελίσσια για να πάρει τρύγο στα πεύκα (παίζει και αυτό πάντα στο πίσω του μυαλού μου, η φράση δηλαδή "Πολύ καλά μας τα λες! Δεν μου λες όμως, φέτος τρύγο έκανες?" που σας την έχω παρουσιάσει στην ανάρτηση του blog μου Αποκωδικοποιώντας μελισσοκομικά τον Αρκούδα. Εγώ βλέπετε ήδη είχα κάνει έναν τρύγο στο βελανίδι, και ήμουν ήδη έτοιμος να κάνω ακόμη έναν τρύγο στα πεύκα στην Χαλκιδική με τα δικά μου τα μελίσσια (μια ακόμη επιλογή που έμαθα ότι μπορεί να συμβεί! Να κάνεις και τρύγο σε μελίσσια που δεν ήταν δικά σου! Μεγάλο μάθημα ήταν τελικά το ότι βοήθησα τον φίλο μου στις μεταφορές, και στον τρύγο στην Θάσο! Μου έμαθε πολλά αυτό! Πολλά θα σας τα παρουσιάσω, άλλα όμως θα μείνουν ως δική μου γνώση για να πορευτώ με αυτή! Καλά είναι να κάνετε τέτοια τσακαλίκια, για να μεγαλώσετε το γνωστικό σας κεφάλαιο, όσο και εάν είναι δύσκολες και απαιτητικές εργασίες μόρτες μου! Και σας τα λέει αυτά κάποιος (που είναι πλέον 51 χρονών και όχι ξεπεταρούδι!)  που είναι μελισσοκόμος επαγγελματίας με εκατοντάδες κυψέλες για 14 χρόνια, και όχι έχει μόνο διαβάσει σαν τρελός ότι μελισσοκομικό υπάρχει εκεί έξω, αλλά έχει κουβαλήσει και για σχεδόν μια δεκαετία εκατοντάδες μελίσσια άλλων (και ακόμη βοηθώ εδώ, και εκεί, και άλλους μελισσοκόμους σε τέτοιες εργασίες).

 Επίσης μεγάλο σχολείο είναι να έχετε ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές τοποθετήσεις σε πολλά μέρη (είτε κυνηγώντας τις ίδιες μελιτωεκκρίσεις και νεκταροεκκρίσεις, είτε διαφορετικές), αλλά και χρησιμοποιώντας διαφορετικό μελισσοκομικό υλικό! Σχεδόν τόσο μεγάλο σχολείο όσο το να διαβάζεις αβέρτα μελισσοκομικά βιβλία, αλλά και να κουβαλάς τα δικά σου μελίσσια, αλλά και των άλλων!

 Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για να γίνετε καλοί μελισσοκόμοι! Εάν λείπει οποιοδήποτε από τα παραπάνω πάρα πολύ δύσκολα θα γίνετε καλοί μελισσοκόμοι! Λυπάμαι! Αλλά δεν μπορώ να σας πω ψέματα!
    


 Στην ανάρτηση του blog μου Λιγότερη γκρίνια και μίρλα, περισσότερες πράξεις είχα αναφέρει τα παρακάτω: 

"Συμπέρασμα: Φέτος τα μελίσσια έχουν (αντικειμενικά) μεγαλύτερη δυναμικότητα! Και λόγου ότι όλα πήγανε μόνο στο δεύτερο χέρι του πεύκου (πέρσι τα μισά είχαν πάει και στα δύο χέρια του πεύκου, και τα άλλα πήγανε μόνο στο δεύτερο χέρι του πεύκου), όλα βρήκανε σουσούρα αμέσως με που γύρισαν από το πεύκο (πέρσι μόνο τα μισά που δεν είχανε πάει στο πρώτο χέρι του πεύκου βρήκανε σουσούρα, μια που αυτή άνθησε ανάμεσα στα δύο χέρια του πεύκου). 

 Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για να την έχετε στον νου σας, τα καλύτερα μελίσσια μου αυτή την στιγμή έχουν το εξής κοινό χαρακτηριστικό: Ήταν από αυτά που ήταν στο βουνό και κάνανε δύο τρύγους στο βελανίδι, και βρήκανε και στο πεύκο τόσο όσο να κάνω καλούς τρύγους και στο πεύκο, και όταν γύρισαν πίσω ήταν στο μελισσοκομείο που βρίσκανε πεύκο όλο τον χειμώνα, και όχι αυτά που ήταν ακριβώς μέσα στις σουσούρες! 

 Αντίθετα μελίσσια που είχαν παραμείνει στον κάμπο μετά τον πρώτο καλό τρύγο που έκανα σε ανθόμελα, και τροφοδοτήθηκαν με σιρόπι με μέλι για συντήρηση τους, και πήγανε σε πεύκο που δεν έδωσε και τόσο καλά για έναν καλό τρύγο (αλλά πήρες και από αυτά 4-5 πλαίσια με μέλι), αλλά φύγανε από το πεύκο με 4-5 γόνους (σε αντίθεση με τα μελίσσια που πήρα από 9-17 πλαίσια με μέλι που είχαν ξεγονεύσει πλήρως στα πεύκα!), και μπήκανε στην σουσούρα δεν έχουν το μέγεθος (πληθυσμούς και γόνους!) από τα παραπάνω μελίσσια!

 Για το τέλος από τα μελίσσια που δεν πήγανε καθόλου στα πεύκα και έμειναν παραμένοντα στο μέρος που έβρισκαν και σουσούρα, και πεύκο, και είχα τις περισσότερες απώλειες μέσα στον χειμώνα, και έχουν και την χειρότερη εμφάνιση αυτή την στιγμή!

 Αυτά σχετικά με το πόσο ρίχνουν τα πεύκα και το βελανίδι τα μελίσσια, το πόσο τα κρατάει με γόνους ο κάμπος, το πόσο κακό είναι το ξεγόνεμα από τα πεύκα, και το τι δυναμικότητα μπορούν να έχουν τα μελίσσια μετά από την σουσούρα (αλλά εδώ σας έχω ακόμη μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια  παρακάτω!).

 Καλά είναι κάτι τέτοιες πληροφορίες να τις συλλέγετε συστηματικά, με τις δικές σας παρατηρήσεις και εμπειρία, και να μην βασίζεστε στο τι σας λένε παππούδες μελισσοκόμοι, που συνήθως απλώς ακολουθούν το μελισσοκομικό φολκλόρ!

 Είναι τα δυνατότερα μου ποτέ μελίσσια για αυτή την εποχή? Όχι! Υπήρξε χρονιά πριν από 3-4 χρόνια που ήδη είχα προλάβει να σηκώσω 34 ορόφους, και να με περιμένουν ακόμη 30 για να σηκωθούν! Τι χαρακτηριστικό είχε η συγκεκριμένη αυτή χρονιά? Είχε δώσει τρομερά καλά το βελανίδι, και είχα κάνει δύο βαρβάτους τρύγους σε αυτό, το πεύκο δεν έκανε και πολλά πράγματα στο δεύτερο χέρι που τα είχα πάει, και η σουσούρα ξεκίνησε ακριβώς με που τα πήγα στα μέρη για το ξεχειμώνιασμα τους τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη, και έμεινε ανθισμένη μέχρι αρχές Γενάρη! Τα μελίσσια όταν είχα πάει να τα κάνω θεραπεία με οξαλικό στις 25 Δεκέμβρη (Ναι! 25 Δεκέμβρη! Τις γιορτές τις περνάς με αυτούς που αγαπάς περισσότερο σε αυτή την ζωή! Χα χα χα) είχαν από 4 με 5 γόνους! Στα υπόψη σας και αυτό!

 Επίσης πέρσι  υπήρχε ελαιοκράμβη, αλλά ήταν από τις πιο απογοητευτικές ανθοφορίες ελαιοκράμβης που είχα ποτέ, με ελάχιστη ανάπτυξη των μελισσιών, και ελάχιστο χτίσιμο κεριών, αλλά και ελάχιστες παραφυάδες κομμένες (4 παραφυάδες, αλλά έκοψα άλλες 80 ενάμιση μήνα μετά, όταν επιτέλους σταμάτησαν οι ατελείωτες περσινές βροχές, δυστυχώς όμως επειδή δεν ξαναέβρεξε για μήνες έπρεπε να συντηρώ εγώ τις παραφυάδες με τροφοδοσία με μέλι! Κακή η περσινή χρονιά σε κάθε τομέα, εκτός από την απόκτηση μελισσοκομικού εξοπλισμού, εκεί δόθηκαν τα ρέστα μας! Χα χα χα), λόγου των συνεχόμενων βροχών! 

 Μια ακόμη πληροφορία για σας, σε 13 χρονιές τοποθετήσεων στις ελαιοκράμβεις μόνο οι τρεις δεν ήταν καλές (και όλες λόγου συνεχόμενων βροχοπτώσεων που δεν άφηναν τα μελίσσια να πετούν), και μια χρονιά δεν γίνεται τοποθέτηση σε αυτή πάλι λόγου των βροχοπτώσεων, αλλά αυτή την φορά λόγου της έλλειψης τους στον προηγούμενο Οκτώβρη! Στα υπόψη σας και αυτό! 

 Οπότε μεγαλύτερη δυναμικότητα στα φετινά μελίσσια σε σχέση με τα περσυνά, δύο χαμένες κύριες ανθοφορίες σε δύο χρονιές, με τον Απρίλη να είναι ελαφρώς καλύτερος στις αρχές του μήνα, και στα μέσα του, πέρσι, και οι προοπτικές είναι να είναι τα τέλη του φετινού Απρίλη, και όλος ο Μάης, καλύτερος από τον περσινό!

 Αυτή είναι η κατάσταση! Το (Μικρό) κενό του Μάη που συνήθως έχω την κάθε χρονιά μου έχει μεταφερθεί στα μέσα του Απρίλη (γιατί τα οπωροφόρα και οι γκορτσιές καλύπτουν τις ανάγκες των μελισσιών εν μέρη μαζί με το πεύκο στις αρχές του).

 Κανένας λόγος για αισιοδοξία, κανένας λόγος για απαισιοδοξία, πανικό, απελπισία.

 Κυριότερες μελισσοκομικές αρετές άλλωστε σας το λέω εδώ και χρόνια: Καρτερικότητα και κυρίως ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!".

 Ναι έτσι ακριβώς είναι το αρχείο των παρατηρήσεων μου για την κάθε χρονιά, για αυτό και δεν ακολουθώ τις νόρμες και τα μελισσοκομικά φολκλόρ που έχουν αρκετοί μελισσοκόμοι στο μυαλό τους.

 Φέτος το αρχείο λέει ότι τα μελίσσια που πήγανε στην πεδινή τοποθέτηση στα πεύκα έχουν περισσότερους γόνους, αλλά λιγότερα μέλια από τα μελίσσια που πήγανε στα ορεινά για πεύκο, αλλά και τα δύο έχουν αποθέματα από μέλι για να αντέξουν ένα γύρισμα του καιρού στον Μάρτη, που θα μπορούσαν να τα κρατήσουν για πολλές εβδομάδες κλεισμένα μέσα στις κυψέλες. 

 Τα μελίσσια που δεν πήγανε καθόλου στα πεύκα έχουν και αυτά πολλούς γόνους, έχουν και αποθέματα σε μέλι, αλλά όχι τόσα όσα έχουν τα άλλα, που να τους επιτρέπουν να αντέξουν πολλές εβδομάδες κλεισμένα μέσα στις κυψέλες. Για ακόμη μια χρονιά συνεχόμενη τα μελίσσια που μείνανε στα πεύκα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πληθυσμούς, γόνους, και αποθέματα μελιού, από τα μελίσσια που δεν πήγανε καθόλου στα πεύκα! Στα υπόψη και αυτό. 

 Και εδώ κολλάει η κουμαριά, προπέρσι δεν είχε δώσει η κουμαριά όπως έχει δώσει πέρσι (πως το ξέρω αυτό? Γιατί έχω κάνει τρύγο στο δεύτερο χέρι του πεύκου, εξακολουθούσε να δίνει το πεύκο, έδινε και η κουμαριά, και τώρα έχω πλαίσια με κρυσταλλωμένο μέλι μέσα στα αποθέματα μελιού του κάθε μελισσιού (στα μελίσσια που ήταν στα ορεινά τα πεύκα που είχε και κουμαριά, στα μελίσσια που πήγανε στα πεδινά πεύκα που δεν έχει κουμαριά δεν υπάρχουν και πλαίσια με κρυσταλλωμένο μέλι! Η κάθε παρατήρηση επιβεβαιώνει και τις προηγούμενες, και δεν πρέπει να έρχεται σε αντίφαση με τις επόμενες! Έτσι θα πρέπει να λειτουργείτε εάν θέλετε να βγάζετε σωστά συμπεράσματα από τις παρατηρήσεις σας!)! Η σουσούρα είχε δώσει πριν τον τρύγο του δεύτερου χεριού του πεύκου, και όταν έφερα τα μελίσσια στην περιοχή μας δεν έδινε πλέον η σουσούρα, οπότε είναι κουμαριά το κρυσταλλωμένο μέλι στα πλαίσια). 

 Και εδώ κολλάει η Χρονιά El Ninio όσο αφορά την Κουμαριά (και την Σουσούρα όταν δίνει βαθιά τον χειμώνα πχ Δεκέμβρη), σε ξηρές χρονιές δεν είναι τόσο επικίνδυνη η Κουμαριά (και η Σουσούρα!) να ξινίσει το μέλι της μέσα στα πλαίσια λόγου υπερβολικής υγρασίας, γιατί δεν υπάρχει υπερβολική υγρασία στην ατμόσφαιρα (οι μέλισσες αφαιρούν υγρασία από το μέλι (κυρίως στις νεκταροεκκρίσεις αυτό και όχι στις μελιτωφορίες, γιατί τα μέλια από μελιτώματα είναι εκ ορισμού με λιγότερη υγρασία μέσα τους) με το να χτυπούν τα φτερά τους μέσα στην κυψέλη, να δημιουργούν ρεύμα αέρα στους αεραγωγούς, και να αφαιρούν έτσι υγρασία από τα πλαίσια με το μέλι. Εάν έξω υπάρχει πολύ υγρασία και χαμηλή θερμοκρασία αυτό δεν λειτουργεί! Πχ εάν έξω έχει ομίχλες, και βρέχει, η υγρασία έξω από την κυψέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την υγρασία μέσα στην κυψέλη, οποιοδήποτε ρεύμα αέρα που θα δημιουργούν οι μέλισσες θα φέρνει υγρασία στην κυψέλη, και δεν θα αφαιρεί υγρασία από αυτή! Οπότε πως θα αφαιρέσουν υγρασία από το μέλι μέσα στα πλαίσια?).

 Σε συνθήκες ξηρασίας μπορεί να λειτουργήσει ο μηχανισμός για την αφαίρεση υγρασίας από το μέλι (σε ξηρές χρονιές δεν δίνουν και ιδιαίτερα πολύ μέλι οι ανθοφορίες επίσης! Μην το ξεχνάτε και αυτό!), οπότε μειώνεται ο κίνδυνος να ξινίσει το μέλι στα πλαίσια, και η ανθοφορία της Κουμαριάς (και της Σουσούρας! Επιμένω επάνω σε αυτό! Χα χα χα) δεν είναι τόσο επικίνδυνη (της σουσούρας είναι επικίνδυνη και για τις λεηλασίες). Το αντίθετο ισχύει για τις υγρές χρονιές (όπως πχ προβλέπεται για την φετινή χρονιά, που θα είναι χρονιά El Ninia!).

 Επίσης εδώ είναι και ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της κυψέλης παλιού τύπου. Δεν έχει μόνιμους αεραγωγούς, όπως η κυψέλη νέου τύπου, και είναι δυσκολότερο να διώξουν υγρασία από αυτές οι μέλισσες δημιουργώντας ρεύμα αέρα, οπότε είναι πιο επικίνδυνη η παραμονή μελισσιών στα πεύκα (και στην σουσούρα, και την κουμαριά) μέσα σε αυτές λόγου υγρασίας. 

 Και πως το ξέρω αυτό? 

 Γιατί απλούστατα έχω περισσότερες απώλειες σε κυψέλες παλιού τύπου από μελίσσια που ήταν στα πεύκα από ότι σε κυψέλες νέου τύπου! 

 Πως αξιοποίησα αυτή την πληροφορία? 

 Φέτος πριν από την μεταφορά στα πεύκα (που έμειναν μέσα στα πεύκα και 5 μήνες μην το ξεχνάτε!) φρόντισα να κάνω μετάγγιση των μελισσιών από κυψέλες παλιού τύπου (που είχαν καλύτερη ανάπτυξη από τις κυψέλες νέου τύπου, και λόγου κυψέλης, αλλά και λόγου ότι τα μελίσσια σε κυψέλες νέου τύπου είχαν τροφοδοσία με μέλι, ενώ του παλιού τύπου τροφοδοσία με σταθερή τροφή!) σε κυψέλες νέου τύπου, και τις οποίες τις ξανά έκανα μετάγγιση σε κυψέλες παλιού τύπου για το ξεχειμώνιασμα όταν πλέον είχαν τελειώσει με το να βρίσκουν κουμαριά μια που τα έκανα πριν από ένα μήνα, από την μετάγγισή, μεταφορά από τα πεύκα (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog μου Και μπαίνουμε δυναμικά μελισσοκομικά στο 2025 ). 

 Αποτέλεσμα?

 Φέτος έχω τις λιγότερες από ποτέ απώλειες μελισσιών στο ξεχειμώνιασμα μέχρι στιγμής! 

 Οπότε  υπάρχει και επιβεβαίωση της παραπάνω θεωρίας, και στα δύο τα σκέλη της (ο ρόλος της υγρασίας εξωτερικά στην ύπαρξη υγρασίας στα πλαίσια μελιού μέσα στην κυψέλη, αλλά και το πόσο υστερεί σε αυτόν τον τομέα η κυψέλη παλιού τύπου σε σχέση με τις κυψέλες νέου τύπου!). 

 Και όλα αυτά γιατί δεν ακολουθώ νοητικές νόρμες και φολκλόρ (πχ ακόμη ένα μελισσοκομικό φολκλόρ "Η τροφοδοσία με μέλι θα τα τρελάνει τα μελίσσια στην σμηνουργία" τρίχες! Μόνο η αβέρτα εξωτερική νεκραροέκκριση μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο! Εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο μην περιμένεις θαύματα από την τροφοδοσία με μέλι! Εκτός! Φέτος έχω τα δυνατότερα μελίσσια που είχα ποτέ μετά τα πεύκα, και μετά το ξεχειμώνιασμα, το μόνο που τροφοδότησα πέρσι ήταν μισός τόνος μέλι σε σιρόπι από απολεπίσματα (όταν μελισσοκόμοι με αντίστοιχο αριθμό μελισσιών τροφοδότησαν 2-2,5 τόνους σταθερής τροφής, και μερικοί πρόσθεσαν και 300 κιλά μέλι σε σιρόπι από απολεπίσματα!) και σε 18 κυψέλες παλιού τύπου έδωσα και εγώ λίγη σταθερή τροφή (γιατί δεν χωράει το μπουκάλι για το σιρόπι ανάμεσα στο εσωτερικό καπάκι και τα πλαίσια). Αυτό μπορεί να βοήθησε στην μακροζωία των μελισσών, και να έδωσε αυτό το αποτέλεσμά στο να βγουν τόσο δυνατά τα μελίσσια από τα πεύκα (όπως τονίζει διαρκώς ο καθηγητής Ανδρέας ο Θρασυμβούλου ότι "το μέλι είναι η καλύτερη τροφή για τα μελίσσια" και ότι ζούνε περισσότερο οι μέλισσες που τροφοδοτούνται με μέλι! Και φυσικά όλη αυτή η τροφοδοσία συνοδεύτηκε με την ύπαρξη θυμόλης στο σιρόπι για να μην ξινίσει μέσα στις 2-3 ημέρες! Βλέπετε δεν είμαι απόλυτος σε τίποτα, και όλα τα λαμβάνω υπόψη. Πολύ λιγότερη τροφοδοσία τα μελίσσια από τους άλλους μελισσοκόμους, αλλά σχεδόν όλη της με μέλι! Είναι κάτι που με διαφοροποιεί από αυτούς, και μπορεί να διαφοροποιεί επίσης τα αποτελέσματα στην κυψέλη!).

 Επίσης σε κάτι ακόμη που είδα απόλυτες θέσεις. 

 "Το μέλι της Σουσούρας δεν ξινίζει"! Και όμως και αυτό μπορεί να ξινίσει! Το μοναδικό μέλι που μου έχει ξινίσει ποτέ στους 27κιλους κουβάδες (200 κιλά μέλι!) όσα χρόνια είμαι μελισσοκόμος ήταν μέλι σουσούρας! Το έδωσα και αυτό στα μελίσσια μου ως τροφοδοσία με σιρόπι από μέλι, μια που δεν ήταν κατάλληλο για να το δώσω σε πελάτες μου (και δεν κάνω μείξη μελιών!).

 Αλλά είχε συμβεί με το μέλι αυτού του τρύγου που παρουσιάζω στο blog μου Καλό μελισσοκομικό χειμώνα να έχουμε τσακαλάκια μου όπου είχε γίνει στα μέσα Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη, μέσα στις σουσούρες της περιοχής μου, σε συνθήκες ομίχλης, βροχοπτώσεων, και έντονου κρύου, και μάλιστα την επόμενη μέρα που είχα τελειώσει και το ξεμέλισμα των πλαισίων (στις 13/12/2021) χιόνισε στον Σοχό! 

 Τόσο καλά δηλαδή! 

 Και μάλιστα για να ξέρετε το πότε ένας τρύγος στην Σουσούρα είναι προβληματικότατος, σε όλες τις πτυχές του, δείτε και αυτή την ανάρτηση του blog μου Μια εικόνα χίλιες λέξεις-Τρύγος στην Σουσούρα

 Όταν οι μέλισσες σου σου δώσουν αυτό το σημάδι, καλύτερα να παρατήσεις τελείως τον τρύγο, να πεις "Καλό ξεχειμώνιασμα παίδες", και να την αράξεις! Χα χα χα..



 Αυτά!!!

 Τελικά δεν ήταν και τόσο μικρή αυτή η ανάρτηση, αλλά νομίζω ότι σας κέρασα και σήμερα πάρα πολλά παίδες, δεν νομίζω να μείνατε ανικανοποίητοι και δυσαρεστημένοι και με το σημερινό τρατάρισμα ε?

 Να τα θυμηθείτε αυτά όταν πάτε επάνω στον Άγιο Πέτρο, και να πείτε και καμία καλή κουβέντα για τον Αρκούδο, που θα βράζει στα καζάνια της Κολάσεως ε?

 Χα χα χα.


 Adios Amigos Locos

 Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 12/3/2025

Κυριακή 9 Μαρτίου 2025

Πάρε, πάρε, Κόσμε τα μελίσσια τα δυνατά, τα DNAικά, τα οικολογικά! 'Ελα, έλα, έλα στον γιατρό της πείνας! Να σου βάλω και μουστάρδα παλικάρι να γλιστράει?

 


 Έλα, έλα, έλα εδώ Κόσμε! 

 Εδώ τα μελίσσια τα δυνατά! 

 Εδώ τα μελίσσια τα DNAικά! 

 Εδώ τα μελίσσια τα Οικολογικά!

 Χα χα χα.

 Μια που βλέπω ότι έχετε μια αλλεργία στις τεράστιες αναρτήσεις, ας σας ετοιμάσω δύο τσάκ μπαμ μικρούλες αναρτήσεις (γιατί σε λίγο θα σας έρθει πάλι ανάρτηση σεντόνι! Χα χα χα) για να τις απολαύσετε ταχυφαγεικά, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα σας καθίσουν βαριές στο στομάχι!

 Χα χα χα.   

 Τριήμερο εντατικής μελισσοκομίας αυτό που πέρασε, γιατί τα μελίσσια είναι θεριά, με επιθεωρήσεις, αλλαγές πλαισίων μέσα στην κυψέλη ώστε να βρει χώρο η βασίλισσα να γεννήσει σε αυτά,  απομάκρυνση πλαισίων περιορισμού κυψέλης και αντικατάστασης τους με χτισμένα πλαίσια (Χάνεις σε θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη έτσι, αλλά δίνεις χώρο για να γονεύσει το μελίσσι, μια που τα ήδη υπάρχοντα πλαίσια είναι είτε γεμάτα με γόνους και τροφές, είτε τροφές, είτε είναι πίσω από το πλαίσιο περιορισμού κυψέλης -σε όσα έχουν, γιατί κάποια από τα μελίσσια είχαν ξεχειμωνιάσει δεκάρια και εννιάρια!- και δεν πάει η βασίλισσα να γεννήσει πίσω από αυτό). 

 Πλαίσια περιορισμού κυψέλης που σας είχα παρουσιάσει την κατασκευή τους, και την χρήση τους, στις αναρτήσεις του blog Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος -Κατασκευάζοντας πλαίσια περιορισμού κυψέλης (πλαίσια με φελιζολ) και Και μπαίνουμε δυναμικά μελισσοκομικά στο 2025  

 Και επίσης μπήκε και ο πρώτος όροφος σε πατημένο δεκάρι μελίσσι (κανονικά έτσι όπως το είδα έπρεπε να του είχα βάλει όροφο από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά εδώ είχαμε καρναβάλια, οπότε ποιος θα πήγαινε στα μελίσσια (Οι ντόπιοι Σοχινοί δεν κάνουν εργασίες απαιτητικές αυτή την εβδομάδα, γιατί ζούνε όλο τον χρόνο για τις μέρες των αποκριών, εγώ, που δεν γουστάρω τα καρναβάλια και τις αποκριές καθόλου, δεν πήγα στα μελίσσια γιατί απλούστατα δεν μπορούσα να ξεπαρκάρω το Τ4 από την κοσμούρα και τους πλανόδιους Πωλητές-Λαϊκατζίδες που είχαν στήσει τους πάγκους τους γύρω, γύρω, από το φορτηγό μου! Χα χα χα)? 

 Βάζουμε και μια ημερομηνία και πάνω στο το καπάκι, για να μην λέει  (ο κακός) ο Κόσμος ότι τους πουλάω παπά!!!

 Χα χα χα.  


 Αν τα μελίσσια έχουν DNA, και όχι γράσο, τρώνε σίδερα λέμε!

 Χα χα χα. 

 Ναι καλά! 

 Ας μην τα κρατούσα για σχεδόν 5 μήνες μέσα στα πεύκα, στην χειρότερη μελισσοκομική χρονιά από πλευρά παραγωγής, και θα βλέπατε εάν θα υπήρχαν καν μελίσσια! 

 Μπορεί να μην έδωσε το πρώτο χέρι του πεύκου αρκετά για παραγωγή, αλλά διατήρησε τα μελίσσια στην δυναμικότητα που είχαν όταν μπήκαν στα πεύκα. Οι τόσο πολύτιμές βροχές που ήρθαν τον Σεπτέμβρη έκαναν τον αρκουδόβατο και την σουσούρα να δώσουν τα τρελά τους, και ανέβασαν τα μελίσσια πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να πάρουμε τρύγο στο δεύτερο χέρι του πεύκου. 

 Και μετά πήρα το ρίσκο να μην κάνω ακόμη ένα τρύγο στα τέλη του Νοέμβρη, όταν συνέχιζε να δίνει το πεύκο, και έδινε ταυτόχρονα και η κουμαριά (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Καλό ξεχειμώνιασμα παίδες), και να αφήσω όλο αυτό το μέλι για τα μελίσσια για να αρχίσουν την επόμενη χρονιά με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές (πολύ δυνατά μελίσσια βγήκανε μέσα από τα πεύκα, με ανανεωμένους πληθυσμούς, και γονεμένα (είχαν γόνους ανοιχτούς ακόμη και στις 20 Δεκέμβρη, που τα έκανα θεραπεία με οξαλικό οξύ, σταμάτησε η μάνα να γεννά για 10-15 μέρες, και είχαν ξανά αυγά στις 12 Γενάρη, στις 8 Φλεβάρη είχανε κλειστούς γόνους, και 3 πλαίσια με αυγά! Αυτά σχετικά με το πόσο ρίχνουν τα μελίσσια τα πεύκα! Στις κακές μελισσοκομικές χρονιές τα πεύκα είναι πάντα (ΠΑΝΤΑ!) το τελευταίο καταφύγιο για τα μελίσσια!), και γεμάτα με μέλια για τροφή τους επόμενους μήνες του χειμώνα, καλύτερο από αυτό δεν γίνεται!).

 Ούτε DNA, ούτε μαλακίες!

 Τα πάντα ήταν επιλογές, και ρίσκα, του Μελισσοκόμου!

 Θυσίασα την παραγωγή μιας χρονιάς (ένας τρίτος τρύγος μέσα στην χρονιά (ένα βελανίδι, δύο πεύκα) και δεν θα μιλούσα για την χειρότερη από παραγωγή μελισσοκομική χρονιά, θα ήταν απλώς μια μέτρια χρονιά!) για να έχω μελίσσια, και αξιόλογες προοπτικές, για την επόμενη χρονιά. Δεν είμαστε μελισσοκόμοι μόνο για μια χρονιά!

 Έμαθα επίσης ότι στον Νότο (Νότο! Όσο πιο Νότια μπορεί να πάει στην Ελλάδα! Χα χα χα) πουλάνε πλέον τις πεντάρες παραφυάδες, με περσινή βασίλισσα, στα 150 ευρώ (χωρίς την κυψέλη!!!)! Αν στον Νότο πουλάνε αυτή την εποχή πεντάρα παραφυάδα, με περσινή βασίλισσα, με 30 ευρώ το πλαίσιο, όταν θα έχει ξεραθεί ο τόπος τους τέλη Απρίλη, και θα έχει μεταβληθεί σε έρημο (και θα κλαίγονται στα βίντεο!), γιατί να μην πουλήσω εγώ με 50 ευρώ το πλαίσιο, δεκάρα παραφυάδα, με περσινή βασίλισσα, σε έναν τόπο που θα είναι καταπράσινος μέχρι τις αρχές του Αύγουστου?

 Χα χα χα.

 Μην μασάτε δεν πουλάω παραφυάδες εγώ, δεν έχω το κατάλληλο DNA για αυτό! 

 Όχι οι μέλισσες μου! 

 Εγώ δεν το έχω ( δηλαδή δεν το μπορώ το να ακούω γκρίνια γιατί δεν έβγαλε το μελίσσι που πούλησα 20 κιλά μέλι την χρονιά από αυτόν που το αγόρασε, ενώ κανένας δεν έβγαλε τόσο μέλι την συγκεκριμένη χρονιά, ή αυτοί που το έβγαλαν ήταν διαρκώς στα μελίσσια τους, ή τα μετακινούσαν διαρκώς ή, ή, ή, ή........!)! 

 Χα χα χα.   


 Και τσούπ ο όροφος! 

 Ανεβάζοντας ένα πλαίσιο γόνου, και ένα πλαίσιο τροφής επάνω, βάζοντας και ένα χτισμένο πλαίσιο επίσης (κάτω έβαλα δύο χτισμένα πλαίσια για να τα γεννήσει η βασίλισσα) και από αριστερά και δεξιά πλαίσια περιορισμού κυψέλης (μια που βρήκαμε παπά να μην θάψουμε δύο - τρεις? Χα χα χα. Τα πλαίσια περιορισμού κυψέλης που τα έβγαλα από τα μελίσσια θα τα χρησιμοποιήσω στο ανέβασμα ορόφων τον Μάρτη, που ακόμη μπορεί να κάνει κανένα τρελό γύρισμα ο καιρός, και να τα παγώσει όλα!) για να κρατάνε ζεστά τα πλαίσια του πάνω ορόφου (κερόπανο και στον πάνω όροφο και στα πλαίσια τα ακάλυπτα του κάτω ορόφου! Εδώ είναι Βορράς, και τον Μάρτη τον σεβόμαστε απόλυτα!). 

 Δεν έβαλα άχτιστά πλαίσια, θα μπουν μέσα στο Μάρτη, αλλά τώρα σημασία έχει να γονεύσει όσο μπορεί η μάνα, για να γίνει αρχές Απρίλη το μελίσσι αυτό πατημένο εικοσάρι (Στον Βορρά αυτό ε! Μην ξεχνιόμαστε! Άλλοι αυτή την εποχή θα πουλάνε δεκαράκια μελίσσια!) και να κοπεί στις 5-6 παραφυάδες στο πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, που θα γίνουν δεκαράκια στο βελανίδι, ή στις 3-4 παραφυάδες, που θα γίνουν εικασάρια μελίσσια την ίδια εποχή.


 "Και πόσο μπροστά είναι τα μελίσσια μπάρμπα?" θα ρωτήσετε.

 Εδώ είναι η φωτογραφία αρχείου (πάντα κρατώ φωτογραφικό αρχείο με το τι κάνω κάθε χρονιά, πότε μπαίνουν όροφοι, κόβονται παραφυάδες, τρύγοι, μετακινήσεις) από το πότε έβαλα τον πρώτο όροφο την χρονιά 2024. Και ήταν στις 10/4/2024! Τριάντα τρεις μέρες πιο νωρίς βάζω τον πρώτο όροφο φέτος!

 Όχι και άσχημα ε?

 Για να το τελειώνουμε και εδώ, γιατί είπαμε, σύντομη, αλλά και βαριά στο στομάχι ανάρτηση!

 Για να μάθετε να μην εκτιμάτε τις βαριές, και μεγάλες, αναρτήσεις που θα σας βοηθήσουν στην μελισσοκομική σας πορεία! 

 Βλέπετε τι διαφορά έχουν οι μικρότερες αναρτήσεις σε αυτό το blog? 

 Τι λέει? 

 Σας αρέσουν περισσότερο?

 Τσούκ?

 Εκεί να πήξετε!

 Χα χα χα.  

 Adios Amigos Locos


 Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 09/03/2025





Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΟΡΓΩΜΑΤΟΣ

 



 Και ας παρουσιάσω ακόμη μια ανάρτηση-μελισσοκομικό εργαλείο σε ένα θέμα που με απασχόλησε τα τελευταία χρόνια, και αποφάσισα να κάνω μια έρευνα επάνω σε αυτό, για να δώσω ένα οδηγό-εργαλείο στις μελλοντικές ανιχνεύσεις σας πάνω στον μελισσοκομικό χάρτη μιας περιοχής, μια συγκεκριμένη χρονιά, και ότι αφορά αυτό τον σχεδιασμό των μελλοντικών μελισσοκομικών τοποθετήσεων σας.

 Ταυτόχρονα στο τέλος της ανάρτησης θα σας παραθέσω τα μελισσοκομικά εργαλεία που έχω δημιουργήσει για τις ανάγκες αυτού του blog, στην μορφή μιας σειράς αναρτήσεων Μελισσοκομικά Εργαλεία by Αρκούδας, για να είναι όλα στα υπόψη σας, και να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σας σε αυτά. 

 Και όλα τα παραπάνω θα αναπτυχθούν με όσο το λιγότερο μπλά, μπλά, μια που βλέπω ότι ένα χαρακτηριστικό που είχανε οι παλιότεροι μελισσοκόμοι, το ότι ήταν "διαβαστεροί", πλέον τείνει να εκλείψει στις νεότερες γενιές μελισσοκόμων (εμμμμμ! Τα θέλει ο κώλος σας! Λουστείτε τα τώρα! Χα χα χα). 

 Πάμε γρήγορα να αναπτύξουμε το τι είναι ο παραπάνω πίνακας, που μπορεί να μας βοηθήσει, με ποιες προϋποθέσεις και περιορισμούς.

 Επάνω σας έχω δημιουργήσει, έπειτα από δική μου έρευνα, το πότε οργώνονται τα χωράφια για τις ανάγκες της κάθε καλλιέργειας (στην πραγματικότητα το πότε γίνεται η σπορά της κάθε καλλιέργειας! Αλλά επειδή συνήθως οι αγρότες οργώνουν λίγες μέρες πριν την σπορά (συνήθως λίγες μέρες πριν, και λίγες μέρες μετά, από την βροχή που θέλουν για να κάνουν την σπορά που προγραμματίζουν!) σχεδόν ταυτίζονται οι μέρες οργώματος και σποράς. Αλλά όχι απόλυτα! Πολλές φορές κάνουν ( βαθύ ) όργωμα για μερικές καλλιέργειες (πχ ζαχαρότευτλα) μήνες πριν την σπορά τους, ως προετοιμασία του χωραφιού (ακολουθεί και δεύτερο όργωμα λίγο πριν την σπορά)). 

 Και όταν λέω κάθε καλλιέργειας εννοώ τις κυριότερες καλλιέργειες στην Ελλάδα (τις οποίες τις περισσότερες τις έψαξα για να τις βρω, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι όλες τις κύριες καλλιέργειες τις έχω εντάξει εδώ! Στην περιοχή μου συνήθως οι καλλιέργειες που δουλεύονται είναι η Ελαιοκράμβη, το Σιτάρι, ο Ηλίανθος, η Μηδική, ο Αραβόσιτος, και η Ρίγανη. Στον Νομό Σερρών υπάρχει κυρίως Βαμβάκι και Ζαχαρότευτλο. Χαλκιδική Ηλίανθος και Βαμβάκι. Ανατολική Θεσσαλονίκη Ρύζι, Σιτάρι, Ηλίανθος, Βαμβάκι. Φλώρινα Φασόλια και πάει λέγοντας. Η κάθε περιοχή έχει μερικές μόνο από αυτές τις καλλιέργειες, σε εκτάσεις που έχουν μελισσοκομική αξία, και ο κάθε ένας από εσάς θα πάρει από τον παραπάνω πίνακα μόνο τις πληροφορίες για την περιοχή του, ή την περιοχή που ενδιαφέρεται για τοποθετήσεις, θα αφαιρέσει τις καλλιέργειες που δεν υπάρχουν στα παραπάνω μέρη, και ίσως θα προσθέσει κύριες καλλιέργειες που μπορεί να μην τις έχω εγώ εδώ, γιατί απλούστατα δεν ήξερα ότι πρέπει να προστεθούν και αυτές, μια που δεν είναι μέσα στο γνωστικό μου κεφάλαιο ότι αποτελούν κύριες καλλιέργειες. Και εδώ αναφέρω το "κύριες καλλιέργειες", και όχι το "κύριες μελισσοκομικές καλλιέργειες" γιατί επάνω σε αυτόν τον πίνακα έχω καλλιέργειες και μελισσοκομικές, και μη μελισσοκομικές (πχ Σιτάρι! Αν και το Σιτάρι έχει μελισσοκομικό ενδιαφέρον λόγου ότι σε αυτά τα χωράφια ανθίζει και ο Πολύκομβος, μετά την περίοδο του θερίσματος του Σιταριού, ο οποίος (σε μερικές μόνο περιοχές, και κάτω από ορισμένες καιρικές συνθήκες) έχει μεγάλο μελισσοκομικό ενδιαφέρον, οπότε εδώ πάλι μας ενδιαφέρει το πότε θα οργωθούν τα χωράφια, που αυτή η διαδικασία καταστρέφει τον Πολύκομβο και κόβει την νεκταροέκκριση του). Μη μελισσοκομικές καλλιέργειες που λειτουργούν μερικές φορές ανταγωνιστικά στις μελισσοκομικές (πχ χωράφια που θα φυτευτούν με Σιτάρι, που δεν είναι μελισσοκομικό, δεν μπορούν να φυτευτούν με Ελαιοκράμβη, ή Ηλίανθο, ή Βαμβάκι τα οποία είναι μελισσοκομικά!). 

 Αν παρατηρήσατε επίσης ο παραπάνω πίνακας δεν έχει κηπευτικά φυτά (Κρεμμύδια, Λάχανα, Μαρούλια κ.α.) γιατί συνήθως οι εκτάσεις αυτών των καλλιεργειών σε μια περιοχή μετριούνται σε δεκάδες στρέμματα, και όχι σε εκατοντάδες, και χιλιάδες (ή δεκάδες χιλιάδες!), οπότε όσο μελισσοκομικό και να είναι το κάθε ένα από αυτά τα φυτά, σε τόσο μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι ασήμαντα μελισσοκομικά σε τελική ανάλυση. Επίσης σας έχω βάλει και τις πολυετείς δενδροκαλλιέργειες με την γενική κατηγορία των δέντρων, όπως και των αρωματικών φυτών. Εάν δείτε οργώματα σε καλλιέργειες που είναι πολυετείς συνήθως είναι για να τις ξεπατώσουν, και να βάλουν κάτι άλλο (κάτι που γίνεται πλέον στις Ρίγανες της περιοχής μας που τις ξεπατώνουν για να βάλουν Σιτάρι ή Ηλίανθο).  

 Και για το τέλος δεν είναι μελισσοκομικές επίσης και όλες οι παραπάνω καλλιέργειες (από όσες είναι μελισσοκομικές) σε όλες τις περιοχές, και σε όλες τις χρονιές, πχ σε εμάς συνήθως ο Ηλίανθος και η Μηδική δεν δίνουν τόσο πολύ όσο για να κάνεις τρύγο σε αυτά (είμαστε ορεινοί και ο Ηλίανθος είναι σε εμάς καλλιέργεια ενεργειακή, και όχι για τροφή σαν τον Έβρο (που είναι ταυτόχρονα και πεδινή και ποτιστική!), όπως και στην περίπτωση της Μηδικής (Ήρεμο Τριφύλλι - Γιοντζές) οι αγρότες μας την κόβουν με που ανθίζει, και έτσι δεν έχει κάποιο μελισσοκομικό ενδιαφέρον) και για αυτό δεν τις ξεχώρισα τις παραπάνω καλλιέργειες με πρόσθετο χαρακτηρισμό μελισσοκομικές, ή μη, στα όρια αυτού του πίνακα.   

 Επίσης τα παραπάνω όρια διαφέρουν από βορρά σε Νότο, και από τα Πεδινά στα Ορεινά. Οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες στον Νότο και στα Πεδινά είναι στα όρια του Αρχικού μήνα οργώματος-σποράς, ενώ στον Βορρά και στα Ορεινά είναι στα όρια του Τελικού μήνα οργώματος-σποράς, αντίθετα οι φθινοπωρινές καλλιέργειες στον Βορρά και στα Ορεινά είναι στα όρια του Αρχικού μήνα οργώματος - σποράς, ενώ στον Νοτιά και στα Πεδινά είναι στα όρια του Τελικού μήνα οργώματος - σποράς! 

 Και αυτό οφείλεται στις διαφορές στις εξωτερικές θερμοκρασίες (και κυρίως θερμοκρασίες εδάφους) και στα διαφορετικά επίπεδα υγρασίας από βορρά προς νότο της χώρας, και η αναστροφή τους κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. 

 Επίσης αυτή είναι μια χονδρική χρονική εικόνα των περιόδων οργώματος-σποράς. Εάν πάτε να κάνετε έρευνα για την κάθε συγκεκριμένη σπορά θα δείτε λεπτομέρειες που καθορίζουν την κάθε σπορά στο επίπεδο πχ η Θερμοκρασία να είναι πάνω από 14 βαθμούς, και οι επόμενες μέρες να έχουν αντίστοιχες θερμοκρασίες, να αναμένονται βροχές το επόμενο χρονικό διάστημα, και να μην υπάρχουν διαστήματα παγετού κ.α.. Όπως σε εμάς εξαρτούνται από πολλά οι νεκταροεκκρίσεις που κυνηγούμε, και κατ΄ επέκταση και οι τοποθετήσεις που σχεδιάζουμε, το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες όσο αφορά τον σχεδιασμό των καλλιεργειών τους. Πχ μπορεί να οργώσουν ένα χωράφι γιατί υπήρχε η πρόβλεψη βροχής τις αμέσως επόμενες μέρες (πχ για να βάλουν Ελαιοκράμβη), να μην βρέξει τελικά (οπότε δεν κάνουν εκείνη την στιγμή την σπορά της Ελαιοκράμβης), να συνεχίζει να μην βρέχει για 1-2 μήνες, και στο τέλος να βρέξει μετά από 2 μήνες, οπότε δυστυχώς (για τον μελισσοκόμο! Χα χα χα) σε αυτό το χωράφι να σπείρουν σιτάρι!).

 Οπότε έχοντας τα παραπάνω μπορείτε να έχετε έναν οδηγό (μπούσουλα) στις πρώιμες ανιχνεύσεις σας (περίπου την εποχή του δευτέρου χεριού του πεύκου, και έπειτα στις μεταφορές του ξεχειμωνιάσματος), το τι ακριβώς μπορείτε να περιμένετε από την εικόνα που θα έχετε μπροστά σας σε οργωμένες εκτάσεις, και τι δυνατότητες παρουσιάζει μια περιοχή από καλλιέργειες μελισσοκομικές (οι άγριες ανθοφορίες της περιοχής είναι ένα συν ή μείον σε αυτόν τον σχεδιασμό σας εάν κάνετε συμβατική μελισσοκομία, αντίθετα οι παραπάνω πληροφορίες μπορεί να είναι αντιστρόφως μείον ή συν εάν εξασκείτε την βιολογική μελισσοκομία και κύριο μέλημα των μελισσοκομικών τοποθετήσεων σας είναι οι άγριες ανθοφορίες και μελιτωφορίες μιας περιοχής (πχ Σιταροχώραφα με πεύκα και παλιούρι είναι οκ για βιολογική μελισσοκομία, αν όμως αντί για Σιταροχώραφα στην ίδια περιοχή έχουμε την επόμενη χρονιά Βαμβάκι τότε υπάρχει πρόβλημα!). 

 Για να σας το εξηγήσω το παραπάνω με παράδειγμα, στην περιοχή μου είχε Ελαιοκράμβεις που είναι μελισσοκομικό φυτό, προπέρσι έκανα τις πρώιμες ανιχνεύσεις μου τον Νοέμβρη και είχα δει οργωμένα χωράφια, η υπόθεση που είχα κάνει ήταν ότι είχαν οργωθεί για Ελαιοκράμβη, και ήμουν σίγουρος ότι θα είχε πάρα πολύ Ελαιοκράμβη η περιοχή. Αλλά δεν είχα υπολογίσει ότι δεν έβρεξε καθόλου Οκτώβρη και Νοέμβρη στην περιοχή, τελικά τα σπείρανε όλα με σιτάρι! Φαντάζεστε την έκπληξη μου όταν αρχές Φλεβάρη, στις κανονικές ανιχνεύσεις της περιοχής, είδα ότι δεν υπήρχε τίποτα από Ελαιοκράμβη και τα πάντα ήταν σπαρμένα με σιτάρι? Αναγκάστηκα να αλλάξω πλήρως τον σχεδιασμό των μελισσοκομικών τοποθετήσεων μου τελείως εσπευσμένα! 

 Φέτος στις πρώιμες ανιχνεύσεις μου με απασχολούσε ακριβώς αυτό το ερώτημα, του "τι ακριβώς βλέπω μπροστά μου όταν βλέπω ένα οργωμένο χωράφι αυτή την εποχή? Τι ακριβώς σχεδιάζει να σπείρει εδώ ο αγρότης (μπορείς και να τον ρωτήσεις φυσικά, εάν έχεις καλές σχέσεις με αυτόν, και ξέρεις τα χωράφια του, και ποια επίσης νοικιάζει! Κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις εάν δεν έχεις καλές σχέσεις με αυτόν, εάν δεν ξέρεις το ποιος εκμεταλλεύεται τι από τα χωράφια, ή είσαι τελείως ξένος σε μια περιοχή που θέλεις να κάνεις τοποθέτηση!)?". 

 Για την ιστορία σε ανίχνευση σε περιοχή πιο μακρινή από μένα είδα και φέτος μόνο Σιταροχώραφα (ακριβώς όπως και στην περιοχή μου) και όταν ρώτησα φίλο μου μελισσοκόμο εάν δεν έχουν πλέον στις περιοχές του οι μελισσοκόμοι συμβόλαια για καλλιέργεια Ελαιοκράμβης και για αυτό έσπειραν σιτάρι, μου είπε "Ήταν να σπείρουν 500 στρέμματα Ελαιοκράμβη, δεν έβρεξε καθόλου Οκτώβρη, Νοέμβρη, τα γύρισαν σε Σιτάρι"! Για δεύτερη (συνεχόμενη) χρονιά το ίδιο! Στα υπόψη σας και αυτό. 

 Οπότε έχοντας τον παραπάνω οδηγό ο κάθε ένας από εσάς μπορεί να έχει μια πρωταρχική εικόνα του μέλλοντος μιας περιοχής από πολύ νωρίς στις ανιχνεύσεις του, που θα πρέπει φυσικά να την επαληθεύσει και στις μελλοντικές ανιχνεύσεις του! 

 Κερασμένο και αυτό από μένα τσακαλάκια μου!

Μελισσοκομικά Εργαλεία by Αρκούδας





















Adios Amigos Locos

Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 23/2/2025




Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

Μελισσοκομία και κλιματική αλλαγή - Ανιχνεύσεις, διαπιστώσεις, το ζοφερό μέλλον, λύσεις

 


 Σήμερα θα αναπτύξουμε ένα θέμα μελισσοκομικό, που σύμφωνα με την δική μου οπτική είναι το πιο σημαντικό για το μέλλον της μελισσοκομίας (σοβαρά και τα θέματα των Ελληνοποιήσεων μελιών που απασχολούν επιστήμονες, και συνδικαλιστές του κλάδου -παρόλο που δεν βλέπουμε επίλυση τους εδώ και δεκαετίες, παρόλο το ενδιαφέρον για αυτό το θέμα!- αλλά πιο σημαντικό είναι το εάν θα εξακολουθούμε να παράγουμε μέλι καθώς θα αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας! Εάν δεν βγάζουμε μέλι το εάν θα έρχεται μέλι από το εξωτερικό, ή όχι, δεν έχει καμία απολύτως σημασία! Δεν παράγεις μέλι, παύεις να είσαι μελισσοκόμος, δεν σε ενδιαφέρει το εάν υπάρχουν Ελληνοποιήσεις μελιού ως παραγωγός, και μπορεί ως καταναλωτής πλέον, μόνο, να τις θέλεις! Τόσο απλό!) καθώς και για το μέλλον της ανθρωπότητας.

 Η ανάρτηση αυτή μια που θα πραγματεύεται ένα τόσο τεράστιο, και φλέγων, θέμα για τον κλάδο και την ανθρωπότητα θα έχει φυσικά και το ανάλογο μέγεθος και βάθος (που είναι και στο επίπεδο που επιτρέπω μόνο να υπάρχει στις αναρτήσεις αυτού του blog!), όσο και εάν προσπαθήσω να κρατήσω το μέγεθος της στο μικρότερο δυνατό. 

 Και αυτό γιατί θα παρουσιαστεί η έρευνα που έχω κάνει σε πολλαπλές πηγές (που θα παρουσιαστούν όλες τους) για ένα θέμα που με απασχολεί δεκαετίες (ναι με απασχολεί η κλιματική αλλαγή από όταν πήγαινα γυμνάσιο την δεκαετία του 80, οπότε έχει δημιουργηθεί και ένα τεράστιο γνωστικό κεφάλαιο μετά από τόσες δεκαετίες), θα παρουσιαστούν δεδομένα σχετικά και με την κλιματική αλλαγή, αλλά και με την διείσδυση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) στην χώρα μας, αλλά και στην Ε.Ε., τις τάσεις αύξησης τους στο Ενεργειακό μείγμα της χώρας μας, και τις προοπτικές της χώρας ως εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όχι μόνο, τις ανιχνεύσεις μου για την διαπίστωση της κλιματικής αλλαγής (όπως και παρουσίαση γεγονότων μέσα από τις ίδιες τις αναρτήσεις του blog μου), αλλά και διαπιστώσεις που έχω κάνει επάνω σε αυτή την κλιματική αλλαγή τις 5 δεκαετίες της ζωής μου. Ανιχνεύσεις επάνω στην διείσδυση των ΑΠΕ, θα παρουσιαστούν ορισμένα από τα επιχειρήματα όσων αρνούνται το γεγονός της κλιματικής αλλαγής, και τα αντεπιχειρήματα επάνω στα παραπάνω, και για το τέλος το πως θα μπορούσαμε ατομικά (ατομική ευθύνη) να αλλάξουμε λίγο τις καταστάσεις για να μην φτάσουμε να αντιμετωπίζουμε το χειρότερο σενάριο της κλιματικής αλλαγής (δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον μια πολύ πιο ζοφερή πραγματικότητα όσο αφορά την κλιματική αλλαγή -ήδη την αντιμετωπίζουμε!-το πόσο άσχημη όμως θα είναι εξαρτάται από όλους μας, καθώς και το πόσο θα δράσουμε για να μειώσουμε τις επιπτώσεις της, ή να τις αυξήσουμε!).

 Πολλά είπαμε για πρόλογο ας αρχίσουμε την ανάπτυξη του θέματος μας. 

 Οι ανιχνεύσεις και η διαπίστωση του προβλήματος 


 Αφορμή για να γράφω αυτή την ανάρτηση ήταν η ανάγνωση αυτού του άρθρου (Θα υπάρχουν οι υπερσυνδέσμοι σε κάθε πηγή που αναφέρω, για να τους πατάτε για να μεταφέρεστε στα αντίστοιχα άρθρα, ή ιστοσελίδες που αναφέρονται) από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Έθνους Έθνος Φθινοπωρινό το σκηνικό των δασών από τα μέσα του καλοκαιριού - Γιατί συμβαίνει αυτό που με έκανε να χτυπήσουν καμπανάκια μέσα μου, και αμέσως πήγα στην πηγή που αναφέρει Climatebook.gr Καλοκαίρι 2024: Τα δάση της Ελλάδας θυμίζουν φθινόπωρο πιο νωρίς από το αναμενόμενο από όπου πήρα τα στοιχεία του για να αλιεύσω το παρακάτω κείμενο, όπως και τις δύο πρώτες (δορυφορικές) φωτογραφίες της ανάρτησης που παρουσιάζουν το "βελανιδοδάσος Νιγρίτας" τα έτη 2024, και 2023, όπου φαίνεται να έχει "ξεραθεί" το δάσος μέσα στα μέσα του Καλοκαιριού, και όχι στα μέσα φθινοπώρου όπου ξεραίνεται το φύλλωμα των δέντρων πριν πέσει για το χειμώνα).

“Εικόνα φθινοπώρου θυμίζουν φέτος τα δάση της Ελλάδας και κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού (τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου 2024) με αποτέλεσμα να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα. Ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις τα φύλλα των δέντρων έχουν πέσει ή είναι ήδη έτοιμα να πέσουν.

Το μεγάλο διάστημα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις το καλοκαίρι του 2024 είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί το φυσικό περιβάλλον και η υγεία των δασών. Η χαρακτηριστική αυτή εικόνα των δασών παρουσιάζεται σε μεγάλο μέρος της χώρας και κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής & Βόρειας Ελλάδος, όπου είναι πιο έντονο το φαινόμενο.

Πιο συγκεκριμένα στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του climatebook παρουσιάζεται η κατάσταση του δάσους στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης και Σερρών στην περιοχή του Νιγρίτα στα τέλη Αυγούστου 2023 σε σύγκριση με φέτος (τέλη Αυγούστου 2024).

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του meteo.gr / Ε.Α.Α, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας η θερμοκρασία το καλοκαίρι του 2024 ξεπέρασε τους 37°C για πάνω από 35-40 ημέρες.”. 

 Και φυσικά μια τέτοια πληροφορία δεν μπορούσε να με αφήσει σε ησυχία, μια που αφορά περιοχές που κάνω τοποθετήσεις για το βελανίδι, και εάν είχαν επηρεαστεί οι βελανιδιές ήδη από το φετινό καλοκαίρι σε βαθμό που να χάνουν το φύλλωμα τους από τα τέλη Αυγούστου, στάνταρ θα υπήρχαν επιπτώσεις και για την ζωτικότητα τους και την απόδοση τους στις μελλοντικές αποδόσεις τους (στρεσαρισμένα δέντρα από θερμοκρασία και ξηρασία έχουν την τάση να ξεραθούν εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες στρεσαρίσματος για πάνω από 2-3 χρονιές).

 Θα μου πείτε επάνω στο βουνό δεν ήσουν για τις τοποθετήσεις σου για το βελανίδι? Δεν το παρατήρησες αυτό? Και η απάντηση σε αυτό ήταν ότι τα μελίσσια μου τα είχα κατεβάσει φέτος πιο νωρίς από ποτέ από το βουνό, με που κόπηκε η μελιτωφορία του βελανιδιού μετά από τρεις μέρες έντονου ξηρού αέρα (σαν σεσουάρ μαλλιών) για να προλάβω και την ανθοφορία του Ηλίανθου που μόλις άρχιζε (αφού φυσικά είχα κάνει ένα -μικρό- τρύγο στο βελανίδι), ή οποία τοποθέτηση δεν έδωσε απολύτως τίποτα λόγου ξηρασίας και στο μέρος που τα πήγα τα μελίσσια, και αναγκάστηκα να τα τροφοδοτήσω με σιρόπι με μέλι από τα τελευταία 75 κιλά απόθεμα μελιού από απολεπίσματα που είχα για να γονεύσουν λίγο, πριν τα μετακινήσω για την τοποθέτηση του πρώτου χεριού του πεύκου στην Χαλκιδική (που δεν έκαναν τίποτα στο πρώτο χέρι του μελιού, πάλι λόγου υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας! Τέλεια!). Αλλά όσο ήμουν στο βουνό παρατήρησα την απόλυτη ξηρασία που επικρατούσε, που οδήγησε για πρώτη φορά που κάνω τοποθετήσεις στο συγκεκριμένο μέρος να ξεραθεί η μπάρα με νερό που υπήρχε εκεί κοντά!

 Οπότε αμέσως προγραμμάτισα μια ανίχνευση στο δάσος, για να δω εάν πράγματι είχε φτάσει η ζημία σε τέτοιο επίπεδο στις βελανιδιές, ή συνέβαινε κάτι άλλο (με δεδομένο φυσικά ότι η βελανιδιά είναι και από τα πιο ανθεκτικά δέντρα στις κλιματολογικές συνθήκες της ορεινής βόρειας Ελλάδας).  



 Αρχές Ιούλη τα παραπάνω άρθρα, αλλά εγώ τα διάβασα στο τρίτο δεκαήμερο του, και αμέσως ετοιμάστηκα (στις 26/9/2024) για να ανέβω στο βουνό για να κάνω μια ανίχνευση από χαμηλά (πάντα λέω να κάνετε ανιχνεύσεις και από ψιλά, και από χαμηλά, αλλά ως "ψιλά" εννοούσα τις κορυφές των βουνών, όχι δορυφορικές φωτογραφίες! Χα χα χα). 

 Είχε προηγηθεί και μια συζήτηση που είχα με έναν περαστικό μελισσοκόμο του χωριού (τρίτης γενιάς μελισσοκόμος, που όμως στην πραγματικότητα τα μελίσσια τα δουλεύει καθημερινά ο ηλικιωμένος πατέρας του, μια που αυτός είναι δημόσιος υπάλληλος) που άρχισε να λέει με ένταση (και ψιλοπανικό) "Νααα ξεράθηκαν οι Βελανιδιές από την ξηρασία, και δες πως είναι το βουνό, και έτσι θα έπρεπε να είναι τον Νοέμβρη, και τι θα κάνουμε και, και, και, και......" με εμένα να τον κοιτάζω και να αμφιβάλω για τις γνώσεις του επάνω στην τοπική χλωρίδα ( γιατί απλούστατα εγώ γνωρίζω από τις εκτεταμένες ανιχνεύσεις μου ότι η εμπρός πλευρά του βουνού μας -η επάνω φωτογραφία- που πράγματι δείχνει ξεραμένη η βλάστηση αποτελείται από οξιές, πουρνάρι, φτελιά, και ακακία, αλλά όχι βελανιδιές, οι βελανιδιές είναι πολύ πιο βαθιά, και ψιλά, στο βουνό, στο κέντρο της καρδιάς του!) καθώς και τις ικανότητες του ως μελισσοκόμος (δυστυχώς σας το έχω πει πολλές φορές αυτό, λίγοι μελισσοκόμοι δεύτερης, ή τρίτης, γενιάς με έχουν εντυπωσιάσει με τις ικανότητες τους και το έργο τους, έχουν (έχουν πράγματι?) ένα τόσο τεράστιο γνωστικό πλεονέκτημα απέναντι στους μελισσοκόμους πρώτης γενιάς, καθώς και ζωικό κεφάλαιο, και εξοπλισμό, που θα έπρεπε να έκαναν πράγματα και θαύματα στην μελισσοκομία! Αλλά δυστυχώς δεν βλέπω πολλούς από αυτούς να παρουσιάζουν ανάλογο έργο, και επιδόσεις, παρόλα τα τεράστια πλεονεκτήματα που έχουν! Η παραπάνω περίπτωση μελισσοκόμου δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την διαπίστωση μου.).    


 Έχοντας πλέον ανεβεί στο βουνό και οδεύοντας προς την "καρδιά" του βλέπω ότι οι βελανιδιές είναι άθικτες από την ξηρασία (όπως ακριβώς και περίμενα, και έτσι ακριβώς όπως είχα αφήσει τις βελανιδιές πριν από σχεδόν ένα μήνα που έπαιρνα και τα τελευταία μελίσσια μου από το βουνό). Αλλά όλα τα υπόλοιπα δέντρα που συναντάς στο βουνό (οξιές, τσαπουρνιές, φτελιές, ακακίες, κ.α.) να έχουν εμφανέστατα τα σημάδια του στρεσαρίσματος από τις υψηλές θερμοκρασίες, και την ξηρασία, επάνω τους. Τα περισσότερα έχουν το φύλλωμα τους κιτρινισμένο και παρουσιάζουν μια εικόνα που θα έπρεπε να είχαν στο τέλος του φθινοπώρου! Προφανέστατα μια κατάσταση που δεν την έχω ξανασυναντήσει ποτέ στην ζωή μου σε αυτή την έκταση, και είναι ένα ακόμη ξεκάθαρο δείγμα της κλιματικής αλλαγής (απλώς δεν επηρέασε ακόμη τα δέντρα για τα οποία κάνω τοποθετήσεις στο βουνό, το οποίο όμως μπορεί να είναι απλώς θέμα χρόνου να συμβεί, εάν συνεχίζουν να ανεβαίνουν με αυτόν τον ρυθμό οι θερμοκρασίες).

 Κλιματική αλλαγή που έχει αρκετούς "αρνητές", με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα να μου έρχεται από τον γιο ενός μελισσοκόμου που "συνεργαζόμουν" μαζί του, μελισσοκόμος και αυτός (τρίτης γενιάς μάλιστα) που μου είχε πετάξει σε μια συζήτηση που είχα εγώ, ο πατέρας του, και αυτός, επάνω στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που θα έχει στο επάγγελμα μας ένα "Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή! Όλα είναι ψέματα!" και καθόταν να με βλέπει με ειρωνεία στο βλέμμα, και ένα χαμόγελο γεμάτο αυτοπεποίθηση για την ηλιθιότητα που μόλις μου είχε πετάξει, για να αρπάξει ένα "Υπάρχει κλιματική αλλαγή, μπορώ να στο επιβεβαιώσω και εγώ από την προσωπική μου εμπειρία. Όταν ήμουν μικράκι είχαμε βαρύτατους χειμώνες που μας κρατούσαν αποκλεισμένους για εβδομάδες στον Σοχό από την διακοπή της κυκλοφορίας, τα πρώτα χιόνια στον Σοχό ξεκινούσαν από τις αρχές Οκτώβρη, και συνήθως στην γιορτή του πατέρα μου, Αγίου Δημητρίου, χιόνιζε, τα τελευταία χιόνια έφταναν μέχρι το πανηγύρι των 12 Αποστόλων (28-30 Ιούνη), μια φορά μάλιστα ήρθα αδειούχος από τον στρατό για το πανήγυρι και χιόνιζε. Μια φορά πήγα για κάλαντα στα 12 μου χρόνια τα Χριστούγεννα και θυμάμαι ότι είχαν κάνει διαδρόμους μέσα στο χιόνι για να περνάει ο κόσμος, και το χιόνι ήταν πάνω από το κεφάλι μου, και ήμουν από τα ψιλότερα παιδάκια στο χωριό! Το 1988 είχε ρίξει τόσο χιόνι που ο Σοχός είχε αποκλειστεί για 3 εβδομάδες (και στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα ΡΕΟ και τα Στάγερ του στρατού μετακινούσαν τους εργαζόμενους από και προς τις εργασίες τους, γιατί τα πάντα είχαν κολλήσει και εκεί από το χιόνι!). Το σχολείο έκλεισε από τις αρχές του Δεκέμβρη και άνοιξε ξανά στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη (3 εβδομάδες αποκλεισμένοι, συν τις δυο εβδομάδες των γιορτών!). Κάθε χρονιά καίγαμε δεκάδες τόνους ξύλα, ή πετρέλαιο, για να ζεσταθούμε (μια χρονιά είχαμε φτάσει να κάψουμε 64 τόνους ξύλο! Μετά από αυτό πήγαμε στο πετρέλαιο, για να γυρίσουμε μετά από δεκαετίες πίσω στο ξύλο μετά από την κατακόρυφη άνοδο της τιμής του πετρελαίου!) και πλέον μπορείς να την βγάλεις στον Σοχό και χωρίς θέρμανση (πολύ δύσκολα μεν! Αλλά πλέον γίνεται! Σε ένα μέρος που πριν από 3-4 δεκαετίες εάν πήγαινες να την βγάλεις χωρίς θέρμανση θα πέθανες από καρδιακή ανακοπή λόγου του δριμύτατου κρύου!). Πλέον στον Σοχό Δεκέμβρη και Γενάρη έχει κουνούπια! Που τα πρώτα κουνούπια τα έβλεπες παλιά στα τέλη του Μάη! Εδώ έχεις τον πατέρα σου που λέει τόσα χρόνια, και αυτός, και οι θείοι σου οι μελισσοκόμοι, και κάθε ένας παλιός μελισσοκόμος του Σοχού, ότι έκαναν 3 φορές τρύγο στον Σοχό κάθε χρονιά, και πλέον επειδή "άλλαξε ο καιρός" με τεράστια δυσκολία και να κάνουμε ακόμη και έναν τρύγο! Τι είναι αυτοί εάν δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή? Ψεύτες και σαπσάλιδες που λένε ότι παπαριά τους κατέβει στο μυαλό τους (όλοι μα όλοι τους?!?! Οι ιστορίες τους έχουν ακριβώς το ίδιο μοτίβο, και περιγράφουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, που εγώ σε 14 χρόνια μελισσοκόμος δεν το συνάντησα! 3 τρύγοι στον Σοχό! Όχι πλέον!), να εδώ είναι! Ρώτα τον! Οι καιρικές συνθήκες είναι ίδιες με αυτές που ήξερες εσύ όταν ήσουν στην ηλικία μου (19 ετών)?" με τον πατέρα του να λέει χαμηλόφωνα (γιατί είχε αντιληφθεί ότι ο γιός του έχει IQ ραδικιού!) "Όχι, έχει αλλάξει το κλίμα, δεν ήταν έτσι παλιά, καμία απολύτως σχέση, παλιά έβρεχε μέλι, πλέον με δυσκολία παίρνουμε έναν τρύγο εδώ, ναι υπάρχει αλλαγή!". 

 Δυστυχώς πολλοί είναι οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, που παρόλο τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την παραπάνω θεωρία επιμένουν στην άρνηση της πραγματικότητας που μας περιβάλει. Και ακριβώς όπως και ο μικρός της ιστορίας μας έχουν όλο το πακέτο του αρνητή της κλιματικής αλλαγής, των εμβολίων, και οπαδών της άκρας δεξιάς! Ακόμη και σε άτομα που έχουν τελειώσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση (όπως και αυτός!). Ε τι να κάνουμε υπάρχει και η έκφραση στην γλώσσα μας "τούβλο μπήκες, τσιμεντόλιθος βγήκες" ε! Για κάποιο συγκεκριμένο τύπο ανθρώπων βγήκε το παραπάνω! Χα χα χα.  

 Προς επιβεβαίωση των παραπάνω παραθέτω και το παρακάτω άρθρο (και απόσπασμα του) Πτήση: Παγκόσμια αύξηση θερμοκρασίας: Ξεπεράστηκε το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου τη διετία 2023-2024 σας συνιστώ να το διαβάσετε και αυτό.

"Τα δυο τελευταία χρόνια ξεπεράστηκε μεσοσταθμικά το όριο του 1,5 ° Κελσίου ως προς την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που τέθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού, ένδειξη της συνεχιζόμενης, άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία ανόδου της, αποκαλύπτει σήμερα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος.

Όπως ήταν σαφές ότι θα συνέβαινε εδώ και μήνες και πλέον επιβεβαιώθηκε από το σύνολο των δεδομένων για τις θερμοκρασίες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, το 2024 πράγματι ήταν η πιο θερμή χρονιά που καταγράφτηκε ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικές, το 1850, επισημαίνει έκθεση της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Copernicus."  
 


 Κλιματική αλλαγή που αποτυπώνεται ακόμη και από το αρχείο αναρτήσεων του blog με αναρτήσεις όπως οι Ο Αδιάκοπος πόλεμοςΗ Γεύση του Μένους - Ο αδιάκοπος πόλεμος με τα ιπτάμενα παράσιταΗ "Χαλαρή" μελισσοκομική χρονιάΑρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Καθαρίζοντας μαζικά πλαίσια με καυστική σόδαΑρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Τροφοδοσία με μέλι, Φυλάμε τα δάση μας για να έχουμε τα μισά. Όπου στις δύο πρώτες αναρτήσεις περιγράφονται οι προσπάθειες μου να εξολοθρεύσω φωλιές από σφήγκες που πλέον αποτελούν σοβαρό πρόβλημα (3 φορές τα τελευταία 7 χρόνια που είμαι μελισσοκόμος, ενώ τα προηγούμενα 7 χρόνια καμία φορά), οι επόμενες δύο αναρτήσεις είναι οι προσπάθειες μου να καθαρίσω πλαίσια χτυπημένα από κηρόσκορο, μια που οι θεραπείες με θειάφι πλέον δεν επαρκούν στον Σοχό -και φέτος είχα πρόβλημα με τον κηρόσκορο παρόλο που πέρασα τα χτισμένα πλαίσια 4 φορές με θειάφι και πάλι υπήρξε έντονη προσβολή τους! Όταν τα πρώτα χρόνια που ήμουν μελισσοκόμος αρκούσαν 1-2 μόνο εφαρμογές του!-)  η προτελευταία ανάρτηση είναι η τροφοδοσία με μέλι που εφάρμοσα στα μελίσσια μια που δεν υπήρχε το 2024 ελαιοκράμβη στις περιοχές μας, μια που επικρατούσαν συνθήκες ανομβρίας την εποχή της σποράς της τον Οκτώβρη και Νοέμβρη της προπερυσινής χρονιάς, κάτι που το είχα συναντήσει για πρώτη φορά στα 13 χρόνια που ήμουν μελισσοκόμος, και για φέτος (2025) έχουμε μια από τα ίδια! Και η τελευταία ανάρτηση είναι τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας (πυρασφάλειας) που παίρνω πλέον για να δουλέψω με τα μελίσσια μου, μια που πλέον η κατάσταση το καλοκαίρι είναι οριακά εκρηκτική λόγου των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.  Η κλιματική αλλαγή ήδη έχει αρχίζει να μας επηρεάζει, και μάλιστα σοβαρότατα!


 Οπότε ήδη υπάρχει ανάγκη για λήψη μέτρων άμεσων για προβλήματα που έχουν ήδη γιγαντωθεί (πχ προμήθεια σφηκοπάγίδων για τις σφήκες, αλλά και προμήθεια καταψυκτών για τον κηρόσκορο, μια που το θειάφι δεν αρκεί πλέον ούτε καν στον Σοχό, που έχει (είχε!) το μισό και παραπάνω χρόνο φυσική ψύξη) αλλά και αλλαγή του προγραμματισμού των τοποθετήσεων, ή ακόμη και πλήρης αλλαγή των στρατηγικών στόχων της μελισσοκομικής μου επιχείρησης (μια που μπορεί τα επόμενα χρόνια να μην υπάρχει η επιλογή για τοποθετήσεις στην ελαιοκράμβη, με ότι ακριβώς αυτό σημαίνει για την ολική δυναμικότητα των μελισσιών μου, αλλά ταυτόχρονα αυτή είναι η μόνη τοποθέτηση μου που διασταυρώνεται με την συμβατική γεωργία!),


 Ταυτόχρονα θα πρέπει να αλλάξουν μυαλά και οι μελισσοκόμοι, και αρκετοί από αυτούς να αφήσουν νοητικές αγκυλώσεις, και Fake News που τους πουλάνε πολιτικοί αρχηγοί, ιστοσελίδες, και περιφερειακά (και της πλάκας) κανάλια, εφημερίδες και σταθμοί, τα οποία μπορούν να χρηματίζονται και κρυφά από τα καρτέλ των ορυκτών καυσίμων (από Ρωσία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Αμερική, και τους ντόπιους ολιγάρχες και κατόχους καναλιών αλλά και δεξαμενόπλοιων ή διυλιστηρίων!) και να αντικρίσουν κατάματα την αλήθεια και την πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας, η κλιματική αλλαγή ισχύει, συμβαίνει, και ήδη μας επηρεάζει άμεσα και σοβαρά. Δεν έχουμε ώρα για αρνήσεις, ψευδαισθήσεις, και παραλογισμούς, είτε αλλάζουμε, είτε βουλιάζουμε.

 Οι ανιχνεύσεις και η διαπίστωση των λύσεων


 Και συνεχίζουμε τις ανιχνεύσεις μας με ένα μέρος που με έχει εντυπωσιάσει τα τελευταία χρόνια από τις επενδύσεις σε φωτοβολταίκές εγκαταστάσεις (πάρκα). Και αυτό είναι ο Άγιος Πρόδρομος Χαλκιδικής (που το έχω παρουσιάσει σε προηγούμενη ανάρτηση του blog Η Υψικάμινος στον Άγιο Πρόδρομο) μέρος που είναι στην διαδρομή μου όταν μετακινώ μελίσσια από και προς τα πεύκα της Χαλκιδικής. 

 Μέρος που το περνώ 15-30 φορές την χρονιά στα δρομολόγια μου μετακινήσεων στα πεύκα, αλλά και στους τρύγους στην Χαλκιδική, τα τελευταία 14 χρόνια που είμαι μελισσοκόμος. 

 Την πρώτη χρονιά που είχα περάσει είχα παρατηρήσει ότι υπήρχε ένα μόνο φωτοβολταϊκό πάρκο, μικρό μάλιστα θα έλεγα σε μέγεθος. Κάτι που δεν είχε αλλάξει τα επόμενα 4-5 χρόνια, μέχρι που πριν από 7-8 χρόνια άρχισα να παρατηρώ να αυξάνει ο αριθμός των φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά και η έκταση τους. Στην αρχή λίγα κάθε χρονιά, και τα τελευταία χρόνια να έχει εκτοξευθεί εκθετικά ο αριθμός τους, σε βαθμό που μια τεράστια έκταση σε αυτή την περιοχή να καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάρκα και πάνελς. 

 Τόσο που αποφάσισα να το αποτυπώσω και στο blog μου βγάζοντας φωτογραφίες της όλης περιοχής (αλλά φυσικά δεν μπόρεσα να αποτυπώσω όλο το μέγεθος τους, γιατί όπως προείπα αυτές οι φωτογραφίες πάρθηκαν κατά τις μετακινήσεις μου στα μελισσοκομεία μου στα πεύκα, με τον χρόνο και τον καιρό να με πιέζει για να τα μεταφέρω όσο το δυνατόν ταχύτερα χωρίς πολλές, πολλές, καθυστερήσεις) αλλά και να κάνω και έρευνα στο διαδίκτυο για να βρω πληροφορίες και να σας τις παραθέσω.

 Και με την ευκαιρία για να παραθέσω και τις πηγές σχετικά με τις επενδύσεις σε ΑΠΕ στον Άγιο Πρόδρομο.










 Αν είσαι ψαχτίρι φαίνεται ε? 

 Χα χα χα. 


 Οπότε από τα παραπάνω έχουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30 διαφορετικοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί από δύο εταιρίες, συν όποιες άλλες επενδύσεις έχουν γίνει από άλλους ανεξάρτητους επενδυτές ΑΠΕ! 

 Και αυτό μέσα σε μερικά μόνο χρόνια, σε ένα μέρος με πληθυσμό κάτω των 500 ατόμων, ξεχασμένο από όλους και γνωστό μόνο για την ποιότητα και την ανώτερη γεύση από τα σουβλάκια που κάνουν οι 6-7 ταβέρνες της περιοχής.

 Και πλέον έχει μια δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχη με ένα μικρό θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, και με πλεονέκτημα το ότι είναι πολύ κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Θεσσαλονίκη (και γενικώς η περιοχή Πολυγύρου-Άγιου Πρόδρομου -Γαλάτιστας έχουν ένα μεγάλο αριθμό φωτοβολταϊκών σταθμών που μπορεί να αντιστοιχεί και στην δυναμικότητα ενός μεγάλου θερμοηλεκτρικού εργοστασίου. Αντίστοιχες υποδομές έχουν δημιουργηθεί και στην περιοχή της Ασσήρου-Λαγκαδά-Ωραιοκάστρου, αλλά και στις περιοχές ανατολικά της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής στην Άφητο, και σχεδιάζονται αντίστοιχες υποδομές και στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής στην Σιθωνία).    


 Στις περιοχές μας υπάρχουν μεν λίγα φωτοβολταϊκά πάρκα (κυρίως στην περιοχή του Σκεπαστού- Αρετής - Φιλαδελφίου), αλλά επίσης υπάρχει και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο από τα απόβλητα των στάβλων (κοπριά) που χρησιμοποιεί την υγρή κοπριά από τους στάβλους της περιοχής για να παραχθεί φυσικό αέριο από αυτή, το οποίο η καύση του τροφοδοτεί με καύσιμο μια ηλεκτρογεννήτρια μεσαίου μεγέθους, και αποδίδει και φυσικό (υγρό) λίπασμα για τα χωράφια της περιοχής μας. 

 Επίσης αντίστοιχα εργοστάσια βιοαερίου υπάρχουν και στην περιοχή της Νιγρίτας (όπως και φωτοβολταϊκά και εκεί) αλλά και στον Λαγκαδά. Και ταυτόχρονα υπάρχει σχεδιασμός για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με τοποθέτηση ανεμογεννητριών και στην περιοχή της Νιγρίτας). 

 Ενεργειακά δηλαδή υπάρχει η πιθανότητα όλη η περιοχή που ξεκινά από την Νιγρίτα και φτάνει ως τον Λαγκαδά να γίνει πλήρως αυτόνομη ενεργειακά (ίσως και ακόμη και ολόκληρη η πόλη της Θεσσαλονίκης με όλη αυτή την υποδομή ΑΠΕ στις γύρω από την Θεσσαλονίκη περιοχές). 


 Οπππππ! Φρένο!


 Και η ανίχνευση συνεχίζει πεζή (ναι οι προηγούμενες φωτογραφίες βγήκαν εν κινήσει με το κινητό στο χέρι! Χα χα χα). 


 Κατράνια εδάφη ε? Κοκκινόχωμα κατάλληλο για τίποτα, όσο αφορά τις καλλιέργειες, αλλά για να σπείρεις φωτοβολταϊκά είναι τελείως κατάλληλο. 


 Πολύ πράμα! Και πέσαμε και σε τροχαίο επίσης! Ούτε ο Κούλης ο γουρλής να ήμουν!


 Πάντα με ενδιάφερε η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάρκα, και μάλιστα είχαμε κάνει μια προσπάθεια να ενημερωθούμε επάνω σε αυτές τις επενδύσεις μαζί με τον αδερφό μου, και είχαμε κατεβεί το 2006 στην Αθήνα για την δεύτερη έκθεση EnergyRev που γινόταν στην Γλυφάδα. Περάσαμε ένα τρίμερο μαζεύοντας προτάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα, χρηματοδοτικά πακέτα για την υλοποίηση τους, τεχνικές προδιαγραφές, και προτάσεις για χρηματουλικοτεχνικά σχέδια. 

 Περίπου όλες οι προτάσεις κινούταν γύρω από ένα βασικό μοτίβο, μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο νομίζω στα 50 Kw (ή ήταν στα 150 Kw? Δεν θυμάμαι πλέον και τόσο καλά) αξίας 300 χιλιάδων ευρώ, από τα οποία οι 150 χιλιάδες ευρώ θα ήταν η επιδότηση του κράτους (που θα ήταν δεδομένη! Ναι καλά! Χα χα χα) 75 χιλιάδες ευρώ ο τραπεζικός δανεισμός, και 75 χιλιάδες ευρώ ιδία κεφάλαια, εγγυημένη σταθερή τιμή για 20 χρόνια, από τα οποία τα πρώτα δέκα χρόνια θα ήταν η περίοδος που θα έκανε αποπληρωμή του δανειακού κεφαλαίου η επένδυση, και τα επόμενα δέκα χρόνια θα ήταν το κέρδος σου από αυτή την επένδυση, υποχρεωτική ασφάλιση της επένδυσης στην τράπεζα που θα σου έδινε το δάνειο, γη που θα έπιαναν τα φωτοβολταϊκά πάνελ είτε ιδιόκτητη, είτε σε μακροχρόνια μίσθωση εικοσαετίας, κόστος σύνδεσης του φωτοβολταϊκού πάρκου με την ΔΕΗ 5 χιλιάδες ευρώ, και έξτρα κόστος 5 χιλιάδες ευρώ για κάθε χιλιόμετρο καλωδίου που θα χρειάζονταν για να φτάσει η γραμμή από το φωτοβολταϊκό στο δίκτυο της ΔΕΗ, πτώση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών πάνελ στο 80%  στην εικοσαετία και η καλύτερη επιλογή θα ήταν να αλλαχθούν τότε με πιο σύγχρονα που θα είχαν και μικρότερο αρχικό κόστος απόκτησης και υψηλότερη απόδοση για να είναι αποδοτική η επένδυση και στο μέλλον (μια που καθώς θα περνούσαν οι χρονιές και θα αυξάνονταν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα έπεφταν οι εγγυημένες σταθερές τιμές που σου εξασφάλιζε το κράτος). Μια φορά τουλάχιστον το εξάμηνο θα έπρεπε να περνούσε όλη η εγκατάσταση από ηλεκτρολογικό έλεγχο για βλάβες, μια φορά τον μήνα τουλάχιστον να καθαριζόταν τα πάνελ από σκόνη και βρομιά για να μην χάνουν σε απόδοση, και φυσικά όλα αυτά σε περιφραγμένο χώρο, και ίσως και με σύμβασή με ιδιωτική ασφάλιση φύλαξης για τακτικές περιπολίες από μέρος τους.

 Ουάουυυυυυ! Μετά από τόσα χρόνια και πάλι θυμάμαι τόσα πολλά! Χα χα χα. 

 Φυσικά δεν προχώρησε αυτό το σχέδιο, γιατί και τα λεφτά (ίδια κεφάλαια) της αρχικής επένδυσης ήταν πάρα πολλά (σε τελική ανάλυση εάν έχεις τόσο άμεσο χρήμα βρίσκεις και καλύτερες επενδύσεις να κάνεις. Φυσικά και δεν θα σας τις πω! Τι κρατώ για μένα! Χα χα χα) αλλά και γιατί έχουμε μια έμφυτη μη εμπιστοσύνη σε ότι αφορά το κράτος μας, και κάτι προτάσεις όπως "εγγυημένη σταθερή τιμή από το κράτος" εμείς τις ακούμε στο χαβαλέ! Φυσικά μετά μεσολάβησε η οικονομική κρίση, η πλήρη κατάρρευση της αγοράς και των επενδυτικών ευκαιριών (ή και η ανάδευση τρομερών επενδυτικών ευκαιριών εάν είχες άμεσο και ζεστό χρήμα! Δεν βγήκανε όλοι χαμένοι από την οικονομική κρίση!) και μια επένδυση σε κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ καλή, βάση των δεδομένων που ξέρουμε τώρα (φυσικά πάλι παραμένει το πρόβλημα των πολλών ιδίων κεφαλαίων για αυτή την επένδυση! Ακόμη δεν έχω επενδύσει τόσα λεφτά στην μελισσοκομία! Ίδια κεφάλαια! Εάν βάλεις όμως κτίρια μέσα στον υπολογισμό της επένδυσης στην μελισσοκομική μου επιχείρηση όλα αλλάζουν!).

 Εντυπωσιακό ήταν επίσης ότι στην έκθεση σχεδόν την μονοπωλούσαν προμηθευτές από την Γερμανία και την Κίνα (με τα Κινέζικα να είναι ξεκάθαρα πιο φθηνά, κατώτερης τότε τεχνολογίας, και με όχι τόσο δυνατό brand name (σε σχέση με τώρα που εξακολουθούν μεν να μην είναι το κάτσε καλά όνομα, αλλά πριν από 20 χρόνια όταν άκουγες για Κινέζικα προϊόντα το μόνο που σου ερχόταν στο μυαλό ήταν βεντάλιες και πλαστικά μαιμουδάκια για τα πανηγύρια! Πλέον ναι, οι Κινέζοι είναι το μεγάλο όνομα σε αυτή την τεχνολογία και όλοι οι υπόλοιποι έπονται!). Μοντέλα με απόδοση από 8 έως 11%, σχεδιασμοί για αποδόσεις στο 18%, κινούμενες βάσεις για τα ηλιακά πάνελ ή σταθερές, και ινβέρτερ αβέρτα! Μια πρωτόγνωρή εμπειρία που χαράχθηκε για πάντα μέσα μου. Ένα "θέλω" που έμεινε για πάντα απλώς ένα "θέλω". 
 
 Για χρόνια σκεφτόμουν μια τέτοια επένδυση μετά από  αυτή την πρώτη γνωριμία με τον χώρο, άρχισα να παρακολουθώ τα πάντα που αφορούσαν τα φωτοβολταϊκά, μπήκα στην ιστοσελίδα και του συνδέσμου παραγωγών φωτοβολταϊκών, και μήνα με τον μήνα διάβαζα τα νέα του κλάδου, τις εξελίξεις στον κλάδο τεχνολογικές και σε υποδομές, τα κόστη να πέφτουν από 6000 ευρώ το Kw στα 5000 ευρώ, στις 4500, στις 4000, στις 3500 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα να πέφτουν και οι εγγυημένες σταθερές τιμές για κάθε έναν νέο παραγωγό, τον ανταγωνισμό από τις τεράστιες επενδύσεις που αποτελούσανε τα αιολικά πάρκα, τον "κορεσμό" από φωτοβολταϊκά (καλά λέμε τώρα! Κορεσμός το 2010, και το 2025 έχουμε πολλαπλάσιες επενδύσεις και σε φωτοβολταϊκά και σε αιολικά!), τα προβλήματα αποθήκευσης της ενέργειας, και πολλά, πολλά, ακόμη. 

 Για να φτάσω το 2009-2010 να φέρω έναν εκπρόσωπο από εταιρία εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών σε σπίτια να κάνει μια γνωμάτευση του τι θα μπορούσε να χωρέσει στην ταράτσα μας, τι απόδοση θα είχε, τι αρχικό κεφάλαιο (για να μην πλατειάζω, μια αρχική επένδυση στα 14-14,5 χιλιάδες ευρώ ιδίων κεφαλαίων ή 7,5 και 7,5 με τραπεζικό δανεισμό (που πάλι θα είχε απόσβεση 10 ετών αποπληρωμής πρώτα των δανείων, και έπειτα τα δικά σου κέρδη από την επένδυση) για να σου αποδίδει κάθε μήνα 300-340 ευρώ (το οποίο ήταν 4 φορές η αξία του ρεύματος εάν χρησιμοποιούσες αυτό το ρεύμα για ιδιοκατανάλωση αντί να το πουλάς στην ΔΕΗ). Για αυτό το κέρδος (με τόσο υψηλό αρχικό κεφάλαιο) δεν άξιζε να βάλεις μια τεράστια γκουμούτσα σε ολόκληρη την ταράτσα του σπιτιού σου για μια εικοσαετία, αυξάνοντας και τον δομικό κίνδυνο από σεισμούς, βασιζόμενος πάλι στο "εγγυημένο" του κράτους! Γενικά όσο αφορά την εμπιστοσύνη που έχω στο κράτος μου θα αναφέρω ότι ευκολότερα εμπιστεύομαι πεινασμένο κροκόδειλο να του βάλω το χέρι μου στο στόμα του, παρά να εμπιστευτώ το Ελληνικό κράτος! Χα χα χα.    

 Οπότε τα βλέπεις από την βιτρίνα, σαν παιδάκι που ξερογλύφεται, και δεν ακουμπάς, πλεμπαίε!

 Χα χα χα.


 Ναι αλλά όλα τα παραπάνω δίνουν δουλειές! Δουλειές για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων, την σύνδεση τους με το δίκτυο, την συντήρηση τους τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο, τον καθαρισμό τους κάθε μήνα, την φύλαξη τους από ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης (σε αυτή την περίπτωση ταιριάζουν για όλα τα παραπάνω ομαδικά πακέτα παροχής των παραπάνω εργασιών!), στο μέλλον θα ακολουθήσουν και μονάδες αποθήκευσης της ενέργειας (στην αρχή για 2 ώρες, και μετά για 4 ώρες, όσο αφορά τις μπαταρίες, και 24ωρη όσο αφορά την αντλησιοταμίευση) με αντίστοιχες εργασίες εγκατάστασης και περιοδικής συντήρησης τους, και στην εικοσαετία την αλλαγή των φωτοβολταϊκών πάνελ για αύξηση της απόδοσης τους και παραμονής της επένδυσης σε θετικές οικονομικές αποδόσεις).

 Όλα αυτά σημαίνουν θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις, εισοδήματα στις τοπικές οικονομίες (οι ηλεκτρολόγοι κάπου θα πρέπει να ντερλικώνουν τα πιτόγυρα τους, και τα σουβλάκια τους, και ο Άγιος Πρόδρομος είναι το κατάλληλο μέρος για αυτό!). Οπότε ότι θα χαθεί από θέσεις εργασίας στα μεγάλα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια λόγου της απανθρακοποίησης, θα κερδηθεί από τα εκατοντάδες με χιλιάδες έργα ΑΠΕ σε όλη την χώρα (όπως και στις πόλεις με της εταιρίες που θα προμηθεύουν με ηλιακά πάνελ, ανεμογεννήτριες, και μπαταρίες, όλο τον κλάδο). 


 Και συνεχίζουμε την ανίχνευση μας σε ένα άλλο σημείο της Ελλάδας και συγκεκριμένα στον τερματικό σταθμό του 38 στην Νέα Ευκαρπία, όπου πλέον έχουν ενταχθεί στον στόλο του ΟΑΣΘ ηλεκτρικά αστικά από την Κίνα, και επιτέλους ανέβηκα σε ένα όχημα με ηλεκτρικό κινητήρα για να διαπιστώσω ιδίας όμματι τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών κινητήρων που διάβαζα ως μικράκι στους 4Τροχούς, που θεωρητικά έχουν σε σχέση με τους θερμικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης (περισσότερη ροπή που την δίνουν γραμμικά σε όλη την καμπύλη λειτουργίας τους, μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, μικρότερες θερμικές απώλειες, λιγότερα κινητά μέρη οπότε και μικρότερη πιθανότητα βλάβης, και φθοράς, αρά μεγαλύτερης αξιοπιστίας και οικονομίας -συγκεκριμένα ένας ηλεκτροκινητήρας έχει 30-35% λιγότερα κινητά μέρη από έναν εσωτερικής καύσης (χωρίς τούρμπο ή πόμπα πετρελαίου? Γιατί εάν είναι χωρίς αυτά τότε τα κινητά μέρη του είναι ακόμη λιγότερα!). Μηδενική ρύπανση από καυσαέρια (και αυτό είναι κάτι που το εκτιμάς αφάνταστα εάν έχεις αρπάξει έστω και μια φορά στην ζωή σου το κατάμαυρο ντουμάνι από την εξάτμιση αστικού λεωφορείου στην μάπα σου! Περισσότερα για την μόλυνση στα αστικά κέντρα βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Περί περιαστικής μελισσοκομίας :Η επιμόλυνση του μελιού και των υπολοίπων προϊόντων της κυψέλης από βαρέα μέταλλα λόγου των τοποθετήσεων σε αστικές περιοχές) και φυσικά απουσία θορύβου και κραδασμών από τον κινητήρα!).

 Και ναι! Όλα τα παραπάνω ισχύουν (καλά! Έστω! Αυτά που μπορείς να καταλάβεις ως επιβάτης, την απουσία θορύβου, κραδασμών, ρύπανσης, και την άμεση ροπή με που ξεκινάει το αστικό! Κόστη συντήρησης και λειτουργίας δεν είναι δυνατόν να τα ξέρεις!), μαγικό χαλί λέμε, ούτε να βήχει σαν καρκινοπαθής από τον κραδασμό του κινητήρα, ούτε να σε ντουμανιάζει με την εξάτμιση του, ούτε να σου σπάζει τα νεύρα από τον θόρυβο σαν τσαγιερό που έχουν οι πετρελαιοκινητήρες!

 Ναι το έζησα και αυτό! Ηλεκτροκινητήρα σε όχημα που μπορεί να σε μεταφέρει (και όχι να το οδηγείς με τηλεκοντρόλ! Χα χα χα).

 Πριν από 20 χρόνια ακόμη και ο υβριδικός κινητήρας ήταν κάτι το πολύ προχωρημένο σαν ιδέα, και το να μιλάς για ηλεκτροκινητήρες σε οχήματα ήταν είτε αστείο, είτε επιστημονική φαντασία, και πλέον αρχίζει να γίνεται ο κανόνας (στις πολιτισμένες τουλάχιστον χώρες! Όχι στην Ελλάδα! Χα χα χα).  


 Για να παραθέσουμε και ορισμένα δεδομένα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να τα έχετε στα υπόψη σας μια που όπως σας προείπα έπεσε έρευνα ναούμ! 

 Χα χα χα. 

“Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), που εδρεύει στο Παρίσι και αποτελείται από 29 βιομηχανικές χώρες, αναμένει ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα φθάσει στο ζενίθ της στο τέλος αυτής της δεκαετίας, στα 103 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μετά από τακτικές προσαρμογές από την πρόβλεψή του του 2017 για σχεδόν 105 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2040.”

“Το μέσο ηλεκτρικό όχημα στην Κίνα κοστίζει 31.165 ευρώ (33.964 δολάρια) στα μέσα του 2023, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ερευνών JATO Dynamics. Το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Κίνα ήταν 8% κάτω, από το φθηνότερο αντίστοιχο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, διαπίστωσε η JATO. Αυτό οφείλεται στις μαζικές κρατικές επιδοτήσεις και στην εύκολη διαθεσιμότητα σπάνιων γαιών που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Περίπου το 1/4της αγοράς στην Κίνα είναι ηλεκτρικά οχήματα και η χώρα αναμένεται να ηγηθεί της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Που υστερούν οι ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα

Στις ΗΠΑ, αντίθετα, η μέση τιμή για ένα EV είναι πάνω από 53.000 δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αυτοκινήτων Kelley Blue Book, περίπου 5.000 δολάρια περισσότερο από ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.

Οι ΗΠΑ υστερούν επίσης πολύ σε σχέση με την Κίνα σε συνολικό αριθμό δημόσιων σταθμών φόρτισης. Μια χρηματοδοτούμενη από τη βιομηχανία έρευνα έδειξε ότι διαθέτουν περίπου 52.000 δημόσιους σταθμούς φόρτισης, η Ευρώπη περίπου 400.000 και η Κίνα περίπου 1,2 εκατομμύρια.”

 Πηγή Πετρέλαιο: Πώς τα ηλεκτρικά οχήματα επιταχύνουν τοτέλος εποχής του «μαύρου χρυσού»

 Επίσης μπορείτε να δείτε την πορεία προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων από την χώρα μας στην εξής πηγή 4ΤΡΟΧΟΙ Ηλεκτρικά λεωφορεία


 Ανάλυση δεδομένων ΑΠΕ στην Ελλάδα και μελλοντικός σχεδιασμός του ενεργειακού μείγματος της χώρας.


 Σε αυτό το τμήμα της ανάρτησης θα σας παρουσιάσω τα δεδομένα που σύλλεξα σχετικά με την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδος, σε μορφή πινάκων για να είναι πιο εύκολη η κατανόηση τους, με μερικές επιπρόσθετες πληροφορίες που θεωρώ χρήσιμες για την κατανόηση των παραπάνω, και φυσικά θα παραθέτω και τις πηγές τους για να τις έχετε στην διάθεση σας εάν θέλετε να εντρυφήσετε περισσότερο στο θέμα (κάτι που σας το συνιστώ). 

 Και αρχίζουμε με την παρουσίαση της παραγωγής σε TWh από τις ΑΠΕ την δεκαετία 2014-2023 (δεν έχουμε ακόμη τα δεδομένα του 2024) και της αύξησης της κάθε χρονιά, αλλά και της αύξησης της σε σχέση με το έτος βάσης 2013 (που έχουμε μια αύξηση 147%!), ενδιαφέρον επίσης ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση ανά χρονιά από το 2019 και έπειτα (αλλαγή κυβέρνησης, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία με την απόλυτη ανάγκη να αποδεσμευτούμε από το Ρωσικό φυσικό αέριο προφανέστατα). 

 Επίσης ενδιαφέρουσα πληροφορία και το ότι το 2023 το 57% του ενεργειακού μείγματος της χώρας (μαζί με τα υδροηλεκτρικά) προέρχεται από τις ΑΠΕ ξεπερνώντας τις 25TWh, από 50,12% το 2022.


 
 Στον παραπάνω πίνακα παρουσιάζεται το ενεργειακό μείγμα της χώρας ανά πηγή ενέργειας, με ενδιαφέρουσα πληροφορία ότι το 2014 ο λιγνίτης ξεπερνούσε το 54% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας! Επίσης από πλευρά ζήτησης το 43% της εγχώριας ζήτησης εξυπηρετήθηκε το 2023 από τις ΑΠΕ από 17,14% το 2014. 




 Στον παραπάνω πίνακα έχουμε την ακαθάριστη τελική κατανάλωση στην Ελλάδα τα έτη 2022 και 2023. σε σύγκριση τις αντίστοιχες χρονιές των ποσοστών της Ε.Ε.. Το ποσοστό των ΑΠΕ για το 2023 για την Ελλάδα και την Ε.Ε.. Το ποσοστό ενέργειας από ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη για τις χρονιές 2022 και 2023 για την Ελλάδα σε σύγκριση με την Ε.Ε. όπως και το ποσοστό ενέργειας από ΑΠΕ για την χρονιά 2023 στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε.

 Την τελευταία 20ετία η συμμετοχή των ΑΠΕ στην Ελλάδα τετραπλασιάστηκε από 7,2% το 2004 σε σχέση με τον τριπλασιασμό της Ε.Ε. 9,6% το 2004.

 Ο νέος στόχος για την Ε.Ε. πήγε από το 32% στο 45% για το 2030.

 Ενέργεια από ΑΠΕ για μεταφορές στην Ελλάδα το 2023 3,9% (αύξηση μόνο 0,43%  από 2014-2023 ανά χρονιά, για να πιάσουμε τον στόχο του 29% για το 2030 θα πρέπει να ανεβαίνουμε 2,6%  κάθε χρονιά) σε αντίθεση με την Ε.Ε. που έχει το 2023 10,8% από 9,6% του 2022 (στόχος το 29% για το 2030).

 Οπότε η μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας είναι στο ότι δεν κυκλοφορούν πολλά ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους που θα καταναλώνουν ενέργεια από τις ΑΠΕ σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (ότι άρχισαν να εισάγονται τα ηλεκτρικά λεωφορεία από το 2024 στους δρόμους των πόλεων μας θα βελτιώσουν το ποσοστό αύξησης της ηλεκτροκίνησης στην χώρα μας, αλλά και πάλι θα υπολείπεται πολύ από το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης στην Ε.Ε. και λογικό, έχουμε φτωχύνει ως λαός και πάντα είχαμε πρόβλημα ανανέωσης του στόλου οχημάτων που κυκλοφορούν εκεί έξω, και δεδομένου ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αυξημένο κόστος λογικό είναι να βλέπουμε μικρή αύξηση τους σε σχέση με το γενικό σύνολο του στόλου. Εάν προσθέσουμε και την έλλειψη υποδομών φόρτισης τους αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανότατα αυτός θα είναι ο στόχος που θα μας δυσκολέψει και περισσότερο για να επιτευχθεί. Επίσης η αύξηση  χρήσης του μετρό στις πόλεις μας θα αυξήσει το ποσοστό της ηλεκτροκίνησης στις μετακινήσεις -βλέπεtε προηγούμενη ανάρτηση του blog Μετρο Θεσσαλονίκης Vol I - Νιός ήμουν και ραμολιμέντευσα-). 



 Και πάμε στον τελευταίο πίνακα μας όπου παρουσιάζονται οι ενεργειακοί στόχοι από της ΑΠΕ της Ελλάδας για την χρονιά 2030. Δηλαδή υπέρβαση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο επίπεδο του 87% μέχρι το 2030 (στόχος που είχε τεθεί το 2019 ήταν το 69%). Δηλαδή 24 GW από 12 GW (στοιχεία μέχρι πρώτο εξάμηνο του 2024). Επίσης και στόχος είναι η πλήρη απανθρακοποίηση μέχρι το 2050, και μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030.  

 Αλλά επίσης στον παραπάνω πίνακα έχουμε και τον σχεδιασμό αποθήκευσης ενέργειας μέχρι το 2050 σε μπαταρίες και αντλησιοταμίευση. 


 Επίσης για να προσθέσουμε ορισμένες ακόμη πληροφορίες στα παραπάνω που θα μας βοηθήσουν στο κομμάτι των ερωτήσεων - απαντήσεων (Q & A) που θα ακολουθήσει παρακάτω και όπως πάντα σας συνιστώ να διαβάσετε και τα άρθρα από τα οποία αντλώ πληροφορίες.

“Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τρεις κορυφαίες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση του σχετικού δείκτη της EY που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους.

Ο εξαμηνιαίος δείκτης της EY, Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών στις ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, στην προηγούμενη έκδοση του RECAI, η Ελλάδα είχε κατακτήσει την πρώτη θέση του προσαρμοσμένου ως προς το ΑΕΠ δείκτη – θέση στην οποία σήμερα βρίσκεται η Δανία, με το Μαρόκο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και τη χώρα μας να «κλείνει» την πρώτη τριάδα του προσαρμοσμένου δείκτη. Συγχρόνως, η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των 20 πρώτων χωρών στη γενική κατάταξη (που δεν λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του ΑΕΠ), και συγκεκριμένα στη 18η θέση.”

Πηγή Στο παγκόσμιο Top-3 η Ελλάδα στις Ανανεώσιμες ΠηγέςΕνέργειας


Masdar (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - ΗΑΕ) εξαγόρασε το 70% (με στόχο να εξαγοράσει το 100% με υποχρεωτική δημόσια πρόταση)  της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (Αποτίμηση 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ). Και έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο σε επενδύσεις ΑΠΕ"

Πηγές Οι Άραβες επενδύουν στην Ελλάδα – Πού ποντάρουν, οι χρυσές συμφωνίες

  

"Ο βασικός στόχος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πολύ απλός. Όπως είδαμε σε μία δημοσίευση του «Center on Global Energy Policy» που αποτελεί μέρος του αμερικανικού πανεπιστημίου Columbia, από την προηγούμενη Τρίτη, το 2030 πρέπει τουλάχιστον το 50% της ενέργειας που θα καταναλώνεται στη χώρα να προέρχεται από ΑΠΕ. Όπως αναφέρεται στη mini έκθεση του αμερικανικού πανεπιστημίου, αυτό σημαίνει πως το 2030 η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 130 GW.

Πάλι σύμφωνα με το Columbia, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δυναμικότητας θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα, με τα αιολικά πάρκα να ακολουθούν και ένα σχετικά μικρό μέρος να προέρχεται από πράσινο υδρογόνο και άλλες πράσινες πηγές ενέργειας. Ο στόχος των 130 Gigawatt είναι πάρα πολύ φιλόδοξος και αυτή τη στιγμή φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αφού στο τέλος του 2023 η συνολική δυναμικότητα των ΑΠΕ ήταν 2,689 GW και αντιστοιχούσε στο 2,9% της συνολικής δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε πως η αύξηση από το 2022 ήταν πολύ μεγάλη, και για τα συστήματα ηλιακής ενέργειας των οποίων η δυναμικότητα ανέβηκε από τα 0,44 GW στα 2,285 GW και για τα αιολικά των οποίων η δυναμικότητα έφτασε τα 0,403 GW ενώ το 2022 ήταν πάρα πολύ χαμηλή. (Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το renewablesnow.com, σε συνεργασία με αναλυτές της Goldman Sachs)"

"Σύμφωνα με αναλύσεις της Goldman Sachs που βρήκαμε επίσης στο renewablesnow.com, οι συνολικές επενδύσεις μέχρι το 2030 στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου αναμένεται να φτάσουν τα 235 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημαντικά αυξημένες σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις."

"Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς είναι πως με τον πετρελαϊκό της πλούτο η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες χώρες του Αραβικού Κόλπου προετοιμάζονται για την εποχή μετά το πετρέλαιο, με στόχο να παραμείνουν μεγάλες εξαγωγικές ενεργειακές δυνάμεις, εξάγοντας όχι μόνο καύσιμα αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα. Η πρόσκληση που απηύθυνε στους συνέδρους του Future Investment Initiative ο Amin Nasser, διευθύνων σύμβουλος της Aramco (2222 RIYADH) μας δίνει μία ένδειξη για τις πραγματικές φιλοδοξίες και τα σχέδια της χώρας.


Ο Nasser τους προσκάλεσε να φέρουν τα data centers τους στη Σαουδική Αραβία, καθώς έχουν ανάγκη από φθηνή ενέργεια, αναφέροντας πως το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κοντά στα 4,8 cents του αμερικανικού δολαρίου ανά kwh αν προέρχεται από φυσικό αέριο και κοντά στα 6,8 cents αν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και στην ουσία θα είναι χαμηλότερο κόστος ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Πολύ ελκυστική η πρόταση του κυρίου Nasser, ελπίζουμε όμως να μην έχει στο βάθος του μυαλού του τη μελλοντική δημιουργία ενός καρτέλ τύπου ΟΠΕΚ, αυτή τη φορά πάνω στο ηλεκτρικό ρεύμα."


 Αλλά μια που υπάρχει και το (θεωρητικό?) ζήτημα της άντλησης φυσικού αερίου στην ανατολική μεσόγειο και είναι κάτι που απασχολεί το διαδικτυακό κοινό εκεί έξω θα παραθέσω και ορισμένες πληροφορίες που άντλησα και θα μας βοηθήσουν στην διαδικασία των ερωτήσεων απαντήσεων που θα ακολουθήσει. 

 "Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε σε δηλώσεις του (στον Real Fm) ότι η Exxon θα δει μέσα στο τρέχον έτος αν θα κάνει ή όχι γεώτρηση, αναφερόμενος στην περιοχή νότια της Κρήτης.

Στην συνέχεια ο υπουργός σημείωσε ότι εφόσον κερδίσει τον διαγωνισμό η Chevron, θα χρειαστεί δύο χρόνια ερευνών, έπειτα 1 με 1,5 χρόνο για γεωτρήσεις, ενώ θα χρειαστούν 3 με 4 χρόνια για να φτιαχτεί το εργοστάσιο άντλησης του φυσικού αερίου. Συνολικά, δηλαδή απαιτούνται 5 - 6 χρόνια, εφόσον εντοπιστεί ικανοποιητική ποσότητα καλής ποιότητας.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως αν βρεθεί φυσικό αέριο, θα είναι πολύ σημαντική ενίσχυση για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η χώρα θα έχει πρόσβαση σε φθηνή πηγή ενέργειας. Ο ίδιος τόνισε ότι σε κάθε έρευνα υπάρχει 10% πιθανότητα να βρεθεί φυσικό αέριο."

Πηγές Σχέδιο επιτάχυνσης των ερευνών στην Ελλάδα για κοιτάσματα φυσικού αερίου 

Μπορούμε και πρέπει να εξορύξουμε φυσικό αέριο στηνΕλλάδα; 


"Εάν βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα, ουσιαστικά σημαίνει πολλές γεωτρήσεις, ουσιαστικά σημαίνει μία ολόκληρη αλυσίδα τροφοδοσίας. Μιλάμε για σωληνώσεις, μιλάμε για θέσεις εργασίας, μιλάμε για, φανταστείτε, να σας δώσω ένα παράδειγμα. Μία πλατφόρμα στη μέση της θάλασσας θα μπορούσε να είναι ένα ξενοδοχείο το οποίο φιλοξενεί εκατό και ίσως και περισσότερα άτομα 365 μέρες το χρόνο. Οι οποίοι πρέπει να φάνε, πρέπει να μετακινηθούν, έρχονται άλλες βάρδιες. Αμέσως καταλαβαίνετε, δημιουργείται μία οικονομία, τοπική οικονομία, μία δευτερογενής οικονομία γύρω από αυτές τις δραστηριότητες οι οποίες δημιουργεί και προφανή οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Και πέρα από τις τοπικές κοινωνίες, σε επίπεδο εθνικό υπάρχουν πολλές συγγενείς βιομηχανίες οι οποίες νομίζω θα είναι πάρα πολύ χαρούμενες να δημιουργηθεί μία τέτοια οικονομική δραστηριότητα και να μπορέσουν να την υποστηρίξουν."

Πηγές Podcast ΒΑΒΕΛ – Α. Στεφάτος (ΕΔΕΥΕΠ): Βρήκαμε πολύ μεγάλες «δομές» στις έρευνες φυσικού αερίου της Κρήτης

Αρ. Στεφάτος στην «Η»: Στο κράτος το 40%-50% των κερδών από τα πιθανά κοιτάσματα στην Ελλάδα 

"«Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας» αποκαλύπτει η ΕΔΕΥΕΠ στην ετήσια οικονομική έκθεση»"

Πηγή Πόσα αποθέματα αερίου έχει η Ελλάδα – Τι γίνεται με τις γεωτρήσεις

"Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι έρευνες 2D και 3D κατέδειξαν ότι υπάρχουν εκεί τουλάχιστον δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου μεγέθους τέτοιου που οι Αμερικανοί της Exxon (οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στην εκμετάλλευση των νοικιασμένων οικοπέδων) θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό ότι στο παιχνίδι ετοιμάζεται να μπει και δεύτερος αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός, η Chevron, και πως είναι ζήτημα λίγου χρόνου να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Με δεδομένο ότι από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, τα οποία (βάσει των ευρημάτων) είναι και τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανότατα τα τελευταία στα οποία θα γίνει γεώτρηση (καθώς η Ε.Ε. τρέχει την ενεργειακή μετάβαση με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050), το μπαλάκι είναι στην πλευρά της κυβέρνησης.»

«Εφόσον λοιπόν βρέθηκαν ενδιαφέροντες στόχοι -κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η Exxon επιτάχυνε τη διαδικασία, καθώς τα αποτελέσματα αναμενόταν να ανακοινωθούν στα τέλη του έτους- η κοινοπραξία των πετρελαϊκών (ExxonMobil - HellenIQ Energy) θα ξεκινήσει τα τρυπάνια. Εδώ θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις, καθώς κάθε δοκιμαστική γεώτρηση κοστίζει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ (ή κατά τι περισσότερο από 400.000 ευρώ τη μέρα). Συνήθως χρειάζονται δύο με τρεις δοκιμαστικές γεωτρήσεις, καθώς υπάρχει η πιθανότητα μία από αυτές να είναι άστοχη. Στη δική μας περίπτωση ο υπολογισμός αυτού του ποσού θεωρείται πολύ μετριοπαθής, καθώς τα βάθη είναι αρκετά μεγάλα (οι πληροφορίες μιλούν για βάθος περίπου 3.000 με 4.500 μέτρα, γεγονός που θεωρείται φυσιολογικό καθώς τα μεγάλα κοιτάσματα βρίσκονται συνήθως και σε μεγάλα βάθη), ενώ οι πιθανότητες αστοχίας στην περίπτωση της Κρήτης περιορίζονται δραματικά από το γεγονός ότι η Exxon έχει επιστρατεύσει τον πλέον υπερσύγχρονο εξοπλισμό στον πλανήτη για να τον χρησιμοποιήσει στα οικόπεδα που (συν)ενοικιάζει."

Πηγή Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο στα κοιτάσματα της Κρήτης


"“Το σενάριο μιας αργής μετάβασης με περισσότερο φυσικό αέριο και περισσότερους ρύπους έχει υψηλότερο κόστος σήμερα σε σχέση με το κόστος που είχε όταν σχεδιάστηκε το ΕΣΕΚ του 2019”, γράφει το ΕΣΕΚ του 2024. Το ελληνικό κράτος λέει ότι μας συμφέρει να μειώσουμε το φυσικό αέριο γρηγορότερα. Πράγματι, σε 26 χρόνια θα χρειαζόμαστε πάνω-κάτω πέντε φορές λιγότερο από ό,τι χρησιμοποιούμε σήμερα. Στην Ελλάδα το 2021 καταναλώσαμε λίγο πάνω από 6 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου, και το 2022 πέσαμε στα 4,9 bcm. To ΕΣΕΚ προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα χρειαζόμαστε μόνο 3,2 bcm. Και το 2050; Το 2050 θα χρειαζόμαστε 0,7 bcm για όλες μας τις ανάγκες (ηλεκτροπαραγωγή, βιομηχανία, θέρμανση σε σπίτια κλπ)."

“Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος” (ΕΣΕΚ)

Πηγή Θοδωρής Γεωργακόπουλος  Ποιοι θέλουν να μας πνίξουν στο φυσικό αέριο;

Πετρέλαιο: Το ρεκόρ παραγωγής στις ΗΠΑ εντείνει τον πόλεμο με τον ΟΠΕΚ+ για τα μερίδια αγοράς [γράφημα] 




 Και εδώ έχουμε τρεις πίνακες που βρήκα στο Forum TEAM-BHP COM (Forum που μέρος της θεματολογίας του ήταν και ένα θέμα σχετικά με την διαχρονική αύξηση των μεγεθών των αμερικανικών Pick up (Αγροτικά 4Χ4 φορτηγάκια)) και τους βρήκα άκρως ενδιαφέροντες, τόσο όσο να θεωρώ ότι πρέπει να παρουσιαστούν και στα πλαίσια αυτής της ανάρτησης. 

 Ο πρώτος πίνακας παρουσιάζει το μέσο βάρος του αμερικανικού Pick Up από την δεκαετία του 1890 έως την δεκαετία του 2020, και έχουμε τα εξής ενδιαφέροντα δεδομένα: το 1980 το μέσο βάρος ήταν 1696 κιλά, το 1990 πήγε στα 1782 κιλά, το 2000 ανέβηκε ακόμη πιο ψιλά στα 1960 κιλά, το 2010 είχαμε μια πραγματική εκτόξευση στα 2408 κιλά (την εποχή που είχαμε την οικονομική κρίση της στεγαστικής φούσκας και της τραπεζικής φούσκας!), και το 2020 έπεσε ελαφρά στα 2325 κιλά (την εποχή της πανδημίας, της εφοδιαστικής, και ενεργειακής κρίσης, η αντίδραση στην Αμερική ήταν απλώς να πέσουν 83 κιλά τα Pick Up τους!!!).

 Κάτι που λέει πολλά επάνω στην νοοτροπία υπερκατανάλωσης στην Αμερική, όπου το καύσιμο διατηρείται (τεχνικά) σε χαμηλές τιμές, και έτσι δεν υφίσταται πίεση για χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, οπότε και κάνουν υπερβάσεις τρελές στο βάρος των οχημάτων τους, που για να τις αντιμετωπίσουν καταφεύγουν σε κινητήρες με πάρα πολλά κυβικά (5000-6000 κ.ε. όταν τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Ιαπωνικά Pick Up έχουν συνήθεις κυβισμούς στα 2.400-3.300 κ.ε.. Φυσικά εδώ υπάρχει και νομολογία που επιβάλει υψηλότερους κυβισμούς στα Pick Up που είχε βγει την δεκαετία του 80 για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό από Pick Up με μικρότερους κυβισμούς που έβγαζαν Ευρωπαίοι και Ιάπωνες -συν και ένας δασμός 25/%!- Οπότε το έλλειμα ανταγωνισμού τους το κάλυψαν με τεχνικό περιορισμό στις εισαγωγές -και για αυτό τα ιαπωνικά εργοστάσια στην Αμερική παράγουν Pick Up για την Αμερικανική αγορά στα ίδια χάλια με αυτά που παράγουν οι Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες!- Το οποίο όμως οδήγησε σε αυτά τα τέρατα σε μέγεθος, βάρος, και το χειρότερο σε κατανάλωση! Και επειδή τα καταναλωτικά γούστα έχουν εκτραπεί τελείως σε αυτή ην αγορά ακόμη και το Cybertruck της Tesla είναι πλέον στον 3100 κιλά! Όχημα που υποτίθεται έχει ηλεκτροκινητήρα και έχει "οικολογικό προσανατολισμό"! Καλά θα μου πείτε το συγκεκριμένο όχημα είναι τερατούργημα και εφιάλτης όσο αφορά την παθητική του ασφάλεια, αλλά και την παροχή προστασίας στους πεζούς σε περίπτωση σύγκρουσης με αυτούς!) τα οποία φυσικά αυξάνουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση! Φαύλος κύκλος! Και κάτι τέτοια βλέπουν οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών, και δυσανασχετούν όταν τους βάζουμε χέρι για μείωση των ρύπων που παράγουν (λογικό! Εάν αυτοί έχουν ένα Φιατάκι με καρότσα στα 1200 κ.ε. πως να καταπιεί την υποκρισία κάποιου που έχει ένα Κράϊσλερ των 5000 κ.ε. να του λέει ότι δεν θα πρέπει να ρυπαίνει, και να του χτυπάει το καμπανάκι της κλιματικής αλλαγής?).   


 Και συνεχίζουμε με τον παραπάνω πίνακα όπου παρουσιάζεται η σταδιακή μετατροπή ενός (μάλλον διαδεδομένου μοντέλου, ή οικογένειας μοντέλων, στην αμερικανική αγορά) Ford F150 από εργαλείο εργασίας (με μεγάλη καρότσα για μεταφορά πραγμάτων, αλλά με μικρή καμπίνα για μεταφορά επιβατών) σε οχήματος καθημερινής μετακίνησης (με σχεδόν ανύπαρκτη, ή έστω μη χρήσιμη, καρότσα, αλλά με μεγάλη καμπίνα για μεταφορά επιβατών πχ μια τετραμελής οικογένεια).

 Κάτι που το έχω παρατηρήσει και στην Ελλάδα (κυρίως στον Σοχό) όπου "επαγγελματικά" εργαλεία πλέον χάνουν αυτό τον σκοπό και μετατρέπονται σε αυτοκίνητα κύρους κυρίως, και οδηγούνται πλέον ως οικογενειακά οχήματα. Πχ έχω γείτονα αγελαδοκτηνοτρόφο που έχει πάρει το Toyota Hilux δικάμπινο για να πηγαίνει από το σπίτι του στον στάβλο του (1 χιλιόμετρο απόσταση), και να πρέπει απλώς να διανύσει 100 μέτρα χωματόδρομο για να φτάσει σε αυτόν! Το αστείο είναι ότι μετά από 3 χρόνια που έχει το όχημα αυτό δεν έχει βγάλει το κάλυμμα της καρότσας (που μετατρέπει την καρότσα σε πόρτ μπαγκαζ)! Δηλαδή πήρε ένα αγροτικό 4Χ4 με σχεδόν ανύπαρκτη καρότσα, που κοστίζουν οι πλέον λιτές εκδόσεις του στα 45-50 χιλιάδες ευρώ, για να μην χρησιμοποιεί καν αυτή την καρότσα (ούτε φυσικά και το 4Χ4 στην πραγματικότητα)! Άλλο παράδειγμα, άλλος αγελαδοκτηνοτρόφος (σαλτανατζής! Χα χα χα) του χωριού έχει 3 αγροτικά 4Χ4, ολοκαίνουρια σε διαφορετικά χρώματα, όταν ο στάβλος του απέχει μερικά εκατοστά από την άσφαλτό! Γιατί τα δύο παραπάνω? Γιατί λεφτά από τον Ουρανό! Αγροτικές επιδοτήσεις σε τέτοιο βαθμό που δεν ξέρουν πλέον μετά από τόσα χρόνια επιδοτήσεων που να τα ξοδεύουν οι νεόπλουτοι του χωριού (για αυτό δείχνω και τόσο μπλαζέ, και αδιάφορος, όταν ακούω για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα προβλήματα των επιδοτούμενων αγροτών, και κτηνοτρόφων, όπως φαίνεται και στην ανάρτηση του blog Μία στο καρφί και μια στο πέταλο )? 

 Αλλά δεν είναι μόνο οι επιδοτούμενοι νεόπλουτοι που έχουν τέτοια συμπεριφορά, άλλο παράδειγμα μελισσοκόμος (και δημόσιος υπάλληλος οπότε με αρκετή οικονομική άνεση!) μου πάει και αγοράζει αγροτικό 4Χ4 ημικάμπινο, που με τεράστια δυσκολία χωράει 26 διπλές κυψέλες (με πατέντες το φορτώναμε 46 μονές κυψέλες, σε τρεις σειρές σε ύφος, με τις 2 να εξέχουν από αριστερά και δεξιά από την καρότσα, 5 σειρές σε μήκος με την πόρτα της καρότσας κατεβασμένη και να υπάρχουν κυψέλες φορτωμένες επάνω της, και μερικές κυψέλες ακόμη μέσα στην καμπίνα! Και αυτό γιατί με αγροτικό ημικάμπινο είχε την απαίτηση να μετακινεί 450 μελίσσια (και κάποιοι μαλάκες να τα φορτώνουν με όλες αυτές τις πατέντες, για να ακούσουν και το πικρό "ευχαριστώ" στο τέλος!). Και μάλιστα να φτάνει να το φορτώνει και 64 μονές κυψέλες χρησιμοποιώντας και ξύλα υλοτομίας ως υποστηρίγματα στην καρότσα (για να φτάσουν 5-6 σειρές σε ύψος! Κάτι μαλακίες που κάνουν οι υποανάπτυκτοι λαοί σε Πακιστάν και Ινδίες? Ε! Μια από τα ίδια! Υπάρχουν υποανάπτυκτοι και εδώ! Φυσικά αυτό δεν το φόρτωσα ποτέ εγώ, γιατί δεν θα επέτρεπα ποτέ κανένα τέτοιο υπερεπικίνδυνο φόρτωμα! Χρειάζεται να μαζευτούν αρκετοί κοκορόμυαλοί για να κάνουν τέτοιες μαλακίες! Αλλά δεν φταίνε αυτοί! ΟΙ "κωλόμπατσοι" φταίνε (όπως είχε πει κάποτε ένα παιδί!) που δεν τους χώνουν στην μπουζού όταν το δούνε αυτό στον δρόμο! Θα μου πεις βέβαια ότι μπάτσοι κάνουν τέτοια φορτώματα από την άλλη πλευρά! Οπότε Κόρακας, κοράκου μάτι.......! Χα χα χα). Γιατί? Γιατί τα κόμπλεξ του χωριού! Να έχουμε αγροτικό (έχει και Μερσεντές πολυχωρικό αμάξι!) αλλά να μην μοιάζει με αγροτικό (φυσικά σε εμένα είχε πει "Ααααα νααααα στο ημικάμπινο μπορώ να βγάζω ευκολότερα βασιλικό πολτό!" για να πάρει απάντηση "Στο Τ4 δεν θα μπορούσες στην καμπίνα του να βγάζεις? Σε ένα 316, σε ένα 609, σε ένα 814, που έχουν διπλές καμπίνες (και χωράνε 100-120 διπλά μελίσσια!) δεν θα μπορούσες να βγάλεις βασιλικό πολτό?")! Ελπίζω επιτέλους να πάρετε κάποια στιγμή ένα πραγματικό φορτηγό, για να μην βγάζετε την ψυχή σας, και την ψυχή όποιου σας βοηθάει στο φόρτωμα, και να μην είσαστε μεγαλύτερος κίνδυνος στον δρόμο και από τους σουρωμένους εικοσάχρονους κάγκουρές! Άντε επιτέλους, λεφτά έχετε, άστε τα γιουφτιλίκια, τα ξεφτιλισμένα! Χα χα χα. 

 Γιατί τα λέω αυτά? Θα δείτε λίγο παρακάτω τσακαλάκια μου.   


 Και τελευταίος πίνακας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πλέον για τους χρήστες του το F150 αποτελεί όχημα για ψώνια και θελήματα (87%), για την ευχαρίστηση της οδήγησης (70%), και η ίδια η μετακίνηση να πέφτει στο ήμισυ της χρήσης του (52%), και η επαγγελματική χρήση του σε φόρτωμα, ή να τραβάς τρέιλερ για πράγματα, ή βάρκες, να είμαι τρομερά χαμηλά (28% και 7%). 

Πηγή  TEAM-BHP COM 


 Και πάμε στο δια ταύτα, παραπάνω το Τ4 φορτωμένο μέχρι τα μπούνια (αλλά νόμιμα!) και με μια κυψέλη μέσα στην καμπίνα του όπως παρουσιάζω στην ανάρτηση του blog Καλό ξεχειμώνιασμα παίδες γιατί έπρεπε να μεταφέρω όλα τα μελίσσια μου σε δυο μέρες, πριν αρχίσουν οι βροχές που θα καθήλωναν τα μελίσσια μου μέσα στα πεύκα, ίσως και για όλο τον χειμώνα. Η απόφαση μου ήταν να πάρω ένα φορτηγό (μεγάλο αγροτικό όπως μου το είπανε κάποιοι! Χα χα χα) που να μπορεί να κουβαλάει όσο το δυνατόν περισσότερα μελίσσια (32 διπλά, 48 μονά) χωρίς να κάνεις καραγκιοζιλίκια στο φόρτωμα του, και να γίνεσαι επικίνδυνος για τον εαυτό σου, και όλους τους άλλους, χωρίς να χρειάζεται επαγγελματικό δίπλωμα, χωρίς να χρειάζεται πολλά λεφτά (Γιατί επιδοτήσεις γιοκ! Ότι βγάζουμε από την δουλειά μας και το κόβουμε από τον εαυτό μας, και όσους αγαπούμε, πάει για επένδυση στην επιχείρηση! Θα ήθελα να είχα και εγώ επιδότηση για να δούμε τι πουλιά πιάνουμε, αλλά όχι σε σαλτανάτια όπως οι κομπλέξες από τα χωριά, αλλά τα πάντα να πέσουν στην επιχείρηση! Αλλά.....!), αλλά να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προσωπικό όχημα στις μετακινήσεις μου (πχ να πηγαίνω μέλια σε πελάτες, να πηγαίνω να πληρώνω κανένα λογαριασμό σε καμία πόλη-βλέπετε περισσότερα για αυτή την επιλογή μου στην ανάρτηση του blog Μελισσοκομικό Test Drive: Suzuki Vitara 1600cc plus μελισσοκομικό τρέιλερ Vs Volkswagen T4 2400cc), οπότε αυτή ήταν η επιλογή μου. 

 Μια τελείως ορθολογική επιλογή, με τις συνθήκες που είχα μπροστά μου, και τις οικονομικές δυνατότητες της στιγμής. Ορθολογική επιλογή γιατί αυτή είναι και η ατομική ευθύνη του καθενός! Να κάνει τις σωστές επιλογές με λογική, και να καταπολεμάει τυχών κόμπλεξ του και μειονεξίες στις επιλογές του! Επιλογές που έχουν προσωπικό κόστος, αλλά και κοινωνικό επίσης! Άλλο να έχεις 1,5 τόνο αμάξι και να κουβαλάς 1 τόνο κυψέλες (καλά εντάξει! 1,5 τόνο κυψέλες! Χα χα χα) και άλλο το να έχεις 2,8 τόνους αμάξι για να κουβαλάς 400-500 κιλά κυψέλες! Και δουλειά δεν κάνεις και θα καις πολύτιμο καύσιμο που θα το μετατρέπεις σε διοξείδιο του άνθρακα, που θα οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες, και σε μικρότερες (ή ανύπαρκτες!) μελισσοκομικές παραγωγές! Και όλα αυτά γιατί είσαι κοκορόμυαλος κομπλέξας! Χα χα χα.  

 Είδατε πως κολλάνε όλα τα παραπάνω με την ανάρτηση?

 Χα χα χα. 


Ερωτήσεις και απαντήσεις (Q & A) επάνω στην κλιματική αλλαγή και τις ΑΠΕ (και όχι μόνο)



"Πέφτουν λέει οι τιμές στο ελαιόλαδο κατακόρυφα στην Ε.Ε. και απορούν!

Δηλαδή τι ακριβώς περιμένατε?

Πήγε το ελαιόλαδο στα ουράνια, το μονόκιλο έφτασε να έχει την ίδια τιμή με το πεντάκιλο πριν από μερικά χρόνια, πήγε όλος ο κόσμος αγόρασε Air Fryer (όπως ακόμη και εγώ! Ένα άτομο που δεν πολύ μαγειρεύει, αλλά επένδυσα χρόνο και χρήμα σε αυτή την τεχνολογία, και μέχρι τώρα και την έχω δουλέψει, και οκ είμαι ευχαριστημένος, και από το αποτέλεσμα, αλλά κυρίως από την οικονομία) και από εκεί που έκαιγε 1 λίτρο λάδι πες τον μήνα πήγε στα 100 γραμμάρια, και άμα!

Βγήκαν ομάδες για Air Fryer και τις συνταγές τους που μέσα σε μήνες αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, ή πλέον και εκατομμύρια (να τα βλέπουν αυτά οι μελισσοκομικές ομάδες που επειδή έχουν 10-15 χιλιάδες μέλη, οι μεγαλύτερες, νομίζουν ότι έχουν λαό από πίσω τους!), οπότε υπάρχει και αντίστοιχος αριθμός νοικοκυριών που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία!

Οπότε λογικό είναι πλέον να βάζουν στον κώλο τους όλο αυτό το ελαιόλαδο, που πλέον δεν το αγοράζει ο κόσμος.

Και το ζήτημα είναι ότι οι καταναλωτικές συνήθειες είναι το δυσκολότερο να αλλάξουν σε μια κοινωνία.

Με τέτοιες τιμές στο ελαιόλαδο μέσα σε 1-2 χρόνια άλλαξαν εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα τις καταναλωτικές τους συνήθειες με την χρήση του Air Fryer (και με το να μην τρώνε σουβλάκια έξω, και με το να βράζουν με πολύ λιγότερο λάδι φαγητά, και με το να μην βάζουν λάδι στις σαλάτες και, και, και, και......).

Ναι αλλά πλέον οι καταναλωτικές τους συνήθειες έχουν αλλάξει! Και να μειωθεί η τιμή στο λάδι, και την γεύση του αφήνει το Air Fryer την έχουν συνηθίσει, και το μαγείρεμά με αυτό, και την οικονομία του.

Πολύ, πολύ, πολύ δύσκολα θα ξαναγυρίσουν πίσω στα παλιά (γιατί όπως ήδη είπαμε οι καταναλωτικές συνήθειες είναι το δυσκολότερο να αλλάξουν σε μια κοινωνία!).

Το ίδιο συμβαίνει και με την ενέργεια να μην ξεχνιόμαστε (ουχχχχ Πουτιν βγήκε ο γκόμενος σου πρόεδρας, αλλά ακόμη και εάν δεν σου ρίξουν κυρώσεις για τα επόμενα 20 χρόνια οι Ευρωπαίοι, οι ίδιοι οι πολίτες δεν θα καταναλώνουν το φυσικό σου αέριο, τι να κάνουμε, εάν αλλάξουν οι καταναλωτικές συνθήκες δεν ξαναλλάζουν εύκολα! Είναι επίσης και εκείνο το θεματάκι με τον πρώτο χειμώνα που μας είχατε κόψει το φυσικό αέριο, και μας κοροϊδεύατε ότι θα πεθάνουμε από το κρύο μέσα στα σπίτια μας, και ότι θα τρώμε τα κατοικίδια μας, σαν να είμαστε Αϊτινοί μετανάστες όπως λέει και ο Τράμπας! Και προμηθευτής να ειρωνεύεται το πελάτη του είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει! Μάλλον το δεύτερο χειρότερο! Το χειρότερο είναι να τον απειλεί και να τον εκβιάζει! Το κάνατε και αυτό! Εύγε! Θα βάλετε και εσείς το φυσικό αέριο στον κώλο σας! Χα χα χα).

Αυτάαααα! Πάω να μαγειρεύσω τζαμπαντάν πατατέσιον στο Air Fryer μου χα χα χα"

 Αυτό το αφήνω εδώ όχι μόνο γιατί δεν χωρούσε πουθενά αλλού σε αυτή την ανάρτηση αλλά για να δείξω το ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε τα μέσα που χρησιμοποιείς για να κάνεις κάτι, ούτε τα υλικά, ούτε οι διαδικασίες και το κυρίωτερο ούτε οι πελάτες!

Και πάμε τώρα στο ψαχνό!

 Δεν υπάρχει κλιματολογική αλλαγή, όλα αυτά που ζούμε είναι φυσιολογικά και απλές διακυμάνσεις στο κλίμα, υπάρχουν εποχές παγετώνων, και θερμές περίοδοι, ακόμη και πριν από μερικές εκατονταετίες είχαμε μια μίνι εποχή παγετώνων και μπορούσες ακόμη να κάνεις πατινάζ στον Σηκουάνα!

 Και όμως υπάρχει κλιματική αλλαγή, και αυτό το δείχνουν και τα επιστημονικά δεδομένα που κάθε χρονιά τα τελευταία χρόνια είναι τα θερμότερα από την αρχή καταγραφής τέτοιων δεδομένων (το 1850), με κάθε μήνα να είναι θερμότερος από τον προηγούμενο, ήδη έχω παραθέσει επάνω απόκομμα άρθρου και τον υπερσύνδεσμο του ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό κελσίου που είχε τεθεί ως στόχος από τις συμφωνίες για το κλίμα την τελευταία διετία. 

 Ναι υπάρχουν περίοδοι ψυχροί και θερμοί στο κλίμα μας (με περίοδο περίπου 120.000 έτη ο καθένας) υπάρχουν και μικρότεροι κύκλοι 70 και 30 και 7 ετών (χρονιές El Ninio -Θερμές και ξηρές- και χρονιές El Ninia -Ψυχρές και υγρές όπως είναι και η φετινή-) αλλά το ζήτημα είναι ότι εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια έχουμε μπει στην αρχή μιας νέας χρονιάς παγετώνων! Το κλίμα σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να γίνεται όλο και πιο ψυχρό τις επόμενες χιλιετίες, για να φτάσουμε στο μέγιστο της παγοκάλυψης τα επόμενα 50-60 χιλιάδες χρόνια, πριν ξαναρχίσει να ζεσταίνει το κλίμα! 

 Αλλά αντίθετα τα δεδομένα δείχνουν μια σταδιακή και διαρκώς επιταχυνόμενη άνοδο της θερμοκρασίας (επίσης έχουμε και ξεκάθαρη μείωση των παγετώνων στις πολύ υψηλές οροσειρές, και μείωση του πάχους στους αρκτικούς παγετώνες, και πλέον εποχές που στο βόρειο πόλο έχουμε σχεδόν πλήρες λιώσιμο του θαλάσσιου πάγου! Αντίστοιχα στην Ανταρκτική έχουμε όλο και μεγαλύτερες αποκολλήσεις παγόβουνών από τους εκεί παγετώνες που θα αυξήσουν το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας, και ενδέχεται να οδηγήσουν στην αλλαγή της κυκλοφορίας των μεγάλων θαλάσσιων ρευμάτων λόγου της αλλαγής της αλατότητας, και της θερμοκρασίας, σε αυτά που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις όπως του Ρεύματος του Κόμπου (Του Μεξικού και όχι της Αμερικής! Χα χα χα) να οδηγήσει στην  πλήρη διακοπή του, και την μείωση της θερμοκρασίας όλης της βόρειας Ευρώπης! Για όσους δεν το έχουν καταλάβει η Θεσσαλονίκη είναι στο ύψος της Νέας Υόρκης! Μιας πολύ ψυχρής πόλης στα βόρεια της ΗΠΑ. Μέρη όπως η Αγγλία, η Ολλανδία, ή Γερμανία παρόλο που είναι περίπου στο ύψος του κεντρικού Καναδά, και λίγο κάτω από την περιοχή που ορίζεται ως πολική, έχουν υπερβολικά ήπιο κλίμα, που οφείλεται στην ύπαρξη του ρεύματος του κόλπου που μεταφέρει θερμοκρασία από τις τροπικές περιοχές στις πολικές. Εάν διακοπεί αυτό τότε όλες οι παραπάνω περιοχές θα αποκτήσουν την θερμοκρασία που έχει η Τούντρα και η Ταϊγκα στον Καναδά, και στην Σιβηρία, που είναι στο ίδιο ύψος με αυτές τις περιοχές!). 

 Δεδομένα που συμφωνούν πλήρως και με τις προσωπικές γνώσεις και εμπειρίες του καθενός μας (του καθενός μας που δεν είναι φυρόμυαλός ε! Χα χα χα), όπου θυμούνται πολύ σκληρούς χειμώνες, και πολύ πιο ψυχρά καλοκαίρια (πχ θυμούνται τον χειμώνα του 1988 που δεν έχει επαναληφθεί ξανά, θυμούνται και το καλοκαίρι του 1987 που ναι μεν ήταν θερμό, αλλά στα τελευταία 40 χρόνια έχει και επαναληφθεί πολλές φορές, και έχει ξεπεραστεί, και σε τελικές ανώτερες θερμοκρασίες, αλλά και σε διάρκεια ημερών καύσωνα).

 
 Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά φέρνουν την κλιματική αλλαγή, μειώνουν τις βροχοπτώσεις και τους ανέμους, ζεστάνουν τις περιοχές που είναι με τα τζάμια τους, βάζουν φωτιές στα δάση για να τις εγκαταστήσουν! Ο Κούλης και ο Γεραπετρίτης είναι στις τακιμιές με τους Τέρνα και τους Μυτιλιναίους και καίνε μαζί την Ελλάδα!

 Όχι! Η κλιματική αλλαγή έχει συμβεί πολύ πριν εγκατασταθούν τα πρώτα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, μάλιστα άρχισε πριν καν ωριμάσουν αυτές οι τεχνολογίες ώστε να έχουν την οποιαδήποτε τεχνολογική εφαρμογή. Σταμάτα να βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο, και να μπερδεύεις την αιτία με το αιτιατό! 

 Οι ΑΠΕ αναπτυχθήκαν ως τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουμε την ολοένα επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή που έγινε εμφανέστατη από τα τέλη της δεκαετίας του 80, και οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων (κάρβουνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο με σειρά φθίνουσας ρυπαντότητας) που παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο (από την παραγωγή φυσικού αερίου, αλλά και την μαζική εκτροφή βοοειδών για το κρέας τους, όπως και από την αποσύνθεση οργανικής ύλης στους ορυζώνες).

 Εναλλακτική των ΑΠΕ είναι η πυρηνική ενέργεια (δυστυχώς μέχρι στιγμής μόνο η διάσπαση του ατόμου, και όχι η σύντηξη που ίσως θα πρόσφερε πολύ καθαρότερη ενέργεια) με τεράστιο μειονέκτημα την δημιουργία ραδιενεργών υλικών (και ακόμη μεγαλύτερο μειονέκτημα την δυνατότητα να κατασκευάσεις πυρηνικά όπλα ως "παρενέργεια"! Χα χα χα) με τεράστιο χρόνο ημιζωής, και μπορούν να ρυπαίνουν τεράστιες περιοχές για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Κίνδυνος και από τα ραδιενεργά τους απόβλητα, αλλά και από φυσικές καταστροφές, και ανθρώπινα λάθη (περίπτωση Φουκοσίμα, αλλά και περίπτωση Τσερνομπίλ!).

 Όχι δεν βάζουν φωτιές στα δάση για τις ανεμογεννήτριες, ούτε αλλάζουν το κλίμα μιας περιοχής, όλα τα παραπάνω τα εξηγούν στους παραπάνω συνδέσμους που παραθέτω 13 απαντήσεις στα fake news για τις δασικές πυρκαγιές και τις ανεμογεννήτριεςΦωτιές στα δάση: «Fake news» η πρόκλησή τους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών Ellinika Hoaxes ανεμογεννήτριες Archives, και δεν θα ξοδεύω περισσότερο χρόνο για να αποδημήσω (με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα) τα Face news που προωθούν πολιτικοί της άκρας δεξιάς που κατά πάσα πιθανότητα είναι στην μισθοδοσία καρτέλ των ορυκτών καυσίμων, για να εμποδίσουν την διείσδυση των ΑΠΕ, που θα μειώσουν και θα εξαφανίσουν στο τέλος τα κέρδη τους, αλλά επίσης και πολιτικών της αριστεράς (πχ ο Απόστολός ο Γκλέτσος που στην τηλεοπτική τηλεμαχία για την προεδρία του κόμματος του είπε επανειλημμένα ότι "οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες" και παρόλα αυτά τσίμπησε ένα 2% των ψήφων, που εάν δεν υπήρχε και ο Πολάκης θα μπορούσε να έφτανε στο 20%!). 

 Επίσης εάν παρατήρησες σου έχω βγάλει σύνδεσμο όπου έχει ήδη πουληθεί η Τερνα Ενεργειακή στους Άραβες από τα ΗΑΕ, οπότε πάει και αυτό. Τώρα σχετικά με ότι ο Κούλης βάζει τις φωτιές στην Ελλάδα θα συμφωνήσω πλήρως! Και όχι μόνο αυτό βάζει και τις μεγαφωτιές σε Τουρκία, και στην Ιταλία, και στην Ισπανία, και στην Πορτογαλία, και μετά πάει από την νότια πλευρά της Μεσογείου και βάζει και τις φωτιές στη Τυνησία, και επειδή δεν έχει άλλο πράσινο στα νότια πάει και καίει ολόκληρη την Αυστραλία και την Βραζιλία, ανηφορίζει λίγο παραπάνω και καίει τον Καναδά, και την Σιβηρία, και στο τέλος γιατί είναι και ζημιάρης καίει και το Λός Άντζελες Γενάρη μήνα! Το αντιλαμβάνεσαι υποθέτω ότι εάν λες διαρκώς βλακείες οι άλλοι θα σε έχουν για βλάκα, και θα σε φέρονται ως βλάκα! Ε? Το κατάλαβες αυτό, ή θέλεις να στο ζωγραφίσω?

 Μα θα χαθούν τόσες θέσεις εργασίας στα εργοστάσια που καίνε λιγνίτη! Γιατί να πρέπει να πληρώνω εγώ πιο ακριβά το ρεύμα για να πλουτίζουν κάποιοι που έχουν ΑΠΕ και να μην παίρνουμε πιο φθηνό ρεύμα από λιγνίτη που μας τρέχει και από τα μπατζάκια?   

 Πρώτα από όλα υπάρχει μια έννοια που λέγεται "κοινωνικό κόστος", το κόστος που πληρώνει μια κοινωνία ως σύνολο για κάποια δραστηριότητα ή πράξη. Στην περίπτωση των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων λιγνίτη (και σε μικρότερο βαθμό και πετρελαίου και φυσικού αερίου) το κοινωνικό κόστος λειτουργείας τους είναι η παραγωγή αερίων θερμοκηπίου, αλλά και η υποβάθμισή της υγείας όσων αναπνέουν τα αέρια αυτά απόβλητα (μικροσωματίδια που οδηγούν σε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, ή σε καρκίνους, κυρίως τοπικά, αλλά και σε μικρότερο βαθμό και παγκόσμια). Για να αντιμετωπισθεί αυτό το κοινωνικό κόστος αποφάσισαν να υπάρχει μια ποινή για αυτή την ρύπανση, που την ονομάσανε "δικαιώματα άνθρακα" γιατί εάν το ονομάζανε "Χαρόσημο" θα χτυπούσε πολύ άσχημα, και θα κλείναμε τα εργοστάσια αυτά την επόμενη κιόλας ημέρα! Χα χα χα. 

 Με αυτή την ποινή (προσαύξηση τιμής) παύει η ενέργεια από τον λιγνίτη να είναι φθηνή, και γίνεται ακριβότερη από την ενέργεια από τις ΑΠΕ (και θεωρητικά αυτή η ποινή θα έπρεπε να πήγαινε για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι με το λουμπένικο κράτος μας γίνεται αυτό!). Οπότε με αυτό το δεδομένο η λειτουργία των εργοστασίων λιγνίτη είναι ζημιογόνα και πρέπει να τερματιστεί, να αλλάξει το καύσιμο τους (φυσικό αέριο μέχρι το 2050, που τότε θα πρέπει ως κράτος να μην παράγουμε ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει) ή να κατευθυνθεί όλο αυτό το προσωπικό να λειτουργεί έργα ΑΠΕ στις περιοχές που δραστηριοποιούνται.   

 Πάμε παρακάτω, ο σχεδιασμός είναι μέχρι το 2028 να τελειώσουμε με τον λιγνίτη και είναι κάτι το γνωστό εδώ και πόσα χρόνια (και πιθανότατα εάν δεν είχε πέσει ο Γιωργάκης που είχε κάνει σλόγκαν του την "Πράσινη ανάπτυξη", και δεν μπαίναμε στα μνημόνια, αυτός ο σχεδιασμός θα πρόβλεπε ήδη να είχαμε ξεμπερδεύσει με τον λιγνίτη). Τώρα εάν παρατήρησες γράφω επάνω το πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για χιλιάδες φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, και  πιθανότατα θα χρειασθεί περισσότερο προσωπικό για αυτά από ότι απαιτούν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και οι εκσκαφές λιγνίτη (όσοι δουλεύουν στο δίκτυο της χώρας όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν με τόσες χιλιάδες συνδέσεις παραγωγικών μονάδων και αποθήκευσης (αποθήκευση ενέργειας που δεν έχει ακόμη η παραγωγή ενέργειας από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια! Τουλάχιστον ως καθαρή ενέργεια, ως μορφή καύσιμης ύλης φυσικά και έχει αποθήκευση ενέργειας!).

 Επίσης ανάφερα και μια προσωπική ιστορία του πως ήθελα να μπω και εγώ σε αυτόν τον κλάδο δραστηριοποίησης, αλλά φυσικά δεν είχα τα χρήματα για μια τέτοια επένδυση, αλλά αυτό έγινε το 2006, είκοσι χρόνια πριν και είχα αντιληφθεί ότι αλλάζουν οι καταστάσεις. 

 Επίσης το 2011 μπήκα στην μελισσοκομία επαγγελματικά, γιατί και ήθελα μια δική μου δουλειά χωρίς αφεντικά, αλλά και είχε γίνει μια σφαγή στα επαγγέλματα γραφείου από την εξωφρενικά ποσοστά ανεργίας (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Ξεφτίλα μοναξιά απελπισία ), και δεν περίμενα το "κράτος πατερούλης" να μου εξασφαλίσει μια καλή θέση εργασίας, και όλο το επαγγελματικό μου μέλλον στην πραγματικότητα. Είχα την ατομική ευθύνη να πάρω την μοίρα στα χέρια μου, να κάνω ένα άλμα πίστης και να πορευθώ μόνος σου σε ένα νέο επαγγελματικό αντικείμενο, που μπορεί αυτή η επιλογή μου να μου βγει ή και όχι, εάν χειροτερεύσει η κατάσταση από την κλιματολογική αλλαγή πιθανότατα να μην βγει!

 Έχω 2 νεαρά παιδιά μελισσοκόμους από μια τέτοια περιοχή που έκαναν το δικό τους άλμα πίστης και είμαι τρομερά υπερήφανος για αυτούς, γιατί ήδη έκαναν μελισσοκομικά πράγματα που εγώ δεν έχω κάνει (αγορά μεγάλου μελισσοκομικού φορτηγού, τοποθετήσεις στα πεύκα στην Θάσο, διαχειμώνιαση στον νότο) παρόλο που μέρος του γνωστικού τους κεφαλαίου οφείλεται στην ύπαρξη του blog μου. 

 Τους βλέπω να έχουν συζητήσεις στο προφίλ τους με συνάδερφους τους (νυν και πρώην) από τα εργοστάσια λιγνίτη και να μοιράζονται τις αγωνίες τους και την αγανάκτηση με αυτούς, και να ταυτίζονται ακόμη με αυτούς, και είναι κάτι που δεν το κατανοώ απόλυτα (ναι καταλαβαίνω εν μέρη, είναι δουλειές που έκαναν και ίσως συνεχίζουν να κάνουν, είναι οι γνωστοί τους, φίλοι τους, και αυτό δεκτό!). Εσείς παιδιά μου καλά είδατε τον τοίχο να έρχεται, πήρατε τα μέτρα σας, ρισκάρατε, εργαστήκατε σκληρά, δοκιμαστήκατε σε κάτι τελείως νέο για σας, και τα καταφέρνετε πολύ καλά μέχρι στιγμής! Για ποιο λόγο ταυτίζεστε με κάποιους που δεν κάνανε τίποτα από τα παραπάνω? Που είναι στο "Τι κάνει το κράτος για μας! Να μας βρει δουλειές!"? Γιατί? Γιατί εσείς είχατε την ατομική ευθύνη προς τον εαυτό σας, και όσους αγαπάτε, να βρείτε νέους δρόμους, και δεν θα πρέπει να ισχύει και για τους υπόλοιπους? Γιατί δεν υπάρχει για σας το "κράτος πατερούλης" και θα πρέπει να υπάρχει για τους άλλους? Σας το είπα πολλές φορές αυτό και πρόσωπο με πρόσωπο, προσπαθήσετε να το εμπεδώσετε!

 Αααααα οι ανεμογεννήτριες θέλουν υλικά για να γίνουν! Η κατασκευή τους ρυπαίνει και αυτή το περιβάλλον! Οι λεπίδες τους δεν ανακυκλώνονται και θα παραμείνουν έτσι για εκατοντάδες χρόνια, και όλα αυτά τα πάνελ τα φωτοβολταϊκά τι θα γίνουν? Δεν έχουν χαλκό για να τα πάρουν και οι γύφτοι!

 Ναι πράγματι το κάθε τι για να γίνει έχει κόστος, και μέρος του κόστους του είναι η ρύπανση! Νόμος της Φύσης αυτός "Δεν κερδίζεις κάτι χωρίς να χάσεις κάτι άλλο"*, Και ναι οι ρητίνες από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι και υπερανθεκτικές (για να μπορούν να συγκρατούν τόνους υλικού που θα γυρίζουν για χρόνια!) και δεν ανακυκλώνονται! Σωστό και αυτό! Αλλά οι ΑΠΕ που έχουμε είναι το καλύτερο δυνατό που μπορούμε να έχουμε με την υπάρχουσα τεχνολογία! Και είναι δυστυχώς και αυτές ένας συμβιβασμός, απλώς είναι ο πιο καθαρός συμβιβασμός από όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας που έχουμε! Πρέπει να ζήσουμε με αυτό το γεγονός μέχρι να βρεθεί κάτι πολύ καλύτερο (πχ σύντηξη!). 

  Αλλά εάν θέλεις έναν καθαρό τρόπο να μειώσουμε την ρύπανση άμεσα υπάρχει! Και αυτός είναι η βαζεκτομή! Να μειωθεί άμεσα δηλαδή ο παγκόσμιος πληθυσμός από 8 δισεκατομμύρια που είναι τώρα, στα 1-2 δισεκατομμύρια που είναι ένας αριθμός που μπορεί να συντηρήσει ο πλανήτης μας διατηρώντας το μέσο καταναλωτικό επίπεδο που υπάρχει στις αναπτυγμένες χώρες! 

 Γουστάρεις λύση? Να μην κάνεις παιδιά! Χα χα χα. 

 Και όμως ήταν αυτή μια από τις λύσεις που πρότειναν οι φανατικότεροι των οικολόγων κατά την δεκαετία του 90 και του 2000! Αλλά μάλλον οι εξελίξεις μας προλάβαν, και αυτό που θεωρούταν ως μια από τις επιλογές για την σωτηρία του πλανήτη δείχνει να γίνεται αυτόματα The World Might Actually RunOut of People όπως ακριβώς αναφέρει και αυτό το άρθρο. Ήδη στις αναπτυγμένες χώρες βλέπουμε μεγάλη πτώση της γεννητικότητας και μείωση της αύξησης της στις αναπτυσσόμενες! Πολύ πιθανό ο παγκόσμιος πληθυσμός να χτυπήσει ταβάνι το 2100, και μετά να αρχίσει να μειώνεται! Και αυτό είναι μια προσφορά του ώριμου καπιταλισμού που προσφέρει μισθούς πείνας για να μην μπορείς να κάνεις καν οικογένεια! Για το καλό μας χαζά όλα γίνονται! Χα χα χα χα.


 Δηλαδή θα πρέπει να πληρώνουμε για τα ολιγοπώλια των ΑΠΕ? Για να γίνουν οι πλούσιοι με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πλουσιότεροι? 

 Ναι η διαδικασία διαρκούς επένδυσης στις ΑΠΕ θα δημιουργήσει μεγάλες εταιρίες που θα συγκεντρώσουν πολύ μεγάλο μερίδιο παραγωγής η κάθε μία, και θα δημιουργηθούν ολιγοπώλια αναπόφευκτα! Σωστό και αυτό! 

 Αλλά ποια πηγή ενέργειας δεν δημιουργεί ολιγοπώλια και καρτέλ? Να σας θυμίσω τον ΟΠΕΚ που μας οδήγησε με το καρτέλ του σε ενεργειακή κρίση στις αρχές του 70, όπως και στην δεύτερη ενεργειακή κρίση που ζούμε τώρα (παραπάνω σας έχω σύνδεσμο με το πως οι ΗΠΑ με το σχιστολιθικό πετρέλαιο κατάφερε και έχει μεγαλύτερη παραγωγή από την Σαουδική Αραβία, και εν μέρη έσπασε τον ενεργειακό εκβιασμό του ΟΠΕΚ+, φυσικά μαζί με την κατακόρυφη άνοδο των ΑΠΕ σε όλον τον πλανήτη!)? Να σας θυμίσω την Ρωσία που επιχείρησε ενεργειακό πνιγμό στην Ευρώπη με το φυσικό αέριο της για να μην αντιδράσουμε στην εισβολή της στην Ουκρανία? Να σας θυμίσω τον εκβιασμό του Κατάρ να διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης (μετά την εισβολή την Ρωσίας στην Ουκρανία και την διακοπή από εκεί του φυσικού αερίου!) για την υπόθεση Καϊλη και την διερεύνηση της από τις αρχές της Ε.Ε.? Να σας θυμίσω την εισβολή του Αζερμπαϊστάν στην Αρμενία και την γαργάρα που κάναμε όλοι μας σαν Ε.Ε. (και η Ρωσία μαζί! Μην το ξεχνάμε αυτό!) για να μην χάσουμε το Αζέρικο φυσικό αέριο? Ή να σας θυμίσω τον ωμό εκβιασμό που κάνει ο Τράμπ στην Ε.Ε. για να αγοράζουμε περισσότερο φυσικό αέριο?

 Ποιο ακριβώς ολιγοπώλιό να προτιμήσουμε έναντι του ολιγοπωλίου των ΑΠΕ? Την Γκάζπρομ της Ρωσίας? Την Αράμκο της Σαουδικής Αραβίας? Την Έξον Μόμπιλ της Αμερικής? Το ολιγοπώλιό των διυλιστηρίων της Ελλάδας? Ή το ολιγοπώλιό των δεξαμενοπλοιάδων της Ελλάδας?

 Τρία τεράστια πλεονεκτήματα έχει το ολιγοπώλιο των ΑΠΕ. Πρώτο και κυριότερο, δεν μπορούν εύκολα να αποθηκεύσουν την ενέργεια που παράγουν! Με μπαταρίες θα αποθηκεύουν για 2 ώρες και για 4 ώρες, με αντλησιοταμίευση για 24 ώρες. Αλλά μέχρι εκεί! Δεν θα υπάρχει ένα μακρύ χεράκι που θα λέει "παράγω, και αποθηκεύω ότι θα παράγω, για να ανέβουν οι τιμές!" όπως κάνει ο ΟΠΕΚ+ αυτή την στιγμή (με μια διαφορά, το αποθηκεύω εκεί μπορεί να πάρει και την μορφή δεν αντλώ από το έδαφος και παραμένει αποθηκευμένο εκεί αυτό που θα σας πουλήσω!). Οπότε ως καταναλωτές έχουμε πολύ μεγαλύτερη δύναμη απέναντι σε αυτό το ολιγοπώλιο σε σχέση με αυτό των ορυκτών καυσίμων!

 Δεύτερο πλεονέκτημα, πολλές θέσεις εργασίας στη χώρα μας, και όχι σε Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Κατάρ, Αμερική! Θέσεις εργασίας που φέρνουν εισοδήματα μέσα στην χώρα και αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης! Με λίγα λόγια ακόμη μέλι δεν έχω πουλήσει σε Άραβα καμηλιέρη ή σε Ρώσο λεηλατητή! Μέλι όμως έχω πουλήσει σε παιδιά στην ΔΕΗ και σε ηλεκτρολόγους του χωριού! Χα χα χα. 

  Τρίτο πλεονέκτημα, και είναι εθνικό αυτό! Μερικές χιλιάδες ανεμογεννήτριες και μερικές χιλιάδες φωτοβολταϊκά πάρκα καταστρέφονται πολύ, πολύ, πολύ, πολύ πιο δύσκολα από 15-20 θερμοηλεκτρικά εργοστάσια (ότι και να καίνε αυτά!), δύο σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου (Ρεβιθούσα Αλεξανδρούπολη- Βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Το μοτίβο του κακού: Πώς να μην πάρει φωτιά το σπίτι μας μέσα στην λαίλαπα ), δύο διυλιστήρια, καθώς και δύο αγωγούς φυσικού αερίου! 

 Ένα από τα μαθήματα του πολέμου της Ουκρανίας και αυτό, 4-5 πύραυλοι κρούζ και Ντρόουν αρκούν για να καταστραφεί ένα θερμοηλεκτρικο εργοστάσιο, ή ένα διυλιστήριο, ή αποθήκες καυσίμων. Αντίθετα για μια ανεμογεννήτρια χρειάζεται και ένας κρούζ, αλλά ανεμογεννήτριες εσύ μπορεί να έχεις χιλιάδες, εάν ο άλλος δεν είναι υπερδύναμη δεν μπορεί να έχει χιλιάδες πυραύλους κρούζ! Και για να μην πάμε και τόσο μακριά, μην ξεχάσετε την έκρηξη από τα κιβώτια πυρομαχικών στην βάση του Μαρί που κατέστρεψε το μοναδικό θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της Κύπρου, και την οδήγησε αυτό (και η χρεοκοπία της Marfin) στο δικό της μνημόνιο!

 Μα αφού έχουμε δέκα χιλιάδες πεντακόσια τρεις χιλιάδες εξακόσια εβδομήντα εκατομμύρια τόνους φυσικό αέριο στις θάλασσες μας, γιατί να ρίξουμε λεφτά στις ΑΠΕ, και όχι να το βγάλουμε αυτό και να τρώμε με χρυσά κουτάλια? 
  
 Γιατί αυτή την στιγμή δεν έχουμε απολύτως τίποτε! Θεωρητικά υπάρχουν κάποιες ποσότητες όπως σας παρουσίασα τα σχετικά άρθρα παραπάνω, αλλά ακόμη γεωτρήσεις δεν έγιναν για να ξέρουμε εάν πράγματι υπάρχει κάτι εκεί κάτω (το "εκεί κάτω" είναι κάτω από 4 χιλιόμετρα νερό, και πόσα ακόμη χιλιόμετρα εδάφους, και όχι 200 μέτρα νερό και μερικά χιλιόμετρα εδάφους όπως στα κοιτάσματα Ζορ του Ισραήλ! Αν αρχίσουν από αύριο τις έρευνες και εάν βρεθεί κάτι, η εξαγωγή του θα γίνει περίπου στο έτος 2030! Για να βγάλουμε εμείς ως κράτος έσοδα από αυτή την κατάσταση θα πρέπει πρώτα να γίνει η απόσβεση της πανάκριβης επένδυσης από τις ξένες εταιρίες εξόρυξής (με ποιο τρόπο θα γίνει η απόσβεση? 2-3 χρόνια όλα τα κέρδη πάνε για απόσβεση, ή θα υπάρξει μια περίοδος απόσβεσης πες 8% για 12 χρόνια? Τελείως διαφορετικά αποτελέσματα δίνουν τόσο διαφορετικές αποσβέσεις!) και έπειτα θα έχουμε ένα 40-50% (ή και 60% που είπε ο κύριος Στεφάτος σε διαφορετική συνέντευξή του!!! Δηλαδή εάν δεν ξέρουν καν το που θα κινηθεί το ποσοστό από τα κέρδη που θα λαμβάνει το κράτος πως μπορείς να τους πάρεις στα σοβαρά και να μην θεωρείς την όλη υπόθεση ως απλώς "Χωριά Ποτέμκιν" για την εσωτερική κατανάλωση της εγχώριας κοινής γνώμης?) από τα κέρδη σε μια τιμή φυσικού αερίου που κανένας δεν ξέρει (γιατί ακόμη και να τελειώσει σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία στάνταρ θα υπάρχουν κυρώσεις στην Ρωσία και το φυσικό αέριο της! Θα φτάσουν όμως μέχρι και το 2030? Δύσκολο! Ο Πορτοκαλής μέχρι τότε θα έχει βρει και άλλο φυσικό αέριο στην Αμερική με το Drill Baby Drill του? Πόσο πιο κάτω θα πάει το φυσικό αέριο? Γιατί στάνταρ είμαστε στις ανώτερες τιμές του αυτή την στιγμή!), και για πόσο καιρό θα μπορούμε να πουλάμε αυτό το αέριο σε μια αγορά που θα το χρειάζεται από χρονιά σε χρονιά όλο και λιγότερο (σε μια εικοσαετία μέχρι το 2023 η Ε.Ε. τριπλασίασε την ενέργεια από τις ΑΠΕ και πλέον είναι στο 25% (το 2023!) εάν ξανακάνει έναν τριπλασιασμό την επόμενη εικοσαετία (το 2043 δηλαδή!) θα έχει φτάσει στο 75% ενέργεια από ΑΠΕ (υπάρχουν και τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ε.Ε.! Μην το ξεχνάτε αυτό!) που θα υπάρχει αγοραστής για το φυσικό μας αέριο (που θα το πουλήσεις τότε? Στην Ρωσία? Στην Αλγερία? Στην Λιβύη? Στην Αίγυπτο? Στην Κύπρο? Στο Ισραήλ? Στην Συρία? Στο Ιράκ? Στο Ιράν? Στην Σαουδική Αραβία? Ή στην Αμερική? Ε? Είμαστε σε μια γειτονιά που όλοι παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο και θα γίνουν εν δυνάμει ανταγωνιστές μας στις ίδιες αγορές (που είναι μόνο μια η Ε.Ε.)).

 Και όλα αυτά εάν δεν μας κάνει κανένα τσαμπουκά η Τουρκία που θέλει για την πάρτη της το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (και από την πλευρά του Ιωνίου χρησιμοποιεί την Λιβύη, ενώ από την πλευρά του Αιγαίου ήδη ο κύριος Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της κυβερνητικής παράταξης και πρώην υπουργός, είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε εμείς ούτε η Τουρκία να κάνουμε έρευνες -Γιατί είναι τεράστιος ο κίνδυνος για πόλεμο!-), δεν έρθει ο Τράμπ και να πει στις εταιρίες τους "Γαμάτε τους μαλάκες που θα τους κάνουμε μάγκες που θα τους δώσουμε και μερίδιο από τα κέρδη, ελάτε με τα πλοία σας στον Κόλπο της Αμερικής (χε χε χε) να πάρουμε και την ΑΟΖ του Μεξικού για δική μας και να βγάλουμε αέριο στα 200 μέτρα και όλα να μείνουν για μας!". 

 Έχω βαρεθεί να ακούω για πετρέλαιο και αέριο στις θάλασσες μας εδώ και πόσες δεκαετίες! Σε 1-2 δεκαετίες θα έχω αφήσει και εγώ αυτόν τον μάταιο τούτο κόσμο και ακόμη πρόλογο θα ακούμε για αέριο στις θάλασσες μας. Μερικά απλά ερωτήματα, αυτά τα καρτάλια οι πετρελαιάδες μέχρι και πολέμους κάνανε σε άλλες χώρες για τα πετρέλαια και τα αέρια, εάν υπήρχε αέριο εδώ και συνέφερε να το βγάλουν τους έχεις ικανούς να μην πέσουν επάνω του σαν τα όρνεά? Γιατί δεν το είδαμε ακόμη αυτό?

 Πάμε παρακάτω, η Τουρκία αγόρασε 4 σεισμογραφικά και γεωτρύπανα πλοία ξοδεύοντας κάποια δισεκατομμύρια δολάρια, κάνει έρευνες από το 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο ξοδεύοντας για κάθε ένα πλοίο τους 400 χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα όπως αναφέρουν οι πηγές που σας παρουσίασα, δηλαδή κοντά στο μισό δισεκατομμύριο δολάρια την χρονιά (δουλεύουν δεν δουλεύουν τα μισθά πέφτουν! Και όλα τα υπόλοιπα έξοδα τους!) ήδη δηλαδή η λυπητερή θα πήγε στα 5 δισεκατομμύρια με αυτά και αυτά ε? Που είναι το φυσικό αέριο? Ε? Το βρήκανε και το κρατάνε κρυφό? Τους έχετε για τέτοιους? Εάν είχαν βρει κάτι θα το έκαναν τούμπανο και θα είχε κάθε μέρα ο Ερτογαν πανηγύρι με τα @ρχίδια του! Γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο? Ε?

 Οι ΑΠΕ ήδη υπάρχουν, ήδη το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής Ενέργειας μας βασίζεται σε αυτά, ήδη είναι μια ακμάζουσα βιομηχανία που προσφέρει αξίες και θέσεις εργασίας. Είναι μια βιομηχανία με μέλλον (βλέπετε ήδη ότι αγοράζουν οι Άραβες εταιρίες ΑΠΕ στην Ελλάδα, και οι Σαουδάραβες επενδύουν στην χώρα τους σε ΑΠΕ! Γιατί το κάνουν? Θα τους τελειώσει νομίζετε το πετρέλαιο μέχρι το 2050? Θεωρούν αυτοί που έχουν τις πιο ανταγωνιστικές τιμές στο πετρέλαιο ότι οι ΑΠΕ δεν έχουν μέλλον? Είναι βλάκες στα Ενεργειακά θέματα αυτοί που ασχολούνται εδώ και 100 χρόνια με αυτά, και οργανώσανε το μεγαλύτερο καρτέλ του Κόσμου? Ε?), σε αντίθεση σε όλες τις άλλες πηγές ενέργειας (εκτός ίσως από την πυρηνική).  

 Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι προπαγάνδα του Σορός και είσαι και εσύ πετσωμένος σαν τα κανάλια, ψάξε στο διαδίκτυο να βρεις που έχεις λάθος, είσαι προσκυνημένος, πουλημένος, προδότης, μπεεεεεεεε! Δηαδώσταιιιιι!!!!1!11?! ένα!!!!!

 Ναι τα αρπάζω από τον Σορός και τον Πέτσα για αυτό κουβαλάω εκατοντάδες κυψέλες μέσα στην νύχτα! Για χόμπι το κάνω! Αρπάζω και αβέρτα λεφτά από τις διαφημίσεις στο blog μου και θέλω τον κάθε γραφικό εδώ μέσα να μου την λέει!

 Πάμε παρακάτω, την ευθύνη της απόδειξης για όσα υποστηρίζεις την έχεις εσύ, και όχι εγώ! Δεν θα ψάχνω σε όλο το διαδίκτυο για να βρω "αποδείξεις" σε όσα υποστηρίζεις εσύ! Αυτό είναι δική σου δουλειά και όχι δική μου, δεν λειτουργεί έτσι η επιστημονική μέθοδος. Έχεις μια θεωρία, την υποστηρίζεις με επιχειρήματα, δεδομένα, και πηγές (όπως έκανα εγώ και έχω ήδη σε αυτή την ανάρτηση  55 πηγές ( 21 από το blog μου, και 34 από άλλες ιστοσελίδες!). Αν δεν μπορείς δεν πειράζει, μπορείς να πας να βελάζεις ελεύθερα στα σχόλια των κοινωνικών δικτύων! Χα χα χα.



 Και μερικά βιβλία στις επόμενες φωτογραφίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την σοβαρότητα του προβλήματος που πραγματεύεται αυτή η ανάρτηση.


 Ώρα για αποφώνηση τσακαλάκια μου, λύσεις υπάρχουν για την κλιματική αλλαγή, αλλά έχουν κόστος, και απαιτούν αλλαγές, πρώτα από όλα στους εαυτούς μας. Να αντιληφθούμε την ατομική μας ευθύνη, αλλά και την κοινωνική μας ευθύνη επάνω σε αυτό το σημαντικότατο θέμα. 

 Πρέπει να αρχίσουμε να φιλτράρουμε όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν εκεί έξω, να αξιολογούμε το ποια είναι αξιόπιστα και ποια fake news, να αναλάβουμε κινήσεις και ενέργειες (έστω και μικρές) που μπορούν να βελτιώσουν κάπως την κατάσταση (ακόμη και το να αλλάξεις τις λάμπες στο σπίτι με LED βοηθά και αυτό!), διαλέξτε τους πολιτικούς που έχουν ατζέντα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αλλά το δείχνουν με κινήσεις και όχι μόνο στα λόγια, και μην χάνετε την ελπίδα σας, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αλλά δεν έγιναν μη αναστρέψιμα!

 Αρκεί να δράσουμε τώρα! 

 Και όλοι μας! 


Σειρά Οικολογία και Κλιματική Αλλαγή

Το μάτωμα της Άιζενγκαρντ.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ






Adios Amigos Locos

Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 17/2/2025